BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Saturday, January 30, 2016

KOPI SEMPURNA:GABUNGAN KETEPATAN DAN SKIL


Kopi mempunyai aroma yang menenangkan dan memberi kenikmatan apabila meminumnya. Apatah lagi bagi seorang penggemar kopi, pastinya minuman ini menjadi satu kemestian untuk mereka setiap hari.
Kopi susu, kopi ‘o’ dan kopi herba merupakan kopi-kopi yang sering disediakan di kampung-kampung sejak beratus tahun dahulu oleh nenek moyang kita sehinggalah hari ini di setiap rumah.
Namun dengan kemasukan elemen barat, kopi sudah mempunyai pelbagai jenis daripada expresso, latte, cappucino, flat black atau flat white menjadikan kopi itu mempunyai pelbagai jenis tetapi ia tetap berasal dari eleman yang sama.
Selain jenis kopi, biji kopi juga mempunyai pelbagai jenis, daripada biji inilah rasa kopi itu akan berbeza-beza dan terdapat dua jenis biji kopi yang popular digunakan di dunia iaitu dari jenis arabica dan robusta.
Arabica atau biji kopi arab ini merupakan biji kopi gred tinggi yang menjadi pilihan di kedai kopi eksklusif kerana mempunyai karektor rasa lebih lemak dan bau kuat yang menyenangkan.
Ia juga mengandungi kurang kafien berbanding robusta yang mempunyai lebih 50 peratus kafien serta kurang kandungan minyak yang membuatkan robusta lebih pahit dan berasid.
Walau bagaimanapun, biji kopi ini mempunyai perihal yang agak pelik kerana faktor tanah, ketinggian ia ditanam serta cuaca dan keadaan sekeliling turut mempengaruhi kopi.
Sebab itulah, ada sesetengah biji kopi arabica boleh mencecah harga ratusan ringgit sekilogram berbanding jenis arabica yang lain. Itulah membuatkan rasa kopi berbeza-beza.
Bukan itu sahaja, rahsia keenakan kopi ini sebenarnya terletak pada si pembuat kopi itu sendiri kerana mereka mempunyai kepakaran dalam menghasilkan kopi yang terbaik dan cukup segala perincian yang dimahukan.
Mereka ini digelar barista, pembuat kopi di kafe yang bekerja di belakang mesin kopi untuk memberi hidangan minuman yang memenuhi cita rasa penggemar kopi, tidak kira apa jua pilihan menu yang dimahukan.

Komunikasi penting untuk barista
Bagi seorang barista yang baik komunikasi adalah penting, tidak kira sesama barista mahupun pelanggan kerana setiap daripada mereka mempunyai idea masing-masing dalam menghasilkan kopi yang sedap.
Mungkin kopi terlalu pahit, tidak sedap dan apa pun jua masalah terhadap rasa kopi ini, hanya pelanggan yang tahu kerana selepas kita menyiapkan kopi itu, kita tidak dapat rasa dan terus dihidangkan kepada pelanggan.
Dari situ, maklumbalas pelanggan adalah penting dengan bertanya kepada mereka atau berbual bersama untuk mengetahui kopi yang kita hasilkan itu memenuhi cita rasa mereka atau tidak.
Selain itu, dalam menghasilkan corak pada kopi, bagi saya ia merupakan cabaran paling besar selepas proses penghasilan kopi, kerana ketepatan perincian dan juga kelembutan perlu ada dalam menghasilkannya.
Kadangkala tangan saya agak gementar ketika membuat art dari susu yang dituangkan pada kopi, membuatkan corak yang dihasilkan kurang menarik dan tidak sempurna. Namun, ia boleh diatasi dengan latihan berterusan.
Walaupun bekerja sebagai barista hanya sebagai pekerjaan sambilan kerana masih menuntut di sebuah kolej tempatan, saya melihat bidang ini mempunyai potensi yang baik dari segi kemahiran dan juga kerjaya.
Seorang barista bukan sahaja membuat kopi, malah berinteraksi bersama pelanggan. Dari sini, menjadikan ia satu proses pembelajaran yang baik bagi mereka yang ingin bekerja dalam bidang perkhidmatan.
Bagi mereka yang ingin menceburkan diri dalam bidang ini, paling utama adalah kemahuan untuk belajar dan perlu cepat belajar dalam menghasilkan kopi yang terbaik.
Setiap kopi yang dihasilkan oleh barista akan mempunyai rasa, bau dan karektor berbeza. Jika tepat penghasilannya, maka keenakan kopi pasti akan terasa. 

