BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Monday, August 31, 2015

KAYANGAN GRILL BBQ: SEKSYEN 13 SHAH ALAM

MELIHAT kepada namanya, pasti ramai yang beranggapan restoran ini hanya menyediakan makanan berkonsepkan gril, stimbot, BBQ dan buffet. Tetapi yang menjadi kelainan dan membuatkan Restoran D’ Kayangan Grill BBQ Steamboat Buffet ini istimewa adalah kambing panggangnya yang turut disenaraikan dalam menu buffet dan dihidangkan pada setiap hari.
Beroperasi untuk setiap hari dari 5 petang hingga 2 pagi, harga yang ditawarkan adalah hanya RM35 bagi dewasa dan RM18 bagi kanak-kanak yang berusia 5 hingga 12 tahun.
Keistimewaan yang terdapat di restoran ini ialah setiap sos dan juga bahan-bahan perapan yang digunakan adalah hasil daripada air tangan chefnya sendiri iaitu Chef Shanizam. Beliau mempunyai pengalaman selama lebih 15 tahun dalam bidang perhotelan dan kulinari bertaraf antarabangsa.
Menu kambing panggangnya menjadi sebutan bagi pengunjung-pengunjung setia restoran ini kerana bahan-bahan utama perapan yang digunakan adalah berkualiti tinggi, rempah ratus asli dan ia diperap semalaman bagi menaikan lagi perasa dan aroma daging kambing tersebut. Daging kambing ini dipanggang menggunakan arang BBQ yang mampu membangkitkan lagi aroma dan rasa kambing panggang tersebut.
Yang menariknya lagi, daging kambing ini disediakan bersama-sama sos lada hitam dan sos cendawan, resepi yang disediakan khas oleh Chef bagi menambahkan lagi kelazatan daging kambing panggang tersebut.
Pengunjung juga sangat berpuas hati dengan cara mereka memanggang daging kambing secara terbuka kerana pengunjung boleh melihat sendiri tahap kebersihan yang diterapkan oleh Chef dan keharuman daging kambing panggang tersebut di hadapan mereka.
Dengan penyediaannya yang begitu rumit, pengunjung boleh menikmati menu kambing panggang ini tanpa sebarang caj tambahan. Ini bermakna hanya membayar dengan harga serendah RM35, anda dapat menikmatinya secara buffet.
Antara keistimewaan yang lain pula, restoran ini menyediakan gril perapan istimewa ayam, daging, udang, sosej, ketam, ikan dan sotong. Antara menu untuk gril yang disediakan adalah seperti Chicken Mozza, Chicken Castello, The Toretto Meat, Cappucino Meat, The Krusty Crab, Super Prawn, Squidward, Keli Yolanda, Dory Drive, Patin Annabel, Pari Perry, Buggati Pedal, Sausage Mocca dan macam-macam lagi.
Bagi stimbot pula, pengunjung diberi pilihan antara sup ayam atau tomyam sebagai kuah rebusan untuk mereka nikmati bersama-sama aneka makanan laut yang segar-segar. Pilihan yang tersedia tentunya udang besar, ketam, kupang, kepah, kerang, sotong, isi ikan, bamboo lala dan banyak lagi.
Pelbagai bebola, sayur-sayuran, aneka mi dan juga fucuk turut disediakan untuk pilihan pelanggan. Lebih enak jika dimakan bersama pelbagai sos yang dibuat sendiri oleh chef seperti sos cili pedas, sos cili Thai, sos manis, sos bawang putih, sos lada hitam, sos Yong Tau Foo dan macam-macam lagi.
Selain itu, pelbagai masakan panas turut disediakan seperti nasi lemak, mi goreng, kueytiau goreng dan bihun goreng. Masakan panas ini turut dihidangkan bersama lauk seperti rendang ayam, ayam lada hitam, ayam masak kari, ayam masak merah, kerutub daging, daging rendang dan macam-macam lagi yang disediakan mengikut hari.
D’Kayangan Grill BBQ Steamboat Buffet menawarkan lebih 200 jenis hidangan bagi pengunjung setiap hari. Mempunyai ruang makan yang santai, restoran ini boleh menampung sehingga 400 orang dalam satu masa iaitu seramai 180 orang di bahagian berpenyaman udara dan 220 orang di bahagian ruang terbuka. Terdapat juga kemudahan seperti surau perempuan dan lelaki yang selesa dan juga tempat letak kereta yang luas.
Untuk mengetahui lebih lanjut dan mendapat info mengenai restoran ini, boleh layari laman Facebook di https://ms-my.facebook.com/pages/Steamboat-BBQ-Buffet-DKayangan/203237499742318 dan laman Instagram @dkayangansteamboat dan twitter @dkygnsteamboat. Anda boleh berkunjung ke restoran ini yang bertempat di No 1, Apartment Servis Sri Acapella, Jalan Lompat Tinggi 13/33, Seksyen 13, Shah Alam.
Para pengunjung juga boleh membuat tempahan terus di restoran dengan menghubungi talian 012-2971091 / 012-5335119/ 03-55125091.

