BANNER KEMANGI

BANNER KEMANGI

FACILITIES

FACILITIES

Sunday, March 30, 2014

JAMU SELERA DI PUNCAK GUNUNG JERAI

SEBAHAGIAN pelanggan menikmati makan malam stimbot dan barbeku bersama keluarga
 dalam kedinginan malam di Restoran Puncak Kedah, Gunung Jerai, Gurun, Kedah.

Bagaimana rasanya menghirup sup atau tom yam panas dalam keadaan cuaca sejuk? Tentu sekali ia cukup menyelerakan, sekali gus membuatkan kita sukar untuk berhenti daripada menambah semangkuk demi semangkuk untuk terus menikmatinya.
Bagi merasai pengalaman sebegitu, tidak perlulah kita berbelanja besar ke luar negara, sebaliknya kita hanya perlu membuat tempahan di Restoran Puncak Kedah yang terletak begitu hampir dengan puncak Gunung Jerai, Kedah dalam kawasan The Regency Jerai Hill Resort.
Paling istimewa di situ, sudah tentulah hidangan stimbot serta barbeku yang menyajikan pelbagai makanan laut serta sayuran segar sedia untuk dinikmati pelanggan restoran.
Menurut Ketua Chef Restoran Puncak Kedah, Ayob Yahaya, disebabkan keistimewaan lokasi dan hidangan berkenaan, ada pengunjung sanggup datang dari jauh dan berkunjung ke situ semata-mata mahu menikmati keunikan lokasi dan keenakan makanan di situ.
"Memang ada dalam kalangan pelanggan tetap kami termasuk dari Pulau Pinang yang datang pada sebelah malam semata-mata mahu menikmati stimbot dan barbeku di sini, sekurang-kurangnya dua atau tiga kali dalam sebulan.
"Keunikan menjamu selera di sini, ada kalanya suhu mencecah sehingga 17 darjah celcius menyebabkan mulut ‘berasap’ ketika bercakap. Sudah tentu, keadaan itu menambah selera pengunjung untuk menikmati stimbot dan barbeku segar yang kami sediakan," katanya.
Sebagai pembuka selera, antara hidangan yang sering menjadi pilihan pengunjung adalah sup cendawan, manakala kek lobak merah istimewa yang penuh dengan serat dihidangkan sebagai penutup sajian bersama teh tarik.
Dibuka bermula pukul 11 pagi sehingga 11 malam setiap hari, para pengunjung hakikatnya tidak hanya menjamu selera, sebaliknya turut berpeluang menjamu mata melihat pemandangan indah dari restoran berkenaan.
Jika pada waktu siang, pengunjung berpeluang menikmati keindahan sawah padi, lautan serta beberapa pulau berdekatan termasuk pulau legenda, Langkawi dari tempat duduk restoran.
Di sebelah malamnya pula, lampu-lampu pelbagai warna menghiasi kawasan sekitar, sekali gus mencipta suasana romantis buat pasangan bercinta.
Ayob menambah, bagi mana-mana pihak yang datang berkumpulan, mereka boleh membuat pilihan sama ada mahu menikmati hidangan di restoran atau di mana-mana kawasan yang dirasakan sesuai termasuk di sekitar kolam renang.
"Kami menyediakan perkhidmatan yang agak fleksibel di sini dan harga dikenakan berbeza mengikut permintaan pelanggan terhadap apa yang mereka mahu.
"Tetapi untuk stimbot biasa, kami mengenakan caj sebanyak RM28++ seorang dewasa, manakala untuk stimbot barbeku harganya adalah sekitar RM38++ seorang," katanya.

Saturday, March 29, 2014

JADIKAN PULAU PISANG DESTINASI PELANCONGAN

TEE Siew Keong (kiri) bermain-main dengan arnab yang terdapat di Sri Tanjung Leisure Farm, 
Kayu Ara Pasong, Pontian, kelmarin.

PONTIAN 28 Mac - Pontian akan dipromosikan sebagai destinasi pelancongan berasaskan alam semula jadi selain aktiviti memancing di atas kelong di Pulau Pisang yang dimajukan oleh nelayan tempatan selain menikmati keindahan alam semula jadi pulau berkenaan.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan Negeri, Datuk Tee Siew Kiong menyarankan agar aktiviti memancing di atas kelong itu juga seharusnya menggunakan perkhidmatan bot yang diusahakan oleh nelayan sebagai produk pelancongan kepada daerah ini.
"Umum mengetahui setiap daerah mempunyai keunikan serta tarikan masing-masing yang perlu diambil peluang oleh Jawatankuasa Pelancongan Daerah supaya mampu menjadi aset yang bernilai, ia sekali gus dapat memberi nilai tambah kepada pengusaha pelancongan kecil-kecilan untuk menjalankan aktiviti.
"Aktiviti memancing di atas kelong perlu dipromosikan sebagai tarikan baharu kepada pelawat dari luar Pontian terutama kaki-kaki pancing yang inginkan suasana memancing bersama keluarga," katanya kepada pemberita sempena lawatan kerja bagi mendekati sektor pelancongan tempatan di Sri Tanjung Leisure Farm, Kayu Ara Pasong, di sini semalam.
Menurut Siew Kiong, promosi tersebut pada masa sama membantu menarik pelancong ke destinasi menarik yang lain di daerah tersebut seperti Taman Negara Johor Tanjung Piai, Taman Negara Pulau Kukup, Hutan Reakreasi Sungai Peradin mahupun Hutan Paya Bakau Tampok Laut.
Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pulai Sebatang menambah, lawatan kerja ke setiap daerah diharap dapat membantu meningkatkan kedatangan pelawat sempena Tahun Melawat Malaysia 2014 berikutan harapan kerajaan negeri agar bilangan pelancong dapat ditingkatkan dengan tempoh menetap lebih lama.
"Saya berharap maklumat mengenai tempat-tempat penginapan termasuk pengusaha inap desa dapat dimaklumkan kepada ejen-ejen pelancongan supaya mereka mempunyai maklumat mengenainya.
"Jawatankuasa Pelancongan Daerah disarankan menyediakan risalah berkaitan tempat-tempat menarik, medan selera, pusat menjual cenderamata, pengusaha IKS mahupun tempat rekreasi," katanya lagi.

Saturday, March 22, 2014

SIMPANG 3 JADI LALUAN MAUT

  • Simpang tiga jadi laluan mautKeadaan simpang tiga Kayu Ara Pasong yang berbahaya memerlukan lampu isyarat.
 1 / 1 
PONTIAN - Simpang tiga Kayu Ara Pasong berhampiran Taman Desa Seri Ara menjadi zon berbahaya kerana kemalangan kerap berlaku di situ terutama pada waktu puncak di sebelah pagi dan petang.

