BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Wednesday, June 18, 2014

COKLAT WHITTAKER'S UTAMAKAN KUALITI

  • Matt Whittaker (dua, kiri) menunjukkan produk coklat Whittaker's semasa Majlis Perasmian Coklat Whittaker’s, semalam.Matt Whittaker (dua, kiri) menunjukkan produk coklat Whittaker's semasa Majlis Perasmian Coklat Whittaker’s, semalam.
 1 / 1 
PENGELUAR coklat jenama Whittaker’s mementingkan kualiti dan memandang serius status halal dalam pengeluaran produknya.

Ketua Pasaran Antarabangsa Whittaker’s, Matt Whittaker berkata, semua rangkaian coklat keluaran syarikat itu disahkan halal oleh Federation of Islamic Associations of New Zealand (FIANZ), salah sebuah badan persijilan halal yang diiktiraf Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

“Ini termasuk coklat perisa yang belum pernah dijual secara meluas di Malaysia sebelum ini seperti coklat mentega kacang, kacang macadamia dan coklat gelap berisi fondan pudina.

“Bagi menjamin kualiti dan status halal produk, kami mengawal keseluruhan proses pembuatan coklat daripada bahan asasnya iaitu biji koko sehinggalah ia menjadi coklat bar,” katanya ketika
Majlis Perasmian Coklat Whittaker’s yang memasuki pasaran Malaysia di Kuala Lumpur, kelmarin.

Hadir sama, Pesuruhjaya Tinggi New Zealand, David Pine dan rakan kongsi pengurusan Whittaker’s, Aida Rizvo.

Sementara itu, Aida berkata, syarikat itu optimis untuk mencapai sasaran 15 peruncit bagi memasarkan coklat Whittaker’s menjelang hujung tahun ini.

“Untuk permulaan, coklat Whittaker’s boleh didapati di gedung-gedung utama termasuk Aeon Big, Tesco dan Kumpulan Dairy Farm. Pasarannya akan diperluaskan pada masa akan datang,” katanya.

Semua coklat keluaran New Zealand itu dihasilkan di kilangnya di Wellington dan jenama Whittaker’s popular di kedai bebas cukai di negara ini sejak beberapa tahun lalu.

Sebanyak 27 jenis coklat Whittaker’s termasuk coklat keping, bar, blok dan campuran dengan pelbagai pilihan perisa antaranya macadamia serta mentega kacang ditawarkan.

Tuesday, June 17, 2014

PISANG GORENG KEJU-GUNUNG KERIANG

PISANG goreng keju dijual pada harga RM3 satu set.
PISANG goreng merupakan antara makanan yang digemari dalam dalam kalangan rakyat Malaysia.
Makanan yang sering disaji pada waktu petang ini telah ditransformasikan mengikut cita rasa golongan muda melalui penghasilan pisang goreng keju.
Mungkin nama itu agak pelik bagi sesetengah orang, namun di negeri Jelapang Padi pisang goreng keju yang dijual di Jalan Gunung Keriang, Alor Setar menjadi satu fenomena luar biasa sejak awal bulan ini.
Lebih menarik, ada dalam kalangan pelanggan yang sanggup menunggu lebih dua jam untuk menikmati pisang goreng keju malah terdapat juga pelanggan yang membuat tempahan menerusi Facebook empat hari lebih awal.
Pengusahanya, Izham Ahmad, 36, berkata, dia turut terkejut dengan sambutan pelanggan sehingga ada dalam kalangan mereka yang membuat tempahan menerusi panggilan telefon kira-kira lima jam sebelum pihaknya memulakan operasi.
Perniagaan yang diusahakan sejak dua tahun lalu itu pada mulanya hanya menjual pisang goreng sama seperti peniaga lain.

GABUNGAN keju dan taburan gula perang menambahkan keenakan rasa pisang goreng keju.


