BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Saturday, December 26, 2015

RAHSIA KITCHEN-KUALA TERENGGANU


Ingin memesan chicken roulade, ayam disumbat keju serta cendawan dengan kentang putar dan brokoli? Atau lebih tertarik pada minuman istimewa ‘air drebar lori’, air jahak, iron man, candy crush, android kitkat, di samping black box.
Dengan berkunjung ke Rahsia Kitchen, anda mungkin boleh melupakan restoran barat lain yang terdapat di Kuala Terengganu. Ini kerana restoran berkenaan menyediakan sehingga 30 hidangan untuk dicuba dan dinikmati oleh para pengunjung.
Terbukti, pilihan yang dibuat untuk menjamu selera di restoran ini adalah tepat, apatah lagi setiap menu yang disajikan begitu membangkitkan selera.
Kelainan dirasai sebaik sahaja sajian dihidang dengan susun atur menarik sehinggakan ada yang berpendapat berada di lokasi ini bagaikan menikmati makan malam di hotel terkemuka.
Diusahakan oleh Hadi Che Abdullah sejak Mei 2011, restoran di Jalan Budiman, Batu Buruk ini dibuka dari pukul 5 petang hingga 11 malam dan merupakan antara destinasi makanan barat paling popular di bandar raya ini.
Menurut Chef Eksekutifnya, Taufiq Maryuti, semasa awal operasi, Rahsia Kitchen yang boleh memuatkan sehingga 70 pelanggan pada satu-satu masa itu hanya menyediakan empat hidangan iaitu mi bandung Muar, nasi ayam mentega, bebola daging Swedish dan spageti carbonara yang dinamakan ‘mi jahak’.
Bagaimanapun, katanya, bermula 2013 dengan imej baharu, jumlah senarai menu dipertingkat dengan penambahan pelbagai pilihan set salad; pasta termasuk spageti bolognaise, aglio olio, dan carbonara; hidangan utama seperti chicken chop, fish & chip, Chilean salmon fillet, Australian sirloin steak, braised lamb shank dan boneless lamb chop; kentang putar, sheperd pie bagi kudapan diikuti burger serta sandwic.
“Sambutan yang diterima amat menggalakkan terutama daripada mereka yang mementingkan suasana selesa dan layanan mesra. Dengan sistem pengurusan yang cekap serta latihan kepada setiap pekerja, kami yakin pelanggan berpuas hati setiap kali berkunjung ke sini.
“Boleh dikatakan kesemua hidangan digemari pelanggan kerana rasanya yang berbeza apabila dihasilkan mengikut cita rasa tempatan oleh lima chef berpengalaman. Selain makanan, tarikan lain di Rahsia Kitchen adalah nama minumannya yang pelik,” katanya kepada S2.
Taufiq berkata, kepuasan pelanggan merupakan keutamaan di Rahsia Kitchen dengan memastikan mutu hidangan pada tahap terbaik,menggunakan bahan-bahan mentah segar, ‘persembahan’ sajian yang menarik, di samping harga berpatutan iaitu antara RM4 hingga RM25 bagi makanan, manakala air pula dari RM1 hingga RM6.
Katanya, bermula bulan lalu, konsep ‘menu hari ini’ diperkenalkan yang terdiri daripada makaroni keju, kepala ikan salmon panggang dan lain-lain bagi memberi kelainan kepada pelanggan, di samping bercadang untuk menawarkan makanan laut pada tahun depan.
“Bagi satu-satu hidangan, chef mengambil masa antara 10 hingga 15 minit untuk memasak. Bagaimanapun, tempoh itu bertambah sedikit terutama pada waktu puncak dari pukul 8 malam hingga 10 malam kerana jumlah pelanggan yang ramai.
“Bagi yang pertama kali berkunjung ke sini, adakala tidak mengetahui operasi kami direhatkan seketika selama satu jam, dari pukul 7 malam hingga 8 malam. Rasionalnya adalah untuk menghormati waktu solat Maghrib,” katanya.
Taufiq memberitahu, Rahsia Kitchen turut menerima tempahan majlis-majlis keraian dan untuk maklumat lanjut, bolehlah hubungi talian 011-11880801.