Saturday, August 29, 2015

COFFEE COTTAGE CAT CAFE: SS15 SUBANG JAYA

KONSEP yang ideal dan unik merupakan tarikan utama kepada orang ramai untuk berkunjung ke sesebuah kafe. Di negara kita, perniagaan kafe dengan idea baharu dan unik semakin banyak diwujudkan untuk memberi lebih pilihan kepada orang ramai.
Bagi penggemar haiwan peliharaan seperti kucing, konsep kafe yang menampilkan suasana santai bersama haiwan tersebut mungkin satu idea baharu dan menggembirakan. Di sekitar Lembah Kelang sahaja, sudah terdapat dua perniagaan kafe yang membolehkan pengunjung menjamu selera dan dalam masa sama bermain dengan kucing.
Coffee Cottage Cat Cafe yang beroperasi di SS15 Subang Jaya mempunyai kelainan tersendiri. Selain menempatkan kucing-kucing yang comel, kafe ini menyediakan makanan dan minuman yang cukup menyelerakan dan istimewa.
Pengusahanya, Ryan Leong Kwong, memberitahu perusahaan kafe kucing ini merupakan buah fikiran yang tercipta semasa rangka lawatannya ke negara matahari terbit beberapa tahun lalu. Katanya, dia cukup tertarik dengan konsep tersebut yang cukup popular dalam kalangan masyarakat Jepun.
“Semasa berkunjung ke sebuah kafe kucing di Jepun, saya amat tertarik dengan suasananya yang membolehkan pelanggan bermesra dengan kucing-kucing yang ditempatkan di situ sambil menjamu selera. Sebagai penggemar kucing, idea tersebut cukup mengujakan.
“Sekembalinya ke Malaysia, saya terus berjumpa rakan kongsi perniagaan untuk berbincang bagi mewujudkan kafe seumpama itu di sekitar ibu kota. Ternyata, idea tersebut diterima baik dan cukup ideal.
“Dengan kemahiran dan pengalaman yang saya ada dalam mengendalikan perniagaan haiwan peliharaan selama 10 tahun, saya bawakan idea ini dan gabungkan dengan kebolehan rakan kongsi saya yang sememangnya arif dalam bisnes makanan dan minuman,” katanya.
Tidak seperti kafe kucing yang lain, Coffee Cottage Cat Cafe yang sudah beroperasi selama setahun lebih ini mempunyai kelainan dan keunikan tersendiri, baik dari sudut rekaan dalaman sehingga makanan serta minuman yang disediakan.
Menurut Ryan, dia ingin memberi keselesaan kepada semua pengunjung yang mempunyai minat dan kegemaran berbeza. Oleh kerana itu, konsep seni bina yang ditampilkan masih mengekalkan identiti dan konsep asal tetapi tidak mengabaikan keselesaan pengunjung pelbagai latar agama dan bangsa.
“Kafe ini terbahagi kepada dua ruang di mana terdapat ruang khas dengan konsep asas sesebuah kafe dan pada masa sama terdapat ruang lain yang menempatkan kucing-kucing untuk bermain. Ini memberi keselesaan kepada pengunjung yang bukan semua gemarkan kucing.
“Jika pengunjung ingin bermain dengan kucing, mereka boleh masuk ke ruang khas tersebut. Kepada yang hanya ingin makan dan minum sambil menikmati suasana sekeliling tanpa dikerumuni kucing, mereka boleh bersantai di ruang utama kafe sambil menikmati suasana cukup menenangkan,” jelasnya.
Antara menu yang dihidangkan di kafe itu adalah spageti, lasagna, sup dan croissant Perancis serta banyak lagi.
Dalam pada itu, mereka yang ingin menghilangkan tekanan kerja atau mahu bermain bersama kucing-kucing yang comel, bolehlah singgah di Coffee Cottage Cat Cafe yang dibuka setiap hari bermula pukul 1.00 petang sehingga 11.00 malam. Selain itu, mereka yang berminat untuk menganjurkan majlis-majlis khas di kafe tersebut boleh membuat pertanyaan di talian 03-5613-0078

RESTORAN TRIBAL STOVE: KUCHING SARAWAK

Bagi mereka yang pertama kali datang ke Sarawak sudah tentu tidak sah kedatangan jika tidak mencuba makanan masyarakat tempatan di Bumi Kenyalang ini. Adalah ‘wajib’ bagi orang luar menikmati makanan tradisional Sarawak sepanjang berada di negeri ini.
Antara tempat makan yang boleh disinggahi bagi tujuan tersebut adalah Restoran Tribal Stove yang terletak di Kuching, Sarawak. Restoran itu menyajikan makanan tradisional masyarakat Kelabit atau Orang Ulu. Namun begitu, menu popular milik negeri Sarawak yang lain seperti umai, ayam pansuh iaitu ayam yang dimasak di dalam buluh turut ditawarkan kepada pelanggan.
Restoran ini juga masih mengekalkan cara dan masakan masyarakat Kelabit dengan hanya menggunakan garam bukit dalam kesemua masakan tanpa bahan perasa, monosodium glutamat (MSG).
Menurut pemiliknya, Esther Balan-Gala, restoran tersebut telah beroperasi kira-kira lima tahun lalu dan mendapat sambutan baik terutama daripada mereka yang mahu merasai keenakan masakan tradisional orang Sarawak.
Katanya, restoran itu boleh menampung lebih kurang 60 orang dalam satu-satu masa.
“Masakan yang disediakan hanya dimasak apabila diminta pelanggan. Jadi, proses penyediaannya akan mengambil masa sedikit. Cara ini dilakukan bagi memastikan kesegaran juadah yang diminta.
“Antara makanan yang menjadi pilihan ramai adalah Nubaq Layaq (nasi yang dilenyek) yang dimakan dengan sayuran dan Udung Ubih (daun ubi kayu) bersama A'beng (ikan tidak bertulang),” katanya.
Tambahnya, para pelanggan boleh memakannya dengan menggunakan tangan iaitu cara biasa masyarakat di sini menikmati makanan atau menggunakan sudu dan garfu.
“Kami juga menggunakan beras bario merah dan putih mengikut pilihan pelanggan. Masakan masyarakat Kelabit mengutamakan kesihatan, jadi kami banyak menggunakan sayur-sayuran. Justeru, menu ini boleh dimakan oleh golongan yang mengamalkan diet sayur yang ketat,” jelasnya.
Beliau berkata, pihaknya juga menyediakan set juadah dengan empat pilihan utama iaitu Labo Senutuq (serunding daging), A'beng (ikan tidak berulang), Labo La'al Senutung (ayam dalam buluh) dan Kari Buaq Kabar bersama sup, pilihan nasi stim beras bario merah atau putih atau Nubaq Layaq yang mengandungi dua jenis masakan sayur serta air teh kayu manis lemon (sejuk/panas).
“Selain itu, kami juga menerima tempahan bagi bufet dan majlis keramaian dengan caj RM25 seorang termasuk pencuci mulut,” katanya.
Sementara itu, Esther memberitahu, pada tahun ini mereka ‘dikejutkan’ dengan pengiktirafan yang diterima daripada laman pelancongan, TripAdvisor.
“Kami tidak mengetahui pun bahawa restoran ini telah dinilai dan menjadi topik perbualan pelancong asing.
Mengakhiri pertemuan, Esther memberitahu, beliau juga ada merancang untuk menjadikan francais restoran ini pada masa hadapan, namun perlu menumpukan kepada juadah yang popular.
“Saya mahu memastikan bahan-bahan mentah bagi masakan tradisional ini dapat disediakan di tempat lain kerana ada sesetengah bahan mentah adalah bermusim,” katanya.

