BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Sunday, January 26, 2014

BAHAYA PNEUMONIA

PNEUMONIA merupakan jangkitan pada bahagian paru-paru yang boleh membuatkan anda berasa lemah dan tidak sihat.
Selalunya pesakit akan batuk berkahak yang berpanjangan dan teruk, demam panas dan kadang-kadang mengalami kesukaran untuk bernafas.
Bagi kebanyakan pesakit, pneumonia boleh dirawat dirumah dan akan hilang dalam tempoh tiga hingga enam hari.
Namun, bagi warga tua, kanak-kanak dan pesakit yang mempunyai penyakit lain yang boleh memudaratkan keadaan pneumonia berkemungkinan akan terjejas teruk malah boleh membawa maut jika tidak mendapatkan rawatan yang betul dan segera.
Menurut statistik, 450 juta orang di seluruh dunia iaitu tujuh peratus daripada populasi dunia menghidap pneumonia dalam setahun. Hampir 4 juta daripadanya maut.
Menurut Pakar Perunding Perubatan Dada, Pusat Perubatan Tropicana (TMC), Dr. Mohammed Fauzi Abdul Rani, walaupun jumlah mereka yang berjaya pulih semakin ramai berbanding dulu terutamanya di negara membangun, statistik tersebut masih amat menakutkan.
“Antara komplikasi yang berlaku kepada kes-kes radang paru-paru yang tidak dirawat sepenuhnya ialah kewujudan nanah di bahagian paru-paru, kebocoran paru-paru, Sindrom Distres Pernafasan Akut dan akhirnya maut.
“Pesakit yang berpotensi mengalami komplikasi tersebut ialah warga tua, pesakit yang mengalami masalah kesihatan lain dan kanak-kanak.
“Contohnya pesakit itu berkemungkinan masuk hospital kerana penyakit jantung tetapi kemudian mengalami pneumonia lalu meninggal dunia kerana badan mereka sedia ada lemah," ujarnya ketika ditemui di TMC, baru-baru ini.
Ujar Dr. Fauzi, bagi mengelak komplikasi penyakit yang serius, pesakit perlu segera bertemu dengan doktor jika demam dan batuk berpanjangan atau jika masih belum pulih walau sudah mengambil ubat dari klinik.
Rawatan pantas perlu diberikan jika pesakit mengalami kesukaran bernafas dan gejala yang teruk.
Rawatan
Kebanyakan pesakit, rawatannya ialah mengambil oral antibiotik, rehat yang mencukupi, analgesia dan air yang mencukupi.
“Namun bagi yang mempunyai masalah kesihatan yang lain, berumur atau sukar bernafas, mereka memerlukan rawatan di hospital dengan segera.
“Rawatannya ialah antibiotik melalui intravena, terapi oksigen dan air yang mencukupi serta mengubati sistem organ lain yang terjejas.
“Melalui rawatan yang sesuai, pesakit akan pulih tiga hingga enam hari tetapi ada keadaan yang berlarutan selama berminggu-minggu untuk hilang sepenuhnya.
“Warga tua atau pesakit yang mengalami masalah paru-paru selalunya mengambil masa tiga bulan untuk pulih seperti biasa," terangnya.

PENTINGNYA UJIAN SARINGAN KESIHATAN


Keputusan ujian saringan kesihatan dapat membantu doktor mengesan tanda-tanda awal sebelum simptom penyakit bertambah ketara.
Ini penting kerana simptom kebanyakan daripada penyakit hanya mula menonjol di peringkat kritikal. Orang ramai disyorkan supaya menjalani ujian saringan kesihatan sekurang-kurangnya sekali setiap dua tahun.
Pemeriksaan kesihatan yang menyeluruh sepatutnya mengandungi beberapa siri ujian yang dijalankan oleh pakar penjagaan kesihatan profesional.
Menurut Ketua Jabatan Pusat Saringan Kesihatan Hospital Gleneagles Kuala Lumpur, Dr. Sim Sharon, pemeriksaan kesihatan biasa lazimnya merangkumi saringan tekanan darah, saringan diabetes, ujian fungsi paru-paru dan ujian Electrocardiogram (EKG).


Saringan tekanan darah


Tekanan darah tinggi atau hipertensi memaksa jantung mengepam darah lebih kuat daripada biasa. Lama-kelamaan boleh mengakibatkan kerosakan pada saluran darah di seluruh tubuh manusia.
Sungguhpun badan manusia mampu menampung peningkatan tekanan darah untuk beberapa bulan atau pun bertahun-tahun, namun lama-kelamaan ia akan mengakibatkan kerosakan kepada jantung, buah pinggang, otak dan mata.
Tekanan darah individu boleh diukur dengan melihat kepada tekanan sistolik (atas/nombor yang tinggi) dan diastolik (bawah/nombor yang lebih rendah). Contohnya, bacaan 120/80 adalah dianggap normal tetapi jika bacaannya menunjukkan 140/90 dan ke atas, ia dengan jelas menunjukkan tanda-tanda tekanan darah yang tinggi.
"Secara idealnya, individu perlu memeriksa tekanan darah mereka sekurang-kurangnya setiap dua tahun.
"Bagi mereka yang telah disahkan menghidap diabetes, penyakit jantung, masalah buah pinggang atau masalah lain, mereka memerlukan pemantauan tekanan darah yang lebih kerap,” jelas Dr. Sim.


Saringan diabetes


Diabetes atau kencing manis antara penyakit yang tidak asing di kalangan rakyat Malaysia. Ia akibat paras glukos (gula) yang tinggi dalam badan.
Glukos diperoleh daripada makanan dan hormon insulin dalam badan membantu memproses glukos kepada tenaga dalam sel-sel badan manusia.
Penghidap Diebetis Tahap 1 tidak mampu menghasilkan insulin manakala Diabetis tahap 2 pula menyebabkan penghidap tidak dapat menghasilkan insulin secukupnya atau insulin itu tidak berkesan.
"Dalam kebanyakan kes, apabila insulin tidak dapat dihasilkan oleh tubuh, paras glukos dalam darah akan kekal dan mengakibatkan kerosakan yang lebih teruk pada organ dan saraf,” katanya.
Ujian untuk melihat kandungan glukos darah akan dilakukan bagi mengesan kewujudan diebetis dan mereka yang ingin menjalankan pemeriksaan itu perlulah berpuasa sekurang-kurangnya lapan jam lebih awal.
Kandungan gula dalam darah bagi mereka yang berpuasa dan tidak mengalami masalah diabetes adalah antara 4.4 dan 6.1mmol/L.


Saringan kolestrol


Kolesterol adalah sejenis lemak yang dihasilkan di hati atau di usus. Ia membantu menghasilkan hormon tertentu dan dibawa ke seluruh badan melalui plasma darah. Selain itu, kolesterol juga penting dalam pembentukan asid hempedu dan Vitamin D dalam badan. Tubuh manusia hanya memerlukan sejumlah kecil kolestrol sahaja untuk berfungsi pada tahap normal.
Lebihan kolestrol dalam saluran darah boleh menyebabkan saluran darah menjadi sempit dan tersekat akibat pembentukan plak (plaque). Peningkatan plak memberi ruang kepada masalah jantung.
Kolestrol tinggi boleh dikenalpasti melalui ujian darah yang ringkas, selalunya disebut profil lipid (lemak). Ia dilakukan selepas individu berkenaan berpuasa selama 10 hingga 12 jam. Paras optimal sepatutnya berada bawah 2.6 mmol/L.
Menurut Dr. Sim keputusan ujian kolestrol terbahagi kepada tiga iaitu LDL (low-density lipoprotein) - kolestrol 'tidak baik’ yang boleh membawa kepada penyakit kardiovaskular.
HDL (High-density lipoprotein)-kolestrol 'baik’ yang membantu dalam penggunaan semula kolestrol dalam tubuh. Paras kolestrol yang baik haruslah berada lebih daripada 1.6 mmol/L.
Satu lagi jenis kolestrol adalah triglycerides. Ia jenis lemak yang sering ditemui dalam darah dan boleh menjurus kepada masalah arteri koronari. Aras biasa bacaan kolestrol mestilah di bawah 1.7 mmol/L.
Keputusan ujian juga dikira pada bacaan keseluruhan kolestrol. Iaitu kompilasi kesemua jenis komponen lipid yang ada dalam darah. Aras yang dicadangkan adalah di bawah 5.2 mmol/L.