Friday, December 18, 2015

ABAI SARAPAN CENDERUNG JADI GEMUK

SARAPAN merupakan waktu makan yang paling penting bagi setiap individu tanpa mengira peringkat umur. Ini kerana, sarapan membekalkan tubuh dengan segala nutrisi yang diperlukan sepanjang hari.
Malangnya, ramai yang tidak menyedari akan kepentingan bersarapan, malah sebahagian rakyat Malaysia tidak mengambil sarapan pagi sehingga menjadi satu trend dalam kalangan masyarakat.
Lebih membimbangkan kajian oleh Persatuan Pemakanan Malaysia (NSM) menunjukkan, kanak-kanak yang mengabaikan sarapan pagi adalah 1.34 kali lebih cenderung mengalami berat badan berlebihan atau obesiti, selain berhadapan masalah-masalah kesihatan yang lain.
Ini kerana, mereka yang tidak mengambil sarapan akan cenderung mengambil makanan berlemak seperti nasi lemak, nasi goreng, ayam goreng dan sebagainya, berbanding makanan yang lebih berkhasiat seperti bijian penuh.
Tabiat ini sekaligus meningkatkan masalah berat badan berlebihan dan obesiti dalam kalangan kanak-kanak di negara ini.
“Kanak-kanak yang berlebihan berat badan dan obes mempunyai kemungkinan besar untuk membesar menjadi individu dewasa yang obes.
“Keadaan ini sudah tentu membawa kepada peningkatan penyakit-penyakit kronik yang berkait rapat dengan tabiat pemakanan,” kata Dr. Tee E. Siong, Presiden NSM.
Beliau berkata demikian dalam ucaptamanya pada majlis mengumumkan penemuan penting hasil Kajian Sarapan bagi Kanak-Kanak Sekolah (MyBreakfast), di Kuala Lumpur baru-baru ini.
Kajian yang bermula sejak 2013 oleh NSM dengan kerjasama Nestle itu, bertujuan mengkaji tabiat makan dalam kalangan kanak-kanak sekolah di Malaysia dalam usaha untuk meningkatkan tahap nutrisi mereka.
Kajian MyBreakfast membabitkan seramai 8,705 murid berusia antara enam hingga 17 tahun.
Dr. E. Siong berkata, hasil kajian juga menunjukkan bahawa satu daripada empat kanak-kanak mengabaikan sarapan sekurang-kurang tiga kali dalam seminggu.
“Seperti yang diketahui, sarapan penting kerana makanan pertama selepas perut kita ‘berpuasa’ selama lapan jam sebaik sahaja tidur.
“Sebagai makanan pertama, sarapan akan membekalkan tenaga dan khasiat untuk tubuh badan memulakan hari dengan lebih sempurna.
“Selain perlu bersarapan, makanan yang diambil juga perlu seimbang dan dalam kuantiti bersesuaian. Ini penting bagi mengatasi masalah kepincangan nutrisi dalam kalangan kanak-kanak di negara ini,” katanya yang turut menyatakan satu daripada empat kanak-kanak mempunyai berat badan berlebihan atau obesiti.
Beliau menambah, kajian tersebut turut menunjukkan empat daripada lima kanak-kanak didapati tidak mengambil sebarang bijian penuh dalam diet mereka dan 99 peratus kanak-kanak juga tidak memenuhi saranan pengambilan bijian penuh harian, iaitu 48 gram sehari.
Katanya, tahap pengambilan bijirin penuh yang sangat rendah ini sangat membimbangkan kerana bijian penuh merupakan sumber vitamin dan mineral yang penting.
“Melalui kajian ini kita bukan sahaja memperoleh maklumat baharu, tetapi beberapa kajian sebelum ini juga telah menunjukkan bahawa pengambilan bijian penuh turut dikaitkan dengan penurunan risiko penyakit-penyakit kronik termasuk penyakit jantung, kencing manis, dan masalah obesiti.
Sementara itu, Pengurus Perniagaan Negara Nestle (Malaysia) Berhad, Nirmalah Thurai, pihaknya gembira menyokong kajian tersebut yang menyediakan pemahaman yang lebih mendalam terhadap rutin sarapan murid-murid sekolah di negara ini.
“Ini merupakan satu sumber berharga yang boleh membawa manfaat kepada semua pihak berkepentingan dan akhirnya membantu melahirkan kanak-kanak Malaysia yang bakal menjadi pemimpin pada masa hadapan.
“Sebagai sebuah syarikat pemakanan global yang bertanggungjawab, Nestle komited untuk menjadikan sarapan lebih berkhasiat,” katanya.
Dalam pada itu, Timbalan Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, Dr. Zaharian Zainuddin berkata, kajian tersebut telah memberi pemahaman yang mendalam mengenai status pemakanan kanak-kanak Malaysia yang boleh digunakan untuk mengukuhkan perancangan dan pelaksanaan dasar.
“Hasil kajian ini menyediakan asas untuk semua pihak berkepentingan termasuk Kementerian Pendidikan dan pihak berkaitan yang lain untuk merancang serta melaksanakan program intervensi bagi menambah baik status berat badan, pengambilan makanan, dan tahap aktiviti fizikal murid-murid sekolah di negara ini.
“Melalui kajian ini juga secara tidak langsung kerajaan akan menjayakan program-program kesedaran mengenai amalan gaya hidup sihat dalam kalangan kanak-kanak sekolah,” ujarnya.
Yang pasti, program intervensi perlu segera dilaksanakan di seluruh negara dalam usaha untuk menangani masalah berat badan berlebihan dan obesiti dalam kalangan murid-murid sekolah hari ini.
Tidak ketinggalan menangani masalah kekurangan pemakanan yang amat jelas sekali di samping menggalakkan tabiat pemakanan yang sihat dan perlu diberikan perhatian serius termasuk memastikan murid-murid sekolah mengamalkan pengambilan sarapan berkhasiat.

