Telur ayam/itik tiruan dikesan berasal dari China.Industri telur tiruan diberitakan mendatangkan pulangan lumayan bagi memberi saingan dan alternatif baru kepada penghasilan telur ternakan khususnya ayam dan itik Cengkerang telur dihasilkan daripada Kalsium Karbonat dan beberapa bahan kimia lain antaranya Paraffin Wax dan serbuk Gypsum sementara Sodium Alginate, Alum, Gelatin, Kalsium Klorida diadun dengan air dan pewarna makanan bagi membentuk bahagian kuning telur.Ternyata telur tiruan ini dihasilkan penuh komposisi racun kimia berbahaya yang langsung tidak memberi manafaat, apa lagi nutrisi kepada badan manusia.
Bagaimanakah caranya membezakan dan mengenali telur tiruan ini :
1/ Telur putih dan kuning dikesan segera bercampur antara satu sama lain setelah cengkerang dibuka dan dituangkan ke dalam bekas asing.Ini disebabkan oleh kedua-duanya dihasilkan daripada sebatian bahan mentah yang sama sifatnya.
2/ Cengkerang/kulit telur tiruan didapati sedikit lebih "berkilat" tetapi agak sukar untuk dikesan.
3/ Cengkerang/kulit telur tiruan sekiranya disentuh dengan tangan,permukaan lebih kasar dapat dirasakan.
4/ Telur tiruan akan menghasilkan lebih bunyi kerana struktur dalaman yang tidak solid, sekiranya digoncang.
5/ Telur tiruan tidak menghasilkan bau hanyir seperti telur asli.
6/ Sekiranya kulit telur diketuk, kulit telur asli akan memberikan bunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7/ Sekiranya digoreng, kuning telur tiruan akan pecah berserakan dengan sendiri sekalipun tidak disentuh.
No comments:
Post a Comment