Ujian fungsi paru-paru


Menurut Dr. Sim saringan fungsi paru-paru juga disebut sebagai ujian pulmonari.
Saringan yang standard dilihat pada jumlah isipadu udara yang mampu disedut oleh paru-paru. Ini kemudiannya akan direkod dan dibandingkan dengan mereka yang berada dalam kumpulan usia yang sama, ketinggian dan juga jantina.
Ujian ini juga membolehkan doktor melihat keupayaan kapasiti paru-paru untuk membekalkan oksigen kepada sistem darah bersama-sama kekuatan otot pernafasan.


Electrocardiogram (ECG)


Ini merupakan ujian saringan penyakit jantung. Berdasarkan kepada keputusan EKG ini, lain-lain ujian lanjutan seperti ujian stress mungkin perlu dilakukan.
EKG/ECG adalah ujian saringan penyakit jantung yang menentukan keupayaan aktiviti elektrikal pada jantung. Terbahagi kepada ukuran elektrokardiogram (ECG) ketika rehat, ECG bersenam dan ujian sinar-x dada. Ia bertujuan mengesan degupan jantung yang tidak normal.
ECG bersenam dilakukan untuk mengesan kekurangan bekalan darah ke jantung atau aliran darah tersekat pada arteri koronari (iaitu saluran darah yang membawa darah ke jantung).
Berdasarkan kepada keputusan ECG ini, lain-lain ujian lanjutan seperti ujian stres mungkin perlu dilakukan.
Menurut Dr. Sim, sungguhpun keputusan saringan adalah normal, seseorang itu tidak seharusnya memandang remeh dan mengabaikan langkah berhati-hati.
"Teruslah mengekalkan gaya hidup sihat dan dalam masa yang sama melakukan pemeriksaan kesihatan. Apabila masalah kesihatan dapat dikesan, kita boleh menasihatkan mereka berjumpa doktor,” katanya.

CHEF MALAYSIA MENANG EMAS DI SWITZERLAND

Chef Zubir di Restoran Laman Grill Steak & Bar-B-Que miliknya di Seksyen 13, Shah Alam, Selangor.

DATUK Lee Chong Wei, Datuk Nicol David, Zulfahmi Khairuddin, dan Pandalela Rinong antara nama-nama besar dalam bidang sukan yang berjaya mengangkat nama negara ke peta dunia.
Kejaguhan mereka tidak dapat disangkal lagi malahan mereka merupakan sandaran negara apabila menyertai kejohanan-kejohanan besar di luar negara.
Itu di bidang sukan, cerita dalam dunia masakan atau kulinari tidak kurang hebatnya. Nama Malaysia sekali lagi terpahat di peta dunia dengan sekumpulan juru masak profesional berjaya mendapat satu pingat emas dan satu pingat gangsa dalam pertandingan Culinary World Master yang telah berlangsung di Basel, Switzerland, baru-baru ini.
Kumpulan tersebut yang diketuai Chef Zubir Md. Zain turut dianggotai sembilan barisan chef profesional Malaysia yang lain seperti Chef Zahidin Dris, Chef Sazli Nazim, Chef Eric Siew Peng Onn, Chef Nur Helmi Kamaruddin, Chef Tay Chee Siang, Chef Nur Mohammad, Chef Kelvin, Chef Ismail Md. Yusuf, dan Chef Lawrence.
Menurut Chef Zubir, dalam pertandingan tersebut mereka menyertai dua kategori iaitu pameran hidangan makanan sejuk dan masakan panas.
Mempertaruhkan hidangan yang dimasak dengan menggunakan rempah ratus tempatan tetapi dihidangkan dalam bentuk moden dan cara Barat, mereka berjaya memperoleh pingat emas untuk kategori pameran hidangan makanan sejuk manakala untuk kategori masakan panas mereka mendapat pingat gangsa.
"Untuk kategori pameran hidangan makanan sejuk, kami perlu menyediakan lima hidangan di mana kesemua hidangan ini perlu kelihatan sentiasa segar dan sejuk semasa disajikan di meja pameran.
"Manakala untuk kategori masakan panas pula kami perlu menyediakan tiga hidangan yang merangkumi pembuka selera iaitu gabungan ikan salmon dengan udang harimau, kombinasi daging lembu dan kambing sebagai sajian utama dan pencuci mulut pula adalah puding sejuk dan panas yang digabungkan sekali dengan coklat mousse.
"Pada pertandingan ini, kami diadili tanpa mengetahui yang mana satu juri kerana kami perlu menyediakan hidangan untuk 120 orang dalam tempoh lima jam jadi penilaian akan dibuat ketika mereka merasa masakan kami," ujarnya ketika ditemui di premis perniagaannya di Shah Alam, baru-baru ini.
Mengulas lanjut mengenai pertandingan tersebut, Chef Zubir memberitahu, ia hanya diadakan enam tahun sekali dan hanya disertai 10 negara terbaik di dunia.
Dianjurkan oleh Persatuan Juru Masak Switzerland dan diiktiraf oleh Persatuan Juru Masak Sedunia (WACS), antara negara-negara lain yang turut serta ialah Singapura, Hong Kong, Switzerland, Canada, Jerman, Itali, Afrika Utara, Republic Czech, dan Belanda.
Pertandingan tersebut yang diadili berdasarkan cara potongan, saiz yang disajikan, persembahan sajian, kesesuaian sajian, dan penggunaan bahan-bahan mentah merupakan antara kriteria yang dititik beratkan oleh pengadil pertandingan tersebut dalam mencari pemenang.
Mengakui menghadapi pelbagai rintangan serta masalah sebelum berangkat ke Basel, bagaimanapun menurut Chef Zubir segala-galanya dapat diatasi apabila setiap ahli kumpulan memberikan kerjasama yang tidak berbelah bahagi.
Berbicara pula mengenai persiapan yang dilakukan sebelum bertolak di sana, Chef Zubir memberitahu kumpulannya telah melakukan persediaan dan latihan lapan bulan sebelum pertandingan berlangsung.
Banyak membuat latihan di Hotel Doubletree by Hilton, Kuala Lumpur, mereka juga tidak ketinggalan mengadakan majlis makan malam untuk mengutip dana bagi menampung segala perbelanjaan.
Apa yang pasti, ulas Chef Zubir lagi, pertandingan tersebut bukan sahaja dilihat menguji kecekapan setiap para peserta malah turut menguji sejauh mana masakan yang dimasak mampu diterima para juri dan juga tetamu.
Begitupun jelas Chef Zubir, penyertaan Malaysia tahun ini dilihat tidak sia-sia apabila berjaya membawa pulang dua pingat sekali gus mengangkat nama negara di mata dunia.
"Syukur Alhamdulillah kerana 'perjuangan' kami di Basel berbaloi dan sudah pasti kami ingin berterima kasih kepada semua yang terlibat terutama sekali kepada syarikat Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) untuk pengangkutan barangan, Kementerian Pelancongan Malaysia, Persatuan Juru Masak Malaysia dan Hotel Doubletree by Hilton yang sudi menaja tempat latihan kami.
"Kemenangan ini menaikkan lagi semangat kami untuk terus menyertai apa juga pertandingan yang bakal diadakan kelak terutama sekali di peringkat antarabangsa.
"Paling penting kami juga berjaya mengharumkan nama negara di peringkat antarabangsa dan dengan kemenangan yang diperoleh ini bakal menaikkan lagi kedudukan Malaysia dalam senarai," katanya lagi.
Pada November tahun ini, satu lagi pertandingan memasak bertaraf antarabangsa, Culinary World Cup bakal diadakan di Luxembourg dan kejohanan berprestij ini merupakan antara tiga kejohanan terbaik dan terunggul di dunia.
Diadakan setiap empat tahun sekali, sebanyak 35 hingga 40 buah negara bakal bertanding.