Tuesday, August 25, 2015

RESTORAN BISIK-BISIK-SEKSYEN 7 SHAH ALAM



Restoran Bisik-Bisik yang menawarkan menu istimewanya, mi bandung udang galah yakin pelanggan yang menikmati variasi mi bandung Muar di situ puas hati dengan apa yang terhidang.

Menggunakan pes (perencah) buatan sendiri yang mengandungi pelbagai ramuan serta rasa pedas, manis, lemak, masin dengan aroma yang mendatangkan selera kepada peminatnya, tentunya mi bandung di Restoran Bisik-Bisik akan menjadi bualan ramai.

Udang galah pengikat selera

Bisik-bisik hanya hidang makanan yang terbaik untuk pelanggan setia

Hidangan yang masih panas itu menandakan ia baru sahaja dimasak. Kecur air liur dibuatnya pabila diberi peluang mencuba sendiri keenakan mi bandung udang galah di Restoran Bisik-Bisik.

Udang galah yang bersaiz XXL mengejutkan penulis. Begitu besar dan sangat sedap bila dimakan. Memang meletoplah makanan yang dihidangkan.

Pemilik Bisik-Bisik, Norhaliza Md Yusof, 31 berkata, mi bandung udang galah adalah menu istimewa yang ada di restoran ini. Terdapat dua set mi bandung udang galah yang boleh dipilih pelanggan, set pertama berharga RM29.90 (gred A) dan set kedua RM15.90 (gred B).

Gred A merujuk kepada berat udang galah sekitar 300 - 400 gram untuk seekor manakala gred B sekitar 200 - 250 gram seekor.

Norhaliza berkata, kelazatan mi bandung udang galah ini bukan sahaja terletak pada makanan laut itu sahaja tetapi rasa kuahnya yang pekat, pedas dan manis.

"Kita guna pes (perencah) yang dibuat sendiri untuk hasilkan kuah mi bandung ini. Bahan-bahan seperti cili, udang kering, bawang besar, bawang putih, kacang tanah, gula dan garam digunakan untuk buat pes. Setakat ini, sambutan cukup meriah dan ramai pelanggan yang menyukai kuah pekat yang Bisik-Bisik hasilkan,"
katanya kepada Citra.

Mi bandung ketam berharga RM15 sepinggan juga turut menarik perhatian pelanggan bila berkunjung ke Bisik-Bisik. Turut menggunakan kuah yang sama seperti mi bandung udang galah, mi bandung ketam memang mencuri tumpuan juga.

Uniknya lagi, variasi mi bandung di Restoran Bisik-Bisik menggunakan mi yang dihasilkan sendiri oleh seorang bumiputera dari Kampung Jawa, Klang.

"Beliau seorang yang pakar dalam bab pembuatan mi kuning ini. Saya tempah hampir 50 kilo sehari dengannya. Memang mi kuning dia cukup berkualiti dan bermutu tinggi.

Mungkin dek kualiti tersebut, mi bandung di Bisik-Bisik jadi siulan," ujarnya dengan menambah mi bandung Muar RM5, mi bandung udang RM8 dan mi bandung tulang RM7.50 turut dijual.

Selain sajian mi bandung, Bisik-Bisik turut menghidangkan asam pedas Mak Kiah yang memang sedap dan terbaik. Menawarkan beberapa jenis ikan seperti ikan pari, kembong, tenggiri, merah, jenahak dan patin untuk dimasakkan asam pedas. Harga sepinggan sekitar RM8 - RM25 sepinggan, bergantung kepada jenis ikan yang dipilih.

Dalam pada itu, menu lain yang tidak boleh diketepikan adalah kacang pol (roti dan kuah kacang pol) RM6, laksa Johor, sotong kangkung, tauhu bakar, nasi ayam warisan, mi rebus Johor, mi rebus tulang, makanan barat dan masakan panas.

Minuman istimewa

Untuk menghilangkan dahaga, jangan lupa mencuba air kathira JDT dan bandung soda yang masing-masing berharga RM3.50 untuk segelas.

Kedua-dua minuman tersebut mempunyai keistimewaan yang tersendiri dan pelanggan pastinya berpuas hati.

Norhaliza berkata, air kathira JDT begitu istimewa di Bisik-Bisik kerana ia adalah campuran kurma, barli, kembang semangkuk, badam, susu cair dan pandan.

"Warna minumannya hijau dan rasanya seakan daun pandan. Ia bertambah sedap jika dimakan bersama mi bandung udang galah," katanya.

Sementara itu, Norhaliza yang berasal dari Muar, Johor mengharapkan agar Bisik-Bisik menjadi pilihan seisi keluarga dan pelanggan akan gembira dan puas hati dengan segala hidangan dan perkhidmatan yang diberikan oleh kru Bisik-Bisik.

Monday, August 24, 2015

SAIZO CAFE-KOTA BHARU



SEWAKTU memasang angan-angan ke negeri Cik Siti Wan Kembang, perkara utama yang akan disenaraikan adalah lokasi terbaik untuk mengisi perut.

Sama ada sekadar ingin mencuba atau sememangnya anda kenal, negeri Kelantan kaya dengan pelbagai juadah menarik, tanpa mengira waktu. Pendek kata, ke mana sahaja haluan, anda melangkah dengan senang hati.

Boleh cuba kelainan rasa yang ditawarkan di Saizo Cafe, yang kedudukannya tidak jauh dari pusat bandar Kota Bharu memudahkan anda mencarinya. Jika kurang arif guna sahaja kepintaran aplikasi bantuan pandu arah GPS, pasti anda selamat sampai ke kafe ini.

Koleksi menu terlaris diolah daripada resipi keluarga yang juga berkemahiran tinggi mencipta masakan hebat! Sebut sahaja ikan bakar, ikan berempah, makanan eksotik seperti belut, maggi ketam, dan masakan panas semuanya sedia dihidangkan.

Begitu juga roti kuali yang jarang-jarang anda jumpa, pasti teruja untuk menjamah semua hidangan ini!

Mencipta kelainan tersendiri terutama dari segi hiasan dalaman, Saizo Cafe adalah salah satu port makan yang mampu penuhi selera anda. Melangkah masuk ke ruang makan, anda seolah-olah berada di restoran mewah.

Hiasan lampu menjadi pembuka selera, ditambah pula elemen klasik yang digantung di bahagian  dinding, melengkapkan kekemasan kafe milik Liyana Che Mohd Noor, 27, atau mesra membahasakan dirinya, Nana.