“Masa berniaga pisang goreng dahulu banyak persaingan di kawasan ini. Ia menyebabkan saya berfikir jalan untuk memberi suatu kelainan kepada pelanggan.
“Dari situ, kami mula mencipta pisang goreng coklat, pisang goreng sarung dan pisang goreng rangup, namun pisang goreng keju lebih mendapat sambutan.
“Atas sebab itulah, kami fokuskan kepada satu jenis pisang goreng sahaja,” katanya kepada Kosmo! ketika ditemui baru-baru ini.
Beliau hanya menggunakan pisang awak, pisang abu atau pisang raja bergantung kepada bekalan daripada pembekal.
Sebagai seorang chef yang berpengalaman di beberapa buah hotel di negara ini, Izham memberitahu, walaupun terdapat pisang goreng keju di negeri lain seperti Sabah, Kuala Lumpur dan Johor Bahru, Johor tetapi apa yang membezakan goreng pisang kejunya ialah tepung yang digunakan.
Menurut Izham, tepung segera yang diolah daripada resipi keluarga mertuanya itu merupakan bahan asas utama yang merangupkan pisang goreng beliau.
Selain itu, kombinasi gula perang di atas parutan keju memberi rasa yang berbeza berbanding pisang goreng keju yang lain.
“Taburan gula perang di atas parutan keju menambah keenakan pisang goreng keju kerana rasa gula itu yang kurang manis,” ujarnya.
Izham memberitahu, dalam sehari dia mampu menjual sebanyak 200 set pisang goreng keju dengan memperuntukkan kira-kira 50 hingga 60 sikat pisang awak dan abu.
Katanya, dia amat menghargai pelanggannya yang sanggup menunggu lama untuk membeli pisang goreng keju yang dihasilkan.
“Kami juga berharap agar pelanggan menghubungi kami terlebih dahulu di antara pukul 9 pagi hingga 12 tengah hari untuk membuat pesanan dan mengambil nombor giliran,” katanya yang menjalankan perniagaan di Jalan Langgar, belakang bangunan Universiti Antarabangsa Unitar, Alor Setar, Kedah.

Friday, May 30, 2014

MAKANAN TRADISIONAL DAN PENYAKIT


MALAYSIA boleh dikatakan syurga makanan. Pelbagai jenis makanan lazat sama ada tradisional, Timur atau Barat semuanya boleh dinikmati dengan mudah di negara ini sama ada di gerai, restoran sehingga restoran lima bintang. Makanan boleh dikatakan punca pelbagai penyakit. Tetapi adakah makanan tradisional memberikan mudarat kepada kesiha-
tan? Makanan tradisional seperti rendang, masak lemak, kari, asam pedas, keropok, kerepek, pulut panggang, seri muka, kuih lopes - sekadar menyebut beberapa menu - biasanya diadun dengan bahan seperti santan, kelapa, gula, pulut, sagu, garam dan serbuk perasa secara berlebihan bagi mendapatkan rasa yang enak serta membuka selera.
Bahan-bahan berkenaan biasanya menyebabkan pelbagai penyakit seperti diabetes, darah tinggi atau jantung jika diambil secara berlebihan tanpa kawalan.

Pegawai Penyelidik Kanan, Pusat Penyelidikan Teknologi Makanan, Sains Makanan dan Keselamatan Makanan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Umi Kalsum Hussain Zaki berkata, masyarakat Melayu sejak lama dulu mengambil nasi sebagai makanan asasi atau ruji tetapi tidak mendatangkan banyak masalah.
"Kajian menunjukkan masalahnya bukan terletak kepada karbohidrat tetapi cara dan kuantiti makanan diambil," katanya semasa ditemui di pejabatnya baru-baru ini.
Menurutnya, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mempunyai carta pemakanan atau piramid makanan sebagai panduan bagi masyarakat untuk menjadi lebih sihat.
Umi Kalsum berkata, biasanya kita melihat makanan tradisional Melayu tidak seimbang dan tidak mengikut keperluan badan.
"Apa yang penting kita perlu mengambil nasi atau apa juga makanan dengan kuantiti yang sesuai dengan usia, jantina dan aktiviti seseorang. Misalnya seorang kanak-kanak memerlukan karbohidrat dan protein yang tinggi berbanding dengan mereka yang kurang menggunakan tenaga," katanya.

