BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Monday, February 11, 2013

MENANGANI STRESS



Apa itu stres? Stres adalah tekanan perasaan iaitu gangguan emosi kesan tindak balas sesuatu di luar kebiasaan atau kemampuan seseorang atau disebabkan sesuatu beban yang menimpa seseorang. Apabila berlaku stres, badan menghasilkan hormon adrenalin dan cortison yang menyebabkan jantung berdegup lebih laju, pernafasan lebih kencang dan tekanan darah meningkat.
Punca stresTerdapat pelbagai faktor yang boleh menyebabkan stres. Punca stres berkait rapat dengan persekitaran seseorang seperti masalah keluarga, kewangan, rakan, tempat kerja dengan majikan atau rakan sekerja, masalah kesihatan seperti penyakit kanser, masalah kesuburan, kematian atau perpisahan, kesesakan lalu lintas dan terlampau banyak kerja. Stres juga berpunca daripada sikap atau sifat semula jadi seseorang seperti kurang keyakinan diri, cepat putus asa, bersifat perfectionist, mengalami masalah berkomunikasi dengan baik atau berterus terang dan cepat marah.
Punca yang saya senaraikan bersumberkan persekitaran dan individu sendiri, selain itu, stres juga boleh berlaku akibat gangguan sihir, melalui jin dan iblis. Tekanan perasaan yang berpunca daripada gangguan sihir sukar dikesan oleh perubatan moden. Bagaimanapun, ramai pesakit yang berkunjung ke Pusat Rawatan Islam Al Hidayah untuk mengubati stres, setelah dikenal pasti (diagnos) oleh pihak kami, punca sebenar penyakit stres mereka disebabkan oleh gangguan sihir atau saka.
Simptom stresTanda stres boleh dikategorikan kepada empat bahagian:
Fizikal - Badan letih, sakit kepala, susah tidur, sakit badan terutamanya di bahagian bahu dan tulang belakang, degupan jantung kuat, tekak loya, ketar badan, tangan berpeluh dan rasa sejuk.
Mental - Mudah lupa, hilang tumpuan, susah buat keputusan, fikiran celaru, serabut.
Emosi - Kerisauan, kebimbangan, fikiran negatif, membuat andaian tidak betul, sugul dan muram, mudah kecewa, sentiasa takut, sensitif, panas baran dan mudah hilang sabar.
Sikap - Suka mengeluh, makan banyak, merokok, minum arak berlebihan, agresif, maki hamun dan suka salahkan orang lain.
Kesan stresKesan positif stres ialah, ia dapat meningkatkan tenaga dan motivasi seseorang. Namun begitu, stres boleh menyebabkan banyak kesan negatif dan mudarat kepada kesihatan. Misalnya pening kepala, degupan jantung laju, sakit di bahagian bahu dan leher, masalah susah tidur, sakit belakang, selalu berpeluh dan masalah sembelit atau cirit-birit. Pesakit yang gagal mengawal stres akan menyebabkan kesan jangka panjang, seperti gangguan sistem imunisasi, kemurungan, tekanan darah tinggi, strok, sakit jantung, masalah kesuburan, kencing manis, gastrik dan ulser, asma dan masalah kulit seperti alahan kulit, jerawat dan psoriasis. Stres mampu melemahkan sistem imunisasi badan dan memudahkan kuman dan virus menyerang badan kita dan senang untuk seseorang dijangkiti penyakit seperti demam, selsema, batuk dan penyakit lain.

Kaedah mengawal stres.