Dari hiasan hingga ke menunya, ditambah pula keramahan pemiliknya, nampak gayanya langkah kedua pasti menyusul. Ibu kepada dua cahaya mata ini, sememangnya wanita yang fokus dalam menyediakan sesuatu istimewa buat pelanggannya.

Memulakan perbualan, Nana menyenaraikan hidangan untuk sarapan pagi. Begitu meriah sekali, hidangan sarapan pagi hingga ke lewat malam, pelanggan dari pelbagai kategori pasti berpuas hati.

Katanya, menu sarapan pagi, disediakan mengikut pilihan pelanggan, dan sebagai anak jati Kelantan, tumpuan pasti kepada sajian seperti nasi berlauk, nasi kerabu serta kuih-muih tradisional, sedia dihidangkan sewal jam 7 pagi.

Anda penggemar gulai ayam kampung? Di sinilah salah satu lokasi yang boleh dipertimbangkan. Menu ini disediakan setiap hari, begitu juga kari kepala ikan, sup ayam kampung, dan ayam kampung goreng. Memang menggugat nafsu lebih-lebih lagi sedia dihidangkan bersama nasi panas.


Ayam kampung tarikan utama  

"Masyarakat Kelantan lebih sinonim dengan sarapan bersama nasi berlauk, jadi kelainnya, kami menggunakan ayam kampung dan sajian segar setiap hari," katanya.

"Tarikan utama juga adalah roti kuali, cara penyediaannya adalah dengan membakar di belakang kuali. cara ini seakan-akan sama dengan kemahiran orang timur tengah membuat roti tempayang," katanya.

Beralih kepada menu tengah hari, pelanggan boleh memilih untuk menjamah nasi campur atau aneka pesanan seperti sup tulang, sup belut, maggi ketam, dan istimewa juga maggi belut.

"Kami cuba pelbagaikan cita rasa agar pelanggan dapat nikmati hidangan dalam suasana yang berselera. Mungkin ada yang sedang mencari menu makanan eksotik seperti belut, jadi kepada yang baru ingin mencuba, menu kami pasti berbaloi," katanya.

Menurutnya, ikan bakar berempah juga tidak kurang hebatnya. Pilihan ikan segar jenis kerapu, pari, bawal, siakap, dan pelbagai lagi termasuk belut.

"Kami tawarkan pada harga RM5 untuk 100 gram siakap, dan paling rendah RM4 untuk 100 gram kembung. Boleh juga cuba menu untuk kesihatan, seperti ikan bakar yang dihidangkan bersama air asam, sebagai pencicah," jelasnya.

Katanya, menu-menu biasa seperti siakap masak stim, tiga rasa dan belut disediakan mengikut pesanan.

Menurut Nana juga, kebanyakan sajian adalah dari resipi diilhamkan sendiri oleh keluarganya yang sememangnya suka berniaga.

"Saya banyak didedahkan dengan selok-belok perniagaan, jadi tidak kekok menguruskan kafe ini tambahan pula, disokong penuh suami tercinta, Datuk Saizo Abdul Ghani.

"Kepakaran ibu bapa menguruskan perniagaan yang juga dalam bidang makanan menjadi inspirasi saya untuk terus mencari ilham mencipta resipi-resipi baru," katanya.

Di samping resipi tersendiri,  jelas Nana, Saizo Cafe juga dibantu tukang masak yang pakar dalam penyediaan selera Thai.

Melengkapkan hidangan, boleh cuba, pemanis mulut seperti ABC istimewa yang sememangnya kena dengan selera masyarakat kita. Disediakan juga menu masakan barat bagi yang ingin memilih makanan bergoreng untuk kudapan. Pulut bakar dan ais krim juga tidak dilupakan.

Melihat sambutan hebat setiap hari, perancangan untuk membuka cawangan baru sedang dalam proses pembinaan.

"Kami memilih satu lagi lokasi strategik iaitu di Wakaf Che Yeh sebagai cawangan seterusnya yang bakal dibuka awal tahun depan," katanya.


INFO 

Lokasi: Saizo Cafe, cabang Tiga Pasir Hor, Kota Bharu, Kelantan.
Sajian: masakan pantai timur dan Thai
Konsep: Moden dan klasik
Instagram: @nana_nurgaya #saizocafe
Waktu operasi: Sabtu-Khamis (7 pagi hingga 12 tengah malam Jumaat (4 petang-12 tengah malam)

Sunday, August 23, 2015

D'LAILA MEE UDANG@ MMA SANTAI CORNER-NILAI, N.SEMBILAN



BAGI penggemar makanan, saya ingin mencadangkan anda untuk singgah di gerai D'Laila Mee Udang @ MMA Santai Corner yang terletak di Nilai, Negeri Sembilan.

Di kedai ini, terdapat pelbagai makanan yang sangat sedap untuk dicuba, antaranya mee udang L, mee udang galah, mee udang + ketam, mee udang + kupang, mee ketam, mee udang M dan mee kupang. Harga bagi sepinggan hidangan sekitar RM7 hingga RM12.

Bagi peminat masakan asam pedas pula, anda sememangnya sudah memilih lokasi tepat untuk menjamu selera. D'Laila Mee Udang sedia menawarkan semua dengan variasi asam pedas claypot seperti asam pedas telur ikan mayong yang boleh dinikmati sebagai menu makan malam.

Selain asam pedas, kedai yang dimiliki oleh Norlaila Dollah Ahmed itu turut menyediakan menu lazat seperti asam tempoyak, lemak cili api dan kari.

Setiap set hidangan di atas telah disertakan sekali dengan nasi putih, telur masin, ulam-ulaman dan sambal belacan.

Saya bersama rakan-rakan blogger lain seperti Firdaus Azizi, Hafiz Rahim dan Hisyamudin Fadzil sudah mencuba semua menu dan ternyata memang sedap mengikut deria rasa dan selera makan kami.

Saya yakin, bagi yang baru kali pertama mencuba hidangan di sini, anda tentunya akan ke sini lagi untuk masa-masa akan datang.

Bagi anda yang ingin mencuba keenakan asam pedas claypot ini boleh pergi ke alamat berikut:

D'Laila Mee Udang @ MMA Santai Corner,  Jalan BBN 1/1F, Bandar Baru Nilai, 71800 Nilai, Negeri Sembilan.