Misalnya mengenai makanan segera, Umi Kalsum menjelaskan, tiada larangan asalkan tidak keterlaluan dan hadkan hanya dua kali sebulan.
"Tapi jangan sesekali tinggalkan sarapan pagi kerana makanan diperlukan untuk membakar lemak, dan semasa berpuasa jangan sesekali meninggalkan sahur," katanya.
Akan tetapi jelas Umi Kalsum, amat sukar sebagai pengguna menentukan berapa kalori yang kita ambil dalam makanan yang kita makan. Berapa kalori dalam semangkuk nasi? Atau berapa kalori terdapat dalam sepinggan mi goreng atau nasi lemak? Adakah kalori yang diambil sesuai dengan keperluan seharian?
"Sebagai pengguna, kita hanya boleh membuat anggaran kalori yang diambil. Dan apa yang penting, kita seimbangkan apa yang kita makan setiap hari," katanya.
Umi Kalsum mengambil contoh, sate yang dihidangkan dengan bawang dan timun amat baik kerana sate yang dibakar menghasilkan agen pengoksidaan manakala bawang dan timun adalah anti oksida. Ini adalah keseimbangan.
"Masyarakat dahulu walaupun mereka mengambil santan, gula dan garam berlebihan dalam makanan, mereka menyeimbangkannya melalui mengambil ulam-ulaman dengan banyak serta membuat kerja berat seperti bersawah dan berkebun.
"Gaya hidup masyarakat sekarang tidak memerlukan banyak tenaga seperti mereka yang bekerja di pejabat menyebabkan mereka menyimpan banyak tenaga dalam badan dan menjadi lemak dan gula.
"Ini menyumbang kepada obesiti dan pelbagai penyakit kronik lain seperti diabetes, darah tinggi dan jantung," katanya.

Seelok-eloknya kawal pemakanan tetapi jangan sampai menahan lapar dan membiarkan badan dalam keadaan kelaparan.
Gula dalam makanan akan dibebaskan menjadi tenaga dan kandungan gula dalam badan dikira dengan indeks glisemik.
Apabila gula dalam darah adalah tinggi, ini akan menyebabkan diabetes dan pesakit memerlukan diet yang berbeza.
Menyentuh tentang makanan tambahan atau suplemen, Umi Kalsum berkata, jika badan mendapat makanan berkhasiat, suplemen tidak diperlukan.
"Seelok-eloknya ambil bahan semula jadi. Jika selesema selain mengambil vitamin C, apa kata gantikan dengan memakan limau.
"Lagipun vitamin yang berlebihan akan dibuang melalui air kencing," katanya.
Selain itu lakukan senaman dua hingga tiga kali seminggu.
"Anda tidak perlu ke gimnasium kerana kerja rumah juga adalah senaman ringan yang boleh mengeluarkan peluh dan membakar lemak," katanya.

Umi Kalsum menyarankan masyarakat mengubah gaya cara pemakanan secara beransur-ansur. Misalnya menggantikan roti biasa dengan roti gandum.
"Bagi mereka yang beragama Islam pula, amalkan berpuasa sunat Isnin dan Khamis bagi menyeimbangkan makanan yang diambil. Jika makan lebih, banyakkan senaman.
"Seelok-eloknya masak di rumah dan bawa bekal ke pejabat sebab makanan yang dimasak sendiri lebih bersih dan berkhasiat," katanya.
Ujarnya lagi, makanan tradisional tidak mengundang penyakit jika ia diambil secara seimbang.