Berlatih guna sabun
Pernah satu ketika, semasa ingin belajar untuk menghasilkan susu stim yang terbaik, Fatin Nabihah Mohd Rozdi, 21, menggunakan sabun untuk berlatih agar tidak membazirkan susu segar yang ada.
“Susu tidak boleh dicampurkan begitu sahaja pada kopi kerana dalam menghasilkan kopi terbaik, susu perlu distimkan dengan betul dan mempunyai buih yang betul bagi memberi rasa pada kopi itu.
“Dengan menggunakan sabun, saya dapat melihat keadaan buih itu setakat mana yang diperlukan bagi menjadikan ia sempurna untuk secawan kopi. Jadi, setiap perincian itu perlu tepat,” katanya.
Walaupun baru enam bulan berkecimpung dalam dunia barista ini, baginya kita perlu minat dan ada kemahuan ingin belajar serta sabar kerana semua itu adalah satu proses pembelajaran.
“Saya pada awalnya agak susah untuk belajar, walaupun langkah-langkahnya tidak banyak tetapi setiap langkah itu perlu dihasilkan dengan baik sebelum menghidangkan kopi yang baik.
“Paling sukar adalah untuk saya menghasilkan susu stim yang tepat dan kerana itulah, saya gunakan sabun untuk berlatih,” jelasnya.

Dulu benci kini cinta
Jika dahulu, Nur Farah Affika Karim, 20, tidak berapa gemar kopi, namun kini dia sudah menanam cita-cita untuk membuka kafe berasaskan kopi sendiri satu hari nanti.
Berbeza dengan kopi kampung, dengan hanya meletakkan serbuk kopi, gula atau susu dan air panas, sudah siap untuk diminum. Kopi jenis moden ini mempunyai teknik dan kemahiran berbeza.
Mengambil masa lebih kurang sebulan untuk belajar membuat kopi yang baik dan masih lagi belajar membuat kopi, Farah merasakan pembuatan kopi dan bekerja sebagai barista merupakan satu proses pembelajaran yang tiada penghujungnya.
“Mungkin pada peringkat awal, kita memerlukan orang untuk mengajar kita teknik penggunaan mesin. Namun sebenarnya ia memerlukan minat yang mendalam untuk belajar sendiri melalui pengalaman membuat secawan kopi yang terbaik.
“Setiap langkah iaitu mengisar, menekan, stim, mencampurkan susu dengan nisbah yang betul dan membentuk buih memerlukan pembelajaran yang betul-betul tepat sebelum menjadikannya sempurna,” jelasnya.
Itu belum lagi kemahiran membuat seni kopi seperti corak-corak yang kita sering lihat di atas permukaan air kopi dalam cawan yang dihidangkan. Teknik ini juga perlu dipelajari dengan betul.
“Pada mulanya, agak sukar namun lama kelamaan ia menjadi satu minat. Ia menyeronokkan apabila kita berjaya menghasilkan kopi serta seni kopi yang menarik,” jelasnya.

Kopi sebenarnya sensitif
Pengalaman lebih setahun menjadi barista sudah mula mengajar Muhammad Azuan Norazam,22, dalam mengenal karektor kopi yang dilihatnya sebagai agak sensitif dan perlu ketepatan dalam menghasilkan minuman yang terbaik.
Mana tidaknya, jika salah tekan (temping) serbuk kopi pada acuannya, ia akan membezakan rasa kopi. Jika terlalu kuat, kopi akan jadi kurang sedap, kurang tekan pula menyebabkan rasa kopi tidak dapat dihasilkan dengan baik.
Setelah proses menekan, barista akan meletakkan acuan pada tempat menghasilkan air kopi atau dikenali sebagai expresso dan di sini, lain pula halnya kerana di sinilah bermulanya rasa kopi yang enak dihasilkan.
“Melalui pengalaman yang ada, untuk proses ini sahaja, ada tiga tahap air kopi yang akan keluar 
dari mesin tersebut dan setiap proses itu akan mengambil masa lebih kurang tujuh saat pada setiapnya.
“Tujuh saat pertama air kopi yang keluar berwarna hitam yang boleh dikatakan sebagai karektor bagi kopi itu, dan tujuh saat berikutnya, air kopi yang keluar berwarna coklat yang menentukan manis kopi itu, manakala tujuh saat terakhir, air kopi akan berwarna keperangan yang menentukan kepahitan kopi itu,” jelasnya yang kini boleh dikatakan sedang jatuh cinta dengan kopi.
Selama 21 saat masa diambil untuk menghasilkan kopi yang betul-betul sedap kerana expresso inilah yang menjadi identiti pada kopi tersebut, tidak kira dalam menghasilkan apa jua menu kopi yang lain.
Dalam menyediakan susu pula, hanya susu segar sahaja yang akan digunakan bagi menghasilkan menu kopi lain seperti latte, kopi putih, cappucino dan sebagainya.
“Suhu yang terbaik untuk menghasilkan stim pada susu adalah 70 hingga 80 darjah selsius. Bukan itu sahaja, barista perlu tahu melihat, mendengar dan mencium bau kopi mahupun susu yang distim bagi menghasilkan kopi yang enak.
Walaupun nampak mudah, tugas seorang barista dalam menghasilkan kopi yang terbaik memerlukan pengalaman dan skil agar kopi yang dihasilkan mempunyai rasa yang enak.

