BANNER KEMANGI

FACILITIES

Friday, April 13, 2012
PRODUK HALAL, HARAM BERCAMPUR
![]() |
MOHD. AMRI menunjukkan makanan halal (kiri) dan tidak halal (kanan) yang disimpan di bilik sejuk yang sama di Cheras, Kuala Lumpur semalam |
KUALA LUMPUR – Sebuah premis pembekal makanan sejuk beku yang dipercayai untuk pasaran sekitar Cheras di sini diserbu anggota penguat kuasa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) semalam setelah pemilik kedai itu didapati mencampur produk makanan halal dan tidak halal dalam bilik sejuk beku yang sama.
Premis yang terletak di Taman Bukit Anggerik, Cheras itu dikatakan telah beroperasi sejak tiga tahun lalu dan menjual pelbagai produk sejuk beku seperti sosej, bebola ikan dan kek ikan tetapi pada masa yang sama turut menjual bebola dan sosej babi.
Penolong Pengarah Kanan Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Hub Halal Jakim, Mohd. Amri Abdullah berkata, berdasarkan hasil serbuan, pihaknya mendapati pemilik premis berkenaan mencampurkan semua produk makanan itu di dalam bilik sejuk yang sama.
“Hasil pemeriksaan memang didapati wujud percampuran produk halal dan tidak halal dalam bilik sejuk beku yang sama.
“Ini merupakan satu isu yang sensitif kepada umat Islam dan Jakim memandang serius tindakan pemilik premis berkenaan kerana produk makanan tersebut turut dijual kepada pengguna Islam,” katanya pada sidang akhbar di sini semalam.
JAKIM KELUAR 30 SURAT AMARAN
KUALA LUMPUR: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengeluarkan 30 surat amaran dalam fasa kedua bermula 1 April lalu hingga semalam terhadap premis makanan di sekitar Lembah Klang atas kesalahan mempamer sijil dan logo halal tidak diiktiraf jabatan itu.
Ketua Penolong Pengarah Kanan, Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Jakim, Azizan Shaari berkata, sebanyak 330 pemeriksaan dibuat dalam tempoh itu termasuk pemeriksaan di restoran mamak.
“Dalam operasi fasa kedua ini, masih ada pengusaha premis makanan salah faham atau keliru dengan tempoh masa yang ditetapkan.
“Selain itu, terdapat pengusaha degil dan belum memohon sijil halal Malaysia walaupun menyedari tempoh penguatkuasannya makin hampir,” katanya ketika dihubungi Harian Metro, di sini, semalam.
Akta Perihal Dagangan 2011 (APD 2011) dijangka dikuatkuasakan Julai ini.
Untuk rekod, peringkat pertama Januari hingga Mac lalu, operasi penguatkuasaan Jakim lebih bersifat mendidik selain menggunakan kaedah berlembut apabila pengusaha makanan hanya diberikan nasihat dan panduan memohon Sijil Halal Malaysia.
Manakala April hingga Jun, surat amaran akan dikeluarkan kepada premis degil.
Azizan berkata, bagi mengelak sebarang masalah, peniaga dinasihatkan tidak menggunakan orang tengah sebaliknya berhubung terus dengan Bahagian Hab Halal Jakim atau melayari laman web di www.halal.gov.my.
Mengikut APD 2011, bagi kesalahan memperdaya atau mengelirukan, setiap pertubuhan atau perbadanan dikenakan tidak lebih RM5 juta dan kesalahan kedua atau berikutnya, RM10 juta, manakala bukan pertubuhan denda RM1 juta atau tiga tahun penjara manakala bagi kesalahan kedua dan seterusnya dikenakan denda RM5 juta atau lima tahun penjara.
KAFE COFFEE MORE
KOPI sememangnya terkenal untuk mengekalkan kesegaran mata terutama jika ingin berjaga pada waktu malam ataupun jika seharian memandu untuk jangka masa lama.
Pemandu yang mengantuk lazimnya mencari tempat perhentian untuk mengembalikan semula kesegaran mata bagi menyambung kembali pemanduan.
Justeru, untuk memberikan lebih kemudahan kepada pengguna lebuh raya terutama mereka yang menggunakan Lebuh Raya Utara-Selatan (Plus), kafe Coffee More menyediakan sajian minuman berasaskan kopi yang menyelerakan.
Selain itu, kafe berkenaan turut menyajikan pelbagai menu menyelerakan untuk pelbagai kaum di samping menyediakan persekitaran selesa dan berhawa dingin untuk kemudahan pelanggannya.
Selain itu, kafe berkenaan turut menyajikan pelbagai menu menyelerakan untuk pelbagai kaum di samping menyediakan persekitaran selesa dan berhawa dingin untuk kemudahan pelanggannya.
Menurut ketua tukang masaknya, Chef Abdullah Mamat, menu hidangan disediakan banyak memfokuskan pada makanan 1Malaysia.