Tinjauan Sinar Harian ke lokasi mendapati, kawasan tersebut tidak mempunyai lampu isyarat sehingga menyukarkan kenderaan bergerak ketika keluar masuk simpang terbabit.

Penduduk, Mohammad Salleh berkata, ketiadaan lampu isyarat membahayakan penduduk dan pengguna jalan raya.

Katanya, pihak berkuasa perlu memasang segera lampu isyarat bagi mengelakkan  kemalangan.

“Penunggang motosikal sering kali terlibat dalam kemalangan di simpang tiga ini, sehingga ada yang membawa kematian.

“Sikap pemandu yang tidak berhati-hati di laluan keluar masuk simpang tiga ini menjadi faktor kemalangan sering berlaku ,”katanya.

Selain itu, keadaan jalan yang lurus menyebabkan pemandu sering memandu kenderaan dengan laju sehingga sukar melihat kenderaan lain yang keluar masuk simpang terbabit.

“Laluan simpang tiga ini yang terletak berhampiran dengan sebuah stesen minyak dan kilang akan bertukar menjadi sibuk pada sebelah petang dan pagi," katanya.

Sementara itu Pengerusi jawatankuasa penduduk, Lim Ah Heng berkata, masalah simpang tiga merbahaya tersebut sudah diajukan kepada pihak berkaitan untuk tindakan selanjutnya.

Katanya,  langkah segera perlu diambil bagi mengelakkan kemalangan jalan raya terus berlaku.

“Pihak berkuasa juga perlu memperbanyakkan pemasangan papan tanda keselamatan jalan raya bagi mengelakkan pengguna keliru dan memudahkan mereka keluar masuk simpang terbabit.

“Sekiranya lampu isyarat tidak dapat dipasang, jawatankuasa penduduk mencadangkan agar hanya satu laluan sahaja dibuka dari arah Kayu Ara Pasong menghala ke laluan Benut.

“Pemandu boleh buat pusingan U di Pontian Besar yang lebih selamat dan tidak berisiko,” katanya.

HUTANA LIPUR GUNUNG PULAI 1 MUNGKIN DIBUKA SEMULA

KULAIJAYA - Kerajaan negeri sedang mempertimbang membuka semula Hutan Lipur Gunung Pulai 1 kepada orang awam memandangkan terdapat permintaan penduduk setempat untuk menghidupkan kembali kawasan tarikan
pelancong itu. 
Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata pihaknya telah meminta agar Jabatan Perhutanan membuat laporan dan kajian menyeluruh mengenai kawasan hutan lipur itu.
"Kajian itu akan melihat kalau dibuka, sejauh manakah kita dapat meminimumkan kesan (risiko) atau meningkatkan keselamatan pengunjung dan penduduk yang tinggal di kawasan itu," katanya ketika berucap sewaktu lawatan
kerja sulungnya di daerah itu, di sini hari ini. 
Hutan lipur itu ditutup sejak 2001 atas nasihat dan kajian Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (Johor) selepas peristiwa banjir lumpur pada tahun yang sama, yang menyebabkan struktur tanah menjadi kurang stabil.
Tragedi banjir lumpur itu mengorbankan lima nyawa dan menghanyutkan empat buah rumah di Kampung Seri Gunung Pulai, di kaki Gunung Pulai. 
Sementara itu, menteri besar berkata kerajaan negeri telah mengenalpasti dua sektor baru iaitu kesihatan dan pemprosesan makanan yang berpotensi untuk dibangunkan di daerah itu.
Selain itu, kerajaan negeri juga meminta Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA) mengambilkira pembangunan daerah Kulaijaya untuk dimasukkan ke dalam Pelan Pembangunan Komprehensif 2 Wilayah Iskandar yang kini dalam proses kajian.
Pelan itu, yang merupakan kesinambungan kepada pembangunan Wilayah Iskandar, dijangka siap suku kedua tahun ini

RESTORAN BIJAN-BUKIT BINTANG














RESTORAN yang terletak di Jalan Ceylon, Kuala Lumpur ini mampu memuatkan sehingga 220 
orang pelanggan pada satu masa.
DENDANGAN lagu-lagu zapin yang berkumandang di corong pembesar suara seolah-olah mengalu-alukan kedatangan kru Jurnal ke Restoran Bijan baru-baru ini.
Berlatarbelakangkan bangunan-bangunan tinggi di ibu kota, premis yang terletak di Jalan Ceylon berdekatan Bukit Bintang, Kuala Lumpur itu mempunyai keunikan tersendiri.
Terkenal dengan seleksi masakan Melayu tradisi, konsep nuansa Nusantara digarap sepenuhnya dalam seni hiasan dalaman bagi membangkitkan cita rasa klasik kepada restoran tersebut.
Malah, premis yang telah beroperasi selama hampir 10 tahun itu turut disuntik dengan pemilihan barang hiasan bermotifkan batik bagi menyerlahkan nilai eksklusifnya.
Menurut Pengurus Kanan Pemasaran dan Jualannya, Selena Mak, batik ialah seni kraf yang cukup sinonim dengan adat serta budaya Melayu serantau.
Justeru, katanya, elemen batik tradisional diketengahkan menerusi pelbagai aspek bermula daripada perincian hiasan dalaman sehingga kepada pakaian seragam pelayan agar tampak bersesuaian dengan konsep restoran yang menyajikan hidangan Melayu.
"Di sini, baik pelayan wanita atau lelaki, mereka akan mengenakan pakaian seragam berwarna hitam bersama apron bercorak batik.
"Napkin yang biasanya digunakan daripada kain putih juga diganti dengan fabrik batik. Jadi ia akan nampak kontra apabila digandingkan dengan alas meja putih.
"Hiasan bunga orkid dalam pasu bunga kecil di setiap meja makan pula menambah seri kepada ruang," jelasnya.

RUANG santai dihias secara minimalis.

Kesinambungan perincian motif batik terus dapat dilihat menerusi penggunaan elemen itu pada deretan bantal-bantal kecil yang disusun kemas di atas sofa di ruang santai restoran tersebut.
"Kami menerapkan unsur ini pada hampir keseluruhan ruang bagi menimbulkan kelainan selain mengekalkan ciri-ciri Melayu asli," katanya sambil memberitahu, restoran itu mampu memuatkan sehingga 220 pelanggan pada satu masa.
Menjengah ke ruang makan utama, restoran yang terkenal dengan juadah seperti ayam kuzi, udang masak lemak tempoyak, tulang rusuk panggang serta itik rendang itu menggunakan set kerusi dan meja makan kayu.
"Pemilihan perabot daripada kayu menyuntik cita rasa mewah kepada dekorasi restoran," ujarnya.
Ukiran arca berbentuk flora yang melatari dinding ruang itu pula menerbitkan pesona tersendiri sekali gus memberi kesan dramatik dan penuh misteri kepada sudut tersebut.
Di satu sudut lain pula, pemidang buluh dengan lukisan batik motif pepatung mendominasi sebahagian besar dinding restoran.
Ia menjadi titik tumpu utama dan dapat dilihat sebaik sahaja kaki melangkah ke bahagian tersebut.
Sebuah sudut yang dipisahkan dengan pembahagi dinding bercorak batik turut disediakan bagi pelanggan yang inginkan privasi.
Bagaimanapun, ruang yang mampu memuatkan 20 orang pelanggan itu diberi pendekatan berbeza dengan hiasan lukisan cat air yang berunsurkan kebudayaan masyarakat Cina.
Bijak menggunakan ruang sedia ada, restoran yang merupakan banglo satu tingkat itu turut memiliki ruang makan di laman kedai.
Menariknya, ruang tersebut berbumbungkan tikar mengkuang lusuh untuk menggalakkan pencahayaan serta pengudaraan semula jadi.