Rahsia kopi terletak pada expresso
Bagi mereka yang bekerja di belakang mesin kopi, pasti mengetahui untuk menghasilkan kopi yang sedap terletak pada kekuatan expresso kerana di situlah bermulanya penghasilan menu-menu lain bagi kopi.
Bermula dari mengisar biji kopi terpilih sebelum dimampatkan pada acuan dan melihat warnanya, semua itu mempunyai perincian yang perlu dipatuhi.
Setiap daripada itu memerlukan ketepatan yang betul dalam menyediakan kopi yang sedap. Untuk menghasilkan minuman lain selain expresso seperti cappucino atau latte pula, memerlukan barista mahir bermain dengan buih dan susu.
Nisbah susu, kopi dan buih perlu seimbang kerana ia adalah ramuan untuk menghasilkan kopi. Justeru itu, jika barista mahir kesemuanya, sudah pasti kopi yang dihasilkan dapat memenuhi keinginan yang dikehendaki.
Bagi penggemar kopi tegar atau pengusaha kopi seperti saya, saya lebih suka kopi itu tidak dicampur gula bagi merasai sendiri tekstur rasa kopi sebenar kerana kopi mempunyai karektor tersendiri.
Kopi sebenarnya ada rasa manis, pahit dan karaktor mengikut biji kopi yang digunakan. Oleh sebab itu, di Ahmad & Co. kami menggunakan biji kopi terbaik dari jenis arabica yang khaskan untuk kafe ini.
Walaupun dari biji kopi yang sama, namun rasa kopi dari setiap kedai akan berbeza kerana elemen-elemen seperti campuran biji kopi, barista dan teknik membuat kopi membezakannya.
Tidak kira apa jua kopi yang digemari, ia sudah menjadi trend sekarang serta mempunyai kebaikan dalam pelbagai segi seperti menghilangkan stres, mencegah kanser serta antara minuman sunnah

Wednesday, January 27, 2016

RESTORAN NASI JJ-TTDI JAYA


SHAH ALAM 18 Jan. – Bagi mereka yang tidak biasa datang ke Restoran Nasi JJ di Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) Jaya di sini, pasti akan terkejut melihat ramai pelanggan beratur panjang untuk membeli makanan.
Pasti ramai juga yang tertanya-tanya menu istimewa yang dijual sehingga membuatkan pelanggan sanggup bersabar dan tidak beralih ke premis makanan lain.
Kedai Nasi JJ tidak menyediakan menu istimewa atau pelbagai aneka hidangan seperti kebanyakan restoran lain yang sering mendapat perhatian.
HIdangan yang dijual adalah menu yang kini menjadi fenomena dalam kalangan masyarakat di Lembah Klang iaitu Nasi Kak Wok.
Nasi Kak Wok ialah nasi putih berlaukkan gulai ayam, ayam goreng dipotong kecil dan sambal yang dimakan beralaskan kertas, bukannya pinggan.
Apa yang membuat kedai tersebut menjadi tumpuan ialah rasanya yang enak dan unik terutama sambal.
Harga serendah RM5 sebungkus merupakan nilai yang sukar diperolehi di Lembah Klang, sekali gus menjadikannya menu pilihan orang ramai.
Pemilik restoran, Rosliza Junoh, 36, berkata, Nasi Kak Wok yang turut dikenali sebagai nasi ekspres menjadi popular kerana ringkas, murah dan sedap.
Menurutnya, sajian itu asalnya bermula daripada Mek Wok Hassan atau Kak Wok yang menyajikan hidangan tersebut di Kampung Lundang, Kota Bharu, Kelantan, kira-kira 35 tahun dahulu.
Mengulas lanjut, Rosliza memberitahu, kedai makan tersebut diusahakan bersama suaminya sejak dua tahun lalu dan merupakan cawangan kepada restoran milik ibunya di Kota Bharu.
Jelasnya, kesemua makanan di kedainya itu juga dimasak sendiri kerana ia adalah amanat ibunya untuk menjaga resipi keluarga mereka.
“Bagi memastikan makanan yang dihidangkan sentiasa dalam keadaan panas, saya akan masak dalam kuantiti yang kecil dan bagi saya apa yang penting, kita kena ikhlas dengan pelanggan dan setiap sajian perlu dimasak dengan terbaik serta tidak kedekut,” ujarnya.
Kedai Nasi JJ terletak di No. 50, Jalan Opera J U2/J, Taman TTDI Jaya, di sini selain sebuah lagicawangan iaitu di Seksyen 24 di sini.