MALAYSIAN ROCK CAFE-JLN GENTING KLANG

BURGER dan kentang goreng bagi mereka yang mahu menikmatinya.

CUKUP segala-galanya. Itulah yang dapat digambarkan apabila menikmati hidangan yang disajikan di Malaysian Rock Cafe yang terletak di No. 1-1, PV 128, Jalan Genting Klang, Kuala Lumpur.
Bukan sahaja bahan perapan terasa sehingga ke daging masakan tetapi segala sajian yang dihidangkan terasa kelainan setiap satunya.
Tidak hanya untuk masakan berasaskan Barat, masakan tempatan seperti nasi goreng dan Cantonese kuetiau juga mempunyai rasa tersendiri.
Sememangnya dihasilkan oleh chef tempatan yang cukup berpengalaman dalam bidang masakan, menurut pengurus makanan dan minuman kafe berkenaan, Syahrul Azreel, segala masakan yang disajikan di Malaysian Rock Cafe adalah mengikut selera dan cita rasa masyarakat setempat.
Yang pasti, ulas Syahrul apa yang disajikan diharap dapat membuatkan para pelanggan mengunjungi kafe tersebut untuk hari-hari seterusnya.
Memulakan operasi sekitar Oktober tahun lalu, Syahrul memberitahu kafe tersebut dibuka setiap hari dari jam empat petang hingga dua pagi kecuali hari Ahad serta cuti umum.
Menampilkan konsep yang cukup santai serta terbuka, Malaysian Rock Cafe juga merupakan sebuah kafe keluarga di mana turut menampilkan sesi karaoke yang boleh dinyanyikan pada bila-bila masa serta sesiapa sahaja dari meja makan masing-masing.
Untuk memeriahkan lagi suasana, Malaysian Rock Cafe turut menampilkan kumpulan pemuzik yang popular untuk menghiburkan para pelanggan setiap malam bermula pukul 10.
Berbalik pada makanan yang disediakan di sini, sememangnya bersesuaian dengan selera masyarakat tempatan kerana tidak terhad kepada masakan Barat tetapi menyeluruh.
Bukan itu sahaja hidangan kanak-kanak turut disediakan kepada mereka yang datang mengunjungi kafe tersebut bersama keluarga tersayang.
"Kami di sini sentiasa menitik beratkan kepuasan para pelanggan dan untuk itu kami menyediakan pelbagai hidangan untuk pilihan para pelanggan.
"Jadi kepada sesiapa yang tidak suka kepada masakan Barat mereka boleh memilih untuk menikmati masakan tempatan ataupun sebaliknya.
"Kami turut menyediakan hidangan untuk kanak-kanak kerana mereka ada yang datang bersama keluarga dan tidak ketinggalan anak-anak kecil," ujarnya ketika ditemui di premis perniagaannya baru-baru ini.
Sentiasa memberikan hidangan yang segar, sudah pasti segala barangan mentah yang dibeli juga adalah segar.
Jelas Syahrul, pihaknya sentiasa mendapatkan bahan-bahan mentah yang berkualiti dan segar dan semuanya adalah bahan-bahan tempatan kecuali daging untuk stik yang diimport.
Untuk itu, sekiranya anda menikmati hidangan di sini maka tidak hairanlah kerana selain diperap dengan bahan-bahan tempatan secara tidak langsung ada juga hidangan yang diolah untuk disesuaikan dengan ‘tekak’ masyarakat setempat.
Tambah Syahrul, pihaknya turut menyediakan sendiri sesetengah makanan seperti kentang lenyek serta sos untuk masakan Barat seperti sos lada hitam.
Ia bertujuan untuk mengelakkan daripada rasa yang sama seperti di kebanyakan restoran-restoran yang sedia ada dan secara tidak langsung juga merupakan keistimewaan yang ditampilkan kafe ini.
Jadi kepada mereka yang ingin mencuba masakan di kafe ini bolehlah membuat pilihan sama ada ingin menikmati hidangan Barat seperti lamb chop, chicken chop, ayam panggang, burger, dan sebagainya atau memilih untuk mencuba masakan tempatan seperti nasi goreng Rock Cafe, nasi ayam percik, mi goreng Cantonese, dan banyak lagi.
Bukan itu sahaja, minuman yang disediakan juga mempunyai pelbagai perasa dan pilihan seperti frozen jus, MRC sunrise, deep blue, dan banyak lagi.
Apa yang perlu dilakukan ‘tepuk dada tanyalah selera’ semuanya cukup berbaloi dengan harga berpatutan di sini.

Wednesday, January 22, 2014

NAIK TARAF TAMBAK PONTIAN

Pesisiran pantai perlu dinaik taraf dengan pelbagai kemudahan seperti pemasangan lampu, tempat istirehat 
dan laluan berjogging bagi keselesaan pengunjung di Pusat Perdagangan Pontian, Pontian.

Pihak berkuasa tempatan (PBT) dan pemaju projek Pusat Perdagangan Pontian perlu menaik taraf kemudahan di kawasan pesisiran pantai bagi memberikan keselesaan kepada pengunjung.
Apa yang dimaksudkan adalah dengan memasang lampu limpah dan menyediakan tempat rehat di kawasan tersebut bagi memudahkan orang ramai berehat bersama keluarga terutama pada hujung minggu.
Walaupun ada beberapa wakaf atau pondok rehat di kawasan tersebut, kemudahan ini masih perlu ditambah memandangkan ramai pengunjung menjadikan kawasan tersebut sebagai tempat berkelah bersama ahli keluarga.
Sekiranya usaha menambah kemudahan dapat ditingkatkan, ini akan menjadikan pesisiran pantai di Pusat Perdagangan Pontian menjadi satu lokasi yang menarik serta menjadi tumpuan lebih ramai pengunjung.
Oleh yang demikian, penduduk bandar Pontian berharap pihak yang berkenaan memberikan tumpuan kepada bagi menambah baik kemudahan sedia ada seiring dengan Tahun Melawat Malaysia 2014.
Bagi penduduk Pontian, Pusat Perdagangan Pontian atau lebih dikenali sebagai 'Tambak' boleh disifatkan sebagai 'Danga Bay' yang menjadi tumpuan ramai terutama pada waktu malam dengan pelbagai kegiatan perniagaan yang dijalankan di kawasan berkenaan.
Kawasan pesisiran pantai di kawasan itu juga menjadi lokasi tumpuan bagi aktiviti berjoging pada waktu pagi dan petang, dan saya cadangkan laluan yang sesuai seperti mana terdapat di Stadium Mini Pontian turut dibina di kawasan tersebut.
Di samping itu, PBT dan pemaju juga boleh mengadakan perbincangan bagi menyediakan tapak perniagaan khusus bagi mereka yang menggunakan kenderaan seperti van supaya lebih teratur dan tersusun.

