BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Friday, January 27, 2012

MEE BANDUNG MUAR


DARI jauh terdengar sayup-sayup suara lelaki berusia 62 tahun menyapa orang ramai yang lalu lalang supaya singgah menikmati mi bandung Muar.
"Meh singgah dulu rasa mi bandung Muar special".
Begitulah rutinnya setiap kali ada sesiapa yang melalui depan kedainya di 69-A, Jalan Abdullah, Muar, Johor Darul Takzim.
Jarang yang berlalu begitu sahaja tanpa menjamah mi bandung Muar istimewa air tangan Abu Bakar Hanipah.
Silap haribulan, jika kena dengan selera, mahu licin sepinggan mi bandung, malah siap dibungkus untuk menikmatinya di rumah.
Mengambil tempat duduk di meja di kaki lima kedai itu membuatkan penulis teringat kembali kata-kata sinis yang diungkapkan kepada seorang rakan suatu ketika dahulu.
"Apa yang ada di Muar tu? Setakat nak makan mi bandung, di Kuala Lumpur berlambak!"
Demikian respons penulis apabila seorang rakan mengajak ke Muar pada hujung minggu semata-mata untuk menikmati sepinggan mi bandung. Pelawaan tersebut dianggap tidak masuk akal kerana anda perlu menempuh perjalanan sejauh 182 kilometer dari Kuala Lumpur ke Muar.
Itu cerita beberapa bulan yang lalu. Kini, sambil menikmati sepinggan mi bandung, ada sahaja kereta yang berhenti dan singgah di kedai mi bandung Abu Bakar sama ada menjamu selera di situ atau bungkus untuk dibawa pulang.
Bisnes datuk
"Beginilah keadaan kedai setiap hari. Hujung minggu dan musim cuti lagi ramai pelanggan," sapanya yang membahasakan diri sebagai pak cik Abu Bakar selepas selesai tugas di dapur menyiapkan pesanan pelanggannya.
Bapa kepada tiga cahaya mata yang peramah itu kelihatan masih kuat dan sihat walaupun pada usia emas. Dirinya masih gagah berdiri lama untuk menyediakan mi bandung istimewa buat para pelanggan sambil dibantu isteri tercinta, Sabariah Salleh, 49.
Berasal dari Muar, Johor, Abu Bakar mula berniaga sejak tahun 1957 lagi ketika itu usianya baru tujuh tahun.
Ceritanya, perniagaan mi bandung itu dimulakan oleh datuknya iaitu Yusof Hanipah yang berasal dari Madras, India pada tahun 1930. Pada masa itu, datuknya berniaga di Panggung Wayang Rex.
Namun pengasas mi bandung Muar Istimewa itu ialah ayahnya. Abu Bakar sendiri tidak tahu dari mana idea rempah mi bandung yang menjadi perniagaan turun-temurun itu.
"Saya hanya ikut cara membuat rempah dan cara masakan ayah yang diperturunkan daripada datuk. Walaupun perniagaan mi bandung ini telah bermula sejak tahun 1930, tetapi rasanya masih sama. Cuma yang berbeza ialah harga. Kalau dahulu harga sepinggan mi bandung 50 sen, kini seiring dengan peredaran masa dan kenaikan harga barang, harganya ialah RM4 sepinggan," kata Abu Bakar.
Apakah keistimewaan mi bandung Muar Istimewa Abu Bakar Hanipah sehingga ia menggamit Presiden Singapura, S. R. Nathan dan tukang masak terkenal, Chef Wan bertandang ke sana?
Ketika soalan tersebut diajukan kepadanya, Abu Bakar hanya tersenyum.
WALAUPUN berusia 62 tahun, Abu Bakar masih kuat berdiri lama untuk menyediakan hidangan mi bandung Muar istimewa buat para pelanggannya sambil dibantu oleh isterinya, Sabariah Salleh.


