BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Thursday, January 22, 2015

WANGSA GRILL BY CHEF ZUBIR-WANGSA MELAWATI

SEPOTONG daging lembu atau daging kambing segar yang dimasak dengan cara bakar atau panggang dinikmati bersama sos lada hitam asli, antara menu pilihan ketika berkunjung ke restoran yang menyajikan masakan Barat.
Keenakan semakin terserlah apabila tekstur daging yang lembut sebati dengan bahan perapan dan dihidang bersama sajian sampingan yang menarik.
Kesemua sejian tersebut boleh dinikmati di Wangsa Grill by Chef Zubir, antara restoran masakan Barat yang menjadi pilihan warga kota ketika ini.
Terletak di 8-10, Jalan Dataran Wangsa, Wangsa Melawati, Kuala Lumpur, restoran ini menawarkan pelbagai menu Barat daripada resipi asli yang berasaskan daging lembu, ayam, kambing, dan tidak ketinggalan makanan laut.
Pemiliknya, Chef Zubir Md. Zain, berkata, sedikit sebanyak resipi asal telah diolah mengikut cita rasa Asia agar bersesuaian dengan selera masyarakat tempatan.
Dibuka sekitar Oktober tahun lalu, menurut chef selebriti yang tekenal sebagai salah seorang juri bagi rancangan masakan MasterChef Malaysia itu, Wangsa Grill merupakan cawangan restorannya yang ketiga selepas Laman Grill Steak & Bar-B-Que yang terletak di Shah Alam dan Kajang, Selangor.
Menyatakan bahawa pembukaan restoran tersebut adalah untuk memudahkan penduduk setempat mengunjungi restorannya selain mengembangkan lagi perniagaan sedia ada, Chef Zubir berkata, restoran terbaharu itu menyediakan menu yang berbeza dengan dua cawangan terdahulu.
“Walaupun konsep masakan yang diketengahkan adalah sama iaitu masakan Barat, daripada segi pemilihan menu di Wangsa Grill lebih banyak dan kami turut menyediakan menu untuk kanak-kanak.
“Yang pasti, kesemua menu daripada pembuka selera hinggalah pencuci mulut ada disediakan di sini. Orang ramai hanya perlu pilih menu kesukaan masing-masing,” ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.
Sememangnya merupakan seorang pakar dalam bidang masakan Barat, Chef Zubir menyatakan, walaupun ia masakan Barat, bahan-bahan yang digunakan adalah bahan-bahan tempatan selain setiap masakan yang disajikan berbeza mengikut bahan yang digunakan.
Berbicara pula mengenai penggunaan daging di restorannya, beliau berkata, semua daging diimport untuk memberi kepuasan kepada pengunjung.
Bagaimanapun, jelas Chef Zubir, setiap pengunjung jangan berasa was-was kerana kesemua daging yang diimport itu telah disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).
Selain stik yang boleh diminta untuk dimasak separuh atau pun masak sepenuhnya, pengunjung juga boleh menikmati hidangan utama lain yang tidak kurang lazatnya.
Menawarkan lebih daripada 40 jenis masakan, restoran tersebut dikendalikan oleh 17 pekerja, termasuk beberapa tukang masak berpengalaman.
Dibuka setiap hari bermula 12 tengah hari hingga 10.30 malam, Wangsa Grill turut mengetengahkan konsep dapur terbuka.
Boleh memuatkan seramai 120 orang pelanggan pada satu-satu masa, Wangsa Grill menyediakan hidangan mengikut tempahan pelanggan.
Ini bertujuan untuk menyajikan hidangan yang segar dan panas kepada para pelanggan untuk dinikmati.
Kepada mereka yang ingin menikmati resipi Chef Zubir bolehlah mengunjungi Wangsa Grill pada bila-bila masa sahaja tetapi para pelanggan dinasihatkan untuk membuat tempahan terlebih dahulu sekiranya mereka ingin mengunjunginya pada hujung minggu.
Untuk itu orang ramai boleh hubungi talian 017-6190825.