Sunday, January 19, 2014

HARGA KERETA DIRAMAL TURUN 30%

KUALA LUMPUR 19 Jan. - Harga kenderaan di Malaysia dijangka akan diturunkan secara berperingkat-peringkat dalam tempoh lima tahun ini, dengan unjuran pengurangan antara 20 peratus hingga 30 peratus pada akhir tahun 2018.
Utusan Malaysia difahamkan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah menyediakan kerangka kerja Penurunan Harga Kereta (CPR) yang mengandungi pelbagai langkah bermula 2013 hingga 2018, dan faktor sebenar ialah liberalisasi industri automotif tempatan.
Butir-butir lengkap mengenai perkara ini dijangka diumumkan esok oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed yang akan memperincikan Dasar Automotif Negara (DAN) yang sekian lama ditunggu-tunggu.
Menurut sumber, kerajaan dijangka merasionalisasikan struktur cukai pada 2018, selain pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) pada tahun hadapan akan menurunkan lagi harga kereta.
Kerajaan ujarnya lagi, telah melaksanakan inisiatif untuk mengurangkan kadar duti eksais sebagaimana terkandung dalam Program Pautan Perindustrian (ILP).
''Selain itu, peserta industri automotif akan memainkan peranan penting dalam menjadikan operasi mereka lebih berdaya saing menerusi langkah-langkah pemotongan kos dan penambahbaikan kualiti.
''Liberalisasi industri automotif ini akan mewujudkan persekitaran yang lebih berdaya saing dan akan membolehkan lebih banyak kuasa pasaran menentukan harga yang lebih kompetitif," katanya di sini hari ini.
Sebilangan kecil syarikat kereta telah menurunkan harga beberapa model mereka bermula tahun lalu, misalnya Honda Jazz yang dulunya berharga RM89,900 telah menyaksikan penurunan 17 peratus menjadi RM74,800 dan Proton FLX dari RM41,811 menjadi RM36,888 (Proton SV) iaitu turun 12 peratus.
Sumber tersebut berkata, selain memastikan wujud pelan tindak yang menyeluruh bagi memacu industri automotif negara menerusi dasar tersebut, langkah penurunan harga kereta tersebut juga sejajar dengan manifesto pilihan raya Barisan Nasional pada tahun lalu.
''Tidak seperti pakatan pembangkang yang sesuka hati mahu menurunkan harga, kerajaan BN telah mendapatkan input daripada peserta industri dan sama-sama bersepakat bahawa penurunan 20 hingga 30 peratus itu boleh dikotakan, praktikal dan munasabah," jelasnya.
Mengenai hala tuju syarikat-syarikat Bumiputera dalam dasar automotif negara, pegawai tersebut berkata, MITI memberi penekanan khusus dalam aspek ini.
''Kerajaan dijangka mengumumkan penyediaan dana bagi membantu syarikat Bumiputera membina daya saing dalam bidang teknologi, rantaian pembekalan dan pembangunan modal insan sekali gus menembusi industri automotif antarabangsa," ujarnya.

Saturday, January 18, 2014

TRANSFORMASI JB

  • Transformasi JB beri manfaatMd Jais Sarday ketika Majlis Perasmian Creative Fest 2014 di Danga Bay, di sini.
 1 / 1 
JOHOR BAHRU - Kerajaan negeri menggariskan tiga langkah utama bagi menjayakan penjenamaan semua Johor Bahru ke arah bandar raya lebih ‘vibrant’ dan ‘liveable city’.

Tiga langkah berkenaan adalah membuka peluang ekonomi baharu kepada semua lapisan masyarakat, meningkatkan kualiti alam sekitar dan mempromosikan identiti setempat dengan mengoptimumkan aset sedia ada di bandar raya ini dari segi tinggalan warisan dan budaya.

Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, sebanyak RM260 juta diperuntukkan Kerajaan Pusat untuk melaksanakan kerja-kerja berkaitan di beberapa fasa utama pelaksanaan projek prasarana program transformasi itu.

“Objektif utama program transformasi Johor Bahru adalah menyediakan ekosistem ekonomi lengkap selain merubah wajah bandar raya ini kepada sebuah bandar raya mampan melalui aktiviti komersial, menggalakkan aktiviti perniagaan kecil dan sederhana serta pembangunan budaya.

“Usahawan di bandar raya ini akan menerima impak langsung daripada pelaksanaan program sekali gus ke arah peningkatan ekonomi selari pembukaan peluang perniagaan baru yang lebih inovatif bagi menghidupkan lagi suasana Johor Bahru,” katanya, semalam.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Md Jais Sarday ketika Majlis Perasmian Creative Fest 2014 di Danga Bay, di sini.

Mohamed Khaled berkata, bagi memastikan ekosistem perniagaan bersifat dinamik dan berdaya saing, kerajaan negeri melalui Unit Perancang Ekonomi Negeri Johor, Majlis Pembangunan Usahawan Negeri Johor dan
Perbadanan Usahawan Negeri Johor bekerjasama merancang pelbagai aktiviti antaranya seminar keusahawanan serta bengkel perniagaan.

“Kesannya, kita dapat melihat ekosistem perniagaan di bandar raya ini semakin meningkat iaitu sebanyak 20.8 peratus bagi perniagaan baru.

“Tambahan pula, berdasarkan statistik daripada Pusat Pembangunan Reka Bentuk Malaysia (DDEC), sebanyak 1,710 perniagaan baru didaftarkan sehingga Februari tahun lalu berbanding 1,696 pada tahun 2012,” katanya.

Sementara itu, beliau menyifatkan Creative Fest 2014 sebagai platform terbaik usahawan Johor merebut peluang memperkenalkan produk serta jenama masing-masing selain meningkatkan imej perniagaan melalui Seminar Outreach Usahawan sepanjang dua hari program berkenaan berlangsung.

MENTARANG BAKAR SEKINCHAN


PENGGEMAR makanan laut pastinya tidak akan melepaskan peluang untuk menikmati keunikan rasa mentarang bakar yang banyak terdapat di gerai-gerai tepi jalan di sekitar Kampung Sungai Leman, Sekinchan, Sabak Bernam, Selangor.
Antara yang menjadi tumpuan adalah gerai Faridah Mentarang Bakar yang sering dikunjungi penggemar makanan laut itu.
Pemiliknya, Sazali Zainal, 54, berkata, rata-rata pelanggan yang berkunjung ke gerainya bukan sahaja daripada kalangan penduduk sekitar, malahan ada yang datang dari Lembah Klang.
Menurutnya, kemudahan yang disediakan di gerai miliknya menjadi faktor utama pelanggan kerap berkunjung ke situ seperti ruang makan menarik, tempat letak kereta percuma dan hidangan istimewa berasaskan mentarang.
"Pelanggan boleh memilih untuk menikmati makanan yang disaji sama ada secara bersila di pondok atau duduk di meja makan yang disediakan di pinggir tali air dalam suasana kampung yang sangat menarik," katanya.
Keistimewaan lain yang terdapat di situ adalah pelanggan boleh membeli mentarang segar untuk dibawa pulang pada harga berpatutan.
"Ada di antara pelanggan membeli mentarang pada harga RM10 sekilogram untuk dibawa pulang," kata Sazali.
Dia yang membuka gerainya bermula dari pukul 10 pagi hingga 7 malam setiap hari kecuali Jumaat berkata, keunikan rasa mentarang bakar semakin digilai penggemar makanan laut sehinggakan dia mendapat tempahan dari luar Selangor.
"Mungkin sebelum ini mentarang bakar tidak dikenali tetapi selepas hasil laut ini dikomersialkan, ia terus menjadi makanan yang digemari," ujarnya.
Menurutnya, pada hari-hari biasa, dia mampu menjual kira-kira 50 kilogram tetapi hujung minggu mampu mencecah 100 kilogram.
Di gerainya juga terdapat air kelapa segar dari jenis kelapa pandan dan kelapa gading yang amat digemari para pelanggan.
Gerai mentarang bakar miliknya merupakan yang pertama dibuka di daerah itu sejak empat tahun lalu dan menjadi pelopor sebelum diikuti oleh beberapa peniaga lain.
"Harapan saya adalah kawasan Sekinchan dapat menjadi tumpuan penggemar makanan laut khususnya mentarang dan besar lagi harapan saya agar makanan ini dapat dikomersialkan secara lebih meluas, sekali gus menjadi tarikan utama pelancong dari dalam dan luar negara," katanya.

BOB REPUBLIC BURGER BAKAR-SUBANG JAYA














MOHD. NAJIB membakar The Killer Rib selama tiga jam bagi menghasilkan tekstur daging yang lembut.

