Sunday, April 26, 2015

PEMAKANAN UNTUK PESAKIT GOUT

GOUT sejenis penyakit yang ditakrifkan sebagai penghasilan asid urik secara berlebihan di dalam badan dan ini berlaku dalam keadaan di mana pengeluarannya bertambah dengan pengambilan secara berlebihan makanan purin (zat semula jadi) berprotein tinggi.
Apabila ini terjadi, pesakit gout akan mengalami bengkak pada bahagian kaki, panas, dan amat sakit hingga ada sesetengahnya tidak boleh berjalan.
Sekiranya pesakit tersebut menghidap gout yang kronik, kehidupan harian yang normal akan terganggu dan perkara yang paling ditakuti ialah berlakunya kecacatan pada sendi dan otot, sama ada ringan atau berat.
Menurut Pegawai Pemakanan, Hospital KPJ Ampang Puteri, Nurul Ain Baharudin, penyakit yang banyak menyerang golongan lelaki ini berpunca daripada pengambilan makanan yang tinggi purin seperti hidupan laut, kekacang, dan daging merah.
Katanya, purin ialah sejenis protein yang membentuk asid urik hasil proses metabolisme dan berpotensi menyebabkan serangan gout.
Tambahnya, kekurangan air dalam badan juga boleh meningkatkan paras asid urik dalam darah, sekali gus menyebabkan keadaan pesakit gout lebih buruk.
“Tidak dinafikan, penyakit ini jika sekali terkena sukar untuk sembuh, tetapi kita boleh mencegah serangannya dengan mengamalkan diet seimbang dan mengelak daripada makanan yang mengundang gout.
“Untuk itu, pesakit perlulah mengelak daripada makan makanan laut seperti kerang, ikan salmon, ikan bilis, udang, dan ketam kerana kandungan purinnya tinggi, serta tidak ketinggalan makanan berasaskan kacang, dan daging merah, seperti daging lembu.
“Selain itu, organ-organ dalaman haiwan seperti hati dan hempedal ayam, perut, otak dan usus lembu, serta daging kambing juga perlu dielak kerana kesemua makanan ini mengandungi purin yang tinggi,” ujarnya ketika ditemui di pejabatnya, baru-baru ini.
Disebabkan itu juga, setiap pesakit gout disarankan agar sentiasa mengamalkan diet mengikut panduan piramid makanan.
Katanya, minuman keras juga patut dielakkan kerana minuman tersebut boleh meningkatkan paras asid urik dalam badan.
Oleh kerana pengambilan makanan yang tinggi purin penyebab utama gout, Nurul Ain menasihatkan pesakit mendisiplinkan diri dengan memilih makanan yang mengandungi kandungan purin yang sederhana dan seelok-eloknya mengambil makanan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran atau karbohidrat.
Ulasnya, selain mengawal pemakanan dengan tidak mengambil makanan berprotein tinggi secara berlebihan, terdapat ubat-ubatan tertentu yang dapat membantu mengurangkan asid urik dalam badan.
Pesakit juga dinasihatkan minum air yang banyak setiap hari bagi membantu perkumuhan asid urik daripada badan dan mengurangkan risiko mendapat batu karang.
Ringkasnya, pemakanan yang harus dikurangkan atau dielakkan adalah protein yang menghasilkan kandungan purin yang banyak kerana zat tersebut penyumbang terbesar kepada pembentukan asid urik.
Begitu pun, Nurul Ain memberitahu, tidak semua makanan yang berprotein ada risiko gout, seperti ikan dan telur ayam, tetapi harus diingatkan bahawa penyakit tersebut menyerang seseorang yang mengambil protein secara berlebihan.
Yang pasti, hari ini, gout boleh menyerang sesiapa saja tanpa mengira umur, bangsa, serta jantina dan ada kes remaja berusia 18 tahun dikesan menghidap penyakit ini.
Pesakit-pesakit gout turut disarankan agar berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan nasihat yang sewajarnya.

