BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Sunday, December 29, 2013

ISKANDAR MALAYSIA IBARAT MADU DIHURUNG LEBAH

  • Iskandar MalaysiaIskandar Malaysia
 1 / 1 
JOHOR BAHRU - Sektor hartanah di Iskandar Malaysia diibaratkan seperti "madu dihurung oleh lebah-lebah", berikutan kerancakan projek-projek hartanah di wilayah pembangunan khas selatan tanahair itu akhir-akhir ini.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Gadang Holdings Berhad Tan Sri Kok Onn berkata, Iskandar Malaysia kini merupakan kawasan pertumbuhan yang kedua penting dalam negara selepas Kuala Lumpur.

"Pada ketika ini, Johor Baharu dan Iskandar Malaysia diibaratkan seperti 'gula atau madu yang dihurung oleh lebah-lebah', dengan syarikat-syarikat daripada dalam dan luar negara berlumba-lumba memasuki pasaran hartanah di Iskandar Malaysia," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis pelancaran projek pembangunan hartanah bersepadu "Capital City" yang memiliki Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM2.2 bilion di sini, baru-baru ini.

Projek hartanah terbaru di Iskandar Malaysia itu, melibatkan pembinaan blok-blok hotel dan kediaman serta pusat membeli-belah adalah hasil usaha sama di antara Kumpulan Gadang, Hatten Group Sdn Bhd serta Sunbuild Development Sdn Bhd.

Menurut Kok Onn lagi, walaupun projek pembangunan minyak dan gas di Pengerang terletak di luar Iskandar Malaysia, tetapi beliau berkeyakinan wilayah pembangunan khas itu akan turut menerima kesan daripadanya.

Dengan Petronas komited melabur RM60 bilion di Projek Bersepadu Penapisan dan Petrokimia (RAPID), Iskandar Malaysia turut akan menerima limpahan daripada pelaburan besar di Pengerang itu, katanya.

Kumpulan Gadang katanya, turut terlibat di dalam projek pembinaan infrastruktur di Pengerang.

Semenjak dilancarkan pada akhir 2006 hingga kini, Iskandar Malaysia yang berkeluasan 2,217 km persegi atau dua kali ganda Singapura telah berjaya menarik kira-kira RM130 bilion pelaburan daripada dalam dan luar negara.

Di antara sektor yang paling banyak menerima pelaburan di Iskandar Malaysia adalah hartanah.

Bagaimanapun Kok Onn berkata, disebabkan kerancakan pembangunan hartanah di Iskandar Malaysia, nilai tanah di kawasan pembangunan khas itu turut melambung dengan tinggi.

Katanya, nilai tanah di beberapa lokasi yang "panas" di Iskandar Malaysia seperti di Danga Bay telah meningkat daripada RM150 kaki persegi tidak lama dahulu kepada kira-kira RM1,000 kaki persegi ketika ini.

Walaupun berhadapan dengan nilai tanah di Iskandar Malaysia yang melambung, ia tidak menghalang syarikat-syarikat hartanah daripada dalam dan luar negara untuk membeli tanah-tanah bagi projek pembangunan hartanah mereka.

Baru-baru ini syarikat hartanah tempatan, Mah Sing Group Bhd telah membeli 540 hektar tanah di Pasir Gudang bernilai RM429 juta bagi projek hartanah terbarunya yang mempunyai nilai kasar sebanyak RM5 billion.

Dua hari lepas, syarikat Tebrau Teguh Bhd dan Tropicana Corp Bhd juga akan bekerjasama bagi membangunkan projek hartanah di Plentong, Johor Bahru yang mempunyai nilai kasar RM3.7 bilion.

Selain syarikat tempatan, syarikat hartanah luar termasuk Country Garden Holdings Ltd turut melabur RM800 juta untuk membeli plot-plot tanah di Danga Bay bagi membangunan projek hartanah bernilai RM18 bilion meliputi 9,000 unit kondominium.

Syarikat hartanah yang berpangkalan di Guangzhou,China, R&F Properties Co Ltd turut melabur RM4.5 bilion untuk membeli enam plot tanah di Johor Bahru untuk pembangunan hartanahnya

BANAFEE VILLAGE-JB


MAKANAN Arab yang membuka selera.
Restoran Banafee Village adalah antara yang terbaik di Malaysia. Dicadangkan jika berkunjung ke Johor eloklah singgah sekejap di restoran ini. Ia terletak di tengah-tengah bandar Johor Bahru di Jalan Dato Abdullah Tahir Avenue berhadapan dengan Hotel New York.
Pelbagai jenis makanan Malaysia, dari Timur Tengah dan makanan selera Asia disajikan di bahagian dalam restoran itu. Selain menghidangkan makanan yang lazat, restoran ini juga adalah tempat yang sesuai untuk anda dan keluarga atau dengan pasangan untuk menjamu selera kerana suasananya yang sunyi dan berkonsep tropikal.
Makanannya bukan sahaja enak malahan harganya juga berpatutan dan lebih daripada itu menikmati juadah dalam suasana yang menarik. Bagaimanapun anda terpaksa menunggu giliran yang panjang untuk mendapatkan makanan yang dipesan, terutama apabila restoran ini dipenuhi pelanggan di sebelah malam.
Dalam satu temu bual, Pengurus Restoran Banafee, Mohd. Juferi Kidam yang berkhidmat sejak tahun 2009 di situ berkata: "Makanan yang paling popular dalam kalangan para pelanggan ialah ayam penyet, ketam bercili, nasi goreng maharaja, "kambing mandy” selain nasi goreng cina dan nasi Arab (kambing).
"Wow yea.. saya sangat suka makan ayam penyet di Restoran Banafee! Rasanya memang sedap. Anda mesti mencubanya. Saya nasihatkan anda mencubanya jika ke Banafee Village. Tetapi jangan salahkan saya jika terpaksa menunggu giliran yang panjang dari 5 hingga 15 minit untuk mendapatkan makanan yang dipesan.”
Jika anda datang awal sekitar pukul 5 hingga 7 petang, anda pasti akan mendapat pesanan dengan cepat dan lebih daripada itu boleh menikmati suasana menarik di sekeliling kerana ketika itu para pelanggan masih belum ramai.
Selalunya restoran Banafee dipenuhi pelanggan di sebelah malam kerana selain menikmati makanan yang enak juga dihiburkan oleh persembahan band muzik.
Anda juga akan menyukai suasana syahdu dan dingin di ruang terbuka di situ. Cara mereka memulihara suasana tropika rumah di situ juga menarik, tetapi pada masa sama bangunan tinggi sedang dalam pembinaan di situ akan menjadikan restoran itu agak terlindung dan kerana itu orang ramai terpaksa mencarinya dan seterusnya sukar mendapat tempat untuk meletak kenderaan.
Sekiranya anda ingin menikmati makanan lazat di tempat terbuka dalam suasana dingin dan selesa, Restoran Banafee Village akan memenuhi citarasa anda itu.