GERAI Bob Republic Burger Bakar di Subang Jaya, Selangor terkenal dengan hidangan menu burger bakar yang diolah mengikut cita rasa tempatan.
Gerai berusia tiga tahun yang terletak di Jalan USJ 9/3E itu juga dikenali dengan pembaharuan sajian yang ditawarkan kepada pelanggan. Menu terbaharunya merupakan tulang rusuk bakar yang diberi nama The Killer Rib.
Hidangan istimewa itu merupakan tulang rusuk lembu atau kambing yang diperap dengan herba oregano dan thyme sebelum dibakar di atas api kecil selama tiga jam. Ia dihidangkan bersama sos campuran Picco de gallo dan nachos.
Seorang pelanggan setia, Azimah Yacob, 32, yang menetap di Selayang, Selangor berkata, gerai berkenaan merupakan lokasi wajib yang akan dikunjunginya hampir setiap hujung minggu.
"Antara sebab saya gemar datang ke sini ialah hidangan rusuk bakar yang sedap dan lembut yang ditawarkan pada harga yang sangat berpatutan.
"Saya dapati pemiliknya juga sering melakukan pembaharuan menu bagi menarik pelanggan," katanya ketika ditemui Kosmo! di gerai berkenaan.
Selain burger dan tulang rusuk bakar, gerai yang menawarkan 15 jenis hidangan itu juga terkenal dengan sajian Barat seperti quessadillas dan fajita wrap iaitu gabungan daging bakar dan roti tortilla bersama sos salsa dan krim masam.
Tanpa MSG
Bagi penduduk Subang Jaya, Zahari Zainal, 32, dia sangat menggemari burger bakar dan fajitas wrap di gerai tersebut kerana kelazatan hidangan berkenaan. Bahkan, dia juga diyakini bahawa sajian-sajian yang ditawarkan tidak menggunakan bahan perasa tambahan seperti monosodium glutamate (MSG).




















KEENAKAN The Killer Rib menjadi taruhan terbaharu di gerai Bob Republic Burger.

"Saya merupakan peminat burger bakar. Malah sudah banyak gerai burger yang saya cuba. Namun, setiap kali saya memakan burger yang disediakan, saya terasa dahaga dan keadaan ini dipercayai kerana pengusaha gerai-gerai terlibat menggunakan bahan perasa tambahan.
"Namun, saya tidak mengaalmi pengalaman itu apabila menikmati hidangan di gerai Bob Republic Burger," katanya yang mengunjungi gerai tersebut sebanyak tiga kali seminggu.
Pemilik gerai, Mohd. Najib Muhammad Helme atau lebih dikenali sebagai Bob, 33, berkata, kepuasan pelanggan merupakan keutamaan perniagaannya.
"Sehubungan itu, kualiti makanan amat dititikberatkan kerana kami percaya sokongan pelanggan merupakan tunjang perniagaan ini," katanya yang berpengalaman menjadi tukang masak di beberapa buah hotel terkemuka di Kuala Lumpur.
Menurut Bob, segala peringkat penyediaan makanan diteliti. Ini termasuk aspek rasa setiap hidangan, penggunaan ramuan halal dan penjagaan kebersihan dapur dan gerai.
Menurutnya, para pelanggan Bob Republic Burger kebanyakannya terdiri daripada penuntut di institusi-institusi pengajian tinggi dan penduduk sekitar yang ingin menikmati hidangan lazat seperti di sebuah restoran lima bintang, namun dalam keadaan santai.
"Saya percaya antara sebab utama mereka ke gerai ini bukan sahaja disebabkan rasa dan kepelbagaian hidangan tetapi harga yang berpatutan.
"Hidangan kami disediakan pada harga serendah RM8 untuk hidangan burger bakar dan RM18 bagi The Killer Rib," katanya sambil memaklumkan gerai tersebut boleh menempatkan kira-kira 50 orang pelanggan pada satu-satu masa.
Di samping itu, Bob menambah, pihaknya juga menerima tempahan awal bagi mereka yang berada jauh dari kawasan Subang Jaya.

GOURMET HOT DOG CAFE

Muzaffar Naeem dan adiknya, Mukarram (tiga dan empat dari kiri) bersama kakitangan Gourmet Hot Dog Cafe .

WALAU pelbagai jenis makanan dari seluruh dunia boleh didapati di Malaysia, pilihan untuk peminat hot dog di negara ini masih belum mencukupi.
Hot dog makanan yang begitu terkenal di Amerika Syarikat memang mempunyai keistimewaan tersendiri apatah lagi apabila dinikmati dalam suasana kafe yang sungguh santai dan selesa.
Gaya hidup penduduk kota yang sentiasa mengejar masa, membuatkan makanan ringkas namun mengenyangkan seperti hot dog inimenjadi semakin tinggi permintaannya.
Idea tersebut direalisasikan oleh dua beradik, Muzaffar Naeem, 33 dan Mukarram, 28, yang berasal dari Kepulauan Maldives.
Mereka berdua mengambil risiko melabur di negara ini untuk perniagaan makanan yang berkonsepkan ‘makanan jalanan dalam suasana kafe’, malah Gourmet Hot Dog Cafe boleh dikatakan kafe hot dog pertama di Kuala Lumpur yang mempertaruhkan konsep sedemikian.
"Awalnya kami sekeluarga melawat Malaysia pada tahun 1999 dan mula jatuh hati dengan keindahan negara ini.
Kemudian Mukarram melanjutkan pelajaran di Kuala Lumpur dan selepas tamat belajar, kami mengambil risiko membuka sebuah kafe yang dinamakan Gourmet Hot Dog Cafe pada September 2013," ujar Muzaffar yang ditemui di premis perniagaannya baru-baru ini.
Kata Muzaffar, peminat hot dog harus mencuba di kafenya kerana menggunakan bahan-bahan segar, malah roti, sosej dan daging hot dog dihasilkan sendiri oleh ketua chef, Chef Saiful Bahri Kamaruddin tanpa menggunakan bahan pengawet.
"Sosej kami memang melebihkan daging daripada bahan perisa, 90 peratus dari kandungan sosej kami ialah daging. Daging lembu kami diimport halal dari Australia manakala daging kambing pula halal dari New Zealand.
"Kafe ini juga sedang dalam proses mendapatkan kelulusan halal dari Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia_ sedikit masa lagi.
"Semua set ditawarkan di sini adalah dari idea kami bersama dengan Chef Saiful Bahri sendiri," katanya yang mahu memperkenalkan cita rasa hot dog asli Amerika di kalangan penduduk tempatan.
Kafe tersebut juga menyediakan hot dog khas untuk mereka yang mengamalkan pemakanan sayuran atau vegetarian. Antara set yang harus dicuba pelanggan ialah The Socal yang diinspirasikan daripada hot dog di California dan TheNYC yang diinspirasikan dari New York.
"Selepas lebih 100 hari beroperasi, kami mendapat maklum balas positif daripada pelanggan yang mahukan tambahan nasi untuk selera tempatan. Sebelum ini selain hot dog kami turut menyediakan pasta dan smoothies untuk mempelbagaikan pilihan," kata Mukarram pula.
Lebih membanggakan pasangan dua beradik ini ialah apabila premis mereka dikunjungi oleh Pengasas Cafe 1901, Ahmad Zakir Jaafar, yang turut memberikan ucapan tahniah dan penghargaan kepada usaha mereka mempelbagaikan pilihan untuk peminat hot dog di negara ini.
"Saya mahu pelanggan menikmati hot dog dalam suasana selesa dengan sekorasi yang diilhamkan oleh pereka hiasan dalaman dari United Kingdom. Ini pasti memberikan pelanggan satu pengalaman berbeza.
"Selain itu kami turut memberikan wifi percuma dan diskaun bagi pelajar sebanyak 10 peratus serta 30 peratus untuk mereka yang datang secara berkumpulan.
"Lebih menarik kami turut menganjurkan satu cabutan bertuah, di mana apabila pelanggan berbelanja dalam nilai minimum RM50 mereka berpeluang mengisi satu borang pertandingan untuk melayakkan mereka mendapatkan percutian hebat di Kepulauan Maldives seramai dua orang. Hadiah ini merangkumi tiket kapal terbang dan penginapan di sana selama lima malam. Pertandingan berakhir 31 Mac ini," kata Mukarram.