MASAKAN Melayu tradisi menjadi hidangan signatur kepada restoran ini.

Limpahan cahaya samar daripada gantungan lampu sangkar yang diperbuat daripada rotan pula mencipta suasana romantis.
Kehijauan daripada rimbunan pepohon dan tumbuhan dalam pasu memberikan aura segar buat pelanggan yang ingin merehatkan tubuh dan minda selepas penat bekerja.
Sebaris potongan buluh yang diikat seakan-akan pagar menjadi dinding yang memisahkan kawasan letak kereta dengan ruang masuk.
Palitan cat dalam palet warna sejuk seperti rona ungu dan kelabu dipilih bagi menyerlahkan konsep Nusantara itu.
Dekorasi unik tersebut bukan sahaja mencipta kelainan malah dapat mewujudkan suasana tenang serta mendamaikan.
Pemilihan konsep itu juga secara tidak langsung menjadikan restoran itu seakan-akan bersatu dengan alam semula jadi di sekelilingnya.
Dalam pada itu, Selena memberitahu, Restoran Bijan turut menyediakan ruang untuk mesyuarat korporat, sambutan majlis perkahwinan, ulang tahun dan hari lahir.
"Pelanggan boleh mengadakan majlis ringkas sambil menikmati pelbagai jenis hidangan makanan enak yang disediakan di restoran ini," katanya.

SOLAT ITU WAJIB

FIRMAN Allah SWT yang bermaksud: Dan perintahkanlah keluargamu serta umatmu mengerjakan sembahyang dan hendaklah engkau tekun bersabar menunaikannya. Kami tidak meminta rezeki kepadamu, (bahkan) Kamilah yang memberi rezeki kepadamu. Dan (ingatlah) kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertakwa. (Taha: 132)
Al-Maraghi berkata: “Wahai Rasul! Perintahkanlah keluargamu mendirikan solat dan hendaklah kamu juga menjaga solatmu. Sesungguhnya nasihat dengan melakukan perbuatan, lebih berkesan jika dibandingkan dengan perkataan.
Solat merupakan suatu kewajipan dan hendaklah dilaksanakan. Kami tidak membebani dengan harta, tetapi Kami membebanimu dengan sesuatu pekerjaan yang perlu dilakukan dan Kami akan memberikan ganjaran pahala kepadamu. Kami yang memberikan harta, Kami tidak meminta daripadamu dan ganjaran baik diberi kepada orang yang takut melakukan dosa dan bertakwa kepada-Ku. Manakala orang yang tidak takut kepada seksaan-Ku dan tidak mengharapkan pahala tidak akan mendapat ganjaran baik daripada-Ku."
Peri pentingnya solat jelas terbukti melalui kenyataan tokoh dan ulama Islam. Sebagai contoh penulis sengaja menukilkan daripada kitab al-Fiqh al-Manhaji berkenaan hikmah dan rahsia solat.
Solat mempunyai beberapa hikmah dan rahsia yang dapat dirumuskan seperti berikut:
Pertama: Solat menyedarkan manusia akan hakikat dirinya yang sebenar sebagai hamba kepunyaan Allah SWT. Dia sentiasa menyedarinya setiap kali berhadapan dengan masalah hidup dan perhubungan dengan orang lain. Solat yang dilakukan akan mengingatkannya semula bahawa dia adalah hamba-Nya.
Kedua: Solat memantapkan keyakinan manusia bahawa tidak ada pembantu dan pengurnia nikmat sebenar-benarnya selain Allah SWT, meskipun kelihatan di dunia banyak pihak dan sebab yang pada zahirnya membantu dan memberi nikmat. Namun hakikatnya, hanya Allah yang memastikan semua itu untuk kemudahan manusia.
Setiap kali manusia lupa dan hanyut kerana terpesona dengan keduniaan yang zahir, solat akan mengingatkannya bahawa penyebab yang sebenar hanyalah Allah. Dialah pembantu, pengurnia nikmat, yang menjadikan kesusahan, pemberi manfaat, yang menghidupkan dan mematikan.
Ketiga: Dengan bersolat manusia dapat mengambil kesempatan menjadikannya sebagai waktu untuk bertaubat daripada dosa-dosa yang dilakukannya. Ini kerana manusia memang sentiasa terdedah kepada banyak maksiat pada setiap waktu, sama ada disedarinya atau tidak.
Justeru, solat yang dilakukan berulang-ulang dari semasa ke semasa akan membersihkannya daripada maksiat dan kesalahan-kesalahan tersebut. Rasulullah SAW telah menjelaskan perkara tersebut di dalam hadis daripada Jabir bin Abdullah r.a katanya, Nabi SAW bersabda: Solat lima waktu umpama sungai yang airnya banyak mengalir di hadapan pintu rumah seseorang dalam kalangan kamu yang akan mandi di dalamnya lima kali setiap hari. Kata al-Hasan: “Dan apakah lagi kekotorannya yang tinggal." (riwayat Muslim)
Maksud kekotoran di sini ialah kekotoran maknawi, iaitu dosa-dosa. Maksud ini dijelaskan dalam riwayat Abu Hurairah r.a: Demikianlah umpamanya solat lima waktu yang dengannya Allah menghapuskan dosa-dosa. (riwayat Muslim)
Keempat: Solat merupakan santapan bagi akidah keimanan kepada Allah yang berterusan dalam hati manusia. Segala pesona dunia dan bisikan syaitan sememangnya menjadikan manusia lupa kepada akidah, walaupun telah lama terterap di dalam hatinya.
Kealpaan yang berterusan kerana menurutkan gelora nafsu dan rakan-rakan, akhirnya akan berubah menjadi ingkar. Ia umpama pokok yang kehabisan air, lambat laun akan layu dan mati kering dan menjadi kayu api. Namun, solat yang dilakukan dengan tekun oleh seseorang Muslim akan menjadi santapan iman dan tidak mampu dilemahkan atau dimusnahkan oleh segala pancaroba dunia.