Monday, December 14, 2015

TUKAR GAYA HIDUP DEMI JANTUNG

PUNCA serangan jantung dalam golongan muda, menurut Dr. Haizal, 80 peratus disebabkan ateriosklerosis iaitu terdapat pengerasan dan penebalan dinding pembuluh darah koronari.
Sementara 20 peratus kes serangan jantung di kalangan muda mempunyai sebab lain seperti struktur saluran darah yang tidak normal yang biasanya berlaku sejak lahir dan apabila besar struktur saluran darah semakin tidak elok. Darah beku masuk ke bahagian salur darah yang sempit dan ada juga disebabkan masalah jenis darahnya sendiri yang senang pekat dan beku.
Selain itu ada juga berpunca akibat saluran darah mengecut secara tiba-tiba, contohnya mereka yang mengambil dadah secara berlebihan yang boleh menyebabkan kematian mengejut.
“Punca sebenar berlakunya serangan jantung tidak diketahui tetapi selalunya atas gabungan beberapa faktor seperti sejarah keluarga, gaya hidup tidak aktif dan merokok. Gabungan tiga faktor risiko itu akan menambahkan kemungkinan serangan kerana semakin banyak risiko, makin tinggi untuk mendapat serangan jantung.
“Jika orang tua, risiko usia merupakan faktor risiko yang ketara. Bagi golongan muda, gaya hidup merupakan penyumbang utama faktor risiko itu. Jika kita lihat kajian yang dilakukan, tahap kege­mukan dunia 2015 adalah dua kali ganda peratusnya berbanding 1980-an.
“Masih saya ingat jika di sekolah zaman dahulu, tidak ramai pelajar yang gemuk kerana masing-masing aktif bermain terutama pada waktu rehat dan habis sesi sekolah. Apabila obesiti berlaku dari kecil, mereka akan lebih cenderung menghidap penyakit kardiovaskular pada usia lebih muda kerana jika tidak bersenam, tahap kolesterol dan darah akan meningkat, ditambah pula dengan gaya hidup, pema­kanan dan merokok,” terangnya.
Simptom
Simptom penyakit jantung ini berbeza bagi setiap individu, ada yang merasainya berminggu-minggu sebelum serangan dan ada yang tidak merasa sebarang simptom sehinggalah mendapat serangan jantung.
Ujar Dr. Haizal, ramai yang kurang tahu simptom penyakit jantung malah salah faham simptom tersebut dengan penyakit yang lain. Simptom yang sering disalah-tafsir lalu menyebabkan tidak diambil berat ialah sakit di tengah bahagian abdomen kerana memikirkan sakit jantung adalah di bahagian kiri sahaja.
“Simptom yang selalu dikaitkan dengan jantung ialah sakit dada, kadang-kadang rasa ketat, berat atau tekanan di dada dan biasanya sakit bermula di bahagian tengah sebab jantung kita berada di tengah, bukan di kiri cuma hujungnya menghala sedikit kebahagian kiri dada.
“Ramai yang salah faham sakit di bahagian tengah dada yang sering disebut pedih ulu hati itu disebabkan perkara lain seperti gastrik dan angin lalu memilih untuk menjalani rawatan sendiri tanpa ke hospital. Ini semua berlaku kerana ramai yang memikirkan sakit jantung adalah apabila sakit di bahagian kiri dada sahaja.
“Simptom lain ialah sakit tersebut boleh merebak ke leher atau bahagian rahang dan juga ke lengan di sebelah kiri malah kadang-kadang di sebelah kanan. Selain itu, pesakit juga mungkin berasa peluh sejuk, pening dan susah bernafas.
“Namun tidak semua mengalami simptom yang sama kerana ada yang rasa sakit di bahagian tertentu sahaja seperti mungkin pada bahagian rahang dan lengan sahaja. Apa pun jika anda merasa kelainan dan ada simptom penyakit jantung, segera bertemu dengan doktor,” tegasnya.
Tambah Dr. Haizal, sesetengah pesakit yang ditemuinya tidak mendapat sebarang simptom langsung sebelum serangan membuatkan mereka keliru. Dr. Haizal menekankan kepentingan melakukan pemeriksaan kesihatan berkala bagi mereka yang berusia 30 tahun ke atas.
“Saya sarankan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala di klinik atau hospital bagi memeriksa paras kolesterol dan tekanan darah tinggi kerana kedua-dua ini tidak ada simptom dan tidak diketahui melainkan anda melakukan pemeriksaan.
“Tidak semestinya badan yang tidak gemuk itu sihat, mungkin paras kolestrol dan tekanan darah anda tinggi lalu boleh menyebabkan serangan jantung yang mengejut,” ujarnya.
Aspirin
“Sentiasa bersedia dengan ubat aspirin iaitu sejenis ubat mencairkan darah terutama bagi mereka yang berisiko mendapat serangan jantung. Berdasarkan kajian, ia dapat mengurangkan 20 hingga 25 peratus kematian akibat serangan jantung,” nasihat Dr. Haizal.
Perkara kedua yang perlu dilakukan ialah segera ke hospital untuk rawatan lanjut jika mengalami simptom serangan jantung, bukannya ke klinik kerana tiada apa yang boleh dilakukan di klinik jika mencapai keadaan tersebut.
Terangnya, teruslah ke bahagian kecemasan dan memberitahu simptom yang dihidapi ada kemungkinan serangan jantung, dan perhatian akan diberikan dengan segera. Rawatannya mungkin akan pesakit akan diberikan ubat bagi memecah gumpalan darah beku dan mungkin juga angiogram terus dilakukan, ujar Dr. Haizal.
Tambahnya, ilmu bantuan kecemasan asas terutama  rawatan awal pemulihan kardiopulmonari (CPR) amat penting bagi setiap individu kerana ia boleh menye­lamatkan nyawa jika berdepan dengan situasi ada ahli keluarga, rakan atau orang di sekeliling yang tiba-tiba tidak sedarkan diri akibat serangan jantung.
Ini kerana serangan jantung boleh menyebabkan maut dengan sekelip mata sahaja apabila jantung berhenti dan CPR mungkin boleh menyelamatkan nyawa mereka.

Sunday, December 13, 2015

RESTORAN MAHERAN LAKSA-KOTA BHARU

NEGERI Cik Siti Wan Kembang sememangnya terkenal dengan pelbagai makanan tradisional mereka yang sedap dan unik.
Laksa, laksam, nasi dagang, nasi kerabu dan nasi tumpang, antara yang diminati ramai. Begitu juga kuih-muih yang unik seperti jala mas, buah tanjung dan akok yang agak sukar untuk ditemukan di tempat lain.
Salah satu masakan yang menjadi kegemaran ramai ialah laksa Kelantan kuah santan yang dicampur dengan isi ikan dan lada hitam. Aromanya pasti membuka selera para penggemarnya. Justeru itu, Restoran Maheran Laksa yang terletak bersebelahan pusat beli-belah Tesco Kota Bharu menjadi lokasi terbaik untuk menikmati hidangan tersebut.
Keenakan kuah dan keaslian laksanya dengan menggunakan resipi warisan keluarga serta campuran sambal daging atau serunding dan telur tentu sekali menggamit selera pengunjung termasuk beberapa selebriti terkenal seperti Wak Doyok dan Amee kumpulan Forteen.
Pemilik Restoran Maheran Laksa, Maheran Muhammad, 49, yang mesra dengan panggilan Kak Ree berkata, perniagaan laksa itu bermula pada tahun 1984 yang diasaskan oleh ibunya dan bertapak di Pasar Besar Siti Khadijah, Kota Bharu.
Menurutnya, pada masa itu, dia sudah membantu ibunya mengusahakan perniagaan tersebut dan laksa ibunya cukup terkenal dengan jualan sebanyak 1,000 sehingga 1,500 kilogram sehari.
Tambahnya, selepas mewarisi perniagaan itu pada tahun 1999, dia telah melebarkan sayap perniagaan dengan membuka sebuah restoran dan dibantu oleh suaminya, Mat Nasharuddin Mokhtar, 49.
“Alhamdulillah, perniagaan kami dapat sambutan yang amat baik daripada orang ramai. Ekoran sambutan baik itu, kami buka cawangan Restoran Maheran Laksa di Medan Usahawan Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu.
“Saya amat menitikberatkan pembuatan laksa yang menggunakan beras asli dan kuah yang enak daripada ikan-ikan segar serta, santan berkualiti supaya kelazatannya terjamin,” katanya kepada S2 baru-baru ini.
Menurut Maheran, restorannya menawarkan harga berpatutan iaitu laksa biasa berharga RM3.50 dan laksa ‘special’ RM5.
Katanya, selain hidangan laksa, restorannya turut menyediakan pelbagai masakan panas.
Tambahnya, restoran yang dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi sehingga 12 tengah malam itu turut menyediakan khidmat tempahan untuk majlis-majlis keramaian.
“Bagi yang berada di sekitar Puchong, Kuala Lumpur boleh mendapatkan laksa kami di pasar malam Putra Perdana manakala di Kajang, di pasar malam Taman Delima,” ujarnya.
Orang ramai yang berminat membuat tempahan atau maklumat lanjut boleh menghubungi Kak Ree di talian 013-9952900 atau Mohd. Nazwan (013-2982828).