Monday, January 25, 2016

FOODTRUCKITA KANDAR KAW-KL SENTRAL


Semasa diberi pilihan antara beriani ayam atau beriani kambing, saya senyap tetapi tuan punya FoodTrucKita Kandar Kaw, Syahril A Kadir telah siap mengisi nasi briani kambing ke dalam pinggan saya dan jurugambar. Nampak memang menyelerakan.
“Saya nak awak berdua rasa nasi beriani kambing sebab menu ini yang digemari di sini,” katanya sambil meletakkan pinggan berisi nasi beriani di meja kami.
Hanya dengan sudu dan garpu plastik, dengan mudah daging kambing terlerai daripada tulang. Memang lembut. Ditambah dengan ramuan rempah-ratus yang sebati dengan kuah secukup rasa.
Setiap pagi bermula jam 7 pagi, FoodTrucKita Kandar Kaw akan berada di belakang bangunan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) berhampiran KL Sentral. Bagaimanapun untuk sarapan, Syahril berkata, mereka hanya menyediakan makanan bungkus sahaja.
“Kami sediakan makanan bungkus kerana masa itu agak sibuk dengan pekerja masuk pejabat tentu tidak sempat untuk makan,” katanya yang mengusahakan perniagaan makanan dengan rakan kongsi Shuhib Ghazali.
Kira-kira jam 11 pagi, sebuah van yang bertindak sebagai runner berhenti di berhampiran FoodTrucKita Kandar Kaw menurunkan makanan yang telah siap dimasak di dapur berpusat di Damansara.
Menurut Syahril, biasanya semua makanan dimasak sekitar pukul 9.00 pagi bagi memastikan makanan yang sampai masih panas semasa dihidangkan kepada pelanggan yang mula datang sekitar pukul 12.00 tengahari.
“Di sini pelanggan boleh memilih pelbagai menu yang bertukar setiap hari seperti kari ikan, ayam masala, ayam masak kicap, kambing masala, acar sayuran dan paling istimewa nasi beriani ayam dan beriani kambing yang menjadi menu kegemaran di sini.
“Saya akan memastikan makanan yang dihidangkan mencukupi, jika tidak cukup kami akan menghubungi dapur berpusat untuk menyediakan makanan dan van runner mengangkut makanan.
“Tetapi biasanya selepas pukul 2.00 petang nasi sudah habis, disambung dengan menu minum petang sehingga pukul 4.30 petang,” katanya.
Walaupun baru sebulan menapak, FoodTrucKita Kandar Kaw telah mempunyai pelanggan setia yang terdiri bukan sahaja daripada masyarakat Melayu, tetapi juga Cina dan India yang menggemari nasi beriani.
Syahril berkata, beliau amat berterima kasih kepada Ketua Pegawai Eksekutif SSM, Datuk Zahrah Fenner yang bukan saja memberikan galakan dan tapak untuk memulakan perniagaan makanan tetapi peluang bekerjasama dengan pihak Koperasi SSM. Buat masa ini Syahril menggunakan facebook peribadi dan sokongan kawan-kawan sebagai kaedah pemasaran.
“Trak makanan hanya beroperasi hari Isnin hingga Jumaat manakala pada hujung minggu diluangkan untuk menerima tempahan katering dari sekitar Lembah Klang dan Selangor,” kata bekas wartawan media cetak dan elektronik ini.

Tuesday, January 19, 2016

KHADIJAH'S KITCHEN TERBANG KE LOS ANGELES

Khadijah's Kitchen 'terbang' ke Los Angeles

KHADIJAH'S Kitchen Sdn Bhd, syarikat milik penyanyi, Datuk Khadijah Ibrahim, akan melebarkan sayap perniagaannya dalam bidang makanan ke Los Angeles, Amerika Syarikat, dalam masa terdekat ini.

Khadijah's yang juga pengarah urusan syarikat berkata, mereka masih dalam perbincangan dengan pihak di sana serta sedang meninjau lokasi bersesuaian bagi membuka restoran yang menyajikan makanan autentik Malaysia.    
"Kami ditawarkan untuk membuka Khadijah's Kitchen di Los Angeles dan ini adalah satu peluang terbaik bagi mengembangkan sayap perniagaan makanan di luar negara.    
"Peluang ini secara tidak langsung dapat membantu mempromosikan makanan Malaysia kepada masyarakat antarabangsa selain memperkenalkan negara kepada pelancong asing," katanya kepada pemberita selepas perasmian pembukaan cawangan ketiga Khadijah's Kitchen di Banda Hilir, Melaka. ‎    
Mengulas lanjut, beliau berkata pihaknya juga diminta untuk mengeluarkan pes masakan autentik Malaysia termasuk sup dalam usaha menembusi pasaran halal di negara tersebut.        

Menurutnya, usaha berkenaan akan diakukan dengan kerjasama Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade).    
"Kita kini telah mengeluarkan 14 pes masakan Melayu antaranya asam pedas, kuah sate, rendang tok, pajeri nanas dan kari kepala ikan bagi pasaran tempatan dan antarabangsa," katanya.    