Tuesday, March 18, 2014

KISAH JALUT & TALUT

BERTAHUN-tahun setelah Nabi Musa a.s wafat, Bani Israel mula melupakan ajaran baginda. Mereka pun menjadi bangsa yang lemah dan berpecah-belah. Mereka memerlukan seorang pemimpin yang dapat menyatukan mereka kembali.
Allah SWT mewahyukan kepada Samuel, pemimpin agama Bani Israel, agar melantik seorang pemuda bernama Talut.
Talut memimpin Bani Israel untuk membebaskan dan mengembalikan harga diri mereka daripada tangan musuh.
Beliau (Samuel) menyiapkan pasukannya untuk berperang melawan pasukan Filistin (kini Palestin) yang dipimpin oleh Jalut.
Meskipun menghadapi banyak dugaan, dengan semangat dan pertolongan Allah SWT, pasukan Talut berjaya menumpaskan pasukan Jalut. Walaupun berjumlah kecil, mereka setia bersama Talut bersedia menghadapi Jalut dan pasukannya. Mereka yakin bahawa Allah SWT akan menolong mereka mengalahkan pasukan Jalut.
Kisah Talut dan Jalut ini terdapat di dalam al- Quran, surah al-Baqarah, ayat 246 hingga 252.

Jalut

Ketika Talut diangkat menjadi pemimpin, Bani Israel dijajah oleh bangsa Filistin yang jauh lebih kuat. Pasukan Filistin dipimpin oleh seorang komander yang bertubuh sangat besar bernama Jalut. Jalut dibunuh oleh anak kecil yang kemudian menjadi seorang nabi, iaitu Daud.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Mereka (tentera Talut) mengalahkan tentera Jalut dengan izin Allah dan (dalam peperangan itu) Daud membunuh Jalut, kemudian Allah memberikan kepadanya (Daud) pemerintahan dan hikmah (sesudah meninggalkan Talut) dan Allah mengajarkan kepadanya apa yang dikehendaki-Nya. Seandainya Allah tidak menolak (keganasan) sebahagian manusia dengan sebahagian yang lain; pasti rosaklah bumi ini. tetapi Allah mempunyai kurnia (yang dicurahkan) atas semesta alam. (al-Baqarah: 251)

Talut

Pelantikan Talut sebagai raja Bani Israel sangat mengejutkan. Ini kerana Talut bukan berasal daripada keluarga bangsawan. Maka Bani Israel pun menolaknya. Namun, Samuel menjelaskan bahawa Talut adalah orang yang paling tepat. Allah SWT telah memilihnya, menganugerahkan kepadanya keluasan dan kematangan ilmu serta tubuh yang kuat.

Perang Israel - Palestin

Talut menyeru Bani Israel memerangi musuh mereka yang kafir. Beliau dan pasukannya pergi ke medan perang. Apabila melihat pasukan Jalut yang lebih besar jumlahnya, beberapa orang daripada pasukan Talut berasa takut dan mengundurkan diri.
Jumlah pasukan Talut pun semakin sedikit. Maka Talut berdoa kepada Allah SWT yang bermaksud: Ya Tuhan kami, curahkanlah kesabaran atas diri kami dan kukuhkanlah pendirian kami dan tolonglah kami terhadap orang-orang kafir. (al-Baqarah: 250).
Allah SWT memenuhi permohonan Talut. Pasukannya berjaya mengalahkan pasukan Jalut.

Air sungai

Ketika berangkat ke medan perang, Talut berkata kepada anggota pasukan tenteranya, Sesungguhnya Allah akan menguji kamu dengan sebatang sungai. Maka sesiapa antara kamu meminum airnya, dia meminumnya, kecuali dengan seceduk tangan. Maka dia adalah pengikutku…. (al-Baqarah: 249)
Ketika sampai di sungai, sebahagian besar pasukannya membangkang. Hanya sebahagian kecil yang taat kepada Talut.

Tabut

Sesudah Nabi Musa a.s wafat, Bani Israel berpecah-belah dan sangat lemah. Tabut, peti daripada Allah SWT yang berisi kitab Taurat dan sepatutnya dijaga mereka, telah hilang. Tetapi, semasa pelantikan Talut, Tabut itu kembali ke tangan Bani Israel.
Ketika itu Samuel mengatakan bahawa pelantikan Talut oleh Allah SWT untuk memimpin Bani Israel ditandai dengan kembalinya Tabut.
Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan nabi mereka mengatakan kepada mereka: Sesungguhnya tanda ia akan menjadi raja, ialah kembalinya tabut kepadamu, di dalamnya terdapat ketenangan daripada tuhanmu dan sisa daripada peninggalan keluarga Musa dan keluarga Harun; tabut itu dibawa oleh malaikat. Sesungguhnya pada demikian itu terdapat tanda bagimu, jika kamu orang yang beriman. (al-Baqarah: 248).
Setelah mendapatkan Tabut kembali, barulah Bani Israel percaya akan perkataan Samuel dan bersetuju dengan pelantikan Talut.


Monday, March 17, 2014

ATASI KESESAKAN PEKAN NANAS

  • Atasi kesesakan Pekan NenasLaluan di Pekan Nenas sering mengalami kesesakan lalu lintas pada waktu puncak.
 1 / 1 
PONTIAN - Pembinaan jalan baharu menghubungkan Pontian-Johor Bahru yang dijangka menelan kos RM500 juta hanya akan dimulakan selepas mendapat peruntukan Kerajaan Persekutuan yang dijangka tahun hadapan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Johor, Datuk Ir Hasni Mohammad berkata, laluan sepanjang 18 kilometer yang dicadangkan itu merupakan usaha kerajaan negeri mengurangkan kesesakan lalu lintas di Pekan Nenas.

“Pembinaan laluan ini membabitkan tiga fasa yang akan menghubungkan laluan terus ke Lebuhraya Utara Selatan serta Gelang Patah sekali gus memendekkan perjalanan dari kedua-dua hala.

“Pembinaan jalan baharu ini turut mendapat perharian Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin yang pernah mengadakan lawatan ke Pontian tahun lalu,” katanya.

Beliau ditemui selepas merasmikan merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) ke-29, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato Penggawa Barat, di sini, semalam.

Hadir sama, Yang Dipertua PIBG SMK Dato Penggawa Barat, Datuk Nasir Safar, Pengetua SMK Dato Penggawa Barat, Hashim Md Dom dan Penolong Pegawai Pendidikan Daerah Pontian, Mohammad Hood Md Noh.

Hasni berkata, kesesakan lalu lintas di Pekan Nenas berlaku di waktu puncak susulan kedudukannya sebagai penghubung Pontian dan Johor Bahru hingga menimbulkan rasa kurang selesa penduduk di situ.

“Projek ini telah diberikan keutamaan Jabatan Kerja Raya (JKR) Johor memandangkan pertambahan pengguna setiap hari dari Pontian untuk bekerja di Johor Bahru, Nusajaya dan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP).