KHASIAT TEH HIJAU

RAMAI antara kita sedia maklum tentang teh hijau dan khasiatnya kepada manusia. Tumbuhan ini dianggap antara minuman paling sihat yang mampu mengawal serta mencegah pelbagai penyakit.
Dalam konteks kesihatan, teh hijau terkenal sebagai sumber minuman semula jadi yang memiliki banyak kebaikan kepada badan. Manfaatnya tidak boleh dipertikaikan dan terbukti menerusi kajian yang dijalankan saintis di seluruh dunia.
Telah terbukti bahawa teh hijau sarat dengan kandungan nutrien dan antioksida semula jadi yang dipanggil polifenol. Antioksida ini diperlukan untuk meningkatkan fungsi otak, mengurangkan berat badan dan risiko menghidapi pelbagai jenis kanser.
Kini, teh hijau boleh didapati dalam pelbagai bentuk seperti ekstrak dan kapsul. Pada masa sama, penggunaan teh hijau cukup popular dalam industri makanan dan minuman.
Oleh demikian, sumber ini amat mudah didapati dan digunakan dalam skala besar. Ruangan kesihatan kali ini berkongsi kepada pembaca tentang kebaikan-kebaikan yang terdapat dalam tumbuhan ini.
Meningkatkan kesihatan mental dan fungsi otak
Teh hijau tidak sekadar mencergaskan otak, malah menjadikan seseorang itu pintar. Ini kerana ia mengandungi kafein tidak berlebihan yang mampu merangsang sel-sel otak dan menjadikannya lebih aktif.
Meningkatkan kecergasan fizikal
Teh hijau adalah minuman yang membantu proses pembakaran lemak dan pada masa sama meningkatkan kadar metabolisme dalam badan. Ini terbukti dalam satu kajian yang dilakukan terhadap 10 orang lelaki yang mana pengambilan teh hijau telah meningkatkan penggunaan tenaga mereka sehingga empat peratus.
Mencegah penyakit kanser
Kanser berlaku apabila terdapat peningkatan sel kanser di dalam badan manusia. Penyakit ini merupakan antara pembawa kematian paling tinggi dalam sesebuah negara. Teh hijau sarat dengan antioksida yang mampu memerangi sel kanser. Dengan itu, pengambilan teh hijau dapat mengurangkan risiko kanser payu dara, prostat, kolon dan banyak lagi.
Mencegah pembentukan bakteria pada gusi
Kajian membuktikan katekin yang terdapat pada daun teh hijau mampu membunuh mutan streptococcus, sejenis bakteria yang sering dijumpai pada gusi dan sekitar mulut manusia. Oleh itu, mereka yang meminum teh hijau setiap hari akan memperoleh kesihatan gusi dan mulut berpanjangan serta terhindar daripada masalah nafas berbau.
Melambatkan proses penuaan
AntiOKSIDA yang terdapat dalam ekstrak teh hijau mempunyai banyak kebaikan kepada manusia. Selain kesihatan tubuh, ia juga membantu menghasilkan tekstur kulit yang sihat dan cantik. Selain itu, ia mampu melambatkan proses penuaan. Bagi mereka yang mengamalkan minum teh hijau setiap pagi akan menikmati tahap kesihatan yang lebih baik kerana tumbuhan ini juga dapat membuang toksin dalam badan.

ROUTE 69 CAFE BY THE BEACH-TELUK AIR TAWAR P.P

MUHAMAD Rafi Abdul Ghani dan Adila Zakaria menunjukkan set hidangan kegemaran pelanggan di Route 69 
Cafe by The Beach, Teluk Air Tawar, Pulau Pinang
MENIKMATI hidangan sambil melihat pemandangan matahari terbenam pastinya amat mengujakan. Selain itu, hembusan angin laut menambahkan lagi keterujaan apabila berada di Route 69 Cafe by The Beach di Pantai Robina dekat Teluk Air Tawar, Pulau Pinang itu.
Berkapasiti 550 orang dalam satu-satu masa, kafe itu sering menjadi pilihan untuk pelbagai majlis termasuk perkahwinan, sambutan hari lahir, pertunjukan fesyen dan sebagainya.
Menurut Pengurus Jualan Kanannya, Muhamad Rafi Abdul Ghani, setiap hujung minggu kafe itu pasti akan dipenuhi pelanggan, malah ada yang datang dari luar Pulau Pinang semata-mata mahu menikmati hidangan berlatar belakangkan matahari terbenam.
Katanya, kafe yang dibuka pada 14 Mac tahun lalu itu juga menjadi pilihan agensi kerajaan dan syarikat swasta bagi mengadakan mesyuarat atau seminar.
“Kedudukan kafe ini yang amat strategik di Pantai Robina dan menghadap Selat Utara menjadikan ia pilihan pelanggan yang bukan sahaja datang untuk menikmati hidangan tetapi juga bersantai bersama keluarga sambil melihat pemandangan matahari terbenam.
“Malah, setiap petang pelanggan tidak akan melepaskan peluang menyaksikan panorama indah itu,” katanya.
Antara kemudahan di kafe itu adalah dewan seminar, surau, kemudahan WiFi, sistem audio dan skrin gergasi.
Ditanya mengenai hidangan yang disediakan, Muhamad Rafi yang lebih mesra dipanggil Man menjelaskan, kafe itu menawarkan pelbagai pilihan makanan daripada masakan Thai, barat, stimbot dan minum petang.
Katanya, antara masakan Thai yang sering dipesan pelanggan adalah ikan kukus, stim atau tiga rasa, selain tomyam, sup dan makanan laut seperti ketam, udang dan sotong.
Tambahnya, kafe itu juga menawarkan pelbagai jenis masakan barat seperti chicken chop, lamb chop, fish and chip, kepak ayam dan juga stik.
“Istimewanya, semua sos dan perapan untuk masakan barat ini direka sendiri oleh chef yang berpengalaman lebih 10 tahun di restoran terkemuka di negeri ini.
“Selain itu, hidangan stimbot yang kami tawarkan juga menjadi pilihan pelanggan dengan harga RM25 untuk satu set,” ujarnya.
Menurutnya, kafe itu juga menawarkan set makan tengah hari untuk dua orang iaitu ‘Couple by the beach’ dengan pilihan harga antara RM25 hingga RM47, Friendly by the beach untuk tiga dan empat orang pada harga antara RM50 hingga RM79 serta Family by the beach untuk lima dan enam orang pada harga RM110 hingga RM135.
Dalam pada itu, katanya set makan Route 69 Cafe by The Beach juga menawarkan sajian minum petang dengan pilihan pelbagai snek, ais krim dan ais kacang.
“Selain minuman biasa berasaskan kopi dan teh, kami juga menawarkan pelbagai jenis jus dan ais kisar (ice blended),” katanya.
Dalam pada itu, katanya, pihak kafe sering meraikan pelanggan yang menyambut hari lahir di situ dengan dekorasi bertema serta hadiah khas kepada mereka.