Mengamalkan cara hidup sihat seperti menjaga pemakanan, waktu tidur dan rehat yang cukup, kurangkan pengambilan kafein dan aktif melakukan senaman.
Pengurusan masa lebih efektif dan menjadi seorang produktif dapat mengurangkan stres lalu lambakan tugas harian dapat dilaksanakan dengan sempurna.
Belajar berkomunikasi dengan lebih efisyen dan berterus-terang supaya perkara yang menyebabkan stres dapat diselesaikan dan tidak disimpan di dalam hati
Belajar teknik cara pernafasan yang betul dapat membantu menenangkan.
Bercakap dengan seseorang yang boleh dipercayai tentang masalah atau stres yang dihadapi seperti kaunselor yang dapat memberikan nasihat terbaik.
Menangani stres dari perspektif IslamApabila stres seseorang perlu mengambil wuduk dan mendekatkan diri kepada Allah dengan melakukan solat lima waktu, solat sunat dan tahajud dan banyakkan membaca al-Quran dan berzikir setiap masa, insya-Allah hati akan tenang dan stres berkurangan. Hal ini bertepatan dengan firman Allah yang bermaksud:" Bukankah dengan mengingati Allah itu, hati-hati akan menjadi tenang.." (Surah Ar'Ra'd, 28)
Ayat al-Quran sebagai terapi stres
Reda dengan ketentuan Ilahi dan setiap masalah atau stres adalah ujian Allah supaya hamba-Nya menjadi lebih tabah dan matang dalam kehidupan. Pasti terdapat hikmah atas setiap ujian yang menimpa kita. Firman Allah ;
"Sesungguhnya sesudah kesulitan itu terdapat kesenangan, setelah kesulitan ada kemudahan.." (surah Al Insyirah, ayat 5-6)
Berdoa dan memohon kepada Allah dengan bersungguh-sungguh setiap masa, terutama selepas waktu solat dan berdoa di waktu susah dan senang supaya Allah permudahkan masalah dan stres yang dialami oleh hamba-Nya
Sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang Allah kurniakan kepada hamba-Nya seperti nikmat ibu bapa, anak-anak dan keluarga, nikmat kesihatan, pekerjaan, masa lapang, makanan dan sebagainya.
Firman Allah di dalam al-Quran :
"Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: "Kami beriman", sedang mereka tidak diuji? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu sebelum mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yang benar-benarnya beriman, dan nyata pula apa yang diketahui-Nya akan orang-orang yang berdusta." (Al-Ankabut:2-3)
"Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya" (Al-Baqarah: 286)

Rawat stres dengan ayat al-Quran

Di Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah, pesakit stres akan diberi ayat berikut untuk diamalkan dan disertai dengan doa kepada Allah SWT untuk memohon penyembuhan. Ayat yang perlu diamal adalah:
Surah Muhammad, ayat 21 hingga 32
Surah Tohaa, ayat 120 hingga 135
Cara amalannya ialah pesakit hendaklah membaca surah pertama iaitu surah Muhammad tiga kali pada waktu malam dan surah kedua iaitu surah Tohaa tiga kali pada siang. Pembacaan hendaklah diamalkan setiap hari selama tiga hingga empat minggu. Selepas membaca tiga kali, pesakit perlu memohon doa kepada Allah untuk penyembuhan.
Proses mengenal pasti (diagnosis) adalah sangat penting dalam rawatan kami. Kalau punca stres disebabkan masalah persekitaran atau individu, cara rawatan adalah seperti biasa. Sekiranya stres berpunca daripada gangguan sihir atau jin, sebaik-baiknya pesakit terlebih dahulu datang berjumpa perawat Pusat Rawatan Islam Al-Hidayah supaya dapat kami membuang sihir tersebut dan mengeluarkan jin yang terdapat di dalam tubuh terlebih dahulu sebelum pesakit mengamalkan bacaan surah yang diberikan. Bagi stres disebabkan gangguan sihir dan jin, sukar bagi perubatan moden untuk menyembuhkan kerana jin dan iblis hanya boleh diubati melalui ayat al-Quran.
Terapi penyembuhan melalui ayat al-Quran memerlukan masa, keyakinan disiplin dan kesabaran. Pesakit tidak boleh menjangkakan dengan membaca surah pada hari ini, penyakit akan sembuh pada esoknya. Kesabaran dan keyakinan sangat penting dalam proses rawatan. Pesakit mesti yakin akan mukjizat ayat Al-Quran dan yang paling utama doa kepada Allah SWT memohon penyembuhan, keberkatan dan rahmat-Nya.
Ramai bertanya, mengapakah ayat al-Quran yang diberikan, terjemahannya tidak ada kena-mengena dengan penyakit yang menimpa pesakit atau perkataan penawar atau penyakit yang dirawat. Sebenarnya, semua ayat al-Quran yang diturunkan oleh Allah bersifat penawar dan ini tidak boleh dijelaskan mengikut logik akal. Tiap gugusan ayat yang diberikan mempunyai sifat aura tersendiri untuk menyembuhkan penyakit. Terjemahan bukanlah ukuran bahawa sesuatu ayat al-Quran itu ada kena-mengena dengan fungsi dan sifat penyembuhan atau simpton penyakit. Misalnya surah Al Waqiah diriwayatkan mampu memberi kemurahan rezeki kepada sesiapa yang istiqamah membacanya, namun terjemahan surah Al Waqiah bukan mengenai rezeki dan kekayaan, sebaliknya mengenai suasana kiamat, syurga dan neraka. Justeru, perkara ini tidak dapat dijelaskan dengan logik akal manusia. Selama 13 tahun saya menggunakan ayat ini untuk dibacakan oleh pesakit dan hasilnya Alhamdulillah dengan keizinan Allah, pesakit sembuh, ini menjadi bukti bahawa ayat yang diberi bersifat syifa' atau penawar.
Nasihat saya kepada mereka yang mengalami gejala stres agar tidak menjadikan tekanan sebagai penghalang kejayaan hidup dan menjadi seorang yang berputus asa. Rasulullah SAW pernah bersabda sewaktu ditanya oleh sahabat,
"Siapakah orang yang paling banyak sekali terkena ujian?" jawab baginda, "Nabi-nabi dan seterusnya orang yang seumpama mereka. Maka barangsiapa yang tebal imannya nescaya banyaklah ujian yang akan menimpanya dan barangsiapa yang lemah imannya, sedikit pula ujiannya."
(Hadis Riwayat Ibnu Hibban)
Setiap yang bermula pasti akan berakhir, Tiap masalah ada penyelesaiannya dan tiap penyakit ada penawarnya. Yakinlah pada Allah SWT, nescaya Dia pasti membantu kita. Insya-Allah.