OLD TIMER KOPI-BB BANGI


Kopi dan pisang bakar kelapa coklat.
DI lihat pada namanya, mungkin ramai tidak menyangka bahawa cafe yang terletak di lot tepi di Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, Selangor ini kepunyaan 100 peratus anak Melayu.
Walaupun nama yang diberi ialah Old Timer Kopi, menurut pemiliknya, Muhamad Faiz Ismail, 28, ia adalah bertepatan dengan konsep kopitiam yang dibawanya.
Telah memulakan operasi sejak awal tahun 2009, Old Timer Kopi sememangnya merupakan sebuah kopitiam yang pastinya menyediakan hidangan yang memenuhi cita rasa anda.
Tidak terhad hanya kepada sajian Melayu, kafe ini menyediakan pelbagai juadah yang boleh dirangkumi sebagai satu Malaysia.
Ini kerana menurut Muhamad Faiz, sajian pelbagai tersebut adalah untuk memenuhi cita rasa serta permintaan daripada para pelanggannya yang rata-rata terdiri daripada kaum Cina.
"Boleh dikatakan di Old Timer Kopi, 80 peratus pelanggan kami adalah daripada kaum Cina, manakala selebihnya Melayu dan India.
"Jadi kami mengambil keputusan untuk menyediakan hidangan atau masakan yang menjurus kepada kaum tersebut, lagi pun orang Melayu juga suka menikmati masakan Cina yang disajikan di sini.
"Begitupun, kami tidak lupa dengan sajian Melayu yang turut mendapat sambutan daripada semua kaum," ujarnya ketika ditemui di premis perniagaannya yang terletak di Lot 39-G-1, Jalan Medan PB1A, Medan PB, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi.
Dibuka setiap hari bermula pukul 9 pagi hingga 1 pagi, Old Timer Kopi menyediakan lebih daripada 60 menu manakala air pula lebih daripada 100 pilihan.
Berbicara lebih lanjut mengenai sajian yang disediakan di situ, Muhamahad Faiz menyatakan pihaknya menyediakan hidangan secara sihat di mana penggunaan bahan-bahan berlemak seperti santan serta minyak seboleh-bolehnya dikurangkan atau tidak digunakan langsung.
Bahan-bahan tersebut sebaliknya akan digantikan dengan penggunaan susu serta mentega.
Ini kerana kata Muhamad Faiz lagi, menu yang disajikan di kedainya banyak menggunakan bahan-bahan tersebut jadi adalah lebih baik dia memikirkan sesuatu ke arah kebaikan.
Apa yang pasti, kesemua hidangan yang disediakan di Old Timer Kopi dihasilkan menerusi dapur utama yang terletak di Kajang dan diselia oleh seorang chef yang berpengalaman serta profesional.
Muhamad Faiz memberitahu, Old Timer Kopi juga mempunyai sebuah lagi cawangan yang terletak Taman Tun Dr. Ismail (TTDI) dan pengwujudan dapur utama adalah bagi mengawal serta menjaga kualiti serta rasa.
"Cawangan di TTDI baharu sahaja dibuka awal November lalu jadi dalam usaha untuk menjaga kualiti serta memberikan rasa yang sama, kesemua hidangan yang disajikan disediakan di dapur utama.
"Selain itu, kesemua pekerja yang diambil bekerja adalah terlatih," ulasnya lanjut.
Lebih menarik, kebanyakan menu yang ditawarkan adalah resipi ibunya sendiri Latifah Haron, yang telah diolah semula oleh chef profesional untuk memenuhi cita rasa terkini pelanggan.
Antara menu-menu yang menjadi kegemaran ramai ialah mi kari, mi wantan, asam pedas jenahak Old Timer dengan nasi putih, mi rebus Muar Old Timer dengan rusuk kambing dan banyak lagi.
Selain itu, antara menu tradisional Melayu yang diketengahkan ialah lempeng kari, pisang bakar keju coklat, pisang bakar kelapa coklat, dan pisang bakar dengan ais krim.
Tidak ketinggalan hidangan sate yang turut disajikan pada sebelah malam di cawangan Bangi.