Friday, April 24, 2015

MINISTRY OF FISH HEAD CURRY-DAMANSARA K.L

KARI kepala ikan bukan lagi hidangan khusus untuk golongan mamak atau keturunan India Muslim. Sebaliknya, sajian itu sudah lama menjadi kegemaran kaum lain seperti Melayu dan Cina, malah kari kepala ikan dianggap sebagai salah satu hidangan mewah dan harga mencecah puluhan ringgit.
Kebanyakan restoran kari kepala ikan yang dimiliki oleh golongan mamak memasak mengikut resipi India.
Bagaimanapun jika anda teringin menikmati kari kepala ikan versi Pakistan, apa kata singgah di Ministry of Fish Head Curry (MOF) yang terletak di Glomac Damansara, Jalan Damansara, Kuala Lumpur.
Di sini, anda dapat memuaskan selera dengan keistimewaan kari kepala ikan Pakistan dalam suasana yang begitu tenang dan damai. Tiada kebisingan, hiasan dalaman yang menarik, serta layanan mesra.
Bertemu dengan pemilik MOF, Datin Belina Abdul Hamid, 30, dia berkata, nama Ministry of Fish Head Curry dipilih kerana mahu menggambarkan kehebatan hidangan di restoran itu sambil mengetengahkan hidangan kari kepala ikan Pakistan di persekitaran yang eksklusif.
Kata Belina, yang berketurunan Pakistan dan Melayu, kelazatan kari kepala ikan hasil resipi neneknya menjadi kebanggaan keluarga dan mahu dikongsi bersama dengan orang lain.
Berminat memasak pelbagai jenis masakan termasuk kari kepala ikan Pakistan, dia mendapat galakan daripada suami, Datuk Shamsudin Abu Hassan, seorang ahli perniagaan, untuk membuka restoran tersebut.
“Selama ini, apabila menyebut kari kepala ikan, orang akan mengaitkannya dengan restoran mamak dan India. Namun di sini, kari kepala ikan yang dinikmati adalah berbeza kerana saya menggunakan rempah-ratus yang saya beli sendiri dari Pakistan.
“Kuah untuk kari ini saya gunakan yogurt dan mengurangkan santan. Ini bagus untuk kesihatan terutama mereka yang berhati-hati terhadap pengambilan makanan berlemak. Selain itu, rempah kari bersifat panas dan yogurt dapat menyejukkannya. Rasa kari juga lebih sedap dan tidak mudah basi.
“Di mana-mana restoran pun tidak ada yang menggunakan yogurt kerana bahan tersebut agak mahal. Yogurt yang kami gunakan dibuat sendiri daripada susu lembu dan dibeli dari Pakistan.
“Selain itu, kari kepala ikan yang dihidangkan akan dituang di atasnya dengan krim segar bagi membangkitkan rasa kari yang lebih moden sesuai dengan masa kini.
“Hidangan yang disediakan di sini dimasak oleh ketua chef, Muhammad Raheel Jaabar yang kami bawa dari Pakistan,” kata Belina yang mempunyai tiga orang chef dan 10 orang pekerja.
Menurutnya, pelanggan boleh memilih tiga jenis kepala ikan yang mereka sukai, iaitu ikan merah, kerapu dan salmon.
Kari kepala ikan merah paling disukai oleh pelanggan, manakala kari kepala ikan salmon mempunyai rasa yang lebih lemak dan mempunyai kandungan omega yang bagus untuk kesihatan jantung.
Kesemua sajian kari tersebut dinikmati bersama nasi beras basmathi yang turut diimport dari Pakistan.
Tambahnya, bagi menjamin rasa kari kepala ikan yang segar, dia mendapatkan bekalan daripada pembekal pada setiap hari.
Ini kerana, rahsia bagi kari kepala ikan yang lazat terletak pada kepala ikan itu sendiri, selain rempah-ratus yang digunakan dan cara memasaknya.
Belina berkata, dia mensasarkan untuk menjual 100 biji kepala ikan sehari dan setiap satu dijual mengikut saiz. Bagi kari kepala ikan bersaiz S berharga RM98.80, saiz M (RM118.80) dan L (RM138.80).
Selain menjual kari kepala ikan, MOF turut menghidangkan ayam goreng kampung dan kari ayam kampung yang diternak sendiri di Kuang. Pelanggan juga boleh menikmati capati istimewa bercampur bayam.
Dibuka setiap hari bermula pukul lapan pagi hingga 11 malam, MOF turut menerima tempahan untuk majlis dan katering di restoran itu sendiri dan boleh juga dimasak di kawasan majlis.
Kepada yang ingin menikmati hidangan kari kepala ikan di sini atau ingin menempah katering, boleh menghubungi 03-77339656.

