Adakah anda penggemar makanan Jepun seperti teppanyaki, tempura, shabu-shabu atau wanko soba dan rindu untuk merasai masakan dari negeri matahari terbit itu yang kebanyakannya berasaskan makanan laut mentah?
Istimewanya makanan Jepun ialah hidangan yang disusun kemas dan cantik. Masyarakat Jepun sendiri berpendapat, “makan guna mata” ada benarnya. Bagi mereka, makanan yang enak itu perlu cantik dipandang.
Cantik dalam erti kata sebenar bukan setakat rupa, malah kesegaran dan kualiti bahan menjadi keutamaan. Tidak hairanlah masyarakat Jepun sanggup berbelanja besar semata-mata untuk mendapatkan makanan yang cantik dan elok.
Menurut Pengurus Pemasaran dan Jenama Kampachi Restaurants Sdn. Bhd., Diana Roslam, makanan Jepun ringkas dan mudah disediakan.
Selain itu, kebanyakan restoran Jepun menyediakan makanan yang segar.
“Di Kampachi, kami mempunyai ikan dan makanan laut yang diterbangkan dari Jepun. Walaupun harga mahal tetapi pelanggan berpuas hati kerana rasanya yang lazat dan segar.
“Kebiasaannya makanan Jepun dihidang mentah atau dimasak ringkas shoyu (kicap) dan lada sulah. Selain itu, terdapat juga hidangan yang digoreng bersama tepung, namun tetap mengekalkan kerangupan dan kesegaran bahan yang digunakan,” katanya.
Makanan yang menjadi kegemaran ialah myoga ohitashi (bunga mangkuk), teppayanki kuruma ebi, gindara saikyoyaki (ikan), soft kani maki (ketam lebut) dan sebagainya.
Menariknya, bahan mentah seperti ikan dan makanan laut perlu dimakan bersama wasabi (pes hijau pedas) dan pada pendapat orang Jepun, wasabi mampu membunuh bakteria yang terdapat di dalam makanan tersebut.
Boleh dikatakan kebanyakan makanan Jepun mempunyai banyak protein yang baik untuk kesihatan seperti mengurangkan serangan sakit jantung.
Kebanyakan hidangan juga disediakan dalam kuantiti yang kecil yang menggalakkan orang ramai makan dalam kuantiti terhad.
Kesemua hidangan Jepun ini enak dinikmati bersama teh hijau panas atau pun sejuk yang baik untuk proses penghadaman makanan.
Pengunjung Kampachi juga pasti tertarik kerana restoran ini mempunyai dekorasi moden tetapi masih mengekalkan citarasa tradisi makanan Jepun.
No comments:
Post a Comment