BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Saturday, February 12, 2011

PECAL IKAN KELI / PECAL LELE


BAHAN-BAHAN:
1 kilo ikan keli
2 mangkuk santan pekat daripada  dua  biji kelapa
15 tangkai cili padi
6 ulas bawang merah
6 ulas bawang putih
5 cm belacan
5 cm cekur
7 helai daun cekur
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

CARA MENYEDIAKAN:
 1. Ikan dicuci bersih dan dilumur garam.
2. Panggang hingga masak.
3. Bawang merah, bawang putih, cili padi, belacan, buah cekur digoreng dan kemudian tumbuk halus.
4. Masukkan santan, bahan tumbuk dan ikan keli dalam periuk.
5. Masak dan sentiasa dikacau agar tidak pecah santan.
6. Masukkan air asam jawa dan daun cekur yang telah dihiris halus. Rasakan garam dan gulanya.

No comments:

Post a Comment