Thursday, April 23, 2015

RESTORAN AL-YEMEN-KUCHING SARAWAK

JIKA di Semenanjung terutama Kuala Lumpur, kewujudan restoran Arab umpama cendawan tumbuh selepas hujan. Keadaan itu berbeza dengan Kuching, Sarawak yang menyaksikan sukar untuk kita menikmati makanan Arab.
Keadaan itu mungkin disebabkan Bumi Kenyalang bukanlah lokasi tumpuan pelancong Arab berbanding ibu negara. Namun, sejak akhir-akhir ini terdapat peningkatan jumlah pelancong dari Asia Barat ke Sarawak dan kehadiran mereka membuka peluang kepada kewujudan restoran Arab di negeri ini.
Menyedari potensi restoran Arab mampu menarik kunjungan pelancong, seorang bekas pegawai bank dari Yemen, Helmi Ali Al-Arashi, 44, bersama isterinya, Hasanah Shaikh Salleh, 41, yang merupakan penduduk tempatan telah membuka Restoran Al-Yemen di Riveredge Commercial Centre, Jalan Merdeka di Kuching pada 1 Mac lalu.
Restoran itu cukup istimewa kerana keenakan rasa asli masakan Arab, di samping menampilkan dekorasi hiasan ibarat sebuah muzium mewakili negara Yemen.
Menurut Helmi, idea membuka sebuah restoran Arab tercetus selepas beliau dan keluarganya sukar menemukan makanan Arab di negeri ini.
“Isteri saya, Hasanah dilahirkan di Miri, Sarawak kerana ibunya merupakan wanita tempatan berketurunan Melanau manakala bapanya berasal dari Yemen.
“Bagaimanapun, Hasanah tidak membesar di Miri kerana keluarganya kemudian berpindah ke Yemen sehingga dia berkahwin dengan saya dan kami kembali berhijrah ke Kuching sejak dua tahun lalu,” katanya kepada S2 di restorannya baru-baru ini.
Helmi berkata, beliau mengambil keputusan membawa isteri dan lima anak perempuannya berpindah ke Sarawak kerana jatuh cinta dengan keunikan negeri itu.
Menurutnya, bagi mendapatkan modal untuk membuka perniagaan dan memulakan kehidupan baharu di Kuching, mereka telah menjual harta di Yemen termasuk rumah.
Beliau kemudian membuka kedai menjual produk Arab termasuk minyak wangi, teh dan rempah-ratus di Bangunan Baitul Mal di Kuching sebelum mengembangkan perniagaan membuka Restoran Al-Yemen.
Bercerita mengenai restorannya, Helmi berkata, perniagaan itu tidak asing bagi dirinya memandangkan bapanya sendiri memiliki sebuah restoran Arab terkenal di Aden City, Yemen.
"Kami adik-beradik memang diajar memasak di restoran milik keluarga. Saya berpeluang menimba pengalaman dan mewarisi pelbagai resipi masakan popular di restoran itu walaupun pernah 16 tahun bekerja sebagai pegawai bank.
"Di Restoran Al-Yemen, saya sendiri menjadi tukang masak dan saya dibantu oleh seorang chef dari Yemen. Apabila memasak sendiri makanan yang dihidangkan kepada pelanggan, secara tidak langsung kita boleh memastikan rasanya benar-benar menepati cita rasa Arab," katanya.
Selain itu, katanya, rempah masakan disediakan sendiri daripada rempah-ratus yang dibawa dari Yemen.
Antara makanan Arab popular di restoran itu adalah nasi mandy, haneeth, kabsa, zurbian, buram dan maqluba dengan pilihan ayam atau kambing.
Turut terdapat dalam menu adalah hidangan makanan laut iaitu ikan dan udang sanona; barbeku ayam, kebab, fatah (pencuci mulut iaitu manisan diperbuat daripada kurma dan pisang) serta minuman teh istimewa kerana dicampur rempah Arab (teh Adeni, teh Hadrami dan teh merah perisa pudina).
Restoran yang menawarkan harga berpatutan ini dibuka setiap hari bermula pukul 10 pagi hingga 10 malam dan hanya ditutup dua kali sebulan untuk kerja-kerja pembersihan.