“Kerajaan negeri prihatin dengan isu dibangkitkan pengguna yang inginkan keselesaan untuk mereka berulang alik ke tempat kerja tanpa berhadapan kesesakan setiap hari,” katanya.
Tambahnya lagi, pembinaan jambatan yang menyeberangi Sungai Pulai dari Pontian akan dilaksanakan sebaik kerja-kerja PBT selesai dilakukan JKR Johor, tahun ini.

“Kedua-dua projek pembinaan jalan dan jambatan baharu ini akan memberikan keselesaan kepada penduduk dengan jarak perjalanan lebih pendek,” katanya.

JALAN BARU JB-PONTIAN DIBINA TAHUN DEPAN

Ir.Hasni Mohammad ( dua dari kiri ) menunjukkan anugerah yang diterima oleh SMK 
Dato’ Penggawa Barat Pontian dalam majlis Mesyuarat Agung PIBG di Pontian, Johor, kelmarin. 

PONTIAN 16 Mac - Kerja pembinaan jalan baharu dari Pontian ke Johor Bahru sejauh 18 kilometer hanya akan dimulakan pada tahun depan berikutan peruntukan projek tersebut belum diterima daripada Kerajaan Pusat.
Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah negeri, Datuk Ir. Hasni Mohammad berkata, kos pembinaanya menelan belanja sebanyak RM500 juta termasuk bayaran bagi pengambilan balik tanah.
Beliau berkata, pembinaan jalan baharu tersebut bertujuan mengatasi masalah kesesakan di bandar Pekan Nanas yang mendapat perhatian Menteri Besar, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin ketika melawat Pontian pada tahun lalu dan pembinaannya akan melibatkan tiga fasa itu menghubungkan terus ke Lebuhraya Utara-Selatan serta Gelang Patah, sekali gus dapat memendekkan perjalanan dari kedua-dua hala.
“Projek ini telah diberikan keutamaan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) negeri memandangkan bertambahnya pengguna setiap hari dari Pontian untuk bekerja di Johor Bahru, Nusajaya dan Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) sehingga menyebabkan berlakunya kesesakan di bandar Pekan Nanas terutama pada awal pagi dan petang selain hujung minggu yang menimbulkan rungutan orang ramai," katanya selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato’ Penggawa Barat, di sini semalam.
Yang turut hadir, Penolong Pegawai Pendidikan Daerah Pontian, Mohammad Hood Md. Noh; Yang Dipertua PIBG SMK Dato’ Penggawa Barat, Datuk Nasir Safar dan Pengetuanya, Hashim Md. Dom.
Hasni yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Benut berkata, pembinaan jalan baharu itu juga diyakini mampu menjadi pemangkin kepada aktiviti ekonomi di Pontian memandangkan daerah itu termasuk dalam koridor pembangunan Iskandar Malaysia terutama di bahagian Selatan.
“Kerajaan negeri prihatin terhadap isu yang dibangkitkan oleh pengguna yang inginkan keselesaan untuk mereka berulang-alik ke tempat kerja tanpa berdepan dengan masalah kesesakan pada setiap hari," katanya.
Menurutnya, projek seperti ini turut dilaksanakan di beberapa tempat lain seperti projek menaik taraf jalan Segamat-Tangkak kepada empat lorong dengan kos keseluruhan sebanyak RM750 juta bertujuan memberikan kemudahan pada masa depan.
Dalam pada itu, beliau berkata, pembinaan jambatan yang menyeberangi Sungai Pulai dari Pontian akan dilaksanakan pada tahun ini sebaik sahaja proses pengambilan tanah selesai dilakukan.
“Kedua-dua projek ini akan memberikan banyak pilihan kepada penduduk Pontian untuk ke Johor Bahru sama ada menggunakan laluan baharu kelak mahupun menyeberangi Sungai Pulai di bahagian selatannya," katanya.

CITILINK TERBANG JB-SURABAYA

NUSAJAYA 16 Mac - Syarikat penerbangan tambang rendah milik Garuda Indonesia, Citilink yakin Johor berpotensi dijadikan hab transit dalam usaha mengembangkan operasi syarikat itu ke negara lain.
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, M. Arif Wibowo berkata, kedudukan Johor yang strategik antara lain diyakini mampu menjadi platform kepada Citilink untuk memperhebatkan lagi operasi mereka di rantau ini.
Menurutnya, Johor dipilih menjadi perintis syarikat itu untuk meneroka bukan sahaja pasaran di Malaysia seperti ke Kuala Lumpur, malah ke destinasi antarabangsa lain seperti China dan negara Asia Tenggara.
“Citilink sudah memulakan penerbangan terus antarabangsa pertama dari Surabaya ke Johor Bahru bermula semalam dengan kekerapan penerbangan tujuh kali seminggu, sekali gus diyakini merancakkan lagi hubungan kedua-dua negara.
“Syarikat ini juga sedang berusaha untuk mengembangkan operasi dan diharap dengan penambahan pesawat tidak lama lagi dapat mempelbagaikan laluan ke tempat lain," katanya semasa ditemui pada Majlis Sambutan Delegasi Citilink, Ejen Pelancongan dan Media Surabaya Sempena Pengenalan Laluan Surabaya-Johor Bahru yang disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Perdagangan dan Kepenggunaan negeri, Datuk Tee Siew Kiong, di sini hari ini.
M. Arif berkata, Citilink kini beroperasi dengan 22 pesawat Airbus 320 dan dijangka menambah lagi pesawat milik syarikat penerbangan tambang rendah itu kepada 70 hingga 80 buah pesawat sama dalam tempoh lima tahun.
Dalam pada itu, Siew Kiong berkata, dengan penambahan syarikat penerbangan tambang rendah di negeri ini termasuk Citilink, beliau percaya kemasukan pelancong asing terutamanya dari Indonesia akan meningkat sehingga 20 peratus.
“Mengikut statistik Jabatan Imigresen, kedatangan rakyat Indonesia ke Johor pada tahun lalu adalah seramai 2.16 juta dan kita menjangkakan bakal berlaku peningkatan pada tahun ini.
“Kita yakin peningkatan itu dapat direalisasikan ekoran pelbagai tawaran produk pelancongan sedia ada di Johor seperti Legoland Malaysia, Taman Tema Keluarga Puteri Harbour dan produk pelancongan perubatan," katanya.

Friday, March 14, 2014

FARRELL STEAK HOUSE- BANGI GATEWAY

Yuhanis dengan menu yang dihidangkan di Farrell Steak House.