Dia memberitahu, ramuan asasnya lebih kurang sama seperti yang lain cuma dia menggunakan udang kering semata-mata tanpa ditambah kacang seperti mi bandung yang lain.
Rempah segera
Rempah istimewa dibuat sehari sebelum perniagaan bermula iaitu waktu malam selepas pulang daripada berniaga.
Jika dulu pada zaman bapa dan datuknya, penyediaan rempah dibuat dengan menggunakan kaedah giling namun, kini prosesnya lebih mudah kerana menggunakan pengisar.
"Menggunakan kaedah giling lagi sedap, gunakan pengisar pun sedap juga. Selain menjual mi bandung di kedai, saya juga ada menjual rempah segera mi bandung pada harga RM10 satu bekas.
"Penjualan rempah segera ini sudah lama, cuma ia diberikan nafas baharu pada tahun 2006 hasil nasihat daripada FAMA (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan) dan Jabatan Pertanian yang memberikan mesin untuk mengadun rempah," ujarnya.
Sebanyak 10 hingga 20 kilogram rempah akan diadun setiap hari untuk penggunaan di kedai dan dijual paket.
Bagi mereka yang membeli rempah, Abu Bakar tidak lokek menunjukkan cara-cara memasak mi bandung Muar Istimewa tanpa diminta walaupun sudah tertulis arahan pada paket tersebut cara memasaknya.
SIFAT ramah Abu Bakar disenangi oleh para pelanggan yang datang menjamu selera di kedainya.
"Datang jauh-jauh untuk makan dan beli rempah di sini. Nanti salah masak, rasanya tak sama macam makan di sini, kasihan pula.
"Ada juga yang datang ke rumah di Simpang Baba, Batu 4 1/2, Jalan Saleh untuk membeli rempah segera ini. Malah yang jauh pula, meminta kami melakukan penghantaran pos ke Kelantan, Terengganu, Perak dan Pulau Pinang," katanya.
Apabila ditanya mengenai pengalamannya berhadapan dengan pelanggan, Abu Bakar memberitahu, dulu ketika tahun 1960-an ada pelanggan yang kata mi bandung yang dijualnya tidak sedap dan tidak mahu membayarnya.
"Ada yang marah-marah kerana lambat hidangkan kepada mereka, ada pula yang sengaja letakkan rambut sebagai alasan tidak mahu membayar apa yang dimakan.
"Sudah adat berniaga begitu. Itu cerita dulu, kini pelanggan tidak begitu. Berniaga ada pasang surutnya, kadang-kadang ramai orang dan kadang-kadang tidak," ujarnya.
Jika anda bernasib baik, kunjungan anda pasti disambut oleh sekumpulan burung merpati yang setia menunggu Abu Bakar menjamu mereka dengan jagung di kaki lima jalan raya depan kedainya.
Setiap hari sebanyak 10 kilogram jagung diberikan kepada burung-burung merpati tersebut yang singgah pada waktu-waktu tertentu sahaja iaitu pukul 7 pagi, 12 tengah hari dan 4.30 petang.
Menurut Abu Bakar, ia adalah salah satu cara untuk bersedekah dan berkongsi rezeki dengan makhluk Allah yang lain.
Kedainya yang buka seawal pukul 6 pagi dan ditutup pukul 5 petang. Lazimnya, kedai Abu Bakar penuh dengan pelanggan pada musim perayaan dan cuti sekolah. Secara purata, Abu Bakar mampu menjual 100 pinggan sehari bergantung kepada jumlah pelanggan.
Terus diwarisi
"Saya berharap perniagaan turun temurun ini tidak putus dan terus diwarisi oleh anak cucu kelak. Kini, sudah ada tiga cawangan mi bandung Muar di daerah ini yang dijalankan oleh anak-anak saya iaitu Sabarina, di Agro Bazar Pagoh; Baharin, di Medan Selera Tanjung Emas dan sebuah lagi diberikan kepada anak bongsu saya iaitu Mohd. Azrin, 22," katanya yang melihat mereka sebagai generasi keempat perniagaan itu.
Mohd. Azrin sendiri gemar membantu ayahnya di kedai secara sukarela sejak bersekolah lagi.
"Lepas sekolah, pasti saya akan membantu ayah di kedai. Saya mahu belajar berniaga dengan ayah sebelum membuka perniagaan sendiri.
"Tidak hanya sekadar membantu menghantar hidangan kepada pelanggan, saya juga boleh masak mi bandung Muar seperti ayah," katanya yang masih mempelajari selok-belok memasak dan berniaga daripada ayahnya.
Dalam pada itu, seorang pekerja Restoran Wah San, Lee Toh, 56, yang beroperasi berdekatan dengan kedai Abu Bakar memberitahu, ramai orang tidak kira Melayu, Cina atau India datang untuk menikmati mi bandung Muar Abu Bakar Hanipah.
"Ada juga pelanggan yang sama datang banyak kali dalam seminggu," katanya ramah.
Tan Kean Eng, 71, pemilik Restoran Wah San yang sudah empat dekad berniaga di situ menjadi saksi perjalanan perniagaan Abu Bakar.
"Sejak bujang, dia sudah berniaga di sini dan perniagaannya semakin maju.
"Kalau hujung minggu dan musim cuti, penuh meja di kaki lima kedai. Walaupun tempat letak kenderaan penuh, orang sanggup berjalan jauh untuk ke sini," katanya.
Dalam pada itu, seorang pelanggan dari Kuala Lumpur, Natasha Nur Mohd. Diah, 29, sanggup meredah perjalanan selama dua jam semata-mata untuk memenuhi keinginannya menikmati mi bandung Muar Abu Bakar Hanipah.
"Ya, memang di Muar banyak menjual mi bandung, namun mi bandung di sini berlainan sekali kerana kuahnya kaya dengan rasa udang dan ia jauh lebih enak daripada yang dijual di Kuala Lumpur.
"Jika singgah di sini, selepas menikmati mi bandung, saya akan membawa pulang rempah segera mi bandung ini untuk dimasak di rumah kelak," katanya yang gemar menikmati makanan lain di Muar seperti asam pedas, kuih pau dan sate.

No comments:

Post a Comment