KAFE GAN LEE CO-IPOH



Sebut sahaja Hobo, mungkin terasa begitu janggal bunyinya, apatah lagi apabila dicari di internet, akaun laman sosialnya di Instagram didaftarkan atas nama Gan Lee Co.
Namun, itulah keunikan kafe baharu dibuka di Jalan Sultan Idris Shah, Ipoh, Perak yang diurus bersama oleh Azizul Azman, 32, dan Faiz Izwandi Mustapha, 35.
Hobo mengikut takrifan yang diberi oleh Faiz Izwandi, membawa maksud gelandangan atau orang susah mengikut slanga Amerika, sementara Gan Lee Co pula merujuk kepada pemilik asal bangunan tersebut yang membuka kedai kasut di situ.
Maka, tidak hairanlah sekiranya banyak dekorasi yang diaplikasi di ruang kafe tersebut banyak menggunakan barangan serta perabot terpakai seperti pintu dan tingkap rumah lama, malah diubah suai secara kreatif untuk dijadikan meja.
Namun begitu, paling istimewa mengenai Hobo ialah menu kopi bru sejuk yang satu-satunya terdapat di Ipoh.
“Biasanya minuman kopi dihasilkan daripada ekstrak biji kopi menggunakan air panas, namun, kami mengekstraknya secara manual menggunakan air sejuk dalam tempoh masa minimum selama lapan jam.
“Perbezaannya dengan kopi dihasilkan menggunakan air panas ialah minuman ini mempunyai paras asid lebih rendah, namun, kandungan kafeinnya tinggi sedikit.
“Kopi Hobo bru sejuk ini boleh dinikmati begitu sahaja atau ditambah dengan vanila, susu atau soda,” katanya kepada S2 baru-baru ini.
Di Hobo, kata Faiz Izwandi, pelanggan dapat menikmati minuman daripada tiga jenis biji kopi berbeza iaitu Tobing Estate Single Origin yang diperoleh dari sebuah ladang di Acheh, Indonesia; House Blend (terdiri daripada biji kopi Robusta, Columbian dan Arabica) serta yang dibekalkan oleh Espresso Lab.
Menurut beliau, hidangan aneka jenis kopi itu turut dipelbagaikan dengan beberapa teknik penyediaan termasuk ‘drip coffee’ dan ‘aeropress’.
“Bagi teknik ‘aeropress’, pelanggan boleh memilih sama ada hendak merasai kopi stail Americano atau Double Espresso. Perbezaannya ialah Americano disediakan menggunakan air yang banyak berbanding dengan Double Espresso iaitu kopi semata-mata,” katanya.
Sesuai dengan kafe berkenaan yang bertemakan gelandangan, kata Faiz Izwandi, hidangan makanan yang ditawarkan pula dipilih berdasarkan menu ringan seperti waffle, french toast, pancakes dan omelette.
Kesemua menu itu dipelbagaikan persembahannya sama ada dengan tambahan ais krim vanila, strawberi, beri biru mahupun pisang karamel.
Bagi minuman pula, selain kopi, anda juga boleh memesan minuman coklat dan vanila yang dihidangkan secara panas atau sejuk serta ditambah dengan daun pudina atau susu (latte).
Selain itu, terdapat juga pilihan ‘ice-blended’ kopi, coklat, vanila dan karamel serta beberapa jenis mocktail yang dirahsiakan resepinya.
Apapun, ujar Azizul, kafe berkenaan juga berkonsepkan layan diri yang mana nama pelanggan akan dipanggil sebaik sahaja hidangan mereka siap disediakan untuk diambil di kaunter.
Biarpun begitu, sapaan mesra oleh staf Hobo bermula dari saat anda masuk sehingga meninggalkan premis tersebut, menjadikannya sebagai tempat yang ideal untuk bersantai bersama rakan-rakan.