Monday, January 13, 2014

PELUANG BELI KAMBING AQIQAH RM 1

Osman Cheya Kutty menunjukkan replika wang RM1 sebagai simbolik mengenai tawaran pakej 
RM1 program Aqiqah Perdana kepada bayi dilahirkan pada tarikh yang sama dengan sambutan
 Maulidur Rasul, pada sidang akhbar di Kangkar Tebrau, Johor Bahru, semalam.

JOHOR BAHRU 12 Jan. - Ibu bapa kepada bayi yang dilahirkan di hospital kerajaan di negeri ini pada sambutan Maulidur Rasul Selasa ini layak membeli seekor kambing dengan harga RM1 bagi tujuan ibadat aqiqah.
Program kali kedua anjuran Osman Goat Farm itu menyasarkan lebih ramai pembeli dan pada tahun ini kira-kira 900 ekor kambing dari baka 'feral' dan 'boer' disediakan untuk tujuan tersebut.
Pengarah Urusan Osman Goat Farm, Osman Cheya Kutty berkata, program Aqiqah Perdana ini bertujuan membantu golongan kurang berkemampuan menunaikan ibadat aqiqah sempena memperingati hari kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad SAW.
"Program ini adalah satu tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat untuk membantu meringankan beban ibu bapa yang ingin melakukan ibadah berkenaan.
"Program ini juga merupakan salah satu cara kami mengucapkan terima kasih kepada masyarakat yang menyokong perniagaan kami selama ini," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
Osman menawarkan kambing dengan harga RM1 kepada pasangan yang mengemukakan sijil kelahiran anak di pejabatnya di Nombor 38, Jalan Enau, Kangkar Tebrau bermula 14 hingga 18 Januari ini.
Beliau berharap pasangan yang dikurniakan bayi pada Selasa ini tidak melepaskan peluang merebut tawaran berkenaan kerana harga sebenar seekor kambing antara RM850 dan RM900 bergantung kepada berat dan jenis.
"Kami juga menawarkan harga istimewa kepada pelanggan yang ingin mengadakan majlis di masjid atau surau iaitu RM650 seekor dalam tempoh dua bulan bermula 14 Januari ini.
"Wakil masjid atau surau hanya perlu membawa surat pengesahan daripada pengurusan masjid ketika berurusan di pejabat kami," katanya.
Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi Osman Goat Farm di talian 019-7563000 dan 07-3554200 atau melayari laman web www.osmangoatfarm.com serta Facebook https://www.facebook.com/osmangoat.farm.

Sunday, January 12, 2014

RESTORAN ADEQ SU IKAN BAKAR-KUALA TERENGGANU

SUASANA yang tenang di Restoran Adeq Su Ikan Bakar.

RESTORAN Adeq Su Ikan Bakar yang terletak agak tersembunyi dari laluan utama Jalan Kamaruddini mungkin tidak perlu lagi diperkenalkan kepada penduduk di sekitar bandar raya Kuala Terengganu.
Agak ringkas binaan premisnya di pinggir sebatang tali air tetapi menyediakan persekitaran yang tenang dan santai untuk pengunjung menikmati juadah pada lewat petang dan malam.
Lebih dikenali dengan tarikan ikan bakar, menu tom yam 'pok tek' dan pelbagai menu lain yang unik serta kreatif ternyata memikat ramai pelanggan yang kebanyakannya datang secara berkumpulan.
Restoran ini diusahakan oleh kapten skuad bola sepak Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Hairuddin Omar atau lebih dikenali sebagai Hai-O bersama kakak saudaranya, Shukuriah Abd. Ghafar dan suaminya, Kamal Ariffin.
Ia sering menjadi pilihan liputan oleh media elektronik, akhbar dan majalah bagi mengisi ruangan masakan berdasarkan reaksi yang diberikan oleh pelanggan.
Restoran tersebut juga menjadi pilihan ramai orang kenamaan termasuklah Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said; selebriti yang bertandang ke Kuala Terengganu serta skuad bola sepak untuk menjamu selera.

WARUNG SU NASI KERABU-KETEREH, KELANTAN

WAN Rahmah Wan Daud menunjukkan nasi kerabu dan nasi berlauk yang menjadi 
menu istimewa warungnya di Ketereh, Kelantan.

BAGI sesetengah pengunjung, tidak lengkap sekiranya kunjungan ke Kelantan tanpa mencuba keenakan nasi kerabu yang merupakan makanan tradisi negeri Cik Siti Wan Kembang.
Malah bagi mereka yang tidak pernah berkunjung ke negeri ini mungkin agak janggal dengan tradisi masyarakat Kelantan yang lebih mengutamakan menu 'berat' seperti nasi kerabu mahupun nasi berlauk untuk sarapan.
Justeru, merasai nikmat sarapan di Kelantan adalah satu perkara yang wajib dilakukan jika bercuti ke negeri itu.
Su Warong Nasi Kerabu yang terletak di Batu 11 Ketereh dan berada di tepi jalan utama antara Machang ke Kota Bharu adalah destinasi paling tepat untuk disinggahi.
Hidangan nasi kerabu di warung ini pasti tidak mengecewakan.
Warung ini telah menyediakan resipi nasi kerabu sejak turun temurun yang dimiliki oleh Wan Rahmah Wan Daud, 54. Beliau telah memulakan perniagaan sejak 15 tahun lalu.
Menurut Wan Rahmah, selain popular dengan hidangan nasi kerabu daging serta ayam bakar, warungnya turut menyediakan nasi berlauk ikan dan ayam gulai yang mendapat permintaan pelanggan.
Malah ujarnya, pilihan sarapan di Su Warong Nasi Kerabu sangat berpatutan dengan pelbagai jenis lauk seperti daging bakar, ayam bakar, ikan goreng, jeruk bawang, telur masin, solok lada dan sebagainya untuk memenuhi selera setiap pelanggan.
"Di sini, kami menyediakan pelbagai jenis pilihan dengan harga serendah RM3 sepinggan untuk hidangan biasa sehingga RM6 bagi campuran pelbagai lauk," katanya ketika ditemui S2.
Jelas Wan Rahmah, menjaga hati pelanggan adalah perkara yang amat dititikberatkan olehnya kerana ia cukup penting bagi menarik lebih ramai pengunjung ke warungnya.
Selain itu, dia turut mementingkan kebersihan bahan mentah serta bekalan halal agar makanan yang dihasilkan lebih berkat serta tidak memudaratkan pelanggan.
"Biasanya, pelanggan yang berkunjung ke sini terdiri daripada penduduk setempat serta pengunjung luar dari Kelantan yang ingin merasai hidangan nasi kerabu.
"Oleh sebab itu, setiap hari saya akan mendapatkan bekalan bahan mentah yang segar bagi menjamin kualiti hidangan serta menghargai pelanggan yang datang dari jauh semata-mata untuk menjamu selera di sini," katanya.
Warong yang dibuka setiap hari bermula seawal pukul 6 pagi hingga 2 petang itu juga menerima tempahan untuk majlis keramaian.
Bagi mereka yang ingin membuat tempahan dan mendapatkan maklumat lanjut, boleh menghubungi Wan Rahmah di talian 017-7489717.
Sementara itu, seorang pelanggan, Khairi Mat Yusof,30, berkata, dia telah menjadi pelanggan tetap dan akan berkunjung ke Su Warong Nasi Kerabu sekurang-kurangnya sekali setiap minggu.
"Hidangan nasi kerabu di sini sangat sedap dan tiada mana-mana kedai yang mampu menandingi keenakannya.
"Selain itu, harga yang ditawarkan juga amat berpatutan menyebabkan saya sentiasa berkunjung ke sini," katanya.
Rosmawati Zawawi, 24, pula berkata, dia selalu berkunjung ke warung tersebut bagi menikmati hidangan sarapan di situ.
"Nasi kerabu di sini memang sangat sedap. Sebab itulah, ramai orang datang...sampai ada yang sanggup beratur," katanya.

Friday, January 10, 2014

GEMPA BUMI DI KUKUP ?