Saturday, December 28, 2013

RESTORAN MASTER YEN TEPPANYAKI & GRILL-IPOH, PERAK


SEMUA tukang masak Master Yen Teppanyaki and Grill perlu mengikuti kursus selama sebulan
 bagi memahirkan mereka dengan teknik memasak teppanyaki.
KEUNIKAN serta keenakan sajian dari negara matahari terbit, Jepun sering mendapat perhatian tidak kira di mana sahaja.
Kriteria hidangannya yang bukan sahaja mudah dimasak, malah boleh dimakan mentah atau dicicah dengan sos sahaja membuatkan sesiapa sahaja teringin untuk menikmatinya.
Keistimewaannya itu menjadikan ia mudah diterima pelanggan yang terdiri daripada pelbagai kaum di negara ini.
Bagi penggemar hidangan Jepun, mereka kini tidak lagi perlu pergi jauh kerana restoran Master Yen Teppanyaki and Grill yang baru dibuka di Ipoh, Perak pada awal bulan ini menyediakan pelbagai hidangan enak yang pasti membuka selera.
Menurut pemiliknya, Shahrin Nizam Hussin Shah, 37, teppanyaki adalah salah satu jenis makanan Jepun yang menggunakan periuk leper yang diperbuat daripada besi (teppan) manakala 'yaki' pula bermaksud goreng.
Jelasnya, antara bahan ramuan yang biasa digunakan dalam masakan ini adalah daging, udang, ayam, udang karang dan pelbagai jenis sayuran yang biasanya dimasak menggunakan minyak kacang soya.
Tambah beliau, jika mengikut resipi asli Jepun, mereka turut menggunakan minyak sayuran, minyak daripada lemak haiwan dan mirin iaitu sejenis arak sebagai antara bahan untuk menyedapkan teppanyaki.
''Kebanyakan restoran Jepun di sini masih menggunakan mirin dalam masakan mereka, namun restoran kami tidak menggunakannya dan diganti dengan mentega. Insya-Allah, teppanyaki di sini halal dan rasanya juga masih sama seperti yang menggunakan mirin.
''Begitu juga harga yang kami tawarkan sangat berpatutan dan lebih rendah berbanding harga di restoran teppanyaki yang lain. Harga makanan di sini bermula daripada RM4.50 hingga RM16 sahaja," katanya ketika ditemui di restorannya yang terletak berhadapan Hotel Kinta River Front, Ipoh, Perak baru-baru ini.
Menurut Shahrin Nizam, Master Yen Teppanyaki and Grill yang dibuka pada pukul 11 pagi hingga 12 tengah malam itu menawarkan lima jenis teppanyaki iaitu udang, ikan, daging, ayam dan salmon.
Katanya, setiap set turut disertakan nasi dan lobak masin bercampur bawang putih yang dimasak dengan air gula.
"Pengunjung juga boleh memesan sembilan lagi hidangan tambahan termasuk sukiyaki iaitu sejenis sup Jepun yang mengandungi pelbagai jenis sayuran dan cendawan.
"Selain sukiyaki, pengunjung juga boleh memesan salmon sashimi, lamb chop, beef steak, chicken chop, california roll, salmon temaki dan sate sotong sebagai pembuka selera, selain teh hijau," katanya.
Restoran ini boleh memuatkan 24 pengunjung dalam satu-satu masa dan pengunjung boleh mendapat makanan yang dipesan dalam masa 10 minit.
''Berbeza dengan makanan kita, teppanyaki dimasak di hadapan pelanggan dan makanan dihidangkan terus sebaik sahaja dimasak. Jadi, makanan itu masih segar dan dimakan ketika masih panas," katanya yang berhasrat membuka cawangan Master Yen Teppanyaki and Grill di Pulau Pinang.
Shahrin Nizam memberitahu, kesemua pekerjanya juga mahir memasak teppanyaki dan mereka juga telah dihantar berkursus selama sebulan untuk memahami dengan lebih mendalam bidang masakan berkenaan.
''Semua bahan asas teppanyaki telah diperap terlebih dahulu dengan herba rahsia kami selama sehari dan hanya perlu dicampur mentega, serbuk lada putih dan garam sahaja semasa dimasak.
''Bermula 18 November lalu, kami juga telah membuka pesanan untuk makan tengah hari yang mana pelanggan boleh membuat pesanan masing-masing antara pukul 10 pagi hingga 11.30 pagi sebelum mengambilnya pada waktu yang dikehendaki," katanya.
Untuk keterangan lanjut atau menempah makanan di Master Yen Teppanyaki and Grill, bolehlah hubungi Shahrin Nizam di talian 012-5595656 atau 012-4411250 atau datang terus di restoran berkenaan yang terletak di hadapan Hotel Kinta River Front.

BAHAYA MINYAK MASAK

MENURUT Pakar Pemakanan dari DEMC Hospital Shah Alam, Siti Nurhayati Ali, penggunaan minyak masak dalam menyediakan hidangan bagi tumisan mahupun gorengan perlu dihadkan dalam masakan seharian apatah lagi sekiranya minyak yang digunakan itu telah dipakai berulang kali.
Katanya, semasa menggoreng, minyak masak melepaskan sisa toksik dipanggil aldehydes yang mencemar udara dan boleh masuk ke dalam sistem pernafasan manusia.
Sisa toksik ini juga tertinggal di dalam minyak ketika menggoreng. Oleh itu, semakin kerap minyak masak digunakan berulang kali, semakin banyak sisa toksik yang terkumpul.
Makanan yang digoreng menggunakan minyak yang diguna semula akan menyerap sisa toksik aldehydes tersebut.
"Apabila seseorang makan makanan itu, ia mengundang masalah-masalah kesihatan yang serius seperti penyakit atherosclerosis (salur darah tersumbat akibat menjadi keras dan tebal), penyakit hati, penyakit jantung, penyakit alzheimer, parkinson dan barah.
"Oleh kerana itu, sebaik-baiknya minyak masak digunapakai maksimum sehingga dua atau tiga kali sahaja.
"Itupun bergantung kepada perubahan struktur atau kelikatan warna minyak berkenaan," kata Siti Nurhayati.
Beliau menambah, sekiranya minyak berkenaan telah bertukar warna dan kelikatannya, kelihatan kehitaman atau perang kehitaman, minyak berkenaan sebenarnya tidak boleh digunakan lagi dan perlu dibuang.
Siti Nurhayati juga menjelaskan minyak sisa menggoreng haiwan yang berdarah seperti ayam, ikan atau daging seelok-eloknya tidak diguna semula dan terus dibuang.
Ini kerana darah haiwan yang bercampur ke dalam minyak berkenaan akan meningkatkan kandungan karbon dan mengubah struktur asid lemaknya yang berbahaya kepada kesihatan.
"Hal ini berbeza bagi minyak hasil daripada gorengan sayur, ikan bilis, tempe, tauhu, kuih-muih dan sebagainya.
"Minyak masak berkenaan masih boleh dipakai untuk kali kedua dan ketiga asalkan tidak bertukar warna serta segala sisa gorengan didalamnya ditapis dan dibuang," katanya.
Siti Nurhayati mengakui, disebabkan mahu mengurangkan kos, kebanyakan peniaga akan menggunakan minyak masak berulangkali.
Sekiranya peniaga perlu juga menggoreng dalam minyak yang sama, gorengan berkenaan perlu dilakukan dengan cepat dan tidak perlu direndam (di dalam minyak) terlalu lama.
"Sebagai pengguna, kita perlu lebih peka dengan makanan yang dibeli dan perlu bersikap memilih terhadap gerai atau kedai makanan. Jika berkesempatan lihat dahulu sama ada minyak yang digunakan adakah telah bertukar kehitaman.
"Ini kerana minyak yang digunakan berulangkali akan bertukar menjadi gelap akibat pembentukan karbon. Minyak ini berbahaya kerana mengandungi bahan toksik HNE atau 4-hydroxy-trans-2 nonel yang tinggi," katanya.
Siti Nurhayati menambah, bukan hanya minyak yang hangus sahaja membahayakan malah makanan yang hangus seperti contoh sate, roti bakar, charkueytiau atau apa sahaja makanan yang bewarna hitam akibat sisa hangus adalah tidak elok kerana mengandungi HNE.
Pengambilan makanan hangus untuk jangka masa panjang boleh mengundang penyakit keradangan dan kanser di dalam badan.
Siti Nurhayati menerangkan, pada asasnya minyak masak terdiri daripada lemak tepu dan lemak tidak tepu. Lemak tidak tepu pula terdiri daripada dua bahagian iaitu lemak mono tidak tepu dan lemak poli tidak tepu.
Minyak kelapa sawit merupakan lemak tepu namun kebaikkannya adalah stabil digunakan untuk masakan yang memerlukan suhu yang tinggi atau masakan minyak penuh (deep fried) seperti menggoreng ayam dan daging.
"Minyak zaitun sebagai contoh adalah minyak mono tidak tepu. Minyak ini baik kerana ia mudah terurai dan akan meningkatkan kolesterol baik dalam badan.
"Contoh-contoh minyak mono lain adalah minyak kacang, minyak badam, minyak avokado dan minyak bunga matahari. Minyak-minyak ini juga mempunyai omega 3 dan 6 yang diperlukan oleh badan.
"Walaubagaimanapun, minyak tidak tepu ini tidak sesuai digunakan untuk masakan yang memerlukan jangka masa yang lama atau terdedah kepada suhu yang terlalu tinggi kerana minyak ini akan cepat hangus," katanya.
Siti Nurhayati menyarankan agar setiap isi rumah mempunyai dua jenis minyak masak iaitu minyak kelapa sawit dan minyak berasaskan lemak poli tidak tepu atau mono tidak tepu.
Gunakan minyak kelapa sawit untuk menggoreng atau deep fry manakala gunakan minyak berasaskan lemak poli tidak tepu atau mono tidak tepu seperti minyak zaitun untuk menumis atau dijadikan sos salad (salad dressing).
Namun apa pun makanan bergoreng perlu dihadkan kepada tiga kali seminggu manakala bagi hari-hari lain pilihlah cara masakan yang lebih sihat seperti sup, kukus, panggang dan gril. Apabila minyak digunakan terlalu banyak ia juga sebenarnya penyumbang kepada masalah kegemukan badan dan kolesterol yang tinggi. 
1 gram (gm) minyak = 9 kalori
berbanding 1 gm karbohidrat = 5 kalori
1 sudu makan minyak = 15 gram sebab itu 1 sudu makan minyak = 15 gram x 9 kalori = 135 kalori
Cuba bayangkan sekiranya minyak yang digunakan dalam jumlah yang banyak.
Agaknya berapa ratus atau ribu kalori yang kita serap setiap kali makan makanan yang bergoreng?