D'SUDU GARFU CAFE-IPOH

Sudu dan garfu lazimnya digunakan untuk menjamu selera. Mungkin anda tidak pernah terfikir dua peralatan ini boleh menjadi tarikan utama sebuah kafe atau restoran. Jika anda mengunjungi Laluan Tawas Damai, Ipoh, Perak, pandangan pasti tertumpu kehadiran kafe baharu yang menjadikan dua peralatan tersebut sebagai nama kafe.
D’Sudu Garfu Cafe merupakan cetusan nama pemiliknya, Mohamad Nayan Alias, 57 dan keluarga.
Menurut Mohamad Nayan, pihaknya tidak menggunakan khidmat perunding rekaan dalaman profesional sebaliknya konsep dekorasi dan hiasan kafe adalah cetusan idea daripada anak-anaknya.
“Kafe ini merupakan perniagaan keluarga dan pemilihan nama sudu dan garfu itu timbul apabila melihat pelayan menyusun sudu dan garfu di setiap meja makan di sebuah restoran.
“Daripada situ, kami mula menyedari betapa pentingnya penggunaan kedua-dua peralatan tersebut ketika menjamu selera, malah nama itu juga mudah diingati,” jelas bapa kepada tiga orang anak itu.
Tambahnya, pemilihan konsep santai dirasakan sangat bertepatan bagi membolehkan pelanggan berasa seperti menjamu selera di rumah.
Kafe tersebut turut dijadikan sebagai lokasi pilihan bagi pelanggan yang mahukan rasa tenang dan selesa ketika menjamu selera selain bersantai bersama rakan serta keluarga.
Menariknya, kafe ini menampilkan elemen vintaj, retro dan Inggeris sebagai dekorasi utama.
D’Sudu Garfu Cafe juga dilihat banyak bermain dengan bahan dekorasi yang bervariasi seperti lampu pelbagai bentuk, pasu bunga mini serta jam dinding bermotifkan sudu dan garfu.
“Kebanyakan perabot dan bahan dekorasi di kafe ini merupakan barangan tempatan yang kemudiannya disuai padan mengikut kesesuaian ruang.
“Gaya retro misalnya tertumpu pada titik tarikan sebuah Vespa 150 Super Sprint berwarna hijau yang diletakkan di satu sudut kafe ini,” ujarnya.
Selain dekorasi, kafe ini menyediakan menu yang menggunakan tagline ‘Dari Dapur Mama’.
Kebanyakan menu merupakan cetusan idea isteri Mohamad Nayan, Mariam Ahmad, 57. Kafe ini menawarkan kira-kira 65 jenis makanan dan minuman yang bercirikan makanan tempatan, masakan Thai dan Barat.
“Kebanyakan sajian di sini dimasak sendiri oleh saya supaya pelanggan terasa seperti menikmati masakan di rumah,” jelas Mariam.
Dalam mencipta kelainan, kafe yang turut menyediakan ruang santapan di bahagian luar itu menggunakan koleksi cawan dan gelas comel beraneka bentuk untuk menghidangkan minuman panas serta sejuk kepada pelanggan.
D’Sudu Garfu Cafe
Konsep hiasan: Santai
Keluasan: 143 meter persegi
Menu: Makanan tempatan, masakan Thai dan Barat
Instagram: sudugarfucafe
Telefon: 012-590 6983/ 012-520 3065
Alamat: No.56, Laluan Tawas Damai, Anjung Tawas Impiana, Ipoh, Perak
Waktu operasi: Isnin hingga Ahad
(3 petang hingga 12 malam)