MELANGKAH ke Farrell Steak House di Kompleks Beli-belah, Bangi Gateway, penulis disambut dengan keramahan pemiliknya Yuhanis Mohd Yusoff yang sentiasa tersenyum menyambut pelanggan yang datang.
Hiasan dalaman yang ringkas dengan warna ceria memberikan suasana tenang kepada pelanggan ditambah dengan pelbagai menu makanan Barat boleh dipilih.
Walaupun baharu dibuka tidak sampai sebulan, tetapi Farell Steak House telah mempunyai pelanggan tetap yang gemarkan Farell Steak Combo, Mixed Steak, Chicken Maryland, Farrell Special Steak, Chicken Cordon Bleu with Cheese dan Sirloin Steak.
Bagi menambah selera, pelanggan boleh mencuba ais kisar durian belanda, ais kisar mangga, air bandung serta jus epal ditambah asam boi.
Apa kata cuba Chicken Cordon Bleu with Cheese yang penuh dengan keju di dalamnya yang rangup di luar tetapi berkrim di dalamnya. Tentu saja tidak dapat dilepaskan.
Yuhanis berkata, pihaknya sentiasa komited memberikan yang terbaik bagi pelanggan terutama harga yang mampu tetapi tanpa berkompromi dengan mutunya.
Walaupun masih baru, usahawan wanita ini telah bercadang menambah beberapa menu lagi bagi menepati kehendak pelanggan terutama kanak-kanak.
“Dalam menu baru nanti kami akan menambah beberapa menu khusus bagi menepati cita rasa kanak-kanak," kata graduan Universiti Malaya (UM) dalam bidang ekonomi dan pentadbiran.
Daripada permintaan pelanggan yang gemarkan sos stik dan sos lada hitam buatan sendiri, Yuhanis bercadang untuk membotolkan dan menjualnya di restorannya.
Malah Yuhanis juga telah merancang untuk membuka dua cawangan lain di Johor Bahru dan Muar dengan bantuan ahli keluarganya di sana.
Restoran yang boleh memuatkan 80 orang pelanggan dalam satu-satu masa ini bersedia menerima tempahan bagi pelbagai majlis.


Thursday, March 13, 2014

SENGKUANG CALIT


SENGKUANG calit ini enak dimakan begitu sahaja.
SEKEPING sengkuang yang disapu sos calit pasti menambat selera sesiapa sahaja. Apabila dimamah, gabungan hidangan sengkuang bersama sos memberi rasa yang menyegarkan.
Kacang tanah yang ditumbuk halus ditabur di atas sengkuang yang disapu sos calit itu menambahkan lagi rasa makanan tradisi tersebut.
Dijual pada harga RM2 sekeping, kios kecil Old Time Sengkuang sering menjadi tumpuan pelanggan.
Pemiliknya, Amru Hisham Mohd. Arsad, 42, dan isterinya, Ameliza Abu Yazid, 39, merupakan dua tunjang utama yang giat mempromosikan hidangan sengkuang calit menerusi perniagaan francais Old Time Sengkuang.
Meminati sengkuang calit sejak di bangku sekolah, pasangan tersebut cuba untuk mempopularkan kembali makanan itu secara kecil-kecilan, enam tahun lalu.
Namun, pasangan itu mula serius kira-kira empat tahun lalu selepas berhenti kerja.
Amru Hisham memberitahu, cawangan pertama Old Time Sengkuang dibuka di tapak Uptown Puchong Permai, Puchong, Selangor mendapat permintaan yang menggalakkan daripada pelanggan.

AMELIZA (tengah) bersama Falah Fitra Fitri (kiri) dan pelanggan mereka, Endera Faizal 
Abdul Khalil menunjukkan sengkuang calit di kios Old Time Sengkuang, Taman Puchong Permai, 
Puchong, Selangor baru-baru ini.

“Bagi saya, sengkuang calit merupakan hidangan makanan yang mengimbau kenangan ketika era 1970-an dan 1980-an. Saya dan isteri telah melakukan penambahbaikan pada resipi sos sengkuang, Old Time Sengkuang untuk disesuaikan dengan cita rasa remaja masa kini,” jelasnya juga merupakan salah seorang peserta dalam program bimbingan perniagaan francais Permodalan Nasional Berhad.


Resipi
Tambah Ameliza pula, dia mempelajari resipi pembuatan sos calit dan rojak daripada ibu saudaranya di Perak yang dipanggil Aminah.
Menurutnya, Aminah pernah menceritakan bahawa penduduk Tanah Melayu ketika di bawah jajahan Jepun sekitar tahun 1940-an sering menikmati sengkuang calit.
“Rekaan kios Old Time Sengkuang juga bercirikan gambar-gambar klasik orang dahulu menikmati hidangan sengkuang calit. Ia merupakan cara terbaik untuk mengembalikan nostalgia tersebut menerusi hidangan tradisi ini,” jelas ibu kepada empat orang cahaya mata itu.
Dengan slogan Buat Sedap Sedap!!, Old Time Sengkuang menawarkan dua perisa sos iaitu sos calit asli istimewa berwarna merah dan sos rojak pedas. Pada harga sama, pelanggan juga boleh mencampurkan kedua-dua sos tersebut untuk hidangan sekeping sengkuang.
Sengkuang merupakan sayur-sayuran daripada spesies ubi. Sayur itu mengandungi pelbagai khasiat yang bertindak sebagai pelawas, menyejukkan badan dan baik untuk tenaga batin bagi orang lelaki.





















AMRU HISHAM meletakkan sos pada sengkuang sebelum ditabur kacang tumbuk
Cawangan
Old Time Sengkuang kini mempunyai 50 cawangan kios di sekitar Lembah Klang, Pahang, Perak dan sedang merancang meluaskan cawangan di Johor.
Selain itu, Old Time Sengkuang juga merupakan perniagaan pertama di negara ini yang memperkenalkan sistem francais penjualan sayur itu.
Seorang peniaga kios Old Time Sengkuang Calit di bulatan Universiti Tenaga Nasional, Bangi, Falah Fitra Fikri Mohamad Amin, 26, memberitahu, selain keuntungan yang berganda, perniagaan tersebut juga mudah dikendalikan.
“Peniaga yang berdaftar, akan diberikan peralatan perniagaan yang lengkap seperti kios mudah alih, sengkuang, sos dan peralatan dapur. Peniaga boleh memulakan perniagaan dengan segera asalkan mempunyai tapak yang sesuai untuk berniaga.
“Di tapak perniagaan saya, dianggarkan sebanyak 400 keping sengkuang calit habis dijual setiap hari. Selain sengkuang yang segar dan resipi sos, pelanggan juga menggemari kacang tumbuk yang rangup ditabur di atas sayur itu,” jelasnya yang juga bekerja sebagai pemandu trak tunda.

SELERA ORGANIK DI BIOCAFE

Siti Mardiana menunjukkan sebahagian hidangan Biocafe.