Monday, December 23, 2013

TIDUR BERKUALITI UNTUK KESIHATAN

MENDAPATKAN tidur yang berkualiti merupakan perkara paling penting yang anda boleh lakukan demi kesihatan badan.
Tidur yang mencukupi memberikan badan kita masa dan tenaga untuk pulih daripada ketegangan hari sebelumnya dan membantu kita untuk kekal cergas dan fokus sepanjang hari.
Jika anda sukar tidur seperti kerap terjaga ketika tidur atau tidak selesa, pelbagai cara boleh dilakukan bagi mengembalikan ketenangan waktu tidur.

Kekalkan jadual waktu tidur.
Tidur pada waktu yang sama, setiap hari malah di hujung minggu serta hari cuti. Konsistensi membuatkan badan anda terbiasa dengan kitaran jadual tidur tersebut.

Perhatikan makan dan minum anda.
Jangan masuk tidur jika berasa lapar atau terlampau kenyang. Rasa tidak selesa akan membuatkan anda kerap terjaga. Kesan rangsangan nikotina, kafein dan alkohol yang mengambil masa berjam-jam untuk hilang juga akan mengganggu tidur anda.

Cipta ritual waktu tidur.
Lakukan perkara yang sama setiap malam sebelum tidur seperti mandi air panas, membaca buku atau mendengar muzik yang menenangkan sebagai peringatan kepada badan untuk berehat. Elakkan menggunakan peralatan elektronik dalam ritual waktu tidur.

4Berada dalam keadaan selesa.
Hias bilik tidur dengan gaya yang sesuai untuk tidur seperti lampu tidur yang malap dan warna cat bilik yang menenangkan. Tilam dan bantal yang berkualiti amat penting. Pilih tilam dan bantal mengikut keselesaan anda.

5 Had tidur waktu petang.
Tidur petang yang panjang boleh mengganggu waktu tidur yang sepatutnya terutama penghidap insomnia. Hadkan waktu tidur petang selama 10 hingga 30 minit sahaja dan hanya pada waktu rembang petang.

6Lakukan aktiviti fizikal dalam rutin seharian anda.
Aktiviti fizikal secara berkala boleh membuatkan anda mendapat tidur yang berkualiti serta lebih cepat tidur. Namun, jangan bersenam ketika menghampiri waktu tidur.

7 Pengurusan tekanan.
Tekanan terutamanya di tempat kerja boleh menyebabkan seseorang susah untuk tidur kerana banyak berfikir. Belajar untuk menguruskan tekanan di sekeliling seperti menjadi seorang yang lebih teratur dalam hidup dengan membahagikan perkara yang penting dan kurang penting.

8 Temui doktor.
Hampir semua orang kadang-kadang mengalami masalah untuk tidur tetapi jika ia terlalu kerap berlaku sehingga mengganggu kualiti hidup, ia mungkin tanda penyakit atau masalah-masalah lain. Dapatkan bantuan doktor.

NASI AMBENG RK RECIPE CAFE-MELAWATI KL


Riezman Khuzaimi dan Kartina Ayoob.

BARANGKALI ramai dalam kalangan kita yang sudah lama tidak menikmati sajian terkenal dari selatan tanah air seperti nasi ambeng. Lebih-lebih lagi di Kuala Lumpur, tidak banyak restoran atau pengusaha makanan yang menyediakan masakan Johor asli sebagai menu utama mereka.
Bagaimanapun warga kota kini berpeluang merasai sendiri keenakan kedua-dua hidangan pemikat selera yang kaya dengan aroma dan rempah-ratus itu apabila berkunjung ke RK Recipe Cafe (RK) milik pelakon Riezman Khuzaimi dan Kartina Ayoob.
Mungkin ada yang bertanya apa itu nasi ambeng? Ia merupakan sajian kebanggaan orang Jawa yang disajikan semasa majlis kenduri.
Nasi ambeng lazimnya dihidangkan bersama lauk-pauk di dalam dulang dan dimakan secara beramai-ramai.
Lauk-pauk yang disediakan bagi memeriahkan nasi ambeng ini antaranya ayam kicap, gulai ayam, serunding dan sayuran.
Menurut Kartina, nasi ambeng merupakan makanan istimewa RK dan sering menjadi pilihan untuk menu katering.
"Kami menyediakan nasi ambeng setiap Sabtu dan Ahad. Setakat ini menu ini menjadi pilihan keluarga yang datang pada hujung minggu dan reaksi yang diberikan pelanggan sangat positif," ujar Kartina.
Selain nasi ambeng, RK turut menyajikan makanan lain seperti yee mee, spageti bebola daging, nasi ayam dan nasi goreng kampung.
Tidak ketinggalan, RK menerima tempahan katering untuk majlis perkahwinan, hari jadi dan keramaian.
Anda juga boleh menikmati kek cawan hasil tangan Kartina sendiri.
Menurut Kartina, kebanyakan menu ditawarkan adalah hasil tangan dia dan suaminya.
Mereka hanya dibantu oleh pembantu tukang masak untuk kerja-kerja penyediaan makanan.
Katanya, sebelum membuka restoran, Kartina telah melakukan penyelidikan dan perancangan teliti. Tidak hairanlah, Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MPAJ) memberi gred A kepada restoran RK.
"Saya sudah membuat persediaan awal bahan mentah yang dibungkus mengikut sukatan yang betul. Maksudnya, pelanggan A dan B akan dapat sukatan makanan yang sama. Ini juga penting supaya mutu kebersihan dan kualiti makanan terjamin," katanya yang merancang membuka cawangan RK di Singapura.
Idea RKDitanya tentang idea nama RK, Kartina memberitahu, nama tersebut merupakan gabungan Riezman dan Kartina.
Jelasnya, RK sudah lama ditubuhkan yang pada awalnya menjalankan perniagaan biskut raya dan pakaian secara kecil-kecilan.
Kemudian, ia berkembang kepada perniagaan katering pada tahun lalu sehinggalah pasangan ini mengambil keputusan membuka sebuah restoran.
"Selepas saya berehat setahun daripada bekerja, kami membuat keputusan menjalankan perniagaan berasaskan makanan. Sebelum ini, RK beroperasi di rumah dan kalau ada pelanggan, kami hanya berjumpa di luar.
"Lama-kelamaan, kami terfikir untuk membuka sebuah restoran yang akan menjadi pusat sehenti termasuklah tempahan katering," katanya.