WESTERN EXPRESS-BANDAR SRI PERMAISURI

SEBUT sahaja makanan segera dari Barat, apa yang terlintas di fikiran sudah tentu burger dan kentang goreng. Tidak kira sama ada yang dijual di restoran makanan segera mahupun gerai-gerai kecil tepi jalan, makanan ini tidak pernah gagal untuk menarik minat penggemarnya.
Kepingan daging bakar sama ada lembu, ayam, kambing, atau yang lebih eksotik seperti, arnab dan rusa, diapit pula dengan bun lembut serta kesegaran salad dan tomato sememangnya mudah mengundang selera.
Melihat sambutan menggalakkan terutama warga kota terhadap makanan Barat, anak muda kelahiran Kuala Lumpur, Mohd. Aizat Md Anuar, 28, mengambil keputusan membuka restoran Western Express bersama seorang rakan kongsinya.
Restoran yang menyajikan aneka jenis masakan Barat yang dibuka sejak empat tahun lalu itu, merupakan kesinambungan daripada minat dan keghairahan Mohd. Aizat terhadap perniagaan berasaskan makanan.
Sebelum memiliki perniagaan sendiri, anak muda lulusan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) itu, merupakan peniaga burger di pasar malam sekitar Kuala Lumpur.
Melihat potensi yang cukup besar dalam perniagaan berasaskan makanan, dia memberanikan diri membuka Western Express yang kini beroperasi di Bandar Sri Permaisuri, Cheras, Kuala Lumpur, dan Shah Alam, Selangor.
Bercerita lanjut konsep restorannya, dia mengakui keseluruhan menu yang terdapat di Western Express adalah menu Barat yang diinspirasikan dari kota New York.
“Terdapat lebih 50 menu Barat yang boleh dinikmati oleh pelanggan yang berkunjung ke sini. Semua menu tersebut disediakan oleh tukang masak pakar dengan menggunakan bahan-bahan berkualiti dan asli.
“Selain aneka burger yang menjadi tarikan, menu lain termasuk Indo Mee Series, pelbagai masakan berasaskan hot dog dan set sajian untuk keluarga.
“Antara menu yang mendapat sambutan menggalakkan daripada pelanggan adalah Beef Burger Horseshoe yang menggunakan daging bakar diperap bersama jus asli ramuan empat rasa. Menu ini turut dilengkapi dengan coleslaw, keju, sos cili dan keju putar. Keenakan menu ini terletak pada rasa daging yang diperap bersama jus buatan tangan selama sehari,” katanya.
Tambah Mohd. Aizat, bagi pelanggan yang ingin menikmati makanan bersama ahli keluarga, restoran tersebut juga menawarkan menu yang berasaskan set untuk keluarga (Massive Series).
“Set ini disediakan dalam satu pinggan besar yang lengkap dengan pelbagai jenis makanan mengikut menu yang ditempah pelanggan.
“Mereka hanya membuat tempahan satu pinggan tetapi di dalamnya diberikan beberapa sajian menarik dan lengkap yang boleh dinikmati seramai dua atau tiga orang dalam satu-satu masa. Set Massive Series terdiri daripada Crispy Combo, New York Beef & Lamb dan Meat Lover Combo.
“Sambil menikmati makanan istimewa tersebut, pelanggan juga boleh mencuba minuman Oreo Overloaded dan Coconut Shake yang melengkapkan lagi sesi makan malam,” katanya.
Mohd. Aizat menambah, selain pelanggan boleh memilih menikmati makanan di dalam restoran mahupun di kawasan terbuka, harga yang ditawarkan untuk setiap menu amat berpatutan dan berbaloi.
“Menariknya di sini, pelanggan membayar setiap pinggan makanan dengan harga yang murah, namun mereka boleh menikmati makanan sehingga kekenyangan. Harga serendah RM3 hingga RM 28 memang berbaloi untuk setiap hidangan di sini.
“Tarikan lain di sini, kami juga sediakan peruntukan 20 hingga 30 meja setiap malam pada bahagian luar restoran. Beberapa gerai kecil juga beroperasi di bahagian luar yang menjual aneka makanan tambahan.
“Pelanggan boleh memilih menu kegemaran mereka sambil menikmati makanan dalam suasana santai.
“Western Express juga menawarkan perkhidmatan tempahan untuk acara santai seperti sambutan majlis hari jadi dan acara rasmi dalam kuantiti yang kecil,” ujarnya.
Restoran yang dibuka setiap hari mula beroperasi dari pukul 8.30 malam hingga pukul 3 pagi. Berminat untuk membuat tempahan boleh hubungi di talian 019-3180360 atau lawati laman facebook western express Malaysia.