Saturday, December 5, 2015

LITTLE FAT DUCK-HIGHWAY GOURMET

LFD

KINI, trak bergerak mula menjadi  pilihan peniaga makanan. Trak kecil seakan menjadi medium alternatif memperkenalkan produk makanan masing-masing. Setiap satunya mempunyai cara paling unik dan harga berpatutan. Konsepnya,  pesan, bayar dan makan. Salah satu trak bergerak menjadi pilihan kami ialah LFD Highway Gourmet.

LFD Highway Gourmet hasil cetusan idea empat sahabat karib. Menurut Idel Ishak selaku wakil pemilik, LFD diwujudkan ke pasaran makanan Malaysia terutamanya di Lembah Klang bertujuan untuk memudahkan para pencinta makanan mendapatkan makanan yang sedap, mudah dan ekonomi dari segi harganya. Walaupun premis ini diniagakan tidak khusus dalam satu lokasi seperti premis kedai, namun para peminat LFD boleh mendapatkan lokasi terkini melalui penggunaan media masa seperti Facebook, Twitter, Instagram dan lain-lain. Nak tahu di mana LFD kerap berada? Ayuh ke SS15 Subang. Terbaru, kunjungi cawangan berkonsepkan kedai, LFD Express Gourmet di One Utama, Damansara.

Konsep pesan, bayar dan makan menjadikan LFD popular di kalangan warga kota yang sentiasa sibuk. Setiap hari ia akan bergerak ke lokasi yang ditunggu-tunggu pembeli. Kebiasaannya pada waktu tengah hari LFD berada di lokasi pejabat. Harga yang ditawarkan amat berpatutan. Menu ala barat seperti spaghetti carbonara, bolognese, aglio alio dijual dengan harga RM5.00. Sup cendawan pula dengan harga RM4.00. Tidak dilupakan pemanis mulut, puding susu dengan harga RM3.00 sahaja.

Tuesday, December 1, 2015

PRETZ n BEANS-MONT KIARA

JIKA anda penggemar pretzel, kini anda boleh menikmati hidangan roti berpintal ini sepanjang hari dan disediakan segar hanya di Pretz n' Beanz. Selain menikmati keenakan pretzel yang dibakar segar, Pretz n' Beanz merupakan satu-satunya kafe yang menawarkan piza pretzel di Malaysia. Cetusan idea menghasilkan piza dari doh pretzel menjadi keunikan tersendiri di Pretz n' Beanz. 

Kafe yang terletak di tengah-tengah Mont Kiara ini turut menyediakan pelbagai pilihan kopi yang enak yang semestinya memenuhi cita rasa penggemar kopi sejati. Menariknya, setiap minggu mereka turut menawarkan hidangan istimewa dalam bentuk yang cukup menarik dengan tawaran harga terbaik.


Bercerita mengenai hidangan pretzel di Pretz n' Beanz, setiap doh diadun berbeza bagi menghasilkan adunan yang kekal lembut walau selepas dibakar. Simpulan pastri Jerman ini cukup dikenali, manis dan diisi dengan pelbagai perisa untuk melengkapi rupanya.

 
Antara pretzel yang mendapat tempat di kalangan penggemar Pretz n' Beanz ialah Piza Pretzel yang diuli menggunakan doh pretzel sebagai kerak, dibakar dengan api yang sederhana supaya ia kekal lembut. "Di Pretz n' Beanz, menjadi misi kami untuk menawarkan kopi terbaik dan juga makanan terbaik," jelas Pengarah Eksekutif Pretz n' Beanz, Cik Anna Chong.


Selain menikmati kopi enak yang diperbuat daripada biji kopi panggang artisan premium, dibancuh oleh 'barista' terlatih kafe ini pelanggan juga boleh menikmati pilihan hidangan menyelerakan. Bukan sahaja pretzel dibakar segar dan piza pretzel, Pretz n' Beanz juga menawarkan menu sarapan gaya continental, pasta, burger dan pilihan salad yang dibuat sejurus selepas pesanan diterima. Menu utama dibuat segar di dapur mereka, menjadikan hidangan yang menyelerakan tanpa sebarang bahan perisa tambahan. Apa tunggu lagi, jika pretzel dan kopi kegemaran anda, makan kafe ini wajib dikunjungi. 