Facebook: https://www.facebook.com/dlaila.suppower atau blog http://hazmanfadzil.com
Waktu operasi: 6 petang - 12 tengah malam

Saturday, August 22, 2015

RESTORAN RIZQ NASI KUKUS-SEKSYEN 7 SHAH ALAM

Keaslian masakan Kelantan

RESTORAN RizQ Nasi Kukus mula jadi sebutan. Penangan nasi kukus ayam goreng berempahnya memang menjadi! Orang ramai makin hari makin ramai. Memang terbaik hidangan yang disediakan oleh tukang masak, Haniza Mohd Noor, 50 bersama krewnya.

Pemilik restoran, Rosilawati Yaacob, 39, sangat gembira apabila RizQ Nasi Kukus diterima ramai. Walaupun tidak sampai setahun beroperasi, namun sambutan memang di luar dugaan.

Rosilawati yang mesra dipanggil Shiela berkata, kejayaan nasi kukus di restorannya itu bukan hanya terletak pada kepakaran tukang masaknya sahaja malah ada beberapa faktor lain yang membuatkan RizQ Nasi Kukus meriah dengan pelanggan.

Menurut Sheila, nasi kukus dimasak menggunakan resipi asli turun temurun keluarga manakala rempah ratus dan bahan-bahan masakan didatangkan khas dari Kelantan.

Untuk perapan ayam pula, bahan-bahan seperti halia, serai, serbuk kari (dari Kelantan), bawang merah, bawang putih, rempah ketumbar dan daun kari digaul sekali dan diperap selama dua hingga tiga jam untuk memastikan semua bahan sebati sebelum digoreng.

Sheila berkata, ayam goreng berempah digoreng ketika pelanggan tiba di restoran. Ini kerana, pihaknya mahu sajian itu dihidangkan 'panas-panas' untuk pelanggan.

Nasi kukusnya pula akan dihidangkan di atas daun pisang. Selain nasi kukus dan ayam goreng berempah, gabungan lauk lain seperti kerutuk, gulai kawah, kuah kari daging, kuah kari ayam, sambal garam, sambal ikan bilis dan ulam timun akan diletakkan dalam sepinggan nasi kukus.

Harganya pula cukup berpatutan. Sepinggan nasi kukus dan pilihan variasi air sirap hanya RM6.50 manakala ala carte RM6.

Wednesday, August 19, 2015

ZUL BURGER-TAMAN AIR TAWAR INDAH

Zul Burger Sempoi tawar lebih 30 hidangan

MANAWARKAN lebih daripada 30 hidangan burger pelbagai cita rasa, itu merupakan keistimewaan yang terdapat di gerai menjual burger milik Zukifli Che Ros, 47, di Taman Air Tawar Indah.

Selain hidangan burger daging ayam dan lembu, gerai yang lebih dikenali dengan nama Zul Burger Sempoi itu lebih istimewa apabila pengunjung juga boleh mendapatkan burger yang terdiri daripada pelbagai jenis daging antaranya rusa, kambing, burung unta, udang serta ikan keli.

Zulkifli berkata, pelbagai pilihan burger itu sentiasa mendapat tempat di hati pelanggannya.

“Pelanggan amat menggemari keenakan daging arnab serta burung unta, di samping rasanya yang enak, rasa dagingnya juga agak berbeza berbanding burger ayam serta daging.

“Itu menyebabkan pelanggan sering mendapatkan burger burung unta serta arnab di sini, lagipun tak banyak tempat yang tawarkan kepelbagaian seperti ini,” katanya.

Istimewanya di sini, Zulkifli akan memastikan kualiti daging yang dibelinya sebelum memasak dan menjualnya kepada pengguna.

“Setakat ini, saya hanya menggunakan satu jenis daging burger sahaja, tak mahu campur aduk, bukan apa kalau campur nanti keaslian rasanya akan hilang.

“Untuk memastikan keaslian cita rasa sosnya, saya akan mencampurkan sos yang digunakan untuk memberikan rasa yang berbeza kepada pelanggan, itu yang membuatkan burger yang dijual di sini lain dari mana-mana tempat,” katanya.

Menceritakan mengenai sejarahnya berniaga, bapa tunggal kepada dua anak ini berkata, dia mula mengusahakan perniagaan menjual burger ini sejak 14 tahun lalu.

“Masa itu, saya masih lagi bekerja tetap, saya bantu kawan berniaga, dari situ saya belajar sedikit demi sedikit tentang selok-belok perniagaan menjual burger ini.

“Kemudiannya, rakan tidak lagi mahu berniaga, saya mengambil alih tugasnya itu dan akhirnya saya menjalankan perniagaan menjual burger sepenuh masa,” katanya.

Menurutnya, cita rasa menjadi keutamaan kepadanya dalam penyediaan burger kepada pelanggan.

“Berniaga ini ada seribu satu macam pantangnya, yang paling utama adalah pelanggan, segala kehendak pelanggan harus dipenuhi.

“Macam dalam perniagaan burger ini, ada pelanggan tak mahu sayur, ada pula mahu lebih dan ada yang kurang, walaupun kita lihat macam remeh tapi kalau pelanggan mahukan macam itu, kita kena penuhi juga,” katanya.

Tuesday, August 18, 2015

IKAN LUMBA LUMBA DITEMUI MATI

PONTIAN - Penemuan ‎seekor anak ikan lumba-lumba yang tersangkut di jaring nelayan berdekatan dengan pesisir pantai Tanjung Piai, menggemparkan kerana mamalia itu sangat asing di negara ini.Disangka kayu rupanya ikan lumba-lumba

‎Nelayan, Jemadin Atan, 53 yang menemui ikan lumba-lumba itu berkata, dia terkejut melihat satu objek besar berbentuk pelik terapung berhampiran jaring yang dipasang ketika berada di laut kira-kira 11.00 pagi, semalam.

‎"Saya sangka kayu pada mulanya kerana ia berwarna hitam tetapi bentuknya agak pelik kerana mempunyai sirip. Selepas didekati rupanya seekor ikan lumba-lumba yang telah mati.

"‎‎‎Ketika itu air laut sedang pasang, jadi saya dan seorang lagi rakan hanya menolak bangkai ikan lumba-lumba itu untuk dibawa ke jeti," katanya.

Namun tidak lama kemudian, dia melihat seekor lagi ikan lumba-lumba yang masih bernyawa berhampiran jaring tidak jauh dari lokasi bangkai ikan lumba-lumba ditemui. ‎

"Setelah didekati rupanya sirip ikan itu tersangkut pada jaring menyebabkan ikan lumba-lumba itu tidak mampu bergerak.