‘Makanan anda penawar anda’. Slogan ini menjadi pilihan Biocafe Station yang menyediakan hidangan daripada bahan-bahan semula jadi halal dan berasaskan organik.
Tidak sukar untuk difahami maksud slogan ini, tambahan lagi kunjungan ke situ dilayan mesra pemiliknya, Sheikh Paiman Salleh dan isteri, Siti Mardiana Badaruddin yang banyak memberi penerangan mengenai manfaat makanan organik.
Sheikh Paiman yang sudah 27 tahun mengamalkan pemakanan sedemikian percaya, makanan yang baik bukan sahaja kaya dengan nutrien malah perlu bebas sebarang bahan kimia yang boleh mendatangkan mudarat jika diambil dalam tempoh yang panjang.
Makanan organik dikategori sebagai makanan pilihan bagi mereka yang mementingkan kesihatan kerana tidak menggunakan bahan kimia dalam proses penghasilannya termasuklah suntikan hormon, racun perosak, baja sintetik dan teknologi organisma terubah genetik atau GMO.
Mungkin ada yang menganggap makanan berkhasiat tidak enak. Namun bagi mereka yang pernah berkunjung ke situ, pastinya ingin kembali kerana hidangannya tidak kalah dari segi rasa.
"Kami menghidangkan masakan biasa yang menjadi kegemaran masyarakat Malaysia seperti nasi Arab, nasi ayam, nasi berlauk, nasi goreng dan sebagainya. Cuma bezanya, nasi Biocafe menggunakan beras perang, manakala semua bahan adalah produk organik termasuk daging ayam dan telur. Selain itu, kami menyediakan lempeng yang menggunakan tepung gandum perang.
"Kami juga menggunakan gula perang, garam bukit/gunung dan madu sebagai perisa. Untuk minyak masakan, kami menggunakan minyak zaitun," katanya.
Hidangan di Biocafe berbeza dengan restoran lain kerana semua masakan tidak ditambah bahan perisa MSG, malah sos dan pes masakan dihasilkan sendiri tanpa tambahan produk konvensional lain.
Selain hidangan dipastikan daripada sumber yang halal, hidangan organik ini juga sesuai buat pengamal vegetarian.
Variasi hidangan lauk Biocafe merangkumi ikan, ayam, daging dan sayur-sayuran ternyata menggiurkan. Sheikh Paiman turut mencipta hidangan Barat yang menggunakan bahan-bahan organik seperti fish and chip, chicken chop dan stik. Bukan sahaja segar dan berkhasiat, malah rasanya juga enak. Selain itu, penggemar minuman kopi boleh mencuba kopi Biocafe yang turut dijual dalam bentuk pek segera.
Orang ramai juga boleh mendapatkan pelbagai rangkaian produk kesihatan Bioshop seperti Bio Resdung, Bio Manna, Nutri Juz dan banyak lagi.
Lebih istimewa pelanggan Biocafe boleh mendaftar menjadi ahli kelab Bio Sihat yang menawarkan pelbagai ganjaran melalui mata terkumpul jika makan di restoran tersebut.
Pastinya kunjungan ke Biocafe menjanjikan suatu pengalaman berbeza, apatah lagi inilah restoran bumiputera pertama yang berkonsepkan makanan organik dan halal seratus peratus.

Wednesday, March 12, 2014

PUNCAK PANORAMA CAFE-KUALA TERENGGANU

PELANGGAN kafe tidak melepaskan peluang bergambar berlatarbelakangkan bandar raya Kuala Terengganu.

JIKA sesekali ingin mencari kelainan suasana sambil menikmati juadah di sekitar pusat bandar raya Kuala Terengganu, Puncak Panorama Cafe tentunya pilihan yang tidak mengecewakan, malah mengajak anda untuk datang lagi.
Mula beroperasi beberapa bulan lalu dan belum diketahui ramai, restoran yang letaknya di kawasan paling tinggi di bandar raya ini berdiri megah dalam persekitaran yang indah, sunyi dan nyaman.
Malah ia menjanjikan pengalaman menjamu selera sambil menikmati panorama indah waktu malam di sekitar bandar raya ini. Ternyata suasana lebih mengasyikkan menjelang waktu senja dan malam.
Terletak kira-kira 800 meter dari paras laut dan agak tersorok, restoran yang diusahakan oleh Mokhtar Ngah, 61, itu memberi pilihan kepada kita untuk menikmati juadah di ruang berhawa dingin atau ruang terbuka bersama hembusan bayu laut.
Rohana Ngah, 49, yang mengurus restoran yang disewa dengan kadar RM5,000 sebulan itu memberitahu, buat permulaan operasi bermula dari pukul 4 petang hingga 12 malam.
Menurut Rohana, selain ruang makan, pihaknya turut menyediakan rungan rehat termasuk pusat karaoke keluarga di bahagian atas restoran.

Chicken Chop
“Memang saya dan abang (Mokhtar) ada rancangan untuk melakukan beberapa penambahbaikann termasuk membina penginapan di sini. Namun, semua itu masih di peringkat rancangan," katanya kepada S2.
Puncak Panorama Cafe menyajikan hidangan panas termasuk stimbot dan makanan tempatan seperti nasi goreng dan mi pada harga berpatutan.
Antara hidangan paling popular di kafe ini adalah Panorama Chicken Chop, Beef Steak Panorama dan lamb chop yang dijual pada harga antara RM15 hingga ke RM20 untuk setiap set.
“Setakat ini, sambutan yang kita terima semakin menggalakkan, khususnya setiap malam minggu. Pelanggan kami terdiri daripada daripada orang perseorangan, keluarga dan berkumpulan,’’ ujarnya.
Restoran ini menerima pelbagai tempahan untuk mengadakan jamuan hari jadi, majlis perkahwinan, jamuan perpisahan dan sebagainya, selain dijadikan sasaran penggambaran foto dan video.
Ketika ini, Puncak Panorama Cafe memiliki 10 kakitangan termasuk kakitangan sambilan dan jumlah itu dijangka ditingkatkan sejajar dengan perkembangan perniagaan.