KAFE GAJAH-TAMAN MALURI KL














ADRIHAZIM (duduk kanan) dibantu 10 orang kakitangan bagi melancarkan operasi harian kafe Gajah Tiga.

TIDAK sukar untuk mencari kafe Gajah Tiga biarpun ini merupakan kali pertama kru Jurnal ke premis yang terletak di Jalan Perkasa 9, Kompleks Maluri, Taman Maluri, Kuala Lumpur itu.
Dari luar, lukisan seorang wanita menyerahkan makanan yang diisi dalam mangkuk tingkat kepada seorang penghantar makanan yang hanya menggunakan basikal pasti menarik perhatian sesiapa sahaja yang melihatnya.
Ditambah dengan perincian jendela rumah kayu tradisional, lukisan tersebut pasti mengembalikan nostalgia zaman dahulukala yang semakin dilupakan hari ini.
Menariknya, jika diteliti dengan mata kasar, lukisan basikal penghantar makanan itu kelihatan bersambung dengan sebuah lagi basikal yang diletakkan di dalam sebuah ruang khas di dalam kafe.
Basikal jenama Piranha itu dibeli semata-mata untuk dijadikan hiasan selain menampilkan keunikan kerana tempat duduk belakang kenderaan beroda dua itu dijadikan tapak kepada bekas sinki.
Dinding luar kafe juga tidak dilupakan apabila turut dihias dengan lukisan mural bermotifkan gajah bagi menceriakan suasana.
“Saya suka aktiviti berbasikal. Jadi lukisan gajah menunggang basikal ini bagi menonjolkan salah satu daripada hobi saya sebagai si empunya premis ini,” kata pemilik kafe itu, Adrihazim Abdul Rashid.
Menjengah masuk ke dalam ruang makan utama kafe itu, kru Jurnal disambut pula dengan lukisan tiga ekor gajah yang menjadi simbolik kepada premis berkenaan.
Penataan lukisan pada papan hitam menggunakan warna-warna terang seperti merah jambu, hijau dan jingga itu ternyata memberi aura ceria dan bertenaga kepada premis yang berkonsepkan santai tersebut.
“Sebenarnya tiga ekor gajah itu melambangkan kami tiga adik-beradik yang menguruskan perniagaan ini. Kami sekeluarga memang meminati gajah kerana haiwan itu melambangkan persahabatan dan kebijaksanaan,” tambah Adrihazim yang turut dibantu dua orang kakaknya, Adrihana, 26, dan Adrihani, 21.




Tingkap terbuang
Tambah jejaka berusia 19 tahun itu, lukisan berkenaan dihasilkan oleh rakan kakaknya, Emmalyn Yam yang juga merupakan artis mural.
Selain lukisan itu, Adrihazim memberitahu, Emmalyn juga turut menghasilkan hiasan dekoratif berasaskan biskut.
Uniknya, hiasan yang diperbuat daripada gula fondant itu bukan sahaja tahan lama, malah tidak dihurungi semut.
Mula beroperasi sejak bulan Jun tahun lalu, premis tersebut diinspirasikan daripada kafe-kafe di sekitar Melbourne, Australia yang mengetengahkan konsep kejiranan dalam dekorasinya.
“Banyak barang yang memberikan nilai sentimental kepada kami antaranya, koleksi cenderamata yang dibeli ketika berkunjung ke luar negara.
“Namun, barang perhiasan yang paling berharga adalah perabot yang dibawa dari rumah datuk saya yang terletak di Melaka,” katanya.
Perabot berupa sofa kulit itu diletakkan di satu sudut yang direka khas untuk pelanggan yang mahukan privasi.
Sudut santai tersebut dipisahkan dengan ruang lain dalam kafe menerusi penggunaan pembahagi dinding daripada kayu palet.
Menurut Adrihazim, dari segi penataan perabot, kerusi dan meja makan daripada material kayu dipilih bagi menyuntik elemen rustik secara minimum.
“Kami cuba untuk menjadikan premis ini sebagai lokasi yang selesa untuk bersantai. Penggunaan perabot kayu ini akan membuatkan pengunjung mengimbau kembali nostalgia makan di rumah kampung,” katanya sambil memberitahu, pinggan mangkuk serta item seperti botol-botol dan tin kopi lama digunakan bagi menonjolkan lagi elemen vintaj yang diketengahkan.
Di satu sudut makan lain, tingkap kayu terbuang yang telah diperbaiki dan diberi kemasan cat biru itu turut dijadikan pengadang bagi membantu memisahkan ruang hadapan dengan bahagian dalam kafe.
Penggunaan jendela itu juga sekali gus memberi segmen berbeza mengikut kehendak pelanggan.
“Sebenarnya, tingkap ini dijumpai di sebuah tempat pembuangan sampah. Memandangkan ia kelihatan masih elok, saya ambil dan baiki untuk dijadikan item dekorasi di kafe ini,” jelas Adrihazim.