"Selepas jaring yang tersangkut itu dilepaskan, ikan itu bergerak ke laut dan kelibatnya hilang daripada pandangan,"katanya.

‎Dia yang sudah 53 tahun menjadi nelayan mengangap kejadian itu sebagai sesuatu luar biasa kerana belum pernah terjadi ikan lumba-lumba terdampar di kawasan pesisir pantai Tanjung Piai.

"Bangkai ‎ikan lumba-lumba dengan anggaran berat 130kilogram dan sepanjang 2 meter itu diangkat menggunakan bantuan kren daripada bot ke jeti.

"Penemuan bangkai ikan ini amat pelik kerana sebelum ini bangkai ikan dugong‎ sahaja yang sering dilaporkan ditemui di perairan selatan Johor," katanya.

Sementara itu, Pegawai Perikanan Daerah Pontian, Abdul Taib Japar berkata, bangkai ikan lumba-lumba itu telah dihantar ke Pusat Penyelidikan Ternakan Ikan Air Payau di Gelang Patah untuk tindakan selanjutnya.

Jelasnya, pihaknya dimaklumkan oleh nelayan tempatan mengenai penemuan bangkai seekor ikan lumba-lumba ‎yang terdampar di jaring nelayan berhampiran pesisir laut Tanjung Piai.



Saturday, August 15, 2015

MEE UDANG WARUNG TOK MAT-TANJUNG BUNGAH, P.PINANG

Warung Tok Mat janjikan kepuasan
PULAU Pinang antara  sebuah negeri yang menjadi kunjungan utama buat penggemar mi udang.

Kesemua menu mi udang yang disediakan di sini mempunyai rasa tersendiri malah mampu menepati cita rasa penggemar mi berkenaan.

Di Warung Tok Mat Mi Udang, pemilik menyajikan menu mi udang sebagai santapan utama.

Menariknya udang di kedai berkenaan segar, mana tidaknya, pemilik kedai sendiri turun ke laut dan menangkap udang untuk dihidangkan kepada pelanggan di situ.

Pemilik, Rahmah Abdullah, 44, berkata, selain mi udang sebagai menu utama, terdapat pelbagai jenis masakan lain.

Menurutnya, ia termasuk udang masak mentega, udang masak merah, udang masak kunyit dan sebagainya.

“Untuk mi udang, harganya di antara RM13 hingga RM18 semangkuk bergantung kepada saiz udang,” katanya.

"Selain menu berasaskan udang, sotong goreng tepung antara menu pilihan pelanggan. Kami turut menyediakan mi ketam dan pelbagai jenis masakan panas," katanya.

Lebih menarik Rahmah bersama suaminya, Morad Mat, 49, adalah bekas chef di beberapa hotel terkenal.

“Jadi kesemua masakan di sini saya, suami dan anak sahaja yang masak, kami tidak menggunakan orang luar untuk memasak. Rasa pastinya masih kekal sama,” katanya.

Kedai yang mula dibuka pada 2005  ini terletak berhampiran dengan Masjid Terapung Tanjung Bungah yang dibuka dari jam 6 petang hingga 2 pagi.

Wednesday, August 12, 2015

50 KUBUR GHAIB DITELAN HAKISAN

50 kubur 'ghaib' akibat hakisan

PONTIAN - Tanah Perkuburan Rimba Terjun terus berisiko ditelan bumi berikutan hakisan tanah yang semakin serius berlaku setiap kali air pasang sejak empat tahun lalu.

Penduduk, Abdul Kamal Suboh, 66, berkata, akibat kejadian itu juga, hampir 50 kubur di tanah perkuburan berkenaan 'hilang'.

Menurutnya, masalah hakisan semakin kritikal walaupun benteng batu-bata telah dibina di kawasan berkenaan.

“Kalau tidak silap banyak kubur yang rosak kerana kedudukannya berhampiran dengan kawasan tali air yang berdekatan dengan laut.

"Hakisan di tanah perkuburan ini sudah lama berlaku dan kami amat bimbang sesuatu yang buruk terjadi," katanya.

Kata Abdul Kamal, masalah tersebut sudah diadukan kepada pihak berkaitan namun sehingga kini benteng batu tersebut masih belum ditinggikan dan hanya kubur lama yang retak dibaiki.

Tambahnya, melihat hakisansemakin teruk, penduduk membina benteng baharu dengan menggunakan bahan binaan terbiar yang ditinggalkan berhampiran kawasan perkuburan.

"Kita sangat berharap pihak bertanggungjawab datang ke sini dan melihat sendiri masalah berkenaan," katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Sementara itu, Mohd Ali Jahor, 53, pula mencadangkan supaya pihak berkaitan membina benteng lebih tinggi bagi mengelak hakisan tanah berlaku.

Katanya, langkah itu mungkin dapat mengurangkan risiko tanah runtuh yang boleh menyebabkan kawasan perkuburan semakin sempit.

"Kita bimbang makin banyak tanah yang runtuh, dan air pasang akan melimpah ke kawasan tanah perkuburan. Kalau berdiri di tepi benteng, kita boleh lihat makin banyak tanah yang runtuh dan mendap di dalam tali air," katanya.

Justeru itu, Mohd Ali berharap supaya pihak berkaitan mengambil langkah-langkah pengawalan dan pemantauan bagi memastikan tiada lagi kubur yang hilang di situ.

