Utusan Malaysia: Sabtu 8 Ogos 2011
KUCHING 5 Ogos - Semua pengusaha kek lapis Sarawak yang terkenal di negeri ini tidak menggunakan mentega Golden Churn Creamy Butter untuk menghasilkan produk mereka.
Presiden Dewan Usahawan Bumiputera Sarawak (DUBS), Datuk Abang Helmi Ikhwan berkata, mentega berjenama itu bukanlah pilihan utama untuk menghasilkan kek lapis oleh para pengusaha di negeri ini kerana harganya mahal.
Bagaimanapun, beliau mengakui, terdapat segelintir pengusaha kecil pernah menggunakan produk itu sebelum menghentikan penggunaannya sejak disahkan haram April lalu.
"Kita telah mengadakan pertemuan dengan para pengusaha kek lapis dan mereka memaklumkan tidak pernah menggunakan mentega itu kerana harganya lebih mahal berbanding jenama lain.
"Bagi yang pernah menggunakannya pula, mereka menyamak peralatan dan premis masing-masing serta beralih menggunakan jenama lain sejak beberapa bulan lalu," katanya pada sidang akhbar bersama DUBS dan Persatuan Pengilang Bumiputera Sarawak (Pengasas) mengenai isu tersebut di sini, hari ini.
Turut hadir, Pengerusi Pengasas, Dawi Abd. Rahman.
Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Majlis Islam Sarawak dan Jabatan Agama Islam Sarawak baru-baru ini mengesahkan mentega Golden Churn Creamy Butter tidak halal kerana mengandungi Asid Deoksiribonukleik (DNA) babi.
Ekoran pengesahan tersebut, reputasi pengusaha kek lapis di negeri ini dikhuatiri terjejas walaupun mereka tidak menggunakan produk berkenaan.
Abang Helmi seterusnya memberitahu, para pengusaha roti dan biskut yang terlibat dalam perkhidmatan pembekalan makanan ke sekolah-sekolah dan pejabat kerajaan juga tidak pernah menggunakan mentega berjenama Golden Churn.
"Mereka tidak memilih jenama itu kerana daripada perspektif industri, penggunaannya melibatkan kos yang tinggi," katanya.
PAMER KANDUNGAN ELAK WAS-WAS
Pengusaha kek lapis di negeri ini disaran mempamerkan bahan kandungan, termasuk jenis mentega pada produk masing-masing bagi mengelak rasa was- was dalam kalangan pengguna beragama Islam.
Menteri di Pejabat Ketua Menteri, Datin Fatimah Abdullah berkata, tindakan itu juga membolehkan para pengguna memperoleh maklumat tepat mengenai setiap kek lapis yang dihasilkan.
"Ramai pengguna prihatin dengan status halal kek lapis yang dibeli. Jadi, kita nasihatkan para pengusaha memberi maklumat tepat mengenai bahan-bahan yang digunakan, termasuk jenis mentega pada label produk masing-masing," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.
Beliau mengulas mengenai status Golden Churn Creamy Butter yang tidak halal kerana mengandungi Asid Deoksiribonukleik (DNA) babi sehingga menjejaskan reputasi pengusaha kek lapis di negeri ini walaupun mereka tidak menggunakan mentega tersebut.
Dalam pada itu, Fatimah menyarankan para pengusaha kek lapis supaya memohon sijilSarawak Best memandangkan sesuatu produk perlu menjalani prosedur mengikut piawaian tertentu, termasuk status halal sebelum diiktiraf dan layak mendapat sijil berkenaan.
Katanya, setakat ini terdapat tujuh pengusaha kek lapis yang telah memperoleh sijil Sarawak Best.
"Antaranya adalah Rabiah Amit, D'Wanie, Mariam, D'Rieza, Afifi, S.A Enterprise dan Siti Payung.
"Saya harap lebih ramai pengusaha memohon sijil ini pada masa depan bagi meningkatkan keyakinan pengguna terhadap kek lapis keluaran mereka," katanya.
PAMER KANDUNGAN ELAK WAS-WAS
Pengusaha kek lapis di negeri ini disaran mempamerkan bahan kandungan, termasuk jenis mentega pada produk masing-masing bagi mengelak rasa was- was dalam kalangan pengguna beragama Islam.
Menteri di Pejabat Ketua Menteri, Datin Fatimah Abdullah berkata, tindakan itu juga membolehkan para pengguna memperoleh maklumat tepat mengenai setiap kek lapis yang dihasilkan.
"Ramai pengguna prihatin dengan status halal kek lapis yang dibeli. Jadi, kita nasihatkan para pengusaha memberi maklumat tepat mengenai bahan-bahan yang digunakan, termasuk jenis mentega pada label produk masing-masing," katanya pada sidang akhbar di sini, hari ini.
Beliau mengulas mengenai status Golden Churn Creamy Butter yang tidak halal kerana mengandungi Asid Deoksiribonukleik (DNA) babi sehingga menjejaskan reputasi pengusaha kek lapis di negeri ini walaupun mereka tidak menggunakan mentega tersebut.
Dalam pada itu, Fatimah menyarankan para pengusaha kek lapis supaya memohon sijilSarawak Best memandangkan sesuatu produk perlu menjalani prosedur mengikut piawaian tertentu, termasuk status halal sebelum diiktiraf dan layak mendapat sijil