Produk diberi nama Cogurt itu menggunakan 99 peratus santan kelapa manakala bakinya adalah kultur pemula yang mempunyai khasiat sama seperti susu ibu.
Ketua Penyelidik Cogurt, Dr. Harisun Yaakob berkata, Cogurt yang dihasilkan selama tiga tahun menerusi penyelidikan dan pembangunan (R&D) berterusan adalah alternatif terbaik kepada penggemar yogurt yang alah kepada produk tenusu.
Katanya, Cogurt yang dibangunkan menggunakan kaedah Matematik Response Surface Methadologi (RSM) itu memberi kesan baik kepada kesihatan pengamalnya ekoran terdapat asid lemak berantai sederhana di dalamnya dan mampu meningkatkan metabolisme tubuh serta membantu mengurangkan berat badan.
"Pemilihan kelapa dibuat berdasarkan khasiat pemakanan yang tinggi dan ada kajian membuktikan santan kelapa mempunyai antivirus yang sangat bagus dan khasiatnya sama seperti susu ibu.
"Jadi, produk Cogurt ini akan menjadi alternatif kepada penggemar produk tenusu selain membantu mengoptimumkan penggunaan bahan tempatan," katanya di Pusat Pembangunan Bioproduk, di sini hari ini.
No comments:
Post a Comment