Sementara itu, Khadijah yang pernah mengusahakan sebuah restoran di New Zealand berkata, syarikatnya akan membuka 13 francais restoran di seluruh negara melalui pemberian lesen kepada individu yang berminat.     
Antara syarat yang dikenakan kepada pemegang francais ialah mereka perlu mempunyai latar belakang dunia masakan atau pernah berkecimpung dalam bidang makanan bagi menjaga kualiti dan jenama Khadijah's Kitchen.    
Khadijah's Kitchen dijangka membuka cawangan keempatnya di Port Dickson pada pertengahan Februari ini selepas pembukaan restoran di Petaling Jaya, Shah Alam dan Melaka.

Monday, January 18, 2016

ZAWARA COFFEE-BUKIT JELUTONG


TIDAK dinafikan, seleksi kopi di restoran Zawara Coffee merupakan tarikan utama di kafe yang diusahakan dua beradik, Kamarul Arif Karim dan Fadilah Karim dengan pilihan sehingga 24 jenis kopi.
Menggunakan biji kopi yang 100 peratus Arabica dari adunan Columbia, Brazil dan Guatemala yang bertaraf dunia, para barista begitu kreatif bermain dengan espresso menghasilkan kopi dan susu kocak yang menarik seperti Iced Tamar Machiatto, gabungan kopi Machiatto dan buah Tamar dan Ice Coconut Latte, gabungan unik kelapa bersama espresso dan susu stim.

Namun, Zawara Coffee sebenarnya bukanlah sekadar kopi. Hidangan utama mereka yang berkonsepkan gourmet iaitu makanan mewah boleh dikatakan antara tarikan utama bagi kebanyakan pengunjung dek kerana kualitinya yang tinggi dengan harga yang berpatutan.
Antara makanan kegemaran pelanggan di Zawara Coffee ialah Soft Shell Crab Burger, Singapore Red Lamb Shank, Churros, Cheesy Meltz Burger dan Kacang Pool.
Bertemakan ‘Fine Coffee, Fast Gormet’, Zawara Coffee yang mula bertapak di Bukit Jelutong, Selangor itu menggunakan teknik ‘jet udara’ yang pertama seumpamanya di Malaysia yang mampu memasak dan menghasilkan makanan dalam tempoh yang singkat kerana menggunakan teknologi mampatan dan tekanan udara panas menerusi sistem berkomputer dalam setiap hidangan.

Menurut Pegawai Perhubungan Awam dan Media, Zawara Sdn. Bhd., Nursyaliza Abdul Manaf, kafe dengan hiasan dalaman berkonsepkan industri dengan rekaan yang kasar dengan penggunaan besi dan kayu itu menitik-beratkan keselesaan pelanggan dan kualiti dalam setiap hidangan.
“Idea membuka Zawara Coffee datang daripada Encik Kamarul yang merupakan bekas juruterbang. Pengalaman menjelajah seluruh pelosok dunia sambil memerhati trend dan konsep restoran yang mendapat sambutan di sana menjadi ilham untuk dia membuka sebuah restoran di Malaysia bersama adiknya.
“Namun atas kengkangan modal ketika itu, mereka berdua memendam sebentar hasrat mereka dengan menumpukan perhatian terhadap butik Zawara dan dalam masa yang sama membuat kajian yang mendalam konsep dan sistem restoran yang ingin dibuka kerana kedua-dua mereka amat mementingkan kualiti,” ujar Nursyaliza ketika ditemui di Zawara Coffee, Bukit Jelutong, baru-baru ini.

Menggabungkan resipi tradisional tempatan dengan Barat, hidangan di Zawara Coffee boleh dikatakan unik dan tersendiri. Antara yang digemari penulis ialah Soft Shell Crab Burger kerana siapa sangka seekor ketam boleh dijadikan isi burger!
Menggunakan ketam nipah muda yang kulitnya masih lembut, ia dicelup dengan bancuhan rempah bersama telur sebelum digoreng dengan api kecil. Isi ketam yang tebal dan manis diapit pula dengan roti burger yang dibuat sendiri, Soft Shell Crab Burger merupakan hidangan wajib dicuba di sini.
Singapore Red Lamb Shank juga pasti membuatkan anda mahu kunjung kembali ke Zawara Coffee. Sosnya yang masam dan pedas dimasak terlebih dahulu yang mana bawang putih, halia, sos tomato, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk kari, daun ketumbar dan stok daging merupakan antara bahan-bahannya.
Sos yang telah reneh itu dituang ke atas paha bebiri dan dimasak secara perlahan selama dua hingga tiga jam sehingga daging benar-benar lembut. Nikmati hidangan istimewa ini bersama Toasted Cranberry Walnut Bread, roti yang ditambah kranberi dan walnut yang dibuat sendiri di dapur Zawara Coffee.