Monday, November 30, 2015

LEMPENG KELAPA WARUNG SUNGAI PINANG, KLANG

Sebut saja hendak makan apa, semuanya ada di Warong Sungai Pinang yang terletak di Kapar, Klang, Selangor. Berkonsepkan kampung, terdapat beberapa gerai yang khusus untuk makanan Barat, sate, nasi ayam, bakso dan sup, roti canai serta paling istimewa lempeng.
“Di sini memang ramai pelanggan yang gemarkan lempeng kelapa yang dihidangkan dengan sambal tumis ikan bilis enak digandingkan dengan kopi O, Mungkin menu ini jarang ada di tempat lain. Malah ramai pelanggan yang datang berkali-kali hanya untuk merasa pelbagai menu yang ada di sini,” kata pemilik Warong Sungai Pinang, Mazlin Diana Mokhtar.
Mazlin yang mesra dengan panggilan Kak Lin menguruskan Warong Sungai Pinang dengan suaminya Roni Nuzirwan atau lebih dikenali sebagai Gaban serta dibantu 13 orang pekerja tetap dan beberapa pekerja sambilan pada hujung minggu.
Selain lempeng, Mazlin berkata nasi telur berlada iaitu nasi putih yang dihidangkan dengan sambal telur hancur juga antara menu ringkas yang menjadi kegemaran pelanggan dan lebih istimewa, menu makanan Barat sejuk beku dibekalkan oleh DJ Hot FM, Kieran.
Pelanggan boleh memilih chicken chop yang dihidangkan dengan telur mata lembu, salad, kentang goreng serta sos yang menyelerakan atau jika mahu sesuatu yang ringkas -takoyaki golden yang enak atau mungkin ayam penyet yang dihidangkan dengan nasi putih, salad, sup, dan sambal yang boleh membangkitkan selera.
Tidak lupa juga dengan pemilihan pelbagai jenis jus seperti belimbing atau tembikai, ice blended strawberi, vanila atau coklat atau pelbagai pilihan minuman panas atau sejuk lain.
Ditanya mengenai pemilihan menu, Mazlin berkata, mereka yang gemar makan di pelbagai restoran akan meninjau menu yang menarik dan tukang masaknya akan mengubahsuai sedikit sebanyak bagi menepati selera sendiri.
“Kami mempelbagaikan menu bagi memudahkan pelanggan membuat pilihan kerana pelanggan yang datang dengan keluarga tentu banyak kerenah dalam pemilihan makanan. Di sini mereka boleh memesan sama ada makanan panas, pelbagai jenis mi atau nasi,” kata graduan dalam bidang perniagaan dan pernah berkhidmat sebagai guru sekolah menengah.
Ditanya perancangan masa depan, Roni berkata, mereka bercadang untuk menambah menu seperti stimboat serta meningkatkan perkhidmatan yang ada untuk keselesaan pelanggan di warong yang boleh menempatkan lebih kurang 200 pelanggan pada satu-satu masa.
“Dengan tema rileks, lepak, santai, kami sentiasa membuka ruang untuk pelanggan bersantai, lepak dan rileks walaupun warong telah tutup kerana lampu di perkarangan warong tetap dibuka sehingga pagi,” katanya.

Sunday, November 29, 2015

G MAN CORNER: KELAPA PELBAGAI PERISA & ROTI BAKAR-AU2 KERAMAT

Apa istimewa roti bakar arang?

MEMPERTARUHKAN menu air kelapa pelbagai perisa dan roti bakar arang, sebuah gerai kecil terletak di Jalan 23/56 AU2, Keramat, di sini nyata menawarkan kelainan yang mungkin sukar ditemui di ibu kota.
Beroperasi bermula jam 1 petang hingga 10 malam, G Man Corner yang diusahakan oleh pasangan suami isteri ini menawarkan sekurang-kurang enam perisa berbeza air kelapa bagi memenuhi citarasa pelanggan.
Pemilik gerai, Azman Mohd Som, 43, berkata, air kelapa madu, laici, gula merah, soda dan lemon merupakan antara perisa yang boleh dipilih pelanggan.
“Air kelapa biasa juga kami jual, namun paling digemari pelanggan adalah perisa lemon dan madu. Air kelapa ini dijual dengan harga RM4 hingga RM5.
“Kira-kira 150 biji kelapa boleh habis jika hari panas dan bekalan kelapa saya ambil terus dari Kuala Selangor,” katanya.
Selain air kelapa, roti bakar arang menjadi satu lagi tarikan utama gerai G Man Corner dan dijual dengan harga RM4.50.
“Memang susah nak cari di Kuala Lumpur. Saya bakar roti dengan arang dan dihidangkan dengan dua biji telur separuh masak,” katanya kepada Sinar Harian.
Azman yang sebelum ini bertugas sebagai jurukamera produksi belakang tabir berkata, G Man Corner beroperasi sejak 2013 dengan hanya berbumbungkan payung.
“Lama-kelamaan saya fikir gerai perlu dibina dengan lebih kemas, jadi kami buat sikit demi sikit.
“Saya ada hasrat mahu kembangkan perniagaan ini dengan buka beberapa cawangan terutamanya untuk menu roti bakar arang,” katanya.
Sementara itu, isterinya, Saida Maria Said, 40, berkata, dari masa ke semasa mereka cuba mempelbagaikan menu digerai untuk memberi lebih banyak pilihan kepada pengguna.
“Terbaru kami juga tawarkan nasi sotong, udang, dan ayam telur yang dijual dengan harga RM5 ke RM6.
“Khidmat penghantaran juga kami buat jika ada tempahan 10 bungkus ke atas,” katanya.

Friday, November 27, 2015

TARIF AIR TERTINGGI DALAM NEGARA

NUSAJAYA - Rakyat Johor berdepan tarif air paling tinggi dalam negara sehingga menimbulkan kesengsaraan kepada rakyat.
Adun Pekan Nanas, Yeo Tung Siong berkata, kenaikan tarif air di negeri ini bermula Ogos lalu dilihat tidak munasabah memandangkan Syarikat Air Johor Holdings Sdn Bhd (SAJ) telah mengaut keuntungan sebanyak RM71.59 juta tahun lepas.
Menurutnya, penjelasan diberikan bahawa margin keuntungan SAJ terikat dengan kawalan pihak Suruhanjaya Air Negara (SPAN) pada kadar tidak melebihi 8 peratus bagi tempoh tiga tahun tidak boleh diterima.
“Saya berpandangan tarif air di Johor tidak harus dinaikkan apabila SAJ memperoleh keuntungan yang besar.
“Adakah kerajaan berhasrat mencipta rekod supaya tarif air negeri ini akan kekal menjadi paling tinggi di seluruh negara?,” katanya pada perbahasan Persidangan Dun di Kota Iskandar, semalam.
Tung Siong berkata, kerajaan memerlukan strategi yang komprehensif untuk menyelesaikan masalah tarif air tinggi secara menyeluruh.
Menurutnya, kerajaan perlu menyediakan lebih banyak peruntukan untuk membina infrastruktur bekalan air di Johor supaya SAJ tidak perlu membayar caj sewa pajakan yang semakin tinggi kepada Perbadanan Aset Air Berhad (PAAB).
“Kerajaan BN harus mengakui dasar penswastaan bekalan air di negeri ini mengalami kegagalan dan menjadi punca utama bangsa Johor menderita akibat terpaksa menanggung bayaran air tertinggi.
“Untuk mengatasi masalah ini, kerajaan negeri perlu mendapat semula semua aset di bawah PAAB supaya caj sewa pajakan infrastruktur bekalan air tidak lagi menjadi kos sehingga menjadi faktor kenaikan bayaran air,” katanya.