Kreativiti pemilik terus dapat dilihat apabila dia bijak mengubah suai roda basikal terpakai dengan meletakkan gantungan mentol untuk dijadikan lampu ala candelier.
Pencahayaan lampu kuning di keseluruhan ruang kafe itu juga membangkitkan mood yang tersendiri.
Koleksi buku
Di satu sudut lain, sebuah rak buku yang menempatkan himpunan majalah, buku-buku ilmiah serta bahan bacaan santai disediakan buat pelanggan.
“Sebahagian bahan bacaan di sini adalah buku-buku pengurusan perniagaan. Memandangkan rata-rata pelanggan kami terdiri daripada pelajar kolej di sekitar kawasan ini, mereka dapat menjadikannya sebagai bahan rujukan.
“Selain itu, ia secara tidak langsung menjadi bahan dekorasi kerana ia juga memberikan nilai estetika tersendiri,” jelas Adrihazim lagi sambil memberitahu, idea dan konsep di kafe Gajah Tiga dibuat menerusi teknik Do-It-Yourself tanpa menggunakan sebarang khidmat perunding hiasan dalaman.
Dalam pada itu, Adrihazim memberitahu, kafe itu turut menyediakan ruang untuk mengadakan acara-acara ringkas seperti majlis hari jadi dan sambutan ulang tahun perkahwinan.
“Para pelanggan boleh mengadakan majlis ringkas sambil menikmati pelbagai jenis hidangan makanan enak yang disediakan di sini,” ujarnya.