Wednesday, December 18, 2013

PENDUDUK BIMBANG AIR LAUT MASUK KAMPUNG

  • Bimbang air laut masuk kampung
  • Khalid (kanan) menunjukkan keadaan benteng yang pecah di kampung 
  • Tanjung Piai berhampiran taman negara.
 1 / 1 
PONTIAN - Penduduk di Kampung Tanjung Piai dan beberapa kampung di sekitar Serkat, di sini bimbang kemungkinan berlaku banjir disebabkan benteng penahan air laut yang pecah sebelum ini masih belum dibaiki.

Benteng yang terletak berhampiran Taman Negara Johor Tanjung Piai (TNJTP) pecah sepanjang 10 meter, selepas fenomena air pasang besar terjadi, minggu lalu.

Ketua Kampung Tanjung Piai, Rohaizad Abdul Hamid berkata, benteng penahan air laut begitu penting sekali kepada penduduk.

Ini kerana katanya, kedudukan kampung terletak hanya beberapa meter dari laut dipisahkan oleh benteng penahan air laut sepanjang kira-kira 3 kilometer.

“Sebelum ini, pokok bakau menjadi penahan air laut namun disebabkan hakisan yang semakin teruk sejak 10 tahun lalu, benteng terpaksa di bina.

“Benteng itu berfungsi mengelak air laut dari terus melimpah ke kawasan rendah di kampung-kampung,” katanya.

Menurutnya, keadaan benteng yang pecah itu dibimbangi akan mengakibatkan limpahan air laut berlaku terutamanya ketika air pasang besar berlaku.

“Pihak yang berkenaan sudah dimaklumkan mengenai keadaan benteng yang pecah dan telah menghantar pegawai untuk melihat benteng itu.

“Diharapkan masalah benteng tersebut segera diatasi dan menjadikan situasi banjir kilat yang berlaku di Tampok Laut Benut, akibat benteng pecah sebagai pengajaran,” katanya.

Penduduk, Mohd Ali Shah, 45, berkata, air pasang yang kerap berlaku sejak kebelakangan ini, meningkatkan risiko kerosakan benteng yang lebih teruk sehingga mengakibatkan limpahan air laut ke kawasan darat terjadi.

“Seterusnya menyebabkan kejadian banjir di beberapa buah kampung yang terletak tidak jauh dari benteng,” katanya.

Sementara itu Pengurus TNJTP, Khalid Zahrom, berkata benteng yang pecah itu menyebabkan kawasan laluan jalan raya ke taman negara dipenuhi air laut yang melimpah selepas air pasang berlaku.

“Air laut yang melimpah di atas jalan raya, menyukarkan pengunjung untuk datang ke taman negara.

“Keadaan itu juga menimbulkan rasa kurang senang kerana pengunjung perlu menunggu sehingga air laut surut sebelum dapat melalui jalan tersebut untuk ke taman negara,” katanya.
Justeru beliau meminta agar pihak yang berkaitan dapat melakukan tindakan segera membaiki benteng yang pecah itu bagi mengelak kejadian buruk berlaku.

KAMPUNG PERMATA-TUNGGU MASA DITELAN OMBAK

  • Tunggu masa ditelan ombak
  • Penduduk melihat keadaan rumah yang rosak akibat dipukul ombak di Kampung Permata.
 1 / 1 
PONTIAN - Sebanyak 40 keluarga di Kampung Permata, di sini, tidak lena tidur kerana jarak rumah mereka yang semakin hampir dengan laut akibat hakisan ombak berikutan fenomena air pasang besar yang melanda.

Penduduk, Hamdan Abdullah, 50, berkata, hakisan tersebut menyebabkan rumahnya yang berjarak tidak sampai 10 meter dengan laut hampir roboh.

“Rumah saya boleh roboh bila-bila masa sahaja jika air laut semakin naik. Pada musim tengkujuh sekarang ini, air masuk ke dalam rumah tidak kira siang atau malam,” katanya.

Menurutnya, dia juga bimbang masalah hakisan yang semakin serius memungkinkan rumahnya yang berusia 13 tahun itu dan lima rumah penduduk lain yang terletak begitu hampir dengan laut lenyap daripada pandangan.


Hanya mampu berdoa

Dia tidak mampu berbuat apa-apa ketika air pasang memasuki rumahnya selain hanya mampu berdoa agar struktur kediaman yang dibina daripada kayu itu terus kukuh.

“Saya juga terpaksa mengambil langkah sendiri untuk menghalang kerosakan lebih teruk akibat aliran air pasang yang deras dengan memacakkan buluh-buluh di tepi rumah.

“Buluh-buluh yang dipacakkan itu melambatkan aliran air pasang yang deras ke dalam rumah,” katanya.

Hamdan berkata, dia meminta agar benteng batu segera dibina di kawasan pesisir pantai yang masih belum lagi mempunyai benteng di situ.

Jelasnya, benteng pasir yang dibina kira-kira setahun lepas hanya sepanjang 200 meter, ia tidak merangkumi keseluruhan kawasan pesisir pantai di kampung ini yang berkeluasan kira-kira 500 meter.