AURA WESTERN FOOD-TAMAN SRI RAMPAI KL

STIK daging dan chicken chop antara sajian masakan Barat yang sudah sebati dengan selera orang Timur. Popularitinya membuatkan semakin banyak restoran menawarkan menu Barat, dengan sentuhan cita rasa tempatan bagi memenuhi selera orang ramai.
Keenakan dan kelazatan masakan-masakan ini bertambah memikat dengan gabungan sos-sos yang cukup menyelerakan seperti sos lada hitam, sos barbeku, dan sos cendawan.
Antara yang masih dianggap baharu, ialah Aura Western Food, yang terletak di No. 13, Jalan Rampai Maju 1, Taman Sri Rampai, Kuala Lumpur.
Restoran ini dikendalikan oleh pasangan suami isteri, Nurul Hasfizah Hassan, 40, dan Tengku Amar Tuan Nasir, 42, dan tidak ketinggalan dua orang rakan kongsi yang merupakan chef di restoran tersebut.
Ketika ditemui baru-baru ini, jelas Nurul Hasfizah, restoran tersebut mula beroperasi pada 1 November tahun lalu.
Menawarkan lebih 50 menu, Nurul Hasfizah memberitahu, restorannya bukan 100 peratus berkonsepkan masakan Barat kerana turut menyelitkan menu-menu tempatan bagi memberi lebih pilihan kepada pengunjung, terutama mereka yang kurang menggemari masakan Barat.
“Kami sedar pengunjung yang datang ada pelbagai cita rasa. Malah dalam satu keluarga pun mereka menggemari makanan-makanan yang berbeza. Mungkin si bapa ingin makan makanan Barat, manakala emak dan anak mahukan hidangan tempatan.
“Disebabkan itu kami membuat keputusan untuk ‘menyelitkan’ menu-menu tempatan dalam usaha memberikan lebih pilihan kepada pengunjung,” ujarnya.
Beroperasi setiap hari dari pukul 3 petang hingga 12 tengah malam, Aura Western Food pastinya dapat memenuhi cita rasa semua kerana hidangan dimasak mengikut permintaan pelanggan.
Ini bermakna, pelanggan boleh meminta bagaimana daging atau ayam hendak dimasak seperti masak sepenuhnya atau separuh.
Antara menu yang ditawarkan di Aura Western Food ialah burger daging Jnr Carlos, Aust sizzling rib eye, sup cendawan, chicken chop keju, piza, mi hailam, dan nasi goreng Carlos.
Apa yang istimewanya di sini, sup cendawan serta sos-sos seperti sos lada hitam, sos cendawan, dan sos barbeku dimasak sendiri menggunakan resipi sendiri.
Menurut Nurul Hasfizah, pihaknya amat menitikberatkan soal kualiti dan kesemua bahan-bahan yang digunakan adalah bahan-bahan segar tidak kira bahan basah atau pun kering.
Pihaknya mengimport daging dari Australia dalam usaha mengekalkan keenakan rasa sebenar masakan Barat, selain hanya memasak makanan mengikut tempahan pelanggan.
“Di sini kami cukup menitik beratkan soal kualiti kerana kami sedar sekarang persaingan cukup sengit dan seboleh-bolehnya kami ingin membuat pengunjung mengunjungi lagi restoran kami pada masa akan datang.
“Pada masa yang sama kami sentiasa menilai kembali menu-menu yang disajikan dan akan turut mengambil perhatian segala komen yang diberikan pelanggan,” sambungnya lagi yang juga merupakan pegawai akaun syarikat.
Nurul Hasfizah berkata, dia dan suami dibantu seramai lapan orang pekerja di samping dua orang chef yang cukup berpengalaman.

Monday, August 10, 2015

KAMPACHI RESTAURANT-JLN SULTAN ISMAIL KL

Picture
Adakah anda penggemar makanan Jepun seperti teppanyaki, tempura, shabu-shabu atau wanko soba dan rindu untuk merasai masakan dari negeri matahari terbit itu yang kebanyakannya berasaskan makanan laut mentah?
Istimewanya makanan Jepun ialah hidangan yang disusun kemas dan cantik. Masyarakat Jepun sendiri berpendapat, “makan guna mata” ada benarnya. Bagi mereka, makanan yang enak itu perlu cantik dipandang.
Cantik dalam erti kata sebenar bukan setakat rupa, malah kesegaran dan kualiti bahan menjadi keutamaan. Tidak hairanlah masyarakat Jepun sanggup berbelanja besar semata-mata untuk mendapatkan makanan yang cantik dan elok.
Menurut Pengurus Pemasaran dan Jenama Kampachi Restaurants Sdn. Bhd., Diana Roslam, makanan Jepun ringkas dan mudah disediakan.
Selain itu, kebanyakan restoran Jepun menyediakan makanan yang segar.
“Di Kampachi, kami mempunyai ikan dan makanan laut yang diterbangkan dari Jepun. Walaupun harga mahal tetapi pelanggan berpuas hati kerana rasanya yang lazat dan segar.
“Kebiasaannya makanan Jepun dihidang mentah atau dimasak ringkas shoyu (kicap) dan lada sulah. Selain itu, terdapat juga hidangan yang digoreng bersama tepung, namun tetap mengekalkan kerangupan dan kesegaran bahan yang digunakan,” katanya.
Makanan yang menjadi kegemaran ialah myoga ohitashi (bunga mangkuk), teppayanki kuruma ebi, gindara saikyoyaki (ikan), soft kani maki (ketam lebut) dan sebagainya.
Menariknya, bahan mentah seperti ikan dan makanan laut perlu dimakan bersama wasabi (pes hijau pedas) dan pada pendapat orang Jepun, wasabi mampu membunuh bakteria yang terdapat di dalam makanan tersebut.
Boleh dikatakan kebanyakan makanan Jepun mempunyai banyak protein yang baik untuk kesihatan seperti mengurangkan serangan sakit jantung.
Kebanyakan hidangan juga disediakan dalam kuantiti yang kecil yang menggalakkan orang ramai makan dalam kuantiti terhad.
Kesemua hidangan Jepun ini enak dinikmati bersama teh hijau panas atau pun sejuk yang baik untuk proses penghadaman makanan.
Pengunjung Kampachi juga pasti tertarik kerana restoran ini mempunyai dekorasi moden tetapi masih mengekalkan citarasa tradisi makanan Jepun.

Friday, August 7, 2015

PERLU BALAI BOMBA DI KUKUP

Mahu balai bomba di Kukup

PONTIAN - Penduduk di beberapa kampung di Kukup merayu, agar sebuah balai bomba dibina di sini memandangkan jumlah penduduk makin bertambah, susulan pembangunan pesat hasil kewujudan kawasan industri pesisir pantai di Tanjung Bin.

Penduduk, Bachok Abdullah, 55, berkata, penduduk mengharapkan sebuah balai bomba baharu di Kukup yang mempunyai banyak kampung dan pekan kecil seperti Rambah, Penerok, Permas, Belokok, Telok Kerang, Tanjung Piai dan Kukup.

Katanya, kewujudan sebuah balai bomba baharu di situ amat membantu penduduk bagi menghadapi situasi getir terutama membabitkan kebakaran rumah dan sebagainya.

Selain itu, gerakan mencari dan menyelamat juga mudah dilakukan jika berlaku situasi tidak diduga seperti kehilangan nelayan dan pemancing di laut.

“Buat masa ini, terdapat sebuah pasukan bomba sukarela di Permas Kukup.