PULUHAN KUBUR DIKHUATIRI HILANG

Puluhan kubur dikhuatiri hilang

PONTIAN - Kubur lama di Tanah Perkuburan Kampung Rimba Terju di sini, dianggarkan berusia puluhan tahun dikhuatiri ‘hilang’ akibat kerap ditenggelami air laut setiap kali berlaku kejadian air pasang sejak 10 tahun lalu.
Difahamkan, benteng yang dibina penduduk menggunakan bahan binaan terbuang juga tidak mampu menyekat air laut masuk ke kawasan perkuburan yang mempunyai lebih 500 kubur.
Ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rimba Terju, Abdul Kamal Suboh, 60, berkata, kejadian air pasang berlaku sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh seminggu menyebabkan kubur lama itu ditenggelami air.
"Sebenarnya, masalah hakisan ini sudah lama berlaku dan ia semakin serius sejak kebelakangan ini sehingga merosakkan kubur-kubur lama ini," katanya.
Tambah Abdul Kamal, kira-kira 30 kubur mula mendap dan bakal 'ghaib' sekali gus menyukarkan waris dan penduduk kampung untuk mengenal pasti kubur saudara mereka.
"Orang dulu-dulu guna kayu sahaja sebagai penanda, bukan batu nisan seperti sekarang. Jadi bila air dah kering, susah untuk kenal pasti kubur berkenaan milik siapa.
"Kami juga bimbang lebih banyak lagi kubur akan 'ghaib' kesan kejadian air pasang ini," katanya lagi.

Jelas beliau lagi, penduduk ada mencadangkan supaya sebuah parit dibina di kawasan tali air yang terletak di sebelah tanah perkuburan bagi mengelak air laut melimpah ke kawasan kubur.
"Oleh sebab kos gali parit agak tinggi, kita merayu agak pihak berkaitan bantu kami.
"Walaupun sudah ada benteng tetapi air laut tetap melimpah. Justeru cadangan bina parit itu dilihat dapat mengurangkan risiko air melimpah," katanya.
Sementara itu, bagi penduduk, Mohd Safuan Ali, 52, pula berkata, tanah perkuburan terbabit masih lagi digunakan penduduk kampung dan taman-taman perumahan berdekatan.

"Tanah perkuburan seluas kira-kira 1.2 hektar ini adalah tanah perkuburan paling awal dibuka di sini.
"Bilangan kubur juga semakin bertambah, memandangkan banyak taman-taman perumahan baharu dibuka kerana kedudukan Kampung Rimba Terjun hampir dengan bandar Pontian," katanya.
Katanya lagi, musim tengkujuh pada akhir tahun menyebabkan kejadian air pasang berlaku lebih kerap sekali gus meningkatkan risiko terjadinya hakisan.

Wednesday, November 25, 2015

RESTORAN SEDAP WEH-BUKIT RANGIN, KUANTAN, PAHANG

Restoran Sedap Weh saji 50 jenis masakan kampung

SESUAI dengan namanya ditambah dengan kelazatan menu masakan kampung menjadikan Restoran Sedap Weh sentiasa menjadi tumpuan pelanggan untuk menikmati makan tengah hari.

Mempertaruhkan beberapa menu masakan tradisi, restoran yang terletak di jalan Pintasan Kuantan, Bukit Rangin, Pahang ini menjadi pilihan ramai yang teringin menikmati hidangan ikan patin masak tempoyak, pais patin, daging salai masak kicap, daging salai cili api, kari kambing, masakan ayam kampung dan ikan percik.

Bukan sekadar itu, pelanggan juga pasti ‘rambang selera’ untuk memilih 50 jenis masakan yang disediakan.

Bagi pengusahanya, Wan Zawawi Wan Mustafa, 45, pelanggan yang singgah ke restorannya tidak perlu risau kerana harga yang ditawarkan amat berpatutan.

“Kadang-kadang ada yang teragak-agak untuk menikmati masakan ikan patin kerana bimbang terkena harga mahal tetapi di sini seketul ikan patin sama ada masak tempoyak atau pais harganya hanya RM6 (ekor) dan RM7 (kepala), kari kambing hanya
RM5 manakala ayam kampung RM7.

“Istimewanya di sini pelanggan boleh mengambil sendiri pelbagai jenis air minuman dalam balang yang disediakan dengan harga hanya RM1 segelas,” katanya.

Harga yang ditawarkan amat berbaloi untuk pelanggan dan paling penting 25 peratus dari keuntungan bersih setiap bulan akan disumbangkan ke Maahad Bahasa dan Ilmu Al-Quran (MABIQ) Pantai Sepat Kuantan,” katanya.

“Selain menikmati hidangan istimewa yang disajikan, pelanggan juga secara tidak langsung dapat beramal jariah melalui harga makanan yang dibayar.

“Kami beroperasi setiap hari bermula jam 11 pagi hingga 4.15 petang dan hanya untuk makan tengah hari,” katanya.

Semua bahan masakan termasuk ikan patin diperoleh secara segar daripada pemborong bagi memastikan kualitinya terjamin untuk rasa yang terbaik.

“Bagi memenuhi permintaan pelanggan, sebanyak 60 kilogram ikan patin diperlukan setiap hari.

“Setakat ini menu pais patin antara masakan yang mendapat sambutan menggalakkan daripada pelanggan setiap hari,” katanya.