“Cadangan pembinaan benteng telah banyak kali diajukan kepada wakil kerajaan negeri dan persekutuan. Saya berharap masalah ini mendapat perhatian dan tidak dibiarkan begitu sahaja,” katanya
.

Hakisan ubah kampung

Sementara itu, bagi penduduk lain, Zainab Hussin, 57, berkata, dia bimbang keselamatan keluarganya memandangkan jarak rumah dengan laut hanya kira-kira 100 meter sahaja.

Menurutnya, hakisan yang berlaku telah merubah keadaan Kampung Permata yang dahulu mempunyai banyak pokok bakau sebagai penahan ombak.

“Kalau dahulu air laut tidak pernah jejak lantai rumah, tapi sekarang perkara sebaliknya yang berlaku setiap kali air pasang.

“Setiap kali musim air pasang tiba, sukar untuk kami melelapkan mata mengenangkan keadaan rumah tambahan pula ketika itu angin laut begitu kuat,” katanya.


Bina benteng segera

Justeru, pembinaan benteng penahan ombak di situ perlu disegerakan bagi mengelakkan penduduk diancam risiko bahaya hakisan laut.

Menurutnya, hasrat untuk berpindah sentiasa diluahkan, namun ramai yang tidak mampu selain perlu menanggung anak.

“Ia kerana, penduduk di sini kebanyakannya berpendapatan sederhana. Ada yang bekerja sebagai pekerja kilang dan penjual kuih,” katanya.

CITARASA D'NAZRIL-KOTA TINGGI

  • Keunikan menu belangkas
  • Effa menunjukkan pilihan belangkas segar.
 1 / 2 
BAGI peminat masakan kampung dan makanan laut, pastinya tidak rugi untuk mencuba hidangan di gerai Citarasa D’Nazril yang terletak berdekatan Pusat Latihan Akli atau kira-kira empat kilometer dari bandar Kota Tinggi.

Gerai yang popular dengan masakan belangkas itu juga sering menjadi tumpuan bukan sahaja penduduk dalam kawasan ini, malah luar daripada daerah ini.

Pemiliknya, Effa Adriana Samsuri, 22, berkata, gerai tersebut mula beroperasi pada Jun lalu dimana Citarasa D’Nazril memiliki keistimewaan sendiri dengan mengutamakan hidangan masakan tradisional Melayu sebagai menu utama.

Menurut Effa, gerainya beroperasi tujuh hari seminggu dan dibuka pada jam 6 pagi hingga 3 petang bermula dengan hidangan sarapan pagi sehinggalah makan tengah hari.

“Antara masakan yang amat digemari pengunjung ialah belangkas masak masak cili, siput sedut masak lemak cili api, sotong bunting masak lemak dan lada hitam.

“Hidangan tersebut sering menjadi daya tarikan para pengunjung yang ke mari dan paling laris di sini. Apa yang penting, kami sentiasa mengutamakan keselesaan pelanggan melalui layanan mesra dan hidangan yang segar," katanya.

Effa memberitahu, selain tiga jenis masakan utama tersebut, pihaknya turut menghidangkan masakan asam pedas mayung, sembilang, keli, ikan duri, ketam dan beberapa jenis masakan lain.

“Sebagai gandingan kami turut menyediakan sayur-sayuran kampung seperti pucuk paku, pucuk ubi, pucuk labu, sayur keladi, nangka muda dan betik, di samping ulam-ulaman.

“Bagi menu sarapan pagi pula, kami menyediakan nasi lemak, mi goreng, lontong dan pelbagai lagi," katanya.

Dia yang dibantu ibu saudara dan tiga adik beradiknya berkata, gerainya sesuai buat mereka yang ingin mencari kelainan dan jemu dengan menu harian.

Menceritakan pengalamannya ketika mula membuka gerai itu katanya, dia bermula dengan bermodalkan RM200.

Effa berkata, nama Citarasa D’Nazril juga diambil sempena nama anaknya, Mohd Nazril, 2, hasil perkongsian hidup bersama suaminya Abdul Nasir Mohamed, 30.

Menurutnya, pada awalnya, gerai tersebut beroperasi pada waktu malam, bagaimanapun kurang mendapat sambutan.

“Alhamdulillah setelah diubah kepada makan pagi dan tengah hari, sambutan diterima amat menggalakkan dimana pelanggan suka dengan kira-kira 30 juadah tempatan yang kami sediakan di sini.

“Malah tidak dinafikan harga runcit sekarang semakin meningkat, namun kita masih mengekalkan harga murah dan berpatutan di gerai ini," katanya.