Monday, April 20, 2015

TEH TARIK PLACE-IOI CITY MALL PUTRAJAYA

Melepak kedai mamak bagai satu kemestian terutama kalangan anak muda masa kini, malah ada di antara mereka sanggup ‘bersidai’ dan ‘berembun’ hingga awal pagi terutama ketika musim perlawanan bola sepak.
Menyebut tentang kedai mamak, tidak lari daripada hidangan wajib seperti roti canai dan tosai yang dinikmati bersama teh tarik dan kopi panas.
Biasanya makanan tersebut dinikmati secara santai dalam suasana terbuka, namun keburukannya, pelanggan yang tidak merokok terpaksa menyedut asap rokok pelanggan lain.
Bagi wanita, khususnya mereka yang mempunyai anak kecil mungkin suasana makan di kedai mamak tidak begitu sesuai, tetapi disebabkan mahu menikmati sajian yang diingini, mereka tiada pilihan.
Justeru, bagi mereka yang ingin menjamu selera dengan hidangan yang sama ditawarkan di kedai mamak malah menyediakan suasana yang selesa, berhawa dingin serta persekitaran yang bersih dan santai, Teh Tarik Place (TTP)mungkin pilihan yang tepat.
Menggunakan tagline From Malaysia With Love, restoran tersebut bukan sahaja menghidangkan menu yang biasa terdapat di kedai mamak, malah membawa pelbagai pilihan makanan tradisi dan warisan.
Diusahakan oleh tiga sahabat baik, Khuzairee Ibrahim, 33, Mohd. Syahar Azizan, 33, Mohd. Arif Dadzlee Arifin, 33, TTP yang baharu dibuka di IOI City Mall, Putrajaya, beberapa bulan lalu itu menyediakan selera mamak kontemporari.
Menurut Khuzairee, mereka memilih untuk membuka TTP yang merupakan restoran francais yang diusahakan oleh individu tempatan, kerana tertarik dengan konsep serta pilihan menu yang ditawarkan.
Konsep kedai mamak moden yang diketengahkan pemilik restoran berkenaan, sangat menepati kehendak dan minat rakyat di negara ini yang gemar menikmati makanan dalam keadaan suasana yang santai dengan pilihan makanan yang ringan dan pastinya enak.
Dekorasi TTP yang ringkas serta menggunakan struktur kayu memberi suasana yang nyaman dan selesa kepada pelanggan, malah mereka tidak perlu bimbang tahap kebersihan kerana menggunakan konsep dapur terbuka.
“TTP memperkenalkan konsep mamak moden dengan menyediakan hidangan seperti roti canai, tosai, roti boom, roti planta dan roti telur, serta tidak dilupakan teh tarik, milo dinasour dan cham, namun kesemua hidangan itu boleh dinikmati dalam suasana yang lebih selesa serta berhawa dingin.
“Bukan itu sahaja, hidangan popular di mamak itu akan dimasak segar dan panas-panas, misalnya roti canai akan ditebar dan digoreng sebaik sahaja pelanggan memesannya dengan kuah juga dihidang panas kepada pelanggan.
“Teh terik kita juga lain rasanya daripada kedai mamak kerana kita menggunakan teh sendiri, malah kita juga menggunakan susu pekat berkualiti bagi memberi rasa yang enak dan lemak,” katanya.
Istimewanya, TTP bukan sahaja menyediakan juadah yang terdapat di kedai mamak, malah juadah yang popular di pasar malam juga dijadikan menu ‘mewah’, antaranya murtabak, tauhu sumbat dan popia goreng.
Jarang sekali dapat menikmati murtabak di pusat beli-belah, namun pilihan menu yang disediakan sangat bersesuaian apabila juadah itu merupakan antara menu kegemaran pilihan pelanggan.
“Ada segelintir pelanggan kita sangat gemar menikmati murtabak di sini walaupun sedar harga murtabak di pasar malam lebih murah. Alasan mereka, di sini murtabak dihidang kemas, mempunyai rasa yang sangat sedap dengan isi daging yang tebal, malah kuahnya juga mempunyai rasa rempah yang cukup,” jelasnya.
Tidak hanya menyediakan menu yang ringkas, sebaliknya hidangan yang lebih berat seperti nasi lemak dengan pelbagai pilihan lauk seperti sambal sotong, sambal ayam, rendang daging dan rendang ayam, turut ditawarkan.
Sementara itu, menurut Mohd. Syahar, selain murtabak, mi goreng mamak serta nasi goreng ayam juga merupakan antara menu yang sering menjadi pilihan pelanggan.
Bagi memberi kelainan, mi goreng mamak disediakan segar dengan rasa yang cukup enak, kepedasan sederhana serta digoreng sedikit basah dan rasa bahan-bahannya yang amat sebati, malah meletakkan udang sebagai lauk utama.
“Mi goreng mamak di sini merupakan hidangan patut cuba kerana rasanya yang amat sesuai dengan selera masyarakat di negara ini, malah ada pelanggan yang datang hanya kerana mahu menikmati hidangan itu.
“Nasi goreng ayam juga menjadi pilihan pelanggan kerana mempunyai saiz hidangan yang besar bersama seketul ayam goreng rangup, udang serta keropok goreng. Kesemua makanan ini ditawarkan dengan harga yang sangat berpatutan,” jelasnya.
Memahami faktor kewangan pekerja-pekerja di pusat beli-belah itu yang terhad, TTP turut menyediakan hidangan combo dengan harga mampu bayar.
Jelas Mohd. Syahar, pelanggan boleh menikmati set combo makan tengah hari berupa nasi putih, ayam masak merah, sayur dan papadom serta air sirap dengan harga serendah RM10.80.
“Ini merupakan set makanan tengah hari paling murah di pusat beli-belah ini dengan bayaran serendah itu pelanggan boleh menikmati hidangan lengkap untuk makanan tengah hari,” ujarnya.
Jelas Mohd. Syahar, TTP di IOI City Mall merupakan cawangan kedua yang diusahakan tiga sahabat itu selepas di Bangi Gateway dani Quill City Mall, Jalan Sultan Ismail.
“Kita merancang untuk menambah cawangan di lebih banyak kawasan lagi jika ada rezeki, selain menambah pelbagai jenis menu warisan,” katanya.
TTP beroperasi setiap hari bermula pukul 10 pagi hingga 10 malam dengan kapasiti tempat makan yang mampu memuatkan pelanggan seramai 100 orang pada satu masa

Thursday, April 16, 2015

RESTORAN GRAFA-SUBANG JAYA














PEMILIK restoran Fadli Rosli (tiga dari kanan) dan isteri Haliza Halim (empat dari kanan) bersama pekerjanya.