Ia bertujuan membolehkan pelanggan pelbagai bangsa mendapatkan sajian diingini di satu tempat dengan mudah terutama di kawasan hentian Rehat dan Rawat (R&R) sebegini.
“Mungkin ramai beranggapan menu dihidangkan di tempat sebegini statik dan tidak pelbagai namun mereka pastinya akan berasa lebih teruja kerana boleh mendapatkan makanan ditawarkan pada harga berpatutan.
“Bukan saja menu sajian, turut disediakan hidangan kuih-muih dan menu menarik yang belum pernah dinikmati sebelum ini misalnya power fruit chillers (PFC) iaitu minuman buah tunjuk langit,” katanya ketika ditemui di kafe berkenaan di R&R Seremban arah utara (Kuala Lumpur), baru-baru ini.
Selain R&R Seremban berkenaan, pengguna lebuh raya boleh mendapatkan hidangan kegemaran di kafe R&R Seremban arah selatan dan di R&R Tapah arah selatan.
Rasa makanan ditawarkan di semua kafe berlainan ini adalah sama kerana setiap pes digunakan dibawa dari tempat sama iaitu dari dapur utama kafe berkenaan di Sungai Buloh.
Antara menu perlu dicuba ialah nasi ayam toot-toot, mi rebus ‘good old’, rojak pasembor, nasi beriani, seri muka durian serta durian chillers.
Chef Abdullah berkata, nasi ayam toot-toot direka ketika dia bertugas di Thailand sebelum ini iaitu apabila membuat sambal dengan merebus cili digunakan hingga menghasilkan bunyi letupan toot toot dalam periuk.
Daripada situ, timbul idea untuk menggunakan nama berkenaan pada menu resipi nasi ayam dan mengharapkan ia memberi kelainan rasa terutama kepada penggemar nasi ayam.
Sementara itu, minuman menarik di Coffee+More selain kopi yang menggunakan kopi Brazil dan Papua New Guinea adalah minuman ais kisar PFC diperbuat daripada buah tunjuk langit.
Ia terkenal dengan khasiat untuk membantu mengembalikan tenaga, meningkatkan pertumbuhan sel tisu baru dalam badan, mengaktifkan sel, ejen kecantikan serta bahan antipenuaan semula jadi yang unik.
“Mungkin ramai beranggapan menu dihidangkan di tempat sebegini statik dan tidak pelbagai namun mereka pastinya akan berasa lebih teruja kerana boleh mendapatkan makanan ditawarkan pada harga berpatutan.
“Bukan saja menu sajian, turut disediakan hidangan kuih-muih dan menu menarik yang belum pernah dinikmati sebelum ini misalnya power fruit chillers (PFC) iaitu minuman buah tunjuk langit,” katanya ketika ditemui di kafe berkenaan di R&R Seremban arah utara (Kuala Lumpur), baru-baru ini.
Selain R&R Seremban berkenaan, pengguna lebuh raya boleh mendapatkan hidangan kegemaran di kafe R&R Seremban arah selatan dan di R&R Tapah arah selatan.
Rasa makanan ditawarkan di semua kafe berlainan ini adalah sama kerana setiap pes digunakan dibawa dari tempat sama iaitu dari dapur utama kafe berkenaan di Sungai Buloh.
Antara menu perlu dicuba ialah nasi ayam toot-toot, mi rebus ‘good old’, rojak pasembor, nasi beriani, seri muka durian serta durian chillers.
Chef Abdullah berkata, nasi ayam toot-toot direka ketika dia bertugas di Thailand sebelum ini iaitu apabila membuat sambal dengan merebus cili digunakan hingga menghasilkan bunyi letupan toot toot dalam periuk.
Daripada situ, timbul idea untuk menggunakan nama berkenaan pada menu resipi nasi ayam dan mengharapkan ia memberi kelainan rasa terutama kepada penggemar nasi ayam.
Sementara itu, minuman menarik di Coffee+More selain kopi yang menggunakan kopi Brazil dan Papua New Guinea adalah minuman ais kisar PFC diperbuat daripada buah tunjuk langit.
Ia terkenal dengan khasiat untuk membantu mengembalikan tenaga, meningkatkan pertumbuhan sel tisu baru dalam badan, mengaktifkan sel, ejen kecantikan serta bahan antipenuaan semula jadi yang unik.
Thursday, April 12, 2012
NYARIS MAKAN ROTI BERPERISA LIPAS
TELOK EMAS - Seorang pekerja sebuah syarikat swasta hampir termakan bangkai lipas selepas disangkanya kismis di dalam sekeping roti berjenama terkenal.
Zawiyah Abdul Rahman, 60, berkata, dia membeli roti berkenaan di sebuah pasar mini ketika dalam perjalanan ke tempat kerja, semalam.
Menurutnya, ketika kejadian dia sedang menikmati hidangan sarapan pagi di pejabatnya bersama beberapa rakan sekerja.