Bagi penggemar pasta, nikmati Spaghetti Thai Beef, gabungan bahan-bahan tomyam seperti serai dan limau purut yang ditumis bersama daging cincang dan dihidang bersama salad arugula yang tinggi khasiatnya.
Bagi mereka yang mahu santai di waktu petang bersama teman, wajib untuk memesan hidangan Churros yang didatangi dengan empat jenis iaitu coklat, karamel, butterscotch dan ais krim. Rasa adunan Churros itu sahaja sungguh menyelerakan dengan rasa sedikit masin, manis dan kayu manis yang pastinya membuatkan anda ketagih untuk merasainya lagi.
Bagi penggemar kepak ayam, apa kata anda mencuba Salted Egg Chicken Wing. menggunakan telur masin yang dicampur bersama tepung dan bahan-bahan rahsia lain, ia sungguh berbeza berbanding hidangan kepak ayam yang pernah anda rasai.
Zawara Coffee yang semakin mendapat sambutan ramai kini mempunyai cawangan di Bangi serta tiga buah francais iaitu di Setapak, Cyberjaya dan Taman Tun Dr. Ismail dan bakal membuka dua buah francais lagi dalam masa terdekat iaitu Putrajaya dan Setia Alam.

Sunday, January 17, 2016

STALKER CAFE-KOTA DAMANSARA


APABILA berkunjung ke sesebuah kafe atau restoran, pasti pelanggan bukan sekadar ingin menikmati makanan atau minuman, tetapi suasana persekitaran selesa dan ideal juga diambil kira.
Jika anda kunjungi Stalkers Cafe di Kota Damansara, anda akan nikmati kedua-dua elemen yang dinyatakan itu. Ini kerana, kafe tersebut bukan hanya popular dengan makanan lazat, malah sering dikunjungi kerana keunikan dekorasi dan hiasan dalaman yang meliputi setiap ruang di dalamnya.
Pemiliknya, Shamin Ahmad berkata, Stalkers Cafe mengambil inspirasi perkataan stalk us yang tanpa disedari menjadi salah satu aktiviti popular di media sosial.
“Jika diamati, setiap daripada kita mempunyai akaun media sosial seperti Facebook, Instagram dan Twitter. Dan tanpa disedari kita sering ikuti perkembangan sama ada selebriti atau pun individu yang kita minat dengan melihat akaun mereka. Secara tidak sedar, perlakuan itu seakan stalking orang lain.
“Bermula daripada idea itu, kami wujudkan suasana santai di kafe ini dengan dekorasi urban, sentimental dan selesa supaya pelanggan bukan sahaja boleh menikmati makanan yang sedap, malah merakamkan foto untuk dimuat naik ke dalam akaun media sosial mereka,” katanya.

Mungkin ramai tertanya-tanya, apa sebenarnya keunikan pada hiasan dalaman kafe ini. Pertama kali ke sini, tidak dinafikan penulis kagum dengan konsep ditampilkan yang menepati konsep kafe terkini, khususnya pada hiasan dinding yang direka berdasarkan minat mendalam pemilik terhadap seni lukis.
“Jika dilihat, setiap dimensi di dalam kafe ini ada kelainan dan keistimewaan tersendiri. Terdapat satu bahagian kami tampilkan lukisan dinding figura pelakon Hollywood terkenal seperti Audrey Hepburn, Marilyn Monroe dan karakter dalam filem The Godfather.
“Selain hiasan dalaman, kami juga menggalakkan pelanggan untuk santai di sini. Oleh kerana itu, kami sediakan permainan menarik seperti Monopoly, Scrabble, Saidina dan banyak lagi.

“Bagi yang memerlukan ruang lebih privasi untuk urusan kerja, kami turut menyediakan kemudahan perkhidmatan jalur lebar mudah alih (WiFi) untuk keselesaan mereka,” jelasnya.
Di kafe ini, makanan dan minuman yang disediakan juga ada keistimewaan tersendiri. Chefnya, Ahmad Hasrim Samsuri berkata, pelanggan boleh menikmati makanan barat dan minuman yang sesuai dengan cita rasa masyarakat tempatan.
“Antara menu signatur pilihan ramai adalah Godfather Sandwich yang bersaiz besar dan disediakan bersama daging atau ayam. Menarik tentang menu ini adalah sosnya diadun khas untuk menimbulkan rasa manis dan masam.
“Selain itu, para pelanggan disarankan mencuba menu salmon gril. Kami menggunakan ikan salmon segar yang dicampur bersama sos mentega dan lemon,” ujarnya.

Friday, January 15, 2016

DIET BAIK, DIET JAHAT ?

efficient-weight-loss 

KITA perlu menyasarkan dalam lima hingga 10 peratus penurunan berat badan bergantung kepada berat badan sedia ada. Ujar Nurul Aziah, secara amnya, mungkin dalam tempoh tiga bulan pertama. penurunan berat badan yang selamat adalah dua hingga empat kilogram dalam tempoh sebulan.
Tegas beliau, dalam mengurangkan berat badan, sasaran perlulah realistik. Sasaran yang terlalu drastik akan membuatkan kita sukar untuk patuh kerana apa yang paling penting ialah menjaga momentum yang berterusan.
“Ramai yang putus asa kerana cara yang tidak betul dan ia boleh menyebabkan keadaan yang dipanggil rebound membuatkan kita makan dalam jumlah yang lebih tinggi daripada sebelum ini.