Friday, February 8, 2013

MEE KICAP, TAMAN DAGANG AMPANG



Zarina Abdam Suleman (kiri) dan Azian Nurul Liza Abu Bakar berbangga dengan hidangan beraneka jenis mi di kios mereka di Taman Dagang, Ampang, Selangor.

BAGI yang berasal dari Ipoh, Perak, pasti pernah mendengar atau menikmati makanan kegemaran iaitu mi Ipoh.
Mi ini yang juga dikenali sebagai mi kicap, enak dimakan bersama sup dan kari disertakan sekali dengan beraneka bebola ikan dan pes cili masam.
Masakan ini biasanya disediakan oleh kaum Cina dan merupakan salah satu makanan yang paling mendapat sambutan dalam kalangan mereka seperti juga mi wantan.
Kini, kepada penggemar mi Ipoh, tidak perlu lagi ke bandar raya itu untuk memesan hidangan yang menjadi idaman mereka.
Ini kerana di Kuala Lumpur juga telah tersedia satu-satunya kios yang menjual hidangan mi ini dan disediakan secara halal.
Menurut pengusaha mi Ipoh atau mi kicap, Zarina Abdam Saleman, 41, cara penyediaan mi kicap ini adalah ringkas iaitu menggunakan dua jenis kicap, kicap manis dan pekat digaul bersama minyak bijan dan disediakan bersama kari atau pun sup.
''Pelanggan boleh memilih sama ada bahan mi itu terdiri daripada kuetiau, mi kuning atau pun bihun mengikut cita rasa mereka dan digaul sebati dengan kicap dan dimakan bersama sup atau kuah kari tadi.
''Selain pilihan mi Ipoh, pelanggan juga boleh memilih hidangan aneka mi lain seperti mi rebus, mi sup atau mi kari untuk makanan mengikut cita rasa mereka pada hari itu," katanya yang berasal dari Ipoh.
Zarina menambah, di Ipoh, mi ini dimakan pada waktu pagi untuk sarapan. namun di Kuala Lumpur mi ini di waktu pagi tidak mendapat sambutan sebagaimana hidangan nasi lemak atau roti canai.
''Kami telah membuka kios ini pada waktu pagi namun tidak mendapat sambutan. Sebaliknya orang ramai akan meminta mi ini pada sebelah petang hingga ke malam sedangkan pada asalnya mi ini dimakan pada waktu pagi sebagai hidangan sarapan ringan," katanya.
Berbalik kepada kios yang menjual pelbagai aneka mi ini, Zarina menambah, dia pernah membuka gerai mi di Ipoh. Apabila berpindah ke ibu kota mengikut suami dan anak-anak, dia terpaksa menutup gerai di sana dan mewujudkan kios baharu di Medan Selera, Taman Dagang, Ampang, Selangor, sejak dua bulan lalu.
Sementara itu, chef bagi hidangan mi Ipoh ini, Azian Nurul Liza Abu Bakar, 43, memberitahu, resipi mi Ipoh ini diperoleh daripada bapanya yang juga mengusahakan hidangan sama dan pelbagai jenis mi lain di Ipoh.
''Penggemar makanan mi seperti ini pasti sukakan yang berkuah dan mi Ipoh memang menyediakan kuah yang banyak untuk dihirup oleh pelanggan.
''Biarpun pelanggan di sini meminta hidangan mi ini pada waktu petang, ada juga pelanggan kami yang memang berasal dari Ipoh datang ke kios kami pada waktu pagi kerana telah terbiasa dengan keadaan di Ipoh," katanya.
Azian Nurul Liza memberitahu, setakat ini ramai pelanggannya yang terdiri daripada kamu Cina mencuba resipi mi kicap di kios itu dan menyatakan pembuatannya seenak yang dimasak oleh kaum mereka.
Kios Mi Ipoh yang dibuka dari pukul dua petang hingga ke malam memang mudah dicari di medan selera tersebut.
Kepada mereka yang mahu mencuba mi Ipoh boleh menghubungi talian             019-324 6878       untuk membuat tempahan.