Saturday, May 24, 2014

COKLAT CADBURY DIKESAN POSITIF PORCINE

24/05/2014 10:49 pm

Seorang petugas sebuah pasar raya menarik semula penjualan coklat Cadbury yang 
disahkan oleh Kementerian Kesihatan mengandungi DNA babi di Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 24 Mei - Kementerian Kesihatan mengesahkan dua sampel coklat Cadbury iaitu coklat susu dengan kacang hazel (Cadbury Dairy Milk Hazelnut) dan coklat susu dengan buah badam (Cadbury Dairy Milk Roast Almond) mengandungi Asid Deoksiribonukliek (DNA) babi (porcine).
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah (gambar) berkata, keputusan tersebut diperoleh hasil daripada tiga sampel coklat susu Cadbury yang telah diambil untuk analisis bagi tujuan pemantauan.
"Keputusan analisis mendapati dua sampel dikesan mengandungi DNA babi iaitu coklat susu dengan kacang hazel, nombor kelompok 200813M01H I2 yang tarikh luput pada 13 November 2014 dan coklat susu dengan buah badam, nombor kelompok 221013N01R I1 yang tarikh luput pada 15 Januari 2015.
"Satu lagi sampel coklat susu Cadbury (Cadbury Dairy Milk Chocolate) tidak dikesan DNA babi," katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Dalam pada itu, Noor Hisham berkata, pihak pengeluar produk berkaitan, Cadbury Confectionary Malaysia Sdn. Bhd. memberi jaminan akan menarik balik produk terbabit daripada pasaran dengan serta-merta.
"Kementerian menasihatkan orang ramai supaya membaca nombor kelompok pada label produk sebelum membeli atau memakannya.
"Sekiranya pengguna mempunyai sebarang persoalan, pengguna boleh mengemukakan kepada kami menerusi laman web Bahagian Ke­selamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) di http://fsg.moh.gov.my atau www.facebook.com/bkkmhq," ujarnya.
Sementara itu, Cadbury Malaysia dalam laman Facebooknya menyatakan, pihaknya akan mengambil tindakan segera dengan menarik balik dua produk berkenaan.
"Bagaimanapun, kami kini sedang memantau pembekalan produk tersebut secara menyeluruh bagi memastikan standard kualiti mencapai tahap ditetapkan.
"Kami memberi jaminan kepada pengguna bahawa semua coklat Cadbury yang dikeluarkan di Malaysia disahkan halal oleh Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia), termasuk lokasi dan bahan mentah yang digunakan dalam pengeluaran produk.
"Cadbury Malaysia menggunakan prosedur yang ketat dalam memastikan semua produk kami mempunyai standard keselamatan dan kualiti yang tinggi," katanya.



KUALA LUMPUR - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menggantung serta merta sijil pengesahan halal dua produk coklat Cadbury yang dikesan mengandungi DNA babi (porcine).
DNA babi itu dikesan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dalam dua sampel coklat Cadbury iaitu Coklat Susu dengan Kacang Hazel (Cadbury Dairy Milk Hazelnut) dan Coklat Susu dengan Buah Badam (Cadbury Dairy Milk Roast Almond).
Dalam satu kenyataan di sini hari ini, Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha berkata, tindakan itu diambil berikutan analisis yang dijalankan KKM dan siasatan lanjut akan dijalankan bagi mengenalpasti punca pencemaran.
Tambahnya, selepas sijil halal dikeluarkan, pemegang sijil adalah tertakluk kepada pemeriksaan berkala Jakim terhadap syarikat pengeluar produk.
Mengulas lanjut, beliau berkata, Jakim telah menjalankan pemeriksaan berkala terhadap syarikat pengeluar coklat terbabit pada 20 Februari lepas dan mendapati syarikat tersebut ketika itu mematuhi piawaian pensijilan halal Malaysia.

HALALKAH MAKANAN KITA ?