“Lagipun, tidak digalakkan turun terlampau cepat kerana selalunya apabila turun berat badan secara drastik, bukan lemak yang hilang sebaliknya adalah air kerana lemak mengambil masa yang lama untuk hilang.
“Keadaan ini akan menyebabkan penyahidratan lalu mengundang pelbagai penyakit berkaitan. Air merupakan antara asas yang penting dalam sistem badan seseorang dan pastikan pengambilan air putih sebanyak 1.5 hingga 2.5 liter setiap hari.
“Untuk melihat sama ada berlaku penyahidratan atau tidak, perhatikan air kencing, jika ia jernih maka menunjukkan jumlah air mencukupi dan jika pekat ia adalah sebaliknya. Tanda lain termasuk dahaga, sembelit, sakit kepala dan penat,” terangnya.

Tambah Nurul Aziah, antara prinsip penting lain, jangan lupa untuk makan setiap kali waktu makan kerana ia akan membuatkan kita semakin lapar. Tegasnya, sarapan pagi merupakan hidangan paling penting untuk mereka yang mahu menurunkan berat badan dan saiz hidangan perlu semakin kecil apabila petang.
Mengulas tentang pelbagai jenis diet yang wujud, ujar Nurul Aziah, tidak dinafikan ramai yang memilih pelan diet yang memberikan kesan penurunan berat badan yang drastik kerana mahu mengejar matlamat namun mereka perlu maklum tentang kebaikan dan keburukan cara pemakanan tersebut.
“Sebagai seorang pakar diet, tiada istilah makanan yang baik dan makanan yang buruk, cuma ada diet yang baik dan diet yang buruk. Selagi kita ikut cara makan dalam piramid makanan, kita boleh makan semua yang kita mahu cuma perlu tahu jumlah makanan yang sesuai,” terangnya.

Diet Yang Tidak Berkesan

1. Diet satu jenis makanan
Diet ini diamalkan dengan mengambil sejenis makanan sahaja tanpa had. Ia tidak seimbang dan tidak dapat membekalkan nutrisi lengkap yang diperlukan untuk keperluan badan.

2. Diet rendah karbohidrat tinggi protein
Diet ini boleh menurunkan berat badan tapi ada kesan jangka masa panjang yang boleh mendatangkan mudarat iaitu:
a) Penurunan berat badan pada peringkat awal adalah lebih kepada kehilangan air di dalam badan (kesan diuretik).
b) Diet tinggi protein berkemungkinan meningkatkan pengambilan lemak dan kolesterol. Ini mungkin meningkatkan risiko untuk penyakit kardiovaskular dan kanser.
c) Diet ini adalah kurang dari segi kanji dan serat. Ia boleh mendatangkan risiko sembelit.

3. Diet Sangat Rendah Kalori (menggunakan formula yang dibancuh dengan air)
Diet ini mungkin berkesan untuk satu jangka masa yang pendek tetapi ia tidak boleh dilaksanakan untuk jangka masa panjang kerana ia membosankan dan tidak seperti rutin harian makanan biasa. Ia mungkin boleh menyebabkan rasa lesu, lemah, sembelit, mual dan perlu pemantauan doktor atau pakar dietetik sekiranya ingin dilakukan pada tempoh masa yang sekejap.
Secara amnya, diet yang mempromosikan ‘makanan magik’, kadar penurunan berat badan yang terlalu banyak dalam masa yang singkat dan peng­gunaan produk yang harus diambil ber­sama, tiada senaman diperlukan adalah jenis diet yang tidak selamat untuk dipraktikkan.

Bersenam

Tidak lengkap perjalanan mengurangkan berat badan jika tidak disertakan senaman secara berkala. Selain membuatkan individu sihat dan cergas, ia amat membantu proses mengurangkan berat badan.
Sekurang-kurangnya lakukan senaman selama 30 hingga 45 minit untuk tiga kali seminggu dan pastikan mencapai 10,000 langkah sehari. Sekali lagi Nurul Aziah menegaskan tidak susah untuk memastikan senaman tersebut dicapai dengan penggunaan aplikasi telefon pintar dan gajet yang boleh merekodkan segala aktiviti.
“Jika di pejabat, cuba mencari masa untuk bersenam dengan banyakkan berjalan, menaiki tangga, elakkan menggunakan lif dan letak kereta jauh sedikit dari pejabat.
“Pastikan ada kepelbagaian aktiviti untuk mengekalkan dan meningkatkan tahap kecergasan kendiri serta dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit. Keseimbangan dalam aktiviti fizikal adalah penting untuk tujuan kesihatan seperti senaman kardio, kekuatan otot dan fleksibiliti untuk menjadikan kita lebih bertenaga dan sihat.
“Selain itu, keserderhanaan dalam senaman adalah penting bagi memastikan senaman adalah mengikut kemampuan badan individu dan tidak memudaratkan sekiranya terlalu kuat dan berat,” terangnya.

