Anda boleh memilih daripada empat lauk iaitu kambing, ayam, daging dan ayam goreng berempah.
Nasinya yang lembut dengan aroma rempah-ratus memikat selera memang gabungan sesuai dengan lauk beriani ditambah dengan air sirap bandung cincau atau milo tabur.
Selain nasi beriani, jangan lupa mencuba martabak Singapura yang enak bagi mereka yang sukakan pedas.
Menurut jurucakap yang juga ahli kelurga pemilik restoran, Fatimi Estar Ibrahim Estar, semua rempah ratus bagi membuat nasi dan lauk beriani dibeli khas dari Pasar Melayu Batu Pahat.
"Rempah yang dibeli akan dibancuh sendiri oleh penjualnya yang memang pakar dalam masakan beriani.
"Pembeli hanya perlu memberitahu berapa banyak yang diperlukan seperti berapa kilogram daging atau ayam yang akan dimasak," katanya.
Fatimi berkata, restoran Mattop kepunyaan ahli keluarganya Mohd. Azani Mansor yang pakar memasak.
"Keluarga kami terutama bapa mertua memang pakar memasak nasi beriani di kampung terutama semasa kenduri.
"Malah mereka juga mempunyai restoran di Batu Pahat yang diuruskan oleh keluarga di sana," katanya.
Fatimi menambah banyak resipi yang dikongsi bersama-sama dengan keluarga yang berada di Batu Pahat.
Restoran yang mula beroperasi pada 2008 ini juga aktif dalam katering untuk pelbagai majlis kecil dan besar.
No comments:
Post a Comment