Monday, March 10, 2014

RESTORAN L'APPRENTI- UPM SERDANG

MAKANAN ini disediakan oleh pelajar setiap Khamis, dua minggu sekali
SEBANYAK enam jenis hidangan Thai diatur dalam menu restoran L'apprenti yang terletak di Kompleks Perkhidmatan Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor. Restoran yang berkonsep fine dining atau mewah itu kelihatan sibuk dengan kakitangan restoran yang terdiri daripada pelajar, tidak menang tangan melayan pelanggan.
Mereka kelihatan mesra melayang permintaan para pelanggan.
Keadaan di dapur tidak kurang sibuknya dengan para pelajar Pengurusan dan Khidmat Makanan, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, UPM itu sibuk menyiapkan hidangan enak yang bakal disajikan kepada pengunjung.
Restoran L'apprenti yang dibuka pada September 2010 mampu memuatkan 100 pelanggan pada satu-satu masa itu mempunyai sentuhan tersendiri dengan hampir setiap peringkat penyediaan perkhidmatan dilaksanakan oleh pelajar tahun pertama fakulti berkenaan mengikut konsep yang sudah diatur.
Menurut cef yang memimpin pada hari berkenaan iaitu, Mohammad Yazid Anuar, menu-menu hidangan yang disediakan di L'apprenti adalah mengikut tema yang ditetapkan setiap dua minggu sekali.
“Setiap pelajar akan mengambil giliran menyediakan perkhidmatan sama ada di dapur atau di barisan hadapan agar pendedahan yang diberikan adalah adil untuk semua,” katanya sambil memaklumkan pada hari itu, 17 orang pelajar telah ditugaskan di dapur dan 20 di bahagian perkhidmatan.
Pada minggu lalu, kumpulan pelajar tersebut menyediakan sajian Thai di bawah pengendalian Ketua Jabatan mereka, Professor Madya Dr. Shahrim Karim.
Menurut Shahrim, pembukaan restoran tersebut merupakan sebahagian daripada silibus pembelajaran di pusat pengajian tersebut.
“Para pelajar didedahkan mengenai bidang kulinari dan pengurusan restoran sebagai satu langkah persediaan sebelum mereka melangkah ke dunia sebenar setelah tamat pengajian kelak,” katanya ketika ditemui Kosmo! di restoran berkenaan baru-baru ini.
HIDANGAN utama, nasi kukus bersama kari ayam hijau dan sayur campur.

Memulakan hidangan ialah sajian pembuka selera popular, miang kham yang menampilkan balutan daun kaduk bersama sos masam manis, potongan bawang, halia, cili, limau dan kacang. Ini diikuti dengan hidangan salad betik muda, som tam yang menggabungkan lima rasa hidangan Thai utama iaitu masam, pedas, masin, savuri dan manis.
Menu hidangan Thai pastinya tidak lengkap tanpa sajian tomyam. Pada hari itu, para pelajar terlibat telah menyediakan tomyam gai atau kai iaitu hidangan bersantan dengan makanan laut. Sedikit cair namun tidak memualkan, hidangan yang kaya dengan udang harimau dan sotong, cendawan serta limau purut itu tentunya antara pilihan yang mesti cuba jika anda ke L'apprenti.
Sementara menunggu hidangan utama pada hari itu, para pelanggan dilayan dengan hidangan sejuk sorbet limau. Selepas menikmati makanan-makanan yang panas dan berempah, hidangan itu seolah-olah menyegarkan semula kerongkong untuk fasa kedua sajian makan tengah hari yang disediakan iaitu nasi kukus wangi bersama kari ayam hijau, terung dan sayur campur. Malah, keenakan rasa asli yang diterapkan dalam hidangan kari ayam itu menjadikan ia satu satu lagi pilihan menu mesti cuba.
Sebagai pelengkap selera, hidangan pencuci mulut yang seharusnya tidak dilupakan pelanggan tentunya pulut mangga yang menampilkan hirisan buah mangga segar bersama pulut, santan dan gula Melaka sambil dihias buah ceri.
Bagi Shahrim, restoran yang berkonsep mewah itu sememangnya satu kebanggaan pelajar dan fakulti dengan penyediaan perkhidmatan yang terbaik dalam menjamin kepuasan pelanggan.
“Lebih penting, harga yang dikenakan kepada pelanggan jauh lebih rendah berbanding restoran-restoran mewah lain iaitu RM30 untuk seorang.
“Ini untuk membantu pelajar, pada masa yang sama menggalakkan kehadiran lebih ramai pengunjung ke sini” katanya.
Beliau menambah, sokongan berterusan yang diberikan diharap dapat memberi semangat kepada para pelajar terlibat dan seterusnya diterjemah dalam menyediakan pengalaman gastronomi terbaik kepada pengunjung.
Pada masa terdekat, restoran L’apprenti berhasrat untuk menyediakan hidangan Mexico sekali gus memberikan banyak pilihan kepada para pelanggan.

RASA MANIS TANPA MUDARAT

Menyedari tentang hakikat semakin ramai antara pengguna yang dibendung masalah kesihatan, Anugerah telah menghasilkan produk alternatif untuk penggemar makanan yang bergula, Pengganti Gula Anugerah. Pengganti Gula Anugerah ini memberi peluang kepada mereka yang menghadapi masalah keseimbangan gula dalam darah untuk kembali merasai kemanisan juadah tanpa memudaratkan kesihatan.
Pengganti Gula Anugerah dihasilkan daripada ekstrak tebu. Ekstrak tebu ini telah mendapat pengiktirafan daripada organisasi kesihatan serata dunia khususnya United States Food & Drug Administration (FDA). Produk ini dijamin selamat dan tidak memberi kesan sampingan kepada pengguna. Apa yang menarik tentang ekstrak ini kerana tidak diproses oleh metabolisma badan sebagai kalori dan tidak memberi kesan kepada kestabilan gula di dalam darah. Kebiasaannya, gula menghasilkan kalori yang akan ditukarkan kepada tenaga untuk kegunaan sistem badan. Ketidakseimbangan akan berlaku sekiranya hormon insulin yang mengawal paras gula dirembes dengan banyak kerana banyak makanan bergula diambil. Ini menyebabkan seseorang menjadi lesu, kurang bertenaga dan sentiasa inginkan makanan manis untuk meningkatkan tenaga. Akhirnya, berat badan akan naik dan mengundang pelbagai penyakit kronik seperti diabetis atau kencing manis.
Gula dalam minuman sangat bahaya kerana badan kita tidak dapat tukarkan gula ini kepada tenaga. Gula yang terkumpul ini akan ditukar kepada lemak yang menyebabkan seseorang itu gemuk dan berisiko menghidap penyakit seperti diabetes dan penyakit jantung dan mengundang kepada pelbagai pakej masalah kesihatan lagi.
Kelebihan utama Pengganti Gula Anugerah berbanding gula biasa ialah ia mengandungi 600 kali lebih manis daripada gula biasa tanpa membahayakan kesihatan. Ini boleh dinikmati tanpa perlu risau dengan kandungan gula kerana tidak mengandungi kalori dan mengganggu keseimbangan paras gula di dalam darah. Hanya setitik yang diperlukan pada setiap hidangan, dan akan dapat menyerlahkan lagi rasa makanan dan minuman anda supaya dapat dinikmati.
Selain itu, Pengganti Gula Anugerah tidak mengandungi kalori dan secara tidak langsung membantu pengguna bijak untuk mengurangkan penggunaan gula serta mengelak masalah kesihatan. Paling penting, pengguna tidak perlu risau untuk menikmati juadah yang dihidangkan kerana Pengganti Gula Anugerah membantu pengguna menikmati rasa manis tanpa sebarang kemudaratan.