Tajuk: Halalkah Makanan Kita?
Penulis: Dr. Saadan Man dan Zainal Abidin Yahya
Penerbit: PTS Sdn. Bhd.
Harga: RM20
Halaman: 260 muka surat

PERSOALAN halal haram adalah perkara yang asas dalam Islam dan mencari yang halal itu adalah fardu bagi setiap Muslim, sebagaimana firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai sekalian manusia, makanlah yang halal lagi baik daripada apa yang terdapat di bumi dan jangan mengikuti langkah-langkah syaitan. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh kamu yang nyata. (al-Baqarah: 168)
Justeru, timbullah persoalan iaitu apakah makanan yang terbaik atau mengapakah agama Islam mewajibkan umatnya supaya mencari yang halal atau apakah konsep halal dan haram menurut perspektif Islam?
Islam menegaskan bahawa tujuan pengambilan makanan bukan sahaja untuk kepentingan fisiologi tetapi apa yang lebih utama adalah bagi mengabdikan diri kepada Allah SWT.
Ini kerana makanan dan minuman halal adalah perintah Allah SWT yang bertujuan mengekalkan kesempurnaan kejadian manusia itu sendiri.
Kemunculan buku, Halalkah Makanan Kita? adalah tepat pada masanya dan boleh memberikan jawapan kepada persoalan halal dan haram, khususnya dalam isu pemakanan.
Malah, buku itu juga dapat memenuhi ruang kosong dalam disiplin pemakanan halal kerana sumber rujukan yang berupa karya ilmiah tentang isu tersebut begitu kurang di negara ini.
Buku dengan tawaran harga RM20 senaskhah itu mengupas konsep halal dan haram dalam pemakanan daripada aspek agama, kesihatan dan undang-undang.
Malah, ia juga menghidangkan kepada pembaca tentang kaedah pemilihan makanan yang betul.
Untuk membeli atau bertanya secara lebih lanjut mengenai buku itu, para pembaca boleh menghubungi terus penerbitnya di talian 03-6188 0316.

Friday, May 16, 2014

PENERBANGAN TERUS: JB-PONTIANAK

Heny Kurniawan (duduk kiri) dan Safuan Basir (duduk kanan) menandatangani perjanjian
 kerjasama dan disaksikan oleh Tee Siew Kiong (tengah) dalam Majlis Pengumuman 
Penerbangan Sulung Xpress Air dari Pontianak, Indonesia ke Johor Bahru, semalam. 

JOHOR BAHRU 15 Mei - Usaha memperkenalkan laluan baharu dari Pontianak, Indonesia ke negeri ini menerusi syarikat Xpress Air Indonesia (Xpress Air) diyakini mampu merancakkan kemasukan pelancong asing terutama dari Indonesia ke Johor.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kepenggunaan negeri, Datuk Tee Siew Kiong berkata, pemilihan Johor oleh syarikat penerbangan dari Indonesia itu mampu memberi impak hebat dalam memperkenalkan negeri ini sebagai destinasi pelancongan.
Menurutnya, pelbagai tawaran yang mampu diberikan negeri ini seperti pelancongan menerusi Legoland Malaysia, pemilihan institusi pendidikan selain pelan-
congan perubatan menjadi daya tarikan pelancong asing ke negeri ini.
“Dianggarkan sebanyak 2.1 juta pelancong Indonesia berkunjung ke Johor tahun lepas dan kita sasarkan peningkatan sebanyak 10 hingga 20 peratus tahun ini sejajar dengan adanya penerbangan terus Pon-
tianak-Johor Bahru.
“Kita akan terus memperhebatkan usaha mempromosi negeri ini dengan pelbagai tawaran menarik," kepada pemberita pada majlis pe-
ngumuman penerbangan sulung Xpress Air dari Pontianak, Indonesia ke Johor Bahru di sini hari ini.
Yang turut hadir, Presiden Xpress Air, Heny Kurniawan; Pengarah Jabatan Pelancongan Johor, Dr. Badrul Hisham Kassim dan Ketua Pegawai Eksekutif Senai
Airport Terminal Services Sdn. Bhd., Safuan Basir.
Siew Kiong berkata, kemasukan rakyat Indonesia ke negara ini kini bukan sahaja untuk mencari pekerjaan, malah mereka ada di kalangan mereka juga yang datang sebagai pelancong, ahli perniagaan dan juga penuntut di kolej-kolej swasta.
Sehubungan itu katanya, pasaran Indonesia bakal menjadi antara tumpuan penting industri pelancongan negeri ini dengan kewujudan permintaan serta pengenalan penerbangan baharu dari semasa ke semasa ke Johor kebelakangan ini.