  • Runtuhan siling gegar premis
 1 / 2 
PONTIAN - 9 JANUARI: Seorang pekerja kedai makan nyaris maut apabila siling bangunan jatuh secara tiba-tiba di bilik sewanya di tingkat dua bangunan komersial di Pekan Kukup, pagi semalam.

Mangsa, Ong Lian Peng, 45, berkata, ketika kejadian, dia sedang tidur di dalam bilik sewanya itu.

“Mujur bunyi bising seperti barang dihempas sebelum itu membuatkan saya terjaga dari tidur.

“Saya terkejut melihat siling-siling mula jatuh sedikit demi sedikit, saya terus berlari keluar. Ketika itu saya hanya fikir gempa bumi dan hanya mahu keluar segera menyelamatkan diri,” katanya.

Katanya, dia tidak sempat menyelamatkan apa-apa barang dan keluar sehelai sepinggang.

Sementara itu, pemilik kedai makan, Tey Siang Huat, 50, memberitahu, dia terdengar bunyi bising seperti barang jatuh dari tingkat tiga sebelum keluar dari kedai makan.

Dia menyifatkan kejadian tersebut paling buruk pernah berlaku setelah hampir dua tahun berniaga di situ.

“Ketika kejadian, terdapat 10 orang pelanggan dan enam pekerja berada di dalam kedai.

“Selepas keluar dari bangunan, kami lihat kesan retak n mula terbentuk di luar bangunan malah tiang di hadapan bangunan juga mula condong,” katanya.

Katanya, retakan kecil pernah dikesan berlaku sebelum ini, namun ia masih tidak merbahaya dan perniagaan dapat dijalankan.

“Kemungkinan saya tidak dapat berniaga sementara menunggu siasatan dilakukan, pendapatan saya mungkin akan terjejas,” katanya.

Bukan gempa bumi

Kejadian empat lot bangunan komersial di Pekan Kukup yang retak secara tiba-tiba tiada kaitan dengan gempa bumi mahupun tsunami.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Pontian Baru, Zulbahry Sulong ketika ditemui di lokasi kejadian berkata, tiada laporan gegaran yang boleh mengakibatkan gempa bumi dan tsunami diterima setakat ini.

Katanya, dalam kejadian jam 9 pagi itu melibatkan empat bangunan komersial tiga tingkat terdiri daripada kedai makan dan rumah tumpangan itu retak secara mengejut.

“Tiada laporan orang awam yang cedera dan mereka diminta tidak mendekati kawasan bangunan tersebut sementara menunggu pihak berwajib melakukan kajian.

“Penduduk setempat juga diminta tidak bimbang kerana langkah-langkah keselamatan telah diatur bagi memastikan penduduk tidak terjejas,” katanya.

Kukup merupakan sebuah pekan kecil terletak di pinggir laut di Selat Melaka dan berhadapan dengan Pulau Karimon Indonesia.

Penduduk, Nur Azura Mohd Nor, 20, berkata, dia tidak merasa sebarang gegaran yang berlaku ketika berada di rumahnya di Kampung Benteng awal pagi semalam.

“Keadaan seperti biasa semalam, cuma cuaca agak mendung, penduduk di sini tiada rasa sebarang gegaran.

“Saya hanya mengetahui mengenai kejadian bangunan retak dari seorang rakan, kemudiannya saya datang untuk melihat sendiri keadaan  bangunan yang retak,” katanya.

Bagi Koh Yin Song 30, kejadian bangunan retak yang pertama kali berlaku di Kukup telah menarik perhatian penduduk setempat.

“Ramai yang datang melihat bangunan yang retak di sini, sebagai penduduk saya berharap pihak berkuasa segera ambil tindakan atasi masalah bangunan retak di sini,” katanya.

Ubahsuai bangunan undang keretakan

Sementara itu, Majlis Daerah Pontian (MDP) tidak menolak kemungkinan kejadian berpunca daripada kerja-kerja ubahsuai bangunan yang dilakukan pemiliknya.

Yang Dipertua Majlis Daerah Pontian, Miswan Yunos berkata, pihaknya akan melantik pihak perunding bagi menyiasat perkara tersebut secara terperinci.

Bagaimanapun, beliau tidak menolak faktor semulajadi iaitu berlaku mendepan tanah ekoran kedudukan Pekan Kukup yang terletak di  pinggir laut.

“Pihak perunding forensik bangunan akan dilantik dalam masa terdekat bagi menjalankan kajian supaya tahap keselamatan bangunan dapat ditentukan.

“Selain itu, langkah-langkah keselamatan bagi mengelak kejadian serupa berlaku akan dikenalpasti,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, MDP telah mengarahkan pemilik dan penghuni bangunan yang terletak bersebelahan mengosongkan bangunan tersebut.

“Pemilik dan penghuni bangunan di situ diminta memberikan kerjasama dengan mengosongkan bangunan.

“Penguat kuasa MDP juga akan membuat kawalan di bangunan tersebut bagi memastikan ia tidak diceroboh,” katanya.

Wednesday, January 8, 2014

MENCINTAI RASULULLAH S.A.W

UMAT Islam di Malaysia secara khususnya boleh dikatakan sangat beruntung. Walaupun sedang diuji dengan banyaknya ancaman dari segi akidah, kekurangan sistem syariah dan kebejatan akhlak, namun masih disinari dengan nur Nabi Muhammad SAW.

Itulah nur kelahiran Baginda SAW yang sentiasa ditunggu dan disambut saban tahun setiap 17 Rabiulawal. Tidak dinafikan, masih ada lagi yang menyambutnya dengan sekadar sambutan.

Sekurang-kurangnya, masih lagi menjadi penyelamat bagi umat Islam di akhir zaman ini. Dengan harapan semakin tahun semakin ramai berpeluang mengingati dirinya adalah hamba ALLAH SWT yang beragama Islam maka sudah semestinya perlu mencintai Rasulullah SAW.

Hayatilah firman ALLAH yang bermaksud, “Sesungguhnya telah ada pada diri Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu iaitu bagi orang yang mengharapkan rahmat ALLAH dan kedatangan hari kiamat serta dia banyak menyebut ALLAH.” (Surah al-Ahzab: 21)

Mengapa Nabi SAW diutuskan?

Pendakwah bebas dan juga penulis buku berbentuk islamik, Ustaz Amly Asenar menjelaskan, untuk meningkatkan penghayatan dan kefahaman dalam sambutan Maulidur Rasul maka perlu mengetahui mengapakah Rasulullah SAW diutuskan kepada kita?

Memang benar, kita mencintai dan memperlihatkan kecintaan tersebut namun nilai cinta itu akan hambar dan hanya omongan kosong tanpa mengetahui sebab Baginda SAW diutuskan.

“Rasulullah SAW diutuskan sebagai membawa perutusan daripada ALLAH. Apakah perutusan itu? ALLAH berfirman yang bermaksud: “Dialah (ALLAH) yang mengutuskan kepada kaum yang buta huruf seorang Rasul di antara mereka, yang membacakan ayat-ayat-Nya kepada mereka, mensucikan mereka dan mengajarkan kepada mereka Kitab dan hikmah. Sesungguhnya mereka sebelumnya benar-benar dalam kesesatan yang nyata.” (Surah al-Jumuah: 2)

“Baginda SAW membawa utusan untuk menyampaikan ayat-ayat ALLAH kepada manusia. Apakah ayat-ayat itu? Syeikh Abdul Halim Mahmud seorang ulama besar Al-Azhar mengatakan, “Ayat-ayat ALLAH ialah segala ajaran-Nya, hukum-Nya dan taklif-Nya kepada semua manusia.

Sesungguhnya ALLAH tidak mahu meninggalkan manusia tanpa pertunjuk dalam urusan menguruskan kehidupan dengan tujuan membina satu masyarakat yang bertunjangkan akidah, akhlak dan syariat. Oleh sebab itu, ALLAH mengutuskan kepada penduduk bumi satu perlembagaan yang perlu diikuti".