“Namun bagi kes-kes kebakaran besar, pasukan bomba dari bandar Pontian akan dipanggil, bagaimanapun jarak antara Pontian dan Kukup agak jauh iaitu kira-kira 20 minit masa perjalanan,” katanya.

Bagi Mohd Rusly Abas, 39, kebanyakan rumah di kawasan Kukup Laut masih dibina dengan kayu dan kedudukannya rapat berisiko tinggi terdedah kepada bencana tidak diduga seperti kebakaran.

“Kebanyakan rumah kayu dibina rapat, jika berlaku kebakaran api cepat merebak.

“Jika ada balai bomba, bantuan segera dapat diberikan, mungkin risiko tinggi dapat dielak," katanya.

Selain itu, katanya, penduduk tidak mahu kejadian kebakaran pada tahun 2009, mengakibatkan 11 rumah kedai terbakar berulang kembali pada masa depan.

Sunday, August 2, 2015

CHERITERA CAFE-UUM KAMPUNG BARU KL

MENGHIDANGKAN pelbagai makanan fusion iaitu gabungan­ makanan barat dan tempatan, Cheritera Cafe ternyata memenuhi cita rasa pelanggan.
Menurut pemiliknya, Haslinda­ Rahman, 37, dia dan suaminya, Agus Sany Ahmad, 38, memanfaatkan teknologi masa kini seperti Facebook dan Instagram untuk mengambil tempahan makanan.
“Boleh dikatakan 90 peratus tempahan yang diterima adalah melalui online. Kita menggunakan kaedah itu kerana lebih mudah dan menyenangkan pelanggan untuk memilih menu dan membuat tempahan.
“Menu juga tidak tetap kerana­ pelanggan boleh membuat pilihan mengikut bajet mereka termasuk yang berharga serendah RM10 untuk seorang,” katanya ketika ditemui baru-baru ini.
Menurut Haslinda, suaminya­ juga merupakan cef yang bertanggungjawab menyediakan makanan di kafe tersebut.
Selain itu, beliau berkata, kafe itu akan dibuka kepada pelanggan yang telah membuat tempahan awal bagi memastikan makanan yang disediakan sentiasa segar.
“Bagi memudahkan pelanggan, kami juga menyediakan perkhidmatan ­penghantaran makanan ke pintu rumah atau pejabat mereka,” ujarnya.­
Antara menu yang disediakan termasuklah ketam berempah,­ chicken parmaggiano ala’ato with safron potato dan wrappped beef shabushabu with asparagus.
Hidangan lain ialah asam pedas Mak Mina, ketam bunga masam manis pedas dan masak lemak tulang rusuk.
Merupakan pengusaha katering­ tetap bagi syarikat Shell Malaysia, kafe tersebut terletak di tingkat bawah bangunan­ Universiti Utara Malaysia kampus Kuala Lumpur, Jalan Raja Muda Abdul Aziz, Kampung Baru.
Untuk sebarang tempahan boleh hubungi Haslinda di talian 017-3389865 atau layari Facebook atau Instagram Cheritera­ Cafe.

Saturday, August 1, 2015

AB CAFE-JALAN AGRYLL P.PINANG

UNTUNGNYA apabila pemilik sebuah kafe juga merupakan seorang pereka fesyen. Ini kerana pelanggannya dapat menikmati pengalaman menjamu selera seperti di dalam sebuah butik. Itulah kelainan yang ditawarkan AB Cafe yang terletak di Jalan Agryll, Pulau Pinang.
Menjadikan restoran yang baru dibuka tahun ini lebih istimewa adalah pengusahanya, Aini Bakker turut menyelitkan elemen-elemen yang menjadi minatnya termasuk seni dan muzik. Kesemua elemen itu bersatu di dalam kafe ini sekali gus menjanjikan pengalaman menjamu selera yang unik dan berbeza dalam kalangan pelanggannya.
Kelainan seperti ini sangat penting, apatah lagi di negeri ini yang menyaksikan hampir setiap bulan kafe baharu dibuka memandangkan adanya sambutan menggalakkan daripada orang tempatan dan pelancong asing.
Namun lebih menjadikan AB Cafe ini istimewa adalah ia milik usahawan bumiputera, justeru tidak timbul isu status halal makanan yang disaji.
Bagi yang pernah ke negeri ini, pastinya cukup menyedari bagaimana sukarnya untuk mencari kafe yang halal kerana kebanyakannya diusahakan bukan Islam. Berikutan itu, kewujudan AB Cafe betul-betul di jantung bandar raya Georgetown memberi alternatif kepada pelancong Muslim untuk menikmati makanan dalam suasana santai tetapi eksklusif.
Berkecimpung lebih 15 tahun dalam dunia peragaan fesyen di bawah jenama Aini Bakker, memiliki kafe sendiri adalah impian yang tidak pernah terpadam dalam diri Aini. Rasa ingin berkongsi selera dan kecintaannya terhadap dunia masakan semakin tinggi apabila disahkan menghidap kanser payu dara kira-kira tujuh tahun lalu.
Katanya, dugaan itu mengajarnya untuk lebih mengambil berat soal pemakanan iaitu yang menekankan aspek kesihatan selari dengan keadaan dirinya sebagai penghidap kanser.
“Sebab itulah menu makanan yang ditawarkan di kafe ini adalah cetusan idea saya sendiri dan berdasarkan pengalaman saya sebagai penghidap kanser.
“Namun, itu tidaklah bermakna menu yang saya tawarkan kurang dari segi rasa, sebaliknya pelanggan mendapat kelebihan dari segi makanan yang lebih sihat,” katanya kepada S2 baru-baru ini.
Meskipun berstatus kafe yang menawarkan menu istimewa dari barat, namun harga yang ditawarkan AB Cafe adalah sangat berpatutan iaitu antara RM7 hingga RM25.
Setakat ini, terdapat kira-kira 15 menu ditawarkan AB Cafe dengan yang paling mendapat sambutan pelanggan adalah Smokey Meatball Bolognese (With Wedges). Turut menjadi pilihan pelanggan adalah dua jenis spageti iaitu bolognese dan meatball, selain lasagna dan pizza.
Menariknya, kesemua menu ini adalah hasil gabungan idea dan cita rasa Aini dan Cef Nazri Satari yang mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam dunia kulinari.
Menu Barat itu disajikan bermula pukul 6 petang hingga 11 malam, manakala antara pukul 3 petang hingga 6 petang pula, pelanggan boleh memilih pelbagai jenis kek dan kopi.