Sunday, December 15, 2013

RESTORAN PERMATA SENIBONG, JB

CRISPY Kailan

SEBUT sahaja Senibong, pasti ramai yang tahu ia adalah kawasan popular dengan deretan restoran makanan laut. Salah satu daripadanya adalah restoran Permata Senibong yang bertemakan menu Nyonya dan Cina.
Permata Senibong yang beroperasi sejak tiga tahun lalu di pesisir Selat Tebrau itu terletak tidak jauh dari pusat bandar dan Tambak Johor. Kebanyakan pelanggannya adalah dari dalam dan luar negara terutama pekerja sektor korporat tempatan dan pelancong dari Singapura.
Pengurus Operasinya, Amrol Hisham Dzulkifli, 48, ketika ditemui memberitahu tentang sejenis hidangan yang tidak pernah dilihat di restoran makanan laut lain di sekitar Johor Bahru, berbentuk seperti bunga rampai dan mempunyai rasa seperti rumpai laut.
"Inilah dia 'Crispy Kailan', salah satu keunikan di Permata Senibong. Kami sengaja memilih tema masakan Nyonya dan Cina kerana mahu lari daripada stereotaip, selain mahu menampilkan keunikan masakan makanan laut yang segar dan mampu menggamit tunas rasa pelanggan.
"Ketam sebagai contoh, jika anda memang penggemar makanan laut maka mudah untuk anda tahu bahawa kami menyediakan bahan yang segar," katanya.
Antara hidangan istimewa adalah Creamy Salted Egg Crab, dengan persembahan berbeza kerana mempunyai sedikit kuah yang diadun menggunakan susu berbanding dengan menu ketam masak telur masin yang biasa.
Sementara itu, Amrol Hisham, memaklumkan bahawa cengkerang ketam yang biasanya keras hingga terpaksa menggunakan ragum untuk dipecahkan di tempat lain berbeza dengan jenis yang dihidangkan di restoran itu.
"Di Permata Senibong, cengkerang ketam mudah dipecahkan untuk mendapatkan isinya yang segar. Makan pula dengan kuah telur asin berkrim, pasti sesiapa sahaja akan berpuas hati," ujarnya.
Dalam pada itu, hidangan 'mantou' juga tidak kurang enaknya. Ia boleh dimakan begitu saja atau dicolek dengan kuah. Ia juga begitu lembut sehingga tidak perlu dikunyah.
Suasana malam di situ juga sesuai untuk majlis meraikan ulang tahun perkahwinan, kelahiran atau sebarang bentuk keraian kerana kilauan lampu dari Senokor, Singapura mewujudkan ilusi eksklusif yang tidak terbanding tempat lain.
Kalau diceritakan tentang menu lain, sudah tentu ia menggunakan bahan sayuran seperti kailan, kangkung, asparagus, brokoli dan beberapa jenis yang lain, manakala ikan dan makanan laut pula terdiri daripada pilihan siakap, jenahak, merah, kerapu, kerapu bara, udang, ketam dan pelbagai lagi.
Contohnya, sotong yang dimasak Kham Heong atau udang secara Kung Pow memberikan keunikan tersendiri kepada Permata Senibong yang mampu menempatkan sehingga 200 orang pada satu-satu masa itu.
Amrol Hisham turut menjelaskan bahawa makanan laut yang dihidangkan di restorannya itu tidak dikelaskan sebagai mahal, malah beliau memberitahu terdapat pakej-pakej yang berbaloi untuk dicuba, malah boleh dinaik taraf dengan menukar menu di dalamnya seperti jenis ikan dan makanan laut yang disediakan.
"Biasanya pelanggan tetap kami adalah petugas bank, sektor kerajaan dan korporat. Mereka akan memilih pakej seperti set untuk empat, enam atau 10 orang. Ramai yang memilih untuk mengadakan keraian di sini, terutama pada waktu cuti sekolah atau hujung minggu.
"Walaupun tampil dengan keunikan yang mewujudkan suasana eksklusif, namun setiap pelanggan mempunyai pilihan mengikut kemampuan kewangan mereka," katanya lagi.
Beroperasi mulai pukul 4.00 petang hingga lewat dinihari, Permata Senibong sentiasa mengalu-alukan kedatangan pelanggannya dengan hidangan enak serta layanan mesra seolah di premis lima bintang.
Pihak yang berminat untuk menempah boleh menghubungi Amrol Hisham di talian 013-7211516 atau rakan kongsinya, Khairul Anuar Napi di talian 019-7766879.

Friday, December 13, 2013

DIDIK HATI, JAGA LIDAH

MENDIDIK hati adalah pendidikan diri yang paling penting dalam kehidupan setiap manusia. Kalangan orang tua-tua dahulu selalu menasihatkan generasi sesudahnya agar didik hati supaya sentiasa istiqamah dan berbudi bahasa. Pendidikan hati dengan keimanan dan ketakwaan akan menjurus kepada kesederhanaan dan keinsafan.
Hati yang baik akan menjauhi segala dosa terutama yang melibatkan perkataan dan perbuatan. Justeru, kalangan remaja masa kini sewajarnya mendidik hati supaya segala tindak-tanduk kita sentiasa terpelihara dan tidak dimurkai Allah SWT.
Nabi SAW bersabda: “ Barang siapa memperbaiki hubungannya dengan Allah maka Allah akan menyempurnakan hubungannya dengan manusia. Barang siapa memperbaiki apa yang dirahsiakan, maka Allah akan merahsiakannya, maka Allah akan memperbaiki apa yang dilahirkannya (terang-terangan).” (riwayat Al Hakim)
Justeru, taubat, istighfar, zikrullah, tilawatil Quran, solat fardu dan nawafil serta amal soleh yang lain merupakan kunci yang terbaik ke arah mendidik dan membentuk hati, perasaan dan jiwa ke arah menjadi Mukmin yang mendapat hidayah, keampunan dan rahmat Allah SWT.
Hati dikatakan tempat bertapaknya segala hasad dengki, sombong, bakhil, riak, munafik (nifak), bangga diri (ujub), putus asa, cintakan dunia, perasaan dukacita, mengikut hawa nafsu, buruk sangka, enggan bertaubat daripada dosa, benci sesama Muslim, kufur terhadap Allah, tidak menyedari kejahilan diri, malas melaksanakan ibadah, ragu-ragu terhadap kebenaran ajaran Islam bermula.
Semua sifat ini bermula daripada hati. Kemudian memantulkan kepada percakapan dan perbuatan. Islam melarang keras semua perasaan ini wujud di hati kita kerana ia merupakan dosa hati yang boleh membinasakan diri dan dibenci oleh Allah SWT dan rasul-Nya.
Allah berfirman yang bermaksud: Adakah patut mereka dengki kepada manusia atau nikmat yang Allah berikan kepada mereka daripada kurnia-Nya. (an-Nisa: 54)
Menurut Imam al-Ghazali tujuh perkara yang tercela yang boleh merosakkan diri sendiri. Antaranya; suka kepada permusuhan, merasakan kemuliaan diri, takbur, mengagumi diri sendiri, takut hilang cita-cita yang diinginkan, suka menjadi ketua dan jiwanya jahat dan kikir.
Oleh itu, amalan berbudi bahasa dalam masyarakat perlu ditekankan kembali melalui didikan hati di rumah dan di sekolah. Melalui pendidikan hati akan menjadikan budi bahasa lebih terpuji dan berfikir sebelum sesuatu perbuatan yang dilakukan.
Lantaran itu, Nabi SAW bersabda: Sesungguhnya Allah SWT tidak memandang segak tubuhmu dan tidak pula pada kedudukan mahupun harta kekayaanmu, tetapi Allah memandang pada hatimu. Barang siapa memiliki hati yang soleh Allah menyukainya. Bani Adam yang paling dicintai Allah ialah yang paling bertakwa. (riwayat Ath-Thabrani dan Muslim)
Ini akan menjadikan kehidupan dalam masyarakat lebih tenteram dan tidak akan berlaku perbuatan yang menjurus kepada kesombongan, hasad dengki, riak, cintakan dunia dan bangga terhadap kelulusan, rupa paras serta kedudukan.

PENJAWAT AWAM PERLU BERSUKAN DEMI KESIHATAN


PASUKAN Majlis Daerah Pontian gembira setelah muncul juara karnival sukan agensi kerajaan daerah Pontian 
sempena sambutan Hari Keputeraan Sultan Johor di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, di Pontian.