“Lihatlah betapa besar tanggungjawab Baginda SAW! Maka tidak hairan apabila kita membaca riwayat hidupnya, pasti penuh dengan pengorbanan tanpa sedikit pun agenda mengaut keuntungan dunia dan menikmati kemewahan hidup,” katanya kepada Halaqah.

Menurutnya, sewajarnya sambutan ini dimaknakan dengan tranformasi diri seperti yang dikehendaki oleh ALLAH dan Rasul-Nya. Cari dan galilah setiap sudut kehidupan Baginda SAW yang ada persamaan dengan diri kita nescaya akan ada panduan dan pertunjuk daripada Baginda SAW yang boleh dijadikan manfaat.

Positifnya Baginda SAW

Sebagai contoh, kehidupan Rasulullah SAW yang membesar tanpa kasih sayang daripada ayah dan ibunya. Begitu ramai anak-anak yatim di luar sana yang senasib dengan Baginda SAW. Malangnya, anak-anak yatim ini lebih senang menyalahkan takdir dan orang-orang yang berada di samping mereka. Mereka memberontak, menyalahkan, merosakkan diri.

Jika anak-anak ini membaca catatan hidup Baginda SAW maka sudah pasti hati mereka akan menjadi tenang. Betapa berharganya nilai diri seorang anak yatim walaupun tidak mendapatkan kasih sayang ibu bapa namun mereka mendapat kasih ALLAH dan Rasul sebagai ganti. Andainya mereka tahu!

“Rasulullah SAW membesar menjadi insan yang begitu pengasih kerana Baginda SAW tahu harga dan nilai kasih sayang itu. Sering mengusap kepala anak-anak yatim malah memberikan ganjaran yang besar kepada sesiapa yang mengikut cara Baginda SAW. Peringatan yang berat diberikan kepada mereka yang suka makan harta anak yatim. Semua ini menggambarkan betapa lembutnya hati mereka yang mendapat kasih sayang ALLAH.

“Ketika kecil pula, Baginda SAW tidak menunjukkan sikap yang pasif atau kekurangan kerana tiada ayah dan ibu. Malah Baginda SAW lebih berdikari dan berterima kasih kepada semua ahli keluarga Baginda SAW seperti pakciknya Abu Talib yang sudi menjaga dan membesarkannya,” katanya.

Ustaz Amly berkata lagi, bagi membahaskan kisah hidup Baginda SAW dalam konteks anak yatim sahaja mampu memberikan pelbagai pengajaran dan petunjuk. Oleh itu, bagi memaknakan sambutan dan selawat maka kenalilah diri dan carilah pertunjuk daripada kehidupan Baginda SAW.

Adakah anda seorang pemimpin? Pendidik? Pekerja? Suami? Isteri? Ibu? Ayah? Apa jua posisi anda maka anda berkewajipan menjadikan Rasulullah sebagai contoh ikutan.

Kenali Baginda SAW

Generasi hari ini perlu didekatkan dengan Rasulullah SAW dengan cara yang lebih menarik lagi. Bentuk penceritaan dan pembacaan mesti dibantu dengan kecanggihan teknologi yang ada. Dunia filem, kartun dan rancangan televisyen perlu bergerak sepenuhnya ke arah ini.

Dengan inilah anak-anak cucu mampu mengenali sedalamnya siapakah dia Nabi akhir zaman. Alangkah indahnya jika watak upin dan ipin yang begitu diminati kanak-kanak diselitkan sepenuhnya ajaran dan akhlak Rasulullah SAW daripada dimasukkan elemen Melayu sahaja.

Selain itu, membuka ruang yang luas kepada kanak-kanak dan remaja untuk menterjemahkan keperibadian Baginda SAW dalam apa jua bentuk daripada penumpuan diberikan kepada acara tarian dan nyanyian semata-mata. Apa yang disebutkan hanyalah pengamatan peribadi dan saya berkeyakinan apabila peluang diberikan maka ramai akan tampil memberikan idea dan tenaga.

Kemanisan sambutan dan selawat akan lebih dirasai dan bermakna apabila keperibadian Rasulullah SAW berada dalam diri setiap orang Islam. Bermula dengan pemimpin yang takutkan ALLAH dan seterusnya rakyat yang bekerja dengan jati diri seorang Muslim. Buktikan sambutan bukan sekadar berselawat!

Monday, January 6, 2014

KHADIJAH'S KITCHEN-DANAU KOTA, SETAPAK KL


Khadijah Ibrahim bersama kakitangan Khadijah'S Kitchen.
SUARA lantang yang sedikit serak-serak basah milik wanita ini memang bisa menggegar sanubari. Kelebihan itu menjadikan Datuk Khadijah Ibrahim antara penyanyi wanita yang kekal popular pada kelasnya yang tersendiri.
Kehebatan wanita berusia 54 tahun ini bukan sekadar pada suara bahkan pada air ‘tangan’nya juga.
Ramai yang sedia maklum Khadijah memang mempunyai air tangan yang istimewa dan bakat tersebut telah diserlahkan menerusi restorannya yang diberi nama Khadijah's Kitchen.
Selepas lima tahun beroperasi di Petaling Jaya (PJ), Selangor, Khadijah kini meluaskan sayapnya dengan membuka cawangan kedua di PV 128, Danau Kota, Setapak.
Dekorasi menarik dengan latar belakang cat merah hati memang menzahirkan satu suasana tenang sambil menikmati menu istimewa Khadijah sendiri.
"Beza antara Khadijah's Kitchen di PJ dengan yang di Setapak ini, kami di sini mempunyai lebih ramai pelanggan di waktu malam.
"Alhamdulillah walau baru tiga bulan dibuka kami telah mempunyai pelanggan di kalangan jiran tetangga di sini dan masing-masing mempunyai masakan kegemaran mereka.
"Menu mesti cuba di sini tentulah tauhu telur, kalau tak cuba memang tak sah, " jelas Khadijah.
Bukan setakat menunya yang istimewa dan sedap, namun yang paling menarik ialah kesemua masakan telah disediakan sendiri oleh penyanyi ini.
Bahagian dalam restoran yang selesa dengan dekorasi yang cantik juga memberikan keselesaan kepada para pengunjung.
Memartabat masakan Melayu
Khadijah mengakui, fokus beliau adalah pada masakan Melayu semata-mata bagi memartabatkan resepi tradisi nenek moyang terdahulu.
"Di Malaysia tiap-tiap negeri mempunyai keunikan masakan yang tersendiri. Di Khadijah'€™s Kitchen selain lauk pauk, kami menyediakan hidangan istimewa identiti setiap negeri seperti laksa Johor, laksa Kelantan, laksa Terengganu dan mi rebus yang diletakkan bawah kategori makanan segera, " jelas beliau yang mengusahakan restoran bersama anak dan menantunya.
Selain tauhu telur, pelanggan juga tidak harus melepaskan peluang mencuba menu, istimewa asam pedas ala tomyam dan sup tulang kambing yang dimakan bersama roti Perancis.
Menurut Khadijah, selain menawarkan menu seperti yang ada di restoran Petaling Jaya, beliau turut membuat hidangan ala-carte dan menu set untuk pelanggan yang mengejar masa.
Tambahnya lagi, di cawangan ini juga terdapat lebih daripada 20 jenis resipi dan Khadijah'€™s Kitchen juga menyediakan perkhidmatan katering sekali dengan penghantaran.
"Apa yang lebih menarik di restoran ini juga disediakan ruang khas untuk penganjuran majlis seperti perjumpaan keluarga, majlis cukur jambul, majlis hari jadi dan sebagainya yang boleh menempatkan kira-kira 400 tetamu pada satu masa, " katanya sambil memberitahu pakej hi-tea bermula daripada RM35 dan bufet padadari RM49 seorang.
Paling penting katanya, makanan yang disediakan di Khadijah'€™s Kitchen adalah dari hati nya.
"Jika tidak mencapai apa yang dijangka pelanggan saya mohon maaf, saya tidaklah boleh menjadi seorang yang sempurna tapi mahu beri yang terbaik pada pelanggan, " ujarnya menutup bicara.