MR STEAK HOUSE-KOTA DAMANSARA

Berkonsepkan koboi dengan hidangan Barat menjadikan Mr Steak House yang terletak di Seksyen 6, Kota Damansara, Petaling Jaya, Selangor mendapat tempat di hati warga kawasan sekitarnya.
Walaupun baru dibuka 22 November tahun lalu, tetapi Mr Steak House telah mula mempunyai pelanggan tetapnya yang gemarkan pelbagai hidangan Barat terutama steak yang membuka selera.
Aroma hidangan Barat seperti black pepper steak, chicken chop, lamb stew, spagetti seafood, french fries dihidangkan dengan air durian belanda, mangga atau tembikai laici memang membuka selera.
Pengurus Mr Steak House Kota Damansara, Firdaus Razak berkata, Mr Steak House yang bermula di Shah Alam telah mengembangkan sayapnya dan sehingga kini Kota Damansara adalah cawangannya yang ketiga dan dalam masa terdekat pihaknya akan membuka cawangan keempat di Seremban2, Negeri Sembilan.
“Di sini pelanggan boleh mendapatkan hidangan makanan Barat dengan harga berbaloi tetapi rasa serta per­sekitaran seperti di restoran mewah,” katanya semasa ditemui di Kota Damansara, Petaling.
Mr Steak House mula dikunjungi pelanggan sekitar 6 petang hingga ke malam dengan harga hidangan makanan Barat yang berbaloi,” katanya.
Lebih menarik apabila terdapat satu penjuru untuk pemuzik menghiburkan pelanggan di Mr Steak House hampir setiap malam terutama pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad.
Restoran yang boleh memuatkan hampir 150 orang pelanggan pada satu-satu masa dan mempunyai 14 orang kakitangan, dibuka bermula jam 12 tengahari hingga 12 malam setiap hari kecuali Jumaat iaitu dari 3 petang hingga 12 malam.
Firdaus berkata, pihaknya sentiasa mengalu-alukan pelanggan untuk menempah ruang dan hidangan untuk pelbagai jenis jamuan dan majlis di Mr Steak House.