KEK COKLAT ANIS

Junaidy Abu Bakar dan isteri, Sophiahanis Md Hanipah (tengah) sentiasa memantu kerjakerja
 menghasilkan kek di kilang mereka di Shah Alam, Selangor.

“SEMASA mula-mula buat kek coklat ini dahulu, kami guna periuk yang dilubangkan di tengah-tengah untuk tujuan mengukus. Ini disebabkan tempahan yang diterima terlalu banyak sedangkan kami tiada pengukus besar, jadi apa yang kami buat ialah menggunakan periuk," kata Junaidy Abu Bakar.
Peristiwa tersebut masih lagi diingati pemilik dan pengasas Kek Coklat Anis itu, walaupun telah lapan tahun berlalu.
Bersama isteri, Sophiahanis Md Hanipah, mereka tidak berputus asa dan terus menerima tempahan tidak putus-putus daripada pelanggan yang mahukan kek coklat.
“Disebabkan tidak menang tangan, pada 2010 kami menubuhkan syarikat sendiri yang diberi nama Anis Food Sdn Bhd.
“Pada awal penubuhannya, saya bawa periuk dan bekas dari rumah ke kedai kerana modal yang ada terhad, itu pun daripada wang simpanan sendiri," katanya ditemui di kilangnya di Seksyen 13, Shah Alam, Selangor, baru-baru ini.
Bermula dari situ katanya, pengeluaran semakin rancak dan mereka tidak berhenti-henti menerima tempahan demi tempahan sehingga meningkat ke ribuan dan jutaan bekas.
Kek coklat yang dikukus ini disediakan dalam bekas seberat 100 gram dan dijual pada harga RM5 ke atas oleh 1,000 pengedar yang terdapat di seluruh negara.
Pengedar-pengedar ini kemudian akan mengedarkan kek tersebut ke 2,000 kedai serta 400 stesen minyak, pasar raya besar, kafe dan restoran.
Lebih membanggakan apabila Kek Coklat Anis telah menjangkau hingga ke Kota Kinabalu, Singapura, Brunei dan Bandung, Indonesia.
Menurut Junaidy, buat masa ini syarikatnya mampu mengeluarkan 15,000 bekas sehari walaupun tempahan yang diterima mencecah 25,000 bekas.
Justeru, dengan pembukaan kilang baru ini beliau menyasarkan keluaran sebanyak 50,000 bekas kek sehari.

“Orang ramai boleh mengenali kek kami melalui bekas berbentuk hati dan bekas tersebut telah dipatenkan agar tidak diciplak pihak lain.
“Pada tahun lalu sahaja, sebanyak 4 juta bekas telah digunakan. Bekas kek berbentuk hati ini juga merupakan simbol penyayang yang bermaksud saling membantu antara satu sama lain.
“Kekuatan kek coklat Anis ialah sistem perkongsian yang membuat orang terpikat. Sesiapa sahaja yang ingin menjadi usahawan dan ingin belajar berniaga amat digalakkan. Mereka boleh datang berjumpa saya pada bila-bila masa sahaja.
“Saya gembira melihat pengedar-pengedar kami berjaya. Setakat ini seramai 30 orang pengedar kek coklat Anis telah pun membuka kedai sendiri di seluruh Malaysia," kata Junaidy yang mempunyai seramai 55 orang pekerja termasuk di Sabah.
Menceritakan mengenai keistimewaan kek coklat Anis, kata beliau, daripada respon pelanggan, mereka yang tidak suka makan kek coklat pun akan mula menyukainya kerana rasa yang berbeza.
Kek ini kurang manis, bahagian atas kek diliputi coklat yang cair dan ditaburi dengan butiran coklat.
Kualiti sentiasa terjaga dan kek ini tahan selama tujuh hari jika tidak disimpan di dalam peti sejuk, namun akan tahan selama sebulan jika disimpan di dalam peti sejuk.