Wednesday, February 18, 2015

SOTONG CELUP TEPUNG KAK SU CORNER-BATU BURUK

  • Sotong celup tepung
 1 / 1 
PELANCONG tempatan mahupun luar negara yang berkunjung ke Terengganu pasti mencuba sotong celup tepung yang memang terkenal di negeri ini bagaimanapun, mereka perlu bijak cari sotong yang segar bagi mengelak ditipu peniaga.

Bagi Suriani Zainal Abidin, 42, sotong celup tepung yang dijual di kedai makannya di Medan Selera Batu Buruk, Kak Su Corner lain daripada yang lain kerana sotong celup tepungnya itu tidak dipamerkan sebaliknya ia digoreng berdasarkan permintaan pelanggan.

“Kak Su mementingkan kualiti dan rasa serta kebersihan. Sotong yang digoreng memang sotong besar.. segar dan biasanya bila pelanggan mahu baru kita goreng supaya mereka dapat menikmati sajian yang segar dan masih panas.

“Sejak berniaga di sini tiga tahun lalu memang begitulah cara saya menjual sotong celup tepung, bila pelanggan mahu baru kita goreng dan dijual pada harga RM7 sepinggan” katanya.

Menurutnya, Kak Su Corner dibuka pada setiap hari kecuali Isnin dan beroperasi dari jam 9 pagi hingga 6 petang.

Suriani berkata, pada musim cuti sekolah atau musim cuti sempena perayaan memang ramai pelancong sama ada tempatan dan luar negara singgah ke situ untuk menikmati menu wajib negeri ini.

“Kebanyakan mereka akan memesan sotong celup tepung tidak kira waktu.. sama ada untuk dimakan pada waktu petang atau tengah hari,” katanya.

Ditanya mengenai jumlah sotong yang terjual dalam sehari, dia berkata jumlah sebenar tidak dapat diagak kerana ia dibuat berdasarkan permintaan pelanggan.

“Kalau nak kata berapa kilogram sotong dijual dalam sebulan atau seminggu, saya tidak dapat agak kerana ia dibuat berdasarkan permintaan pelanggan. Cuma, saya boleh kata jika musim cuti, permintaan agak tinggi berbanding hari biasa.

No comments:

Post a Comment