Wan Zawawi sentiasa mendapatkan maklum balas dan komen terhadap rasa dan mutu masakan sebagai satu cara untuk meningkatkan keyakinan pelanggan.

Monday, November 23, 2015

SEGAMAT RAIL CAFE-SEKSYEN 14 SHAH ALAM

Segamat Rel saji masakan Johor

MEMASUKI ruang Restoran Segamat Rel memberikan suasana unik seperti di stesen keretapi lama di Johor. Sinonim dengan nama restoran ini sendiri, sudah tentu dekorasinya mempunyai signifikan tertentu.
Ternyata, si empunya restoran merupakan warga Johor yang kini bermastautin di Shah Alam dan merupakan seorang peguam.
Pengurus Besar restoran, Chef Mazlan Othman berkata, idea mengetengahkan dekorasi stesen keretapi Johor dengan elemen vintage ini sememangnya bertujuan menyampaikan maksud hidangan restoran ini sendiri.  
Segamat Rel Cafe merupakan restoran yang beridentitikan masakan Johor, bertujuan menjadi peneraju makanan Johor di bandar-bandar utama negara ini, bermula dari Shah Alam.

Restoran ini boleh memuatkan sehingga 80 orang pada satu-satu masa dan menyediakan hidangan ala cart serta boleh menyediakan tempahan katering.

Hidangan menyelerakan

Kunjungan penulis bersama editor dan para wartawan di atas jemputan Chef Mazlan tidak melepaskan peluang untuk menikmati menu yang menjadi ‘signature’ restoran ini.
Antaranya, nasi ambeng yang dihidangkan bersama ayam masak kari Johor serta daging dan nasi ayam berempah.
Keenakan dan keunikan ayam masak kari Johor begitu menyelerakan tekak bukan warga Johor seperti penulis dan terus-terang, penulis menyukainya.
Selain itu, kami turut dihidangkan dengan aneka jenis kek seperti redberry dan cheese cake serta durian crepe yang empuk lagi menyelerakan.

Selera kembali terbuka apabila dihidangkan dengan mi bandung, meski pun tekak telah menelan lebih empat jenis menu sebelum itu.
Menurut Chef Mazlan, Segamat Rel mensasarkan tiga outlet berdekatan Shah Alam dalam radius 15 ke 30 kilometer dalam tempoh tiga bulan akan  datang.
“Restoran yang menelan belanja sehingga RM700,000 kos keseluruhan ini dijangka berkembang menjadi 10 outlet kesemuanya, menjelang hujung tahun  hadapan.
“Kami telah membuat kajian pemasaran dan menyusun strategi untuk menjadi perintis dalam mempromosikan makanan tradisional Johor secara    menyeluruh dan outlet pertama dikhususkan untuk warga Shah Alam,” katanya.
Lebih 31 jenis menu disediakan di Segamat Rel Cafe yang terletak di Seksyen 14 berdekatan Anggerik Mall.

“Menu utama kami adalah mi jawa, mi rebus, nasi tomato, rendang daging dan juga ayam goreng berempah. Kami akan mempertingkatkan lagi jenis menu dari segi hidangan snack dan makanan ringan yang lain dengan mengekalkan identiti Johor, khususnya makanan orang dulu-dulu, seperti lontong   darat dan sebagainya.
“Selain nasi ambeng kami juga hidangkan ubi rebus yang boleh dimakan dengan sambal hijau atau sambal ikan bilis atau bersama kuah asam pedas.
Pisang goreng sambal hitam dan kari juga ada,” sambung Chef Mazlan yang mempunyai 22 tahun pengalaman sebagai Chef dan pernah bertugas di Melbourne Australia ini.
Restoran Segamat Rel dilancarkan secara rasmi pada 9 November lepas dan akan turut menghasilkan produk lain seperti kopi campuran dan merchandise.

Sunday, November 22, 2015

MAIN JUDI ONLINE GUNA TABLET

PONTIAN - Penggunaan tablet untuk kegiatan perjudian haram di sekitar daerah ini mula dikesan digunakan bagi menarik lebih ramai pelanggan.
Ketua Polis Daerah, Superintenden Zakaria Abdul Rahman berkata, sindiket perjudian haram mengubah modus operandi mereka mereka dengan menjadikan tablet sebagai alat untuk berjudi.
Menurut beliau, sebanyak sembilan buah premis yang disyaki menjalankan perniagaan judi atas talian telah diserbu anggota Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pontian, dua minggu lalu.
"Siasatan awal mendapati, pelanggan akan diberikan kata laluan sebelum dapat mengakses judi dalam laman web.

"Wang pertaruhan dan hasil kemenangan judi boleh diperoleh melalui transaksi akuan dan pelanggan boleh menggunakan kad kredit," katanya pada sidang media di sini, kelmarin.
Kata Zakaria, dalam serbuan itu, polis berjaya merampas 22 buah tablet, empat telefon bimbit, 12 buah komputer riba, satu set komputer meja, 10 buah modem dan wang tunai RM2,624.

"Polis turut menahan 33 individu yang berada di dalam premis ketika serbuan dilakukan. 10 daripada mereka telah dituduh di mahkamah dan mengaku bersalah," katanya.
Tegasnya, operasi berterusan akan dilakukan bagi membanteras kegiatan judi haram yang sukar dikesan memandang modus operandi sindiket judi selalu berubah-ubah dari segi lokasi dan taktik digunakan.
“Saya ingatkan ibu bapa agar memantau anak mereka supaya tidak terlibat dengan judi 'online' haram. Pantau pergerakan anak ketika cuti persekolahan ini," katanya.
Sementara itu, Zakaria berkata, polis berjaya menahan seorang suspek curi kenderaan berusia dalam lingkungan 30 tahun pada 14 November lalu.
“Suspek yang mempunyai 71 rekod jenayah lampau ditahan bersama seorang lagi rakannya selepas Toyota Hilux yang dicuri mereka dikesan anggota polis melalui alat navigasi GPS yang dipasang pada kenderaan itu.
"Hasil pemeriksaan air kencing mendapati kedua-dua positif dadah," katanya.