Monday, January 5, 2015

RESTORAN SIRAH MEE UDANG & KETAM-BB BANGI

Udang dan ketam segar dari laut mempunyai rasa manis dan sedap berbanding udang yang dipelihara di kolam mahupun ditangkap di sungai.
Isinya juga rasa enak sama ada dalam bentuk masakan berkuah mahupun digoreng sebagai makanan pembuka selera.
Bagi anda yang merupakan penggemar aneka mi dan makanan laut, mungkin boleh singgah di Restoran Sirah Mee Ketam & Mee Udang yang terletak di Jalan Saujana, Sungai Ramal, Bandar Baru Bangi, Selangor.
Hidangan mi ketam dan mi udang yang dimasak secara berkuah menggunakan rencah asli pasti memberikan kelainan daripada jenis masakan berasakan mi yang anda pernah nikmati sebelum ini.
Kuahnya yang pekat dimasak menggunakan bahan-bahan rahsia turun-temurun dengan campuran rasa unik seperti pedas, masin dan manis.
Selera pasti terbuka serta merta tatkala sajian sampai di meja, apatah lagi melihat longgokan udang segar dan ketam yang diletakkan di bahagian atas mi.
Pemilik Restoran Sirah Mee Ketam & Mee Udang, Firdaus Kamaruzzaman, 23, berkata, kedua-dua sajian tersebut dimasak menggunakan resipi turun- temurun keluarganya yang berasal dari Pulau Sayak, Kedah.
“Resipi ini merupakan hasil air tangan nenek kemudian diturunkan kepada ibu saya, Zaharah Ghazali, sehingga sekarang perniagaan ini sudah memasuki generasi ketiga
“Pada 1997 perniagaan ini dikembangkan dengan pembukaan cawangan pertama di Cyberjaya sehingga tahun 2009, sebelum berpindah ke Kota Warisan, Sepang.
“Cawangan kedua pula beroperasi di Cyberjaya Expressway. Perniagaan ini dikembangkan lagi dengan pembukaan cawangan ketiga empat bulan lalu di Bandar Baru Bangi,” katanya.
Ujar anak jati Pulau Sayak itu, istimewa resipi Sirah Mee Ketam & Mee Udang terletak pada penggunaan udang dan ketam segar yang diperoleh secara terus daripada nelayan di Kuala Selangor dan Mersing, Johor.
“Kami menggunakan jenis udang dan ketam gred A yang bersaiz besar. Udang Kertas, Ketam Bunga dan Ketam Merah menjadi pilihan kerana mempunyai rasa manis dan enak apabila dimasak bersama-sama mi.
“Walaupun harga udang dan ketam di pasaran dijual sedikit mahal iaitu RM50 sekilogram, tetap sangat berbaloi untuk penggemar makanan laut.
“Jadi, harga untuk sepinggan sirah mi udang biasa iaitu RM10 dan istimewa RM20 adalah sangat berpatutan. Bagi sirah mi ketam pula RM15.
“Sejak mula beroperasi sehingga sekarang kami tidak pernah terputus bekalan udang dan ketam segar kerana kami mempunyai jaringan kuat dalam kalangan pembekal tetap yang 
sedia ada.
“Jika bekalan tidak mencukupi kami tidak akan menggunakan udang biasa yang dijual di pasar raya, sebaliknya akan mengambil langkah menutup restoran buat sementara waktu demi menjaga kualiti,” katanya.
Menurut Firdaus lagi, selain olahan kuah mi yang dimasak menggunakan resipi warisan, pihaknya hanya menggunakan khidmat tukang masak dalam kalangan ahli keluarga sahaja.
“Hanya ahli keluarga yang ditugaskan untuk menyediakan sajian ini supaya resipi tersebut kekal menjadi rahsia turun-temurun.
“Bagi menyeimbangkan kualiti rasa, dalam satu masa tukang masak hanya akan memasak tempahan pelanggan tiga hingga lima pinggan sahaja. Ini bagi menjamin rasa yang sama dan asli pada setiap hidangan tersebut
“Udang dan ketam yang diperoleh daripada pembekal akan melalui proses pengasingan dan timbang terdahulu sebelum dibungkus di dalam plastik kecil bagi menyeimbangkan berat timbangan setiap hidangan. Kemudian kesemuanya akan dimasukkan dalam peti sejuk bagi menjamin rasa segar dan tidak berbau,” katanya.
Firdaus menambah, Restoran Sirah Mee Ketam & Mee Udang yang beroperasi di Bandar Baru Bangi masih menggunakan gerai kecil yang disewa sebelum merancang membuka restoran sendiri pada masa akan datang.
Menu tambahan juga dijual di sini seperti laksa, bihun sup utara, rojak buah dan somtam.
Gerai ini beroperasi pada hari Isnin hingga Ahad bermula pukul 4 petang hingga 11 malam pada hari biasa dan berlarutan sehingga 12 tengah malam pada cuti hujung minggu.