PONTIAN 12 Dis. - Kakitangan awam perlu mengamalkan gaya hidup sihat bagi memastikan mereka sentiasa berada di tahap terbaik bagi melaksanakan segala tanggungjawab yang diamanahkan melalui pelbagai aktiviti anjuran agensi kerajaan dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO).
Pegawai Daerah Pontian, Muji Salimon berkata, kajian menunjukkan hanya 30 peratus rakyat di negara ini bersukan dan beriadah pada setiap hari dan jumlah itu masih jauh daripada sasaran 50 peratus pada tahun 2020 yang bertujuan melahirkan masyarakat yang sihat dan cerdas.
"Sukan juga merupakan medium memupuk perpaduan serta meluaskan pergaulan antara kaum. Walaupun sibuk dengan tugas seharian, soal penjagaan kesihatan diri perlu diberikan perhatian supaya tidak akan mengganggu tugas seharian di pejabat dan alasan tiada ruang dan peluang tidak timbul kerana banyak gelanggang sukan disediakan.
"Slogan ' Malaysia Cergas' di bawah Kementerian Belia dan Sukan diharap dapat meningkatkan penglibatan orang ramai di dalam aktiviti sukan," katanya.
Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Majlis Penyampaian Hadiah Pertandingan Keceriaan Bangunan dan Karnival Sukan Antara Agensi Kerajaan Daerah Pontian Sempena Keputeraan Sultan Johor di sini semalam.
Yang turut hadir Yang Dipertua Majlis Daerah Pontian, Miswan Yunus; Pentadbir Tanah Pontian, A. Rahman Salleh dan Pegawai Belia dan Sukan, Muzaizi Mohamad.
Jabatan Kerja Raya (JKR) muncul johan pertandingan keceriaan bangunan, membolehkan mereka pulang dengan wang tunai RM10,000 sementara tempat kedua dan ketiga jatuh kepada Pejabat Kesihatan dan Pejabat Pertanian yang sekadar berpuas hati dengan RM700 dan RM500.
Karnival sukan dimenangi oleh Majlis Daerah Pontian sebagai juara keseluruhan, menewaskan Pejabat Pendidikan Daerah Pontian dan Syarikat Air Johor Holding (SAJH) Pontian.
Menurut Muji, pelbagai strategi dan pelan tindakan akan digunakan untuk meningkatkan kesihatan masyarakat sekali gus menyumbang kepada pembangunan yang seimbang serta kestabilan politik dan keharmonian kehidupan rakyat pelbagai kaum serta peningkatan kesejahteraan hidup rakyat.

Monday, December 2, 2013

TOP STEAK HOUSE-TAMAN SRI RAMPAI, KL

PENCAHAYAAN lampu kuning menjadikan ruang makan tampak eksklusif.

BAGI yang pernah berkunjung ke restoran makanan Barat, Top Steak House yang terletak di Taman Sri Rampai, Kuala Lumpur, mereka pasti merasai keunikan seni reka dalaman yang cuba ditonjolkan.
Paling ketara apabila kemasan kayu jenis pain dengan pilihan rona kuning cair melatari ruang makan di premis berkeluasan kira-kira 149 meter persegi itu.
Apa yang unik ialah susunan kayu tersebut disuntik dengan elemen tiga dimensi (3D), sekali gus menjadikan bahagian dinding tampak timbul.
“Kayu jenis pain ini dipilih kerana ia sesuai digunakan dalam seni hiasan dalaman selain lebih mudah dijaga.
“Sebenarnya, kayu ini kita import dari Australia,” ujar Pengurusnya, Mohd. Razmil Azhar, 23, yang memberitahu, premis tersebut baru sahaja dibuka kepada pengunjung 21 Oktober lalu.
Tidak mahu terlalu sarat dengan penggunaan kayu, kedai yang cuba bereksperimen dengan konsep ‘Old Country’ itu cuba menerapkan unsur rekaan industri.
Ia jelas dapat dilihat daripada binaan susunan geometri batu-bata di tempat membancuh air.
Batu-bata berwarna merah itu dibiarkan lekat dengan campuran simen tanpa sebarang kemasan luar bagi mewujudkan konsep tersebut.
Kaunter pembayaran dan tempat membancuh minuman turut direka dengan binaan bumbung mini.

SENI BINA bumbung rumah beratapkan asbestos dibina di ruang makan.


Dengan beratapkan asbestos, ia seolah-olah menggambarkan terdapat unsur rumah di dalam restoran tersebut.
Pembahagi ruang makan dan dapur turut dihiasi dengan binaan tingkap kayu yang boleh dibuka.
Ia direka bagi memudahkan makanan yang dipesan dihantar kepada pelayan untuk dihidangkan kepada pelanggan.
Bijak bermain dengan warna, pemilihan tona coklat menjadi asas dalam setiap pemilihan warna seni rekaan dalaman kedai tersebut.
Kemasan
Daripada kemasan dinding, lantai dan juga siling, kesemuanya mempamerkan warna coklat daripada tona yang pelbagai.
“Warna coklat ini dipilih bagi disesuaikan dengan warna kayu pain yang digunakan pada dinding.
“Selain itu, ia juga dapat mewujudkan suasana yang tenang dan menjadikan pandangan mata lebih sejuk,” ujarnya yang memperuntukkan kira-kira RM400,000 bagi proses ubah suai restoran tersebut.
Restoran yang menyediakan 61 juadah ala Barat itu kelihatan lebih klasik dan mewah dengan penggunaan lampu kuning dari sudut penataan cahaya.
Kedai yang beroperasi setiap hari ini hanya menggunakan kipas angin bagi pengudaraan di ruang makan di dalam kedai.
DERETAN meja dan kerusi diletakkan di tepi restoran bagi pengunjung yang ingin makan di ruang terbuka.


Malah, ruang makan juga tidak tertutup, sekali gus memberi laluan pengudaraan yang lebih baik.
“Kita juga sengaja tidak menggunakan alat penyaman udara kerana ada antara hidangan menu kita yang menggunakan hot plate yang mengeluarkan asap.
“Jadi, kita tidak mahu keadaan di dalam kedai dicemari asap dan bau,” katanya yang memberitahu, ia merupakan cawangan kedua bagi rangkaian Top Steak House di Kuala Lumpur.
Bijak menggunakan kedudukannya di lot hujung, bahagian luar koridor juga disusun dengan perabot meja dan kerusi bagi membenarkan pelanggan menikmati hidangan di kawasan terbuka.
Lantaran elemen kayu banyak digunakan dalam dekorasi dalaman, penjagaan khas tetap dititikberatkan bagi memastikan ia tahan lama.
“Serangga perosak seperti anai-anai memang suka kepada produk-produk kayu.
“Sebab itulah setiap bulan kita akan pastikan kawalan dilakukan secara berkala dengan penggunaan bahan antimakhluk perosak,” ujarnya.