Friday, November 20, 2015

MOTO GARAGE CAFE-DENGKIL



INGINKAN kepelbagaian makanan dengan hidangan pencuci mulut yang enak? Mungkin Moto Garage Cafe atau (MG Cafe) yang terletak di Jalan Putra Perdana 2/1, Taman Putra Perdana, Dengkil ada jawapannya.
Menyediakan masakan panas dengan resipi hasil air tangan pemiliknya sendiri, bukan sahaja makan di kedai, pelanggan juga boleh membuat tempahan dan ia akan dihantar terus melalui perkhidmatan penghantaran yang disediakan.
Pemiliknya, Mohamad Nizam Mohamad Ghaus, 38, berkata, antara menu yang sering menjadi tempahan pelanggan termasuk Nasi Goreng MG, ais krim kelapa, nasi kerabu dan mi celup.

Bagi nasi kerabu, pelanggan boleh memilih dihidang bersama ayam berempah, ayam kampung goreng atau daging bakar.
Mi celup yang ditawarkan di MG Cafe pula adalah resipi isterinya, Samihah Pa’adek, 34, yang mempelajari menu itu daripada ibu mertua serta kakak ipar yang merupakan bekas tukang masak istana.

Katanya, kebanyakan bahan-bahan ‘diimport’ dari Kelantan.
“Selain masakan panas, kami juga menawarkan hidangan pencuci mulut istimewa ‘brownies ice cream’, ‘coconut shake’ dan ais krim kelapa,” katanya.
Bekas pelajar Diploma Jurusan Pengurusan Hotel Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam ini berkata, kepuasan makanan menjadi keutamaannya dalam perniagaan yang dikongsi bersama rakannya, Azizul Abdullah, 39.
"Prinsip saya apa yang dimasak di kedai mesti sedap, sama macam nak makan di rumah," katanya.

Dibuka sejak sebulan lalu, premis beroperasi dari jam 9.30 pagi hingga 11 malam ini menawarkan harga sederhana.
Bagi kawasan Putra Perdana, perkhidmatan penghantaran ditawar percuma manakala kawasan lain dicaj mengikut jarak lokasi, paling jauh perkhidmatan ditawar hingga ke Putrajaya.
“Kita ada sediakan ‘big screen’ bila musim bola. Segelintir pengunjung mulanya takut masuk ke dalam kedai sebab ingat ia hanya untuk penunggang motosikal berkuasa tinggi, tetapi sebenarnya ia terbuka kepada semua pelanggan," katanya.

Saturday, November 14, 2015

RESTORAN MARUGAME UDON & TEMPURA-SUNWAY PUTRA MALL KL

SINGGAH Makan kali ini menampilkan menu istimewa dari Jepun yang dinamakan Udon. Udon merupakan sejenis hidangan tradisi Jepun yang diperbuat daripada tepung gandum. Ia biasanya dihidangkan dengan sup panas yang ringkas berasaskan rumpai laut, ikan dan sos soya.
Baharu sahaja bertapak di Malaysia dengan pembukaan dua cawangannya di sekitar Lembah Klang awal tahun ini, restoran Marugame Udon, Udon & Tempura menawarkan cita rasa makanan tradisi Jepun yang semakin digemari di negara ini.
Bagi masyarakat Melayu, Udon ini bolehlah dikatakan hampir sama dengan laksa. Namun, cara pembuatan dan kuah sup membuatkan rasa Udon begitu menepati selera masyarakat Malaysia.
Bagi penggemar makanan Jepun, lokasi restoran ini sudah pasti tidak akan menjadi masalah kerana dua cawangannya terletak di Sunway Putra Mall, Jalan Putra, Kuala Lumpur dan Setia City Mall, Setia Alam, Shah Alam mudah dilawati.
Terdapat lapan menu utama yang menghidangkan Udon iaitu Niku Udon (dihidangkan bersama daging dan sup yang direneh bersama stok ikan dan rumpai laut); Mentai Kamatama Udon (dimakan bersama telur ikan dan telur separuh masak); Zaru Udon (Udon sejuk bersama sos soya Jepun); Kake Udon (Udon bersama sup stok ikan dan rumpai laut); Tori Baitang Udon (Udon bersama kuah sup ayam); Kamaage Udon (Udon rebus dihidang secara panas dengan sos soya) dan Ontama Udon (dihidang bersama telur separuh masak dan sos soya).
Sementara menu nasi pula mempunyai empat pilihan iaitu Sukiyaki Beef Bowl, Tendon Chicken Rice, Beef Curry Bowl dan Tendon Seafood Rice.
Bagi menu tempura, terdapat lapan pilihan iaitu udang, ikan, ayam, kroket daging, cili merah dan pes ikan, sayur campur, ubi keledek, nasi dan terung bersama ayam.
Rangkaian restoran Marugame Udon, Udon & Tempura sebenarnya telah lama bertapak di Jepun dengan hampir 800 cawangan. Ia juga mempunyai banyak cawangan di Indonesia, Australia, Vietnam, Rusia, Korea, China, Hawaii, Thailand, Taiwan dan Hong Kong.
Pengurus restoran itu, Fazruly Amiruddin berkata, Udon yang dihidangkan itu dihasilkan sendiri di restoran berkonsepkan dapur terbuka. Justeru, pelanggan dapat melihat sendiri proses penyediaan dan memasak hidangan Udon serta menu lain ketika dipesan.
Katanya, walaupun menggunakan mesin, Udon yang dihasilkan masih mengekalkan rasa tradisional makanan Jepun yang asli. Kekenyalan mi Udon yang dihidangkan pasti membuatkan pelanggan menikmati makanan tradisi Jepun itu dengan penuh selera.
Menyentuh mengenai harga, beliau berkata, harga setiap menu berbaloi dengan hidangan yang menyelerakan iaitu bermula dari RM9.80 sehingga RM14.80 bagi semangkuk Udon atau tempura serta tiada caj perkhidmatan memandangkan ia adalah restoran layan diri yang selesa.
“Setiap hidangan dibuat terus di dalam dapur sebaik sahaja ia dipesan oleh pelanggan. Jadi, kita dapat memastikan Udon yang dihidangkan benar-benar segar dan berkualiti,” katanya.