BIARPUN terletak di lokasi yang agak tersorok, ia tidak menghalang kru Jurnal untuk ke lokasi Kafe dan Restoran Grafa yang terletak di Seksyen 15, Subang Jaya, Selangor.
Kru Jurnal yang tiba di hadapan premis tersebut telah disambut mesra oleh pelayan dan terus dibawa masuk ke dalam restoran yang dihiasi dengan pelbagai dekorasi antik.
Rasa tidak puas mata dijamu dengan pelbagai barangan klasik seperti basikal antik yang jarang dilihat selain suasana ruang dalam restoran yang tenang dan sejuk meskipun keadaan cuaca di luar agak panas.
Kru Jurnal lantas diperkenalkan kepada pemilik restoran, Fadli Rosli, 34, sambil ditemani isterinya, Haliza Halim, 30, yang juga merupakan pemilik bersama restoran Grafa.
Menurut Fadli, restoran miliknya itu telah beroperasi di Subang Jaya sejak tahun 2010 dan telah mengalami perubahan dari segi konsep sejak tiga tahun lalu.
“Pada mulanya saya membuka perniagaan menjual basikal jenis ‘pixie’ berkonsepkan kafe dari tahun 2010 sehingga 2012.
Konsep klasik
“Bagaimanapun, saya terpaksa membuat pembaharuan dari segi konsep disebabkan ‘trend’ bermain basikal semakin kurang mendapat sambutan selain lambakan penjual yang menjalankan perniagaan dalam talian,” jelas Fadli yang mula mengubah kafe kecilnya menjadi restoran sekitar tahun 2013.
Sewaktu diajukan soalan tentang maksud perkataan Grafa, Fadli memberitahu ‘Grafa’ sebenarnya membawa maksud graphic and fine art sementelah dia pernah menceburi bidang pengiklanan dan grafik selama lima tahun sebelum mengambil keputusan berhenti kerja.
Jelas peminat sukan basikal itu, dia memilih untuk mengetengahkan konsep klasik antik dalam restorannya dengan mempamerkan beberapa koleksi basikal lama kerana minatnya dalam dunia berbasikal.

RUANG dalam restoran yang tampak tenang dengan penggunaan cahaya yang minimum.


Restoran Grafa yang berkeluasan 297 meter persegi dibahagikan kepada dua bahagian iaitu ruang tertutup dan terbuka dengan hampir 40 buah meja yang boleh menempatkan lebih 100 orang pelanggan pada satu-satu masa.
Tumpuan pelanggan pasti akan terarah pada sebuah motosikal klasik jenis Yamaha SR400 yang diletakkan di tepi pintu masuk restoran yang dijadikan sebahagian dekorasi sekali gus membangkitkan lagi suasana ‘lama’ dalam restoran.
Bertepatan dengan konsep yang ingin ditonjolkan, pemilik restoran banyak memperoleh barang yang memenuhi segenap sudut dan dinding restoran dengan membelinya dari kedai-kedai barangan terpakai sahaja.

SUDUT istirahat yang dihiasi sofa terpakai dan raga rotan yang dibeli dari sebuah kedai menjual barangan terpakai di Ara Damansara.


Basikal antik
“Misalnya rotan raga dibeli di sebuah kedai terpakai di Ara Damansara dan digantung di dinding sebagai hiasan,” ujar Haliza yang merupakan graduan jurusan Komunikasi Massa dari sebuah kolej swasta di ibu negara.
Pelanggan yang mengunjungi Grafa pasti akan tertarik dengan meja makan yang dihasilkan sendiri menggunakan kayu pallet yang telah diubah suai supaya tampak unik dan klasik.
Haliza memberitahu, antara barangan yang dipamerkan ialah koleksi basikal jenis unicycle yang dibeli di Ipoh. Ia merupakan koleksi paling berharga kerana sukar untuk dimiliki pada hari ini.
Fadli pula menambah, hampir keseluruhan dekorasi yang terdapat di restorannya tidak memerlukan belanja besar dan mudah dibeli di kedai-kedai barang terpakai selain turut didermakan oleh rakan-rakan.
Menjengah ke ruang makan yang terdapat di bahagian luar tepi restoran, kru Jurnal mendapati, pemilik restoran tidak menggunakan terlalu sarat dekorasi dan membuatkan ruang tampak luas dan selesa.
Tidak lokek berkongsi modal, Fadli memberitahu, dia telah membelanjakan sehingga RM100,000 untuk mengubah suai bahagian restorannya yang dahulunya merupakan sebuah klinik kesihatan yang disewa.
Bercakap mengenai menu yang disediakan di Grafa, pasangan suami isteri itu memberitahu, restorannya menyediakan hidangan pelbagai menu daripada masakan Barat sehinggalah hidangan Melayu.
Haliza memberitahu, Grafa menyediakan lebih 50 jenis menu termasuk pencuci mulut yang ditawarkan dari harga serendah RM6 hingga RM80 sepinggan.
“Apa yang istimewa tentang restoran kami, pelanggan akan mendapat saiz makanan yang besar.
“Misalnya jika pelanggan memesan supreme grill yang merupakan menu paling popular di sini, mereka dapat menikmati hidangan tulang rusuk, daging, ayam dan sosej dalam satu pinggan yang boleh dikongsi sehingga empat orang,” ujar Fadli yang turut menyediakan masakan fusion dan pasta.