Diet DNA

Pelbagai jenis pelan diet mengurangkan berat badan yang muncul selain cara mengira kalori. Terbaru, satu kajian dijalankan yang bakal membuatkan mereka yang berdepan dengan masalah menguruskan berat badan kembali bersemangat iaitu diet DNA.
Kajian yang disiarkan dalam journal Obesity itu merupakan diet genom khusus, alternatif untuk mereka yang mahu mengurangkan berat badan pada tahun 2020, menurut penyelidik Institut Kesihatan Kebangsaan AS.

Saintis mengelarkan teknik tersebut sebagai pengurangan berat badan yang tepat dan efektif. Kajian tersebut melibatkan pemahaman kaitan gen dan obesiti serta gabungan diet dan senaman khas menurut struktur unik DNA setiap individu.
Ujian analisis genetik dan data perubahan berat badan serta kajian genomik dilakukan dalam mencari kaitan antara obesiti dan gen. Mereka telah mengenal pasti beberapa gen yang dapat dikaitkan dengan obesiti tetapi masih belum mengetahui bagaimana ia memberi kesan kepada badan.
Bagaimanapun, saintis menyatakan tang diet DNA tidak akan menyebabkan seseorang itu turun berat badan dengan automatik. Senaman masing memainkan peranan penting dalam memastikan penurunan berat badan yang efektif.

Thursday, January 14, 2016

BIMBANG RUMAH DIANCAM HAKISAN

Bimbang rumah diancam hakisan

PONTIAN - Hakisan tebing tanah yang semakin teruk di kawasan tali air Lorong Yang Muhammad Kampung Rimba Terjun di sini, menimbulkan kebimbangan buat 10 keluarga yang tinggal berdekatan.
Lebih menggusarkan, apabila ada penduduk mendakwa sebahagian kawasan dapur rumah mereka juga hampir runtuh disebabkan hakisan tersebut.
Malah, keadaan kampung terbabit yang hanya terletak kira-kira 500 meter dari laut itu juga menyebabkan kawasan tebing tali air berhampiran rumah penduduk mudah mengalami hakisan.
Wakil penduduk, Azmi Md Salleh, 57, berkata, dia begitu bimbang setiap kali hujan kerana tebing tali air turut alami hakisan sehingga menyebabkan sebahagian kawasan dapur rumahnya terjejas.
“Jarak rumah dengan tebing tidak sampai lima meter. Jadi, bila hujan lebat dan bertembung pula dengan air lautpasang , lebih banyak kawasan yang terhakis.
“Kejadian hakisan semakin teruk sejak beberapa tahun kebelakangan ini apabila perubahan arus laut yang semakin deras menyebabkan kerap berlaku kejadian air pasang,” katanya.
Katanya, dia juga bimbang rumah didiami sejak lebih 30 tahun itu mendap sekiranya tiada tindakan segera diambil.
“Kami sangat berharap masalah ini dapat diselesaikan segera, tambahan pula sekarang cuaca tidak menentu.
“Sekiranya masalah ini tidak ditangani, mak cik khuatir masalah lebih besar akan berlaku, sekali gus mengancam nyawa,” katanya.
Bagi Azmin Din, 38, jarak antara rumah penduduk dengan tali air semakin dekat amat membimbangkan mereka, apabila tali air bertambah dalam dan luas dari hari ke hari.
“Jika 30 tahun lalu, kawasan belakang rumah penduduk di sini dipisahkan dengan kebun tanaman seperti sayur-sayuran.
“Namun kini tiada lagi kebun tanaman, sebaliknya rumah penduduk pula yang semakin dekat dan berdepan ancaman hakisan,” katanya.
Justeru, dia meminta pihak berkenaan melakukan kerja baik pulih kawasan benteng tali air terbabit bagi mengurangkan hakisan yang semakin kerap berlaku.
Azmin berkata, dia yakin sekiranya tindakan membaik pulih hakisan itu dilakukan lebih awal, dapat menjimatkan kos berbanding dibiarkan sehingga menjadi teruk.
“Saya difahamkan kerja bina benteng batu menghalang hakisan tebing dilakukan kira-kira dua tahun lalu, bagaimanapun tidak mampu menghalang hakisan daripada terus berlaku.
“Malah, ada penduduk sudah kemukakan aduan mengenai masalah benteng berkenaan dan berharap ia dapat ditinggikan lagi kerana rumah mereka semakin hampir dengan tali air,” katanya.
Azmin berharap, masalah tersebut diambil serius oleh pihak berkenaan sebelum berlaku kejadian tidak diingini sehingga mengancam nyawa penduduk.