Wednesday, February 6, 2013

PINEWOOD STUDIO DIJANGKA TARIK RM 3.8 BILLION

JOHOR BAHARU - Pinewood Iskandar Malaysia Studios (PIMS) dijangka menarik projek produksi antarabangsa dengan bajet berjumlah RM3.8 bilion menjelang 2020.

Ketua Pegawai Eksekutif PIMS Michael Lake berkata, bajet itu akan termasuk kira-kira 9,500 pekerja filem sepenuh masa dan bebas dalam tempoh itu, penggunaan ruang studio, kelengkapan produksi filem, logistik, makanan dan minuman, penginapan, pembelian bekalan pejabat dan pembinaan dan perkhidmatan lain.

"Kira-kira RM1.9 bilion akan dibelanjakan dalam ekonomi tempatan termasuk bagi upah pekerja tempatan," katanya dalam taklimat media mengenai perkembangan PIMS, di sini, hari ini.

PIMS yang terletak di tapak seluas 20 hektar di kawasan pembangunan perdana Iskandar Malaysia, dijangka siap pada Mei dan akan menampilkan kemudahan produksi studio filem dan televisyen canggih bertaraf dunia di rantau Asia Pasifik. 

Ia akan menawarkan kepada pengeluar filem dan televisyen antarabangsa satu daripada kemudahan produksi filem dan televisyen terbesar di rantau ini.    

"Bagi menyokong fasa pertama pembangunan PIMS, sejumlah 1,500 tenaga kerja diperlukan pada akhir tahun ini," kata Lake.

Bagi mendapatkan tenaga kerja yang diperlukan, Ketua Eksekutif Lembaga Pembangunan Wilayah Iskandar (IRDA) Datuk Ismail Ibrahim mengumumkan pemulaan program Pembangunan Tenaga Kerja Industri Kreatif Iskandar Malaysia.

"Tujuh kursus 'Train the Trainers' pertama di bawah program pembangunan itu akan bermula pada Mac dan merupakan kursus intensif lapan hingga 12 minggu bagi menyediakan kemahiran dan pengetahuan yang diperlukan oleh profesional, jurulatih dan pekerja industri filem Malaysia untuk berintegrasi dengan syarikat produksi filem antarabangsa yang lebih besar," kata Ismail.

Sasaran program itu ialah mendapatkan kira-kira 1,300 pekerja pada akhir tahun ini untuk mengembang dan mengukuhkan asas kemahiran profesional dan teknikal bagi industri filem, terutamanya untuk menyokong PIMS.

Beliau berkata, kursus-kursus itu akan dikendalikan oleh pakar antarabangsa yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang masing-masing dan akan membolehkan pelatih menimba pengetahuan amalan terbaik antarabangsa dalam produksi filem.

Tujuh kursus yang ditawarkan ialah latihan dandanan rambut, mekap, pengurusan kostum, perakaunan produksi, pembinaan set, grip dan jabatan elektrik. 

Ismail berkata, 17 lagi kursus akan diumumkan dalam masa terdekat. 

Permohonan bagi mengikuti kursus itu kini dibuka dan akan ditutup pada 12 Februari. Bagi yang berminat boleh melayari laman web www.iskandarmalaysia.com untuk mendapatkan maklumat lanjut.