“Saya terkejut sebaik menyedari ‘kismis’ dalam roti berperisa coklat berkenaan adalah seekor lipas kerana rupanya yang seakan-akan sama.
“Saya sudah makan separuh daripada kepingan roti tersebut dan nasib baik saya cepat sedar kerana jika tidak, sudah tentu saya kenyang makan roti berperisa lipas,” katanya, semalam.
Zawiyah berkata, dia sering menjadikan roti tersebut untuk dinikmati ketika sarapan pagi dan itu adalah kejadian pertama dialaminya.
“Saya benar-benar serik dengan apa yang berlaku ini dan akan berhati-hati selepas ini.
“Saya juga kesal dengan sikap pengusaha roti yang mengabaikan aspek kebersihan sehingga berlakunya kejadian seumpama ini,” katanya.
Zawiyah Abdul Rahman, 60, berkata, dia membeli roti berkenaan di sebuah pasar mini ketika dalam perjalanan ke tempat kerja, semalam.
Menurutnya, ketika kejadian dia sedang menikmati hidangan sarapan pagi di pejabatnya bersama beberapa rakan sekerja.
“Saya terkejut sebaik menyedari ‘kismis’ dalam roti berperisa coklat berkenaan adalah seekor lipas kerana rupanya yang seakan-akan sama.
“Saya sudah makan separuh daripada kepingan roti tersebut dan nasib baik saya cepat sedar kerana jika tidak, sudah tentu saya kenyang makan roti berperisa lipas,” katanya, semalam.
Zawiyah berkata, dia sering menjadikan roti tersebut untuk dinikmati ketika sarapan pagi dan itu adalah kejadian pertama dialaminya.
“Saya benar-benar serik dengan apa yang berlaku ini dan akan berhati-hati selepas ini.
“Saya juga kesal dengan sikap pengusaha roti yang mengabaikan aspek kebersihan sehingga berlakunya kejadian seumpama ini,” katanya.
Tuesday, April 10, 2012
"SEPERTI DUNIA HENDAK KIAMAT"
PONTIAN - “Bunyinya cukup menakutkan dan pak cik rasa seperti dunia hendak kiamat,” kata Zainal Abdullah, 67 ketika menceritakan detik-detik cemas apabila rumahnya di Pekan Sanglang dihujani dengan hujan air batu sebesar ibu jari kaki, di sini, petang kelmarin.
Berikutan kejadian kira-kira jam 5 petang itu, keadaan bumbung zink rumahnya berlubang-lubang dan kelihatan seperti dibaling batu.
Menurut Zainal, dia tidak menyangka hujan lewat petang itu adalah hujan air batu, sebaliknya hanya menyangka bunyi tersebut adalah bunyi dari lori yang menurunkan pasir di sebelah rumahnya.
Katanya, bunyi dari luar rumahnya semakin kuat sehingga menyebabkan dia tidak sedap hati dan mengambil keputusan untuk melihat sendiri apa yang berlaku.
“Sebaik sahaja pintu dibuka, ais batu seperti pasir yang sungguh putih sudah memenuhi laman rumah dan pakcik terus beristighfar ketika itu,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini.
Dia kemudiannya memanggil isterinya, Halijah Kulop Razak, 65 dan cucunya, Nabiatul Syafina Jazamuddin, 15, yang ketika itu berada di dapur untuk melihat hujan air batu tersebut.
Namun tidak lama selepas itu, hujan kembali lebat dan mendapati bunyinya semakin kuat seperti deruan ‘air terjun’.
“Pakcik terus memanggil makcik dan cucu berteduh di dalam bilik dan hanya duduk beristighfar meminta supaya hujan batu itu segera berhenti.
“Mujur bumbung zink di dua buah bilik di rumah ini sudah ditukar baru, jadi kami boleh berlindung di dalam bilik. Saya cuba menjenguk dari bilik apa yang berlaku di luar dan ketika itu, saya dapati bumbung rumah sudah berlubang-lubang.
“Kami sekeluarga dapat memegang ketulan air batu berbentuk kiub yang jatuh namun ia cepat cair. Ianya berlaku dalam tempoh kira-kira lima minit sebelum hujan lebat turun,” katanya
Katanya, pengalaman berhadapan dan melihat sendiri hujan air batu buat pertama kalinya pasti tidak akan dilupakan.
Sementara itu, Halijah memberitahu, ketika kejadian, dia sedang memasak burasak untuk disajikan kepada anak-anaknya pada hujung minggu.
Katanya, dia tidak menduga hujan lebat petang itu membawa sama hujan air batu sehingga menyebabkan dia meninggalkan dapur kerana takut dan bimbang.
“Niat hati mahu keluar untuk melihat tetapi bimbang ketulan itu akan mencederakan kami. Kami hanya nampak ia memutih di halaman rumah ini,” katanya.
Subscribe to:
Posts (Atom)