MISICAFE & SHOPPE-BUKIT JELUTONG

KEENAKAN menikmati bebola daging yang berjus dengan kuah sos berkrim dan rasa masam manis Jem Lingonberry pasti tidak akan dilupakan oleh pengunjung kafe Misicafe & Shoppe.
Masakan tidak, keenakan bebola daging yang berjus ini pasti memukau selera dan membuatkan pelanggan mahu berkunjung semula ke kafe residen itu.
Kafe tersebut turut menyediakan hidangan daging rusuk enak disaluti sos istimewa yang pasti memikat hati pengemar hidangan itu.
Kafe yang terletak di Guthrie Golf Academy Pitch & Putt Course, Bukit Jelutong itu menjanjikan keselesaan buat pengunjung dengan susun atur hiasan dalaman yang bersih dan kemas.
Pemilik cafe tersebut, Datin Ramziela Radzillah berkata, pelanggan tidak perlu berbelanja mahal kerana hidangan mewah itu boleh didapati dengan harga yang sangat berpatutan.
Katanya, harga makanan tempatan hanya bermula dari RM7 sehingga RM14 manakala makanan Barat sehingga RM35.
“Bahan-bahan yang digunakan pula amat segar dan resipi setiap hidangan adalah istimewa yang akan membuatkan pelanggan pasti bertamu lagi,” katanya.
Katanya, mereka bukan sahaja pakar dalam masakan Barat, pengunjung boleh menikmati masakan asam pedas Muar yang asli dengan campuran pelbagai rempah yang dihidangkan lengkap bersama nasi dan telur masin serta Mi Rebus Tulang Johor.
Bagi mereka yang pertama kali berkunjung ke kafe ini, menu wajib dicuba ialah bubur Teowchew yang dihidangkan bersama enam jenis lauk-pauk dalam sebuah mangkuk berwarna biru yang cukup cantik dan kemas hidangannya.
Tambah menarik, siapa sangka Ramziela yang merupakan pelantun suara lagu Gemilang Cinta yang begitu terkenal pada tahun ‘90-an adalah pemiliknya.
Kata Ramziela, minatnya bukan sahaja menyanyi tetapi juga dalam bidang masakan sejak dari dulu lagi.
“Kesemua masakan dalam menu kafe ini adalah resipi asli yang telah diwarisi dan telah dipelajari daripada mereka yang pakar dalam hidangan tersebut.
“Lebih 30 menu yang terdapat di kafe ini mempunyai rasa asli malah pengunjung tidak perlu pergi jauh untuk mendapatkan hidangan enak kerana air tangan kami setanding dengan tempat asal,” ujarnya.
Bukan itu sahaja, kafe ini juga turut menjual hidangan kuih tradisional seperti wajik yang kebiasaannya dimakan pada hari raya selain beberapa jenis kuih tradisional seperti pulut panggang, cara berlauk, seri muka, lopis, dan bingka.
Bagi memeriahkan suasana, kafe tersebut turut meletakkan sebuah pentas, agar pengunjung dapat menikmati dendangan lagu daripada kumpulan muzik yang membuat persembahan secara langsung setiap hujung minggu.
Katanya, kafe ini juga turut menjadi pilihan syarikat korporat dan individu sebagai tempat bagi mengadakan majlis istimewa.
“Banyak syarikat ternama menggunakan khidmat kami untuk menyediakan makanan selain menggunakan kafe ini untuk majlis tertentu seperti mesyuarat, sambutan hari jadi dan pelbagai acara istimewa lain.
“Selain itu, pentas itu bukan sahaja dijadikan tempat untuk persembahan kumpulan muzik tetapi jika pengunjung membuat permintaan agar saya mendendangkan lagu, saya akan cuba memenuhi permintaan peminat,” katanya.
Selain itu, kafe Misicafe & Shoppe turut menyediakan bufet istimewa pada bulan puasa disertakan pelbagai jenis hidangan yang pasti memikat selera pengunjung.
“Sambutan yang diterima amat menggalakkan bukan sahaja pengunjung yang berada di kawasan Bukit Jelutong tetapi juga dari Seremban kerana mereka lebih gemarkan suasana selesa dan tidak bersesak seperti di pusat bandar raya,” katanya.