YOB SIPUT BAKAR, GELUGOR P.PINANG


SOTONG kangkung juga antara menu tambahan di Yob Siput Bakar.
MENYAJIKAN hidangan yang berbeza daripada gerai makan biasa, gerai Yob Siput Bakar mampu menambat selera penggemarnya.
Kedai milik Abdul Rahim Omar, 47, di Jalan Akuarium, Gelugor, Pulau Pinang itu amat istimewa kerana hanya menyajikan siput sebagai menunya.
Antaranya siput sudu, siput unam, kerang bulu, siput duri dan juga kerang yang dibakar atau rebus.
Hidangan makanan laut eksotik yang segar itu disajikan dengan air asam dan kuah rojak yang membuatkan penggemarnya kecur air liur sama ada diratah begitu sahaja atau dimakan bersama nasi putih.
Guna tempurung
Kedudukan gerai yang tersorok dari jalan utama menyebabkan ramai pengunjung yang datang pertama kali agak sukar mencarinya.
Bagaimanapun rasa lelah itu hilang sebaik hidangan siput yang dibakar menggunakan tempurung kelapa bagi menggantikan arang itu tersaji di depan mata.
Abdul Rahim yang merupakan penggemar siput sejak kecil berkata, beliau mula berniaga siput bakar di kampungnya di Parit Buntar, Perak sepanjang bulan puasa sejak beberapa tahun lalu.
Katanya, gerai Yob Siput Bakar dibuka sejak tiga bulan lalu setelah melihat sambutan baik daripada pelanggan.
“Ini merupakan makanan tradisi orang Perak yang cukup popular ketika bulan puasa lalu saya terfikir mungkin ia mendapat sambutan sekiranya dihidangkan kepada penggemar siput di di sini pula.
“Bekalan siput diperoleh setiap hari dari Bagan Tiang bagi memastikan kesegarannya.
“Purata saya menjual antara 30 hingga 40 kilogram siput pelbagai jenis, tetapi adakalanya bekalan sukar diperoleh misalnya siput duri,” ujarnya.
Waktu operasi kedai Yob Siput Bakar bermula pukul 5 petang hingga 12 tengah malam dan ditutup pada hari Ahad.
Jelas Abdul Rahim lagi, teknik membakar siput menggunakan tempurung kelapa di dapur menyebabkan siput lebih cepat masak dan rasanya juga sedap.
Selain siput, Rahim turut menyediakan hidangan sampingan seperti sotong kangkung yang menggunakan sos resipi keluarganya dari Perak.
“Harga sepinggan siput ialah RM5 bagi setiap setengah kilogram (kg) manakala bagi sotong kangkung pula RM10 sepinggan.
“Kebanyakan pelanggan yang datang ke gerainya pula terdiri daripada masyarakat setempat termasuk dari luar Pulau Pinang dan berbilang bangsa. Ramai daripada mereka menggemari siput dibakar,” katanya.
Sementara itu, seorang pelanggan, Mohd. Yatimi Khairy, berkata dia kini menjadi pelanggan tetap Yob Siput Bakar dan tidak akan melepaskan peluang menjamu selera di situ jika mempunyai urusan kerja di Pulau Pinang.
Beliau yang menetap di Kedah memberitahu, pertama kali ke gerai itu bulan lalu setelah diperkenalkan rakannya.
“Sudah empat kali saya ke gerai ini kerana sukar memperoleh makanan itu di tempat lain. Memang saya cukup berpuas hati dengan makanan serta harganya yang berpatutan,” ujarnya.
Pendapat sama juga disuarakan pelanggan, Mohd. Khairul Annuar yang memberitahu sajian di gerai tersebut memang memenuhi cita rasa semua orang khususnya penggemar makanan laut.
“Kalau ke pantai pun bukan senang untuk kita cari siput itu pun jika bernasib baik. Gerai ini bukan sahaja lain daripada yang lain, tetapi pesanan juga cepat diterima pelanggan,” katanya.

SEPARUH PENDUDUK DUNIA GEMUK


Pengambilan makanan yang tidak sihat antara punca obesiti.

Obesiti atau berat badan berlebihan bukan lagi masalah individu. Sebaliknya telah menjadi wabak di peringkat global apabila diramalkan lebih daripada separuh penduduk dewasa di dunia mengalaminya dalam tempoh dua dekad akan datang.
Pendedahan terbaru oleh kumpulan pakar dalam bidang kesihatan, nutrisi dan kecergasan mendorong isu itu turut di bincangkan ketika Forum Ekonomi Dunia (WEF) di Davos, Switzerland baru-baru ini.
Kumpulan pakar tersebut mengesa agar langkah-langkah segera diambil, bukan hanya sekadar menyalahkan individu-individu terbabit yang tidak bersungguh-sungguh untuk menangani masalah ini.
Mereka berkata, krisis obesiti yang semakin meningkat dan membawa maut perlu ditangani dengan kesungguhan di peringkat pembuat dasar sebagaimana mereka memerangi gejala merokok selama ini.
Dengan keadaan makanan yang semakin hari semakin tidak sihat serta gaya hidup bersenang-senang (sedentary) yang semakin meningkat, jawapan segera perlu dicari bagi krisis yang telah membawa kepada peningkatan kes diabetes dan serangan jantung.
Krisis obesiti sendiri telah membunuh 2.8 juta orang dewasa setiap tahun.
Dekan School of Public Health di Universiti Columbia Amerika Syarikat, Linda Fried, berkata, perangkaan terbaru menunjukkan 1.4 bilion individu dewasa di seluruh dunia mengalami berat badan berlebihan.
"Jumlah itu dijangka meningkat dari setahun ke setahun dan dalam tempoh 20 tahun lagi jika terus meningkat seperti corak sekarang, kemungkinan besar 50-60 peratus penduduk dewasa dunia adalah individu yang berat badannya berlebihan.
"Jika ini (obesiti) adalah penyakit berjangkit kita sudah boleh isytiharkan ia sebagai wabak. Ini bukan lagi masalah serantau, sebaliknya global kerana meningkat dengan begitu cepat dan berterusan. Semua itu adalah definisi asas bagi istilah wabak," katanya.
Para pakar sepakat menyatakan bahawa langkah pertama bagi menyelesaikan krisis ini adalah dengan mengubah tanggapan orang ramai terhadap obesiti iaitu dengan menyalahkan mereka yang obes, bukannya keadaan persekitaran mereka.
"Dalam tempoh 30 tahun, peratus penduduk dunia yang berlebihan berat badan atau obes telah meningkat dua kali ganda.
"Setakat ini tidak ada bukti secara global bahawa ia berpunca daripada kurang keazaman atau kesungguhan individu terbabit.
"Sebaliknya kesalahan patut diletakkan pada makanan berkalori tinggi yang mudah diperolehi dan secara relatifnya murah.
"Selain itu proses urbanisasi yang meningkat di seluruh dunia juga telah membawa kepada gaya hidup kurang aktif," katanya.
Sementara itu, Naib Presiden Nike bagi Akses untuk Sukan, Lisa MacCallum Carter, berkata, obesiti dikaitkan dengan krisis hidup tanpa aktiviti, hasil daripada proses urbanisasi.
Beliau berkata, jumlah waktu untuk senaman harian terutama pergerakan yang tidak secara langsung (seperti berjalan kaki) telah berkurang dengan begitu ketara.
Sebagai contoh katanya, masyarakat hari ini lebih mudah menghantar emel daripada berjalan ke pejabat di seberang jalan untuk berbual dengan rakan sekerja mereka.
Pada masa sama, makanan yang diambil juga semakin kurang sihat dengan produk yang kandungan lemak dan garamnya tinggi, serta makanan tiruan, semakin mudah dihasilkan dan dipasarkan.
"Cara pasaran yang kita lihat sekarang turut membantu meningkatkan trend ini dengan lebih cepat," kata Marc Van Ameringen, Pengarah Eksekutif Global Alliance for Improved Nutrition (GAIN).
Katanya, sesetengah negara, seperti AS, turut menggalakkan senario ini dengan memberi subsidi kepada industri pengeluaran makanan seperti pengeluaran sirap jagung.
Siap jagung digunakan secara meluas dalam penyediaan makanan sebagai pemanis dan pemekat makanan.
"Lihat saja wang yang mengalir dalam industri pengeluaran produk jagung dan sirap jagung berbanding subsidi yang diberi bagi pengeluaran buah-buahan dan sayur-sayuran," katanya.
Begitu pun Fried berkata, sesetengah pembuat dasar telah mengambil langkah yang menggalakkan dalam memerangi obesiti seperti yang dilakukan oleh Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg terhadap penduduk bandar raya itu.
Perjuangan Bloomberg menentang makanan rapu telah menyaksikan pihak berkuasa bandar itu mengharamkan penjualan minuman ringan karbonat bersaiz besar dan mengehendaki restoran-restoran makanan segera meletakkan maklumat kandungan kalori dalam menu mereka.
Para pakar berkata, langkah seperti menguatkuasakan undang-undang melabelkan kalori, mengehadkan saiz sesuatu makanan dan meningkatkan cukai ke atas makanan yang dikategorikan tidak sihat sedikit sebanyak
"Ini adalah satu isu kesihatan yang mencemaskan dan bersifat global yang memerlukan pandangan dari sudut dimensi yang besar. Ia boleh diselesaikan jika semua orang bekerjasama," kata Fried.

Sunday, February 3, 2013

HOT PINDANG KITCHEN, SEKSYEN 10 SHAH ALAM


Hot Pindang Kitchen
Hot Pindang Kitchen
nasi kampung
Set nasi kampung
gulai salai
Set gulai salai
Hidangan masak pindang sangat popular di negara ini. Ada sesetengah negeri seperti Kelantan dan Terengganu menamakan ia sebagai singgang.
Masak pindang merupakan diet yang cukup sihat kerana ia tidak melibatkan sebarang minyak atau sebagainya. Ia cukup direbus bersama air dan rempah ratus serta herba tempatan seperti lengkuas, bawang putih serta sebagainya.

Golongan berusia lebih menggemari masakan tradisional ini. Rasa masam dan pedas menjadikannya ia sangat sedap dinikmati dengan nasi panas.

Kini, masak pindang bukan hanya hidangan semata-mata, malah tidak keterlaluan jika dikatakan ia menjadi makanan tradisi rakyat negara ini.

Menyedari keistimewaan dan keunikan masak pindang, Norhana Abu Bakar, membuka restoran Hot Pindang Kicthen yang menjadikan masak pindang sebagai signature dishnya.

Walaupun rakan-rakannya tidak bersetuju menjadikan masak pindang sebagai menu utama, Norhana tetap optimis dengan idea tersebut.

“Sebenarnya, pada mulanya saya sendiri pun kurang berkeyakinan, namun selepas maklum balas positif daripada pelanggan, saya tidak menoleh ke belakang lagi,” katanya.

Mengakui terkejut dengan sambutan yang diberikan pelanggannya, beliau tidak menyangka, masak pindang bukan sahaja diterima oleh orang berusia, namun golongan muda juga menggemarinya.

“Ada sekumpulan pelajar yang datang ke sini dan memesan ikan masak pindang, dan saya terus bertanyakan kepada mereka mengenai hal itu.

“Pada mereka, hidangan ringkas ikan masak pindang bukan setakat diet sihat, tetapi enak dinikmati dengan nasi,” katanya.

Bahan mentah segar

Ikan masak pindang merupakan kegemarannya sejak kecil lagi dan semua orang boleh menikmatinya.

“Wanita dalam pantang, orang sakit, orang sihat, kanak-kanak, dewasa pendek kata semua golongan peringkat umur boleh menikmati masak pindang ini,” katanya.

Menurutnya, antara ikan yang digunakan untuk masak pindang adalah kembung, senangin dan juga tenggiri.

“Terpulang kepada pelanggan yang ingin menikmatinya. Kami akan lakukan yang terbaik untuk mereka yang menjamu selera di Hot Pindang Kitchen,” katanya.

Beliau berkata, setiap bahan mentah yang digunakan adalah segar dan diambil dari pembekal di Pasar Seksyen 6, Shah Alam.

“Siapa yang tinggal di kawasan Shah Alam tahu mengenai pasar ini. Ia dikategorikan sebagai pasar orang kaya. Sebenarnya ia bukan untuk orang kaya, tetapi ikan dan bahan mentah yang dijual di sini sangat segar, jadi harganya sedikit tinggi berbanding
pasar-pasar lain yang ada,” katanya.

Selain set ikan masak pindang, restoran ini juga menawarkan special Hot Pindang.

“Ia mempunyai nasi seakan  nasi Arab atau beriyani dan ayam pindang. Kami gunakan bahan rempah ratus masak pindang kemudian memerapkan pada potongan daging ayam sebelum digoreng,” katanya.

Norhana berkata, Special Hot Pindang merupakan antara menu yang disukai oleh pelanggan-pelanggannya.

“Jika mereka teringin untuk menikmati nasi Arab yang mempunyai kelainan, Special Hot Pindang adalah pilihan tepat,” katanya.

Selain itu, kuew tiaw goreng turut menjadi pilihan pelanggan yang tidak mahukan set nasi.

“Saya berasa bangga apabila ada pelanggan yang memuji kuew tiaw goreng ini jauh lebih sedap daripada yang popular di Taiping, Perak. Saya sendiri tak penah merasai kuew tiaw sana, tapi ia adalah penghormatan buat saya dan seluruh warga kerja Hot
Pindang Kitchen,” katanya.

Sukatan tepat jamin kualiti hidangan

Menurutnya, setiap resipi adalah hasil daripada air tangannya dan ibunya sendiri.

"Walau saya tidak lagi ‘masuk dapur’, namun tukang masak perlu mematuhi setiap jumlah bahan yang digunakan.
“Sukatan perlu tepat supaya rasanya tidak lari dari yang asal. Perkara ini amat dititik beratkan oleh saya dan pekerja,” katanya.

Di sini pengunjung bukan hanya dapat menjamu selera, namun dekorasi dan susun atur ruang restoran menjadikan masa makan anda lebih berkualiti.

“Saya jadikan ruang restoran tampak santai supaya pelanggan dapat menghayati hidangan mereka. Kesemua idea dekorasi ini datangnya daripada saya.

“Untuk mendapatkan hasil sebegini, saya banyak membuat kajian di internet dan melihat lukisan-lukisan menarik untuk dicetak dan dihiasi di dinding supaya ia tidak nampak terlalu kosong,” katanya.

Ditanya mengenai perancangan Hot Pindang Kitchen, ibu kepada tiga orang anak ini berhasrat menambahkan beberapa menu kegemaran masyarakat Malaysia dalam masa terdekat.

“Saya ingin jadikan restoran ini tempat makan yang sesuai untuk semua,” katanya.

Selain ingin mengukuhkan kedudukan restoran ini, beliau juga berhasrat untuk membuka cawangan.

“Saya belum meletakkan tempohnya lagi kerana ingin memberi tumpuan sepenuhnya kepada restoran ini. Namun, ada permintaan daripada pelanggan yang mahukan restoran ini bertambah,” katanya.

Friday, February 1, 2013

TRANSFORMASI LANSKAP HALAL MALAYSIA


Penguatkuasaan Akta Perihal Dagangan (APD) 2011 berkaitan halal bakal memberi impak yang positif, sekali gus mengembalikan keyakinan pengguna terhadap industri halal negara. - Gambar hiasan

DALAM seminar penguatkuasaan halal anjuran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), penghujung tahun lepas, ada peserta mengajukan soalan berbunyi; "Adakah Jakim terus menguatkuasakan Akta Perihal Dagangan (APD) 2011 berkaitan halal ini selepas dentuman mercun detik 12 tengah malam 2013?" Walaupun bunyinya agak lucu tapi bagi penulis ia memberikan isyarat penting bermulanya transformasi landskap halal di Malaysia yang telah difahami oleh industri dan pengguna.
Industri halal Malaysia sebenarnya telah maklum bahawa bermula 1 Januari 2012 telah dikuatkuasakan APD 2011 berkaitan halal untuk produk di pasaran, sama ada produk tempatan mahupun import.
Bagaimanapun APD 2011 ini memberikan tempoh peralihan selama setahun yang berakhir 31 Disember 2012 lalu, untuk tidak menggunakan logo atau ungkapan halal di pembungkusan produk.
Jakim yakin tempoh tersebut memadai untuk industri menghabiskan pembungkusan mereka, malangnya ada juga industri yang tidak peka malahan beranggapan Jakim akan terus memanjangkan tempoh tersebut.
Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustafa telah mengeluarkan kenyataan pada 28 Disember tahun lalu bahawa Jakim akan menguatkuasakan APD 2011 melalui Perintah Perihal Dagangan (Perakuan Dan Penandaan Halal) 2011 bermula 1 Januari 2013 untuk produk pula, setelah premis bermula Julai tahun lalu.
Oleh itu, mana-mana individu yang memperakukan, mengeluarkan, menggunakan perkataan atau ungkapan halal seperti "halal", "Makanan orang Islam", "Ditanggung Halal" atau apa jua objek atau lambang Islam atau sebarang jenis logo halal selain logo halal Malaysia yang dikeluarkan oleh Jakim atau Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dikira telah melakukan kesalahan.
Ada pemain industri halal bertanya: "Apakah pula tindakan kepada orang yang mengeluarkan sijil halal?" Sebenarnya APD 2011 ini juga memperuntukan orang yang mengeluarkan sijil atau pengesahan halal juga boleh disabitkan kesalahan. Jika sabit kesalahan-kesalahan tadi maka mereka itu boleh dikenakan denda sehingga RM200,000 untuk kesalahan pertama dan RM500,000 bagi kesalahan kedua.
Pun begitu, bukan denda itu yang hendak diuar-uarkan tapi yang penting adalah aspek kesedaran dan tanggungjawab semua bagi menyahut transformasi halal ini.
Hebahan melalui media hikmah dan pintar telah diusahakan Jakim sebaiknya. Lantaran itu, budaya "tidak tahu", "tidak dapat maklumat" tidak boleh dijadikan alasan jika tindakan diambil.

Kesan penguatkuasaan

Kesan penguatkuasaan APD 2011 ini telah menambahkan bilangan permohonan. Walaupun hebahan dibuat sejak 2011 lagi tapi budaya orang Malaysia tetap diteruskan dengan membuat permohonan pensijilan halal di saat-saat akhir.
Inilah yang menyebabkan Jakim memproses permohonan tiga kali ganda daripada biasa, akhirnya industri menyalahkan Jakim kerana lambat memproses.
APD 2011 ini juga mengawal penggunaan logo halal untuk produk import. Ini bermakna ia juga berjaya mentransformasikan landskap halal dunia. Hanya logo halal dari badan pensijilan halal diiktiraf Jakim sahaja dibenarkan berada di pasaran.
Sehingga kini sebanyak 71 badan Islam dan autoriti diiktiraf Jakim. Pengguna tidak perlu menghafal atau mengecam setiap logo halal kerana hanya produk yang menggunakan logo halal diiktiraf sahaja dibenarkan masuk ke Malaysia.
Malah pengguna perlu tanamkan dalam minda "Carilah produk yang ada logo halal." Pasar raya juga boleh memainkan peranan supaya tidak lagi menjual produk yang menyalahi APD 2011 ini dirak-rak pameran mereka.
Oleh itu, dengan pemantauan dan penguatkuasaan oleh Jakim sepenuhnya, ia bakal memberi impak yang positif dari aspek pematuhan undang-undang berkaitan penggunaan logo dan ungkapan halal dan mengembalikan keyakinan pengguna terhadap industri halal ke arah menjadikan Malaysia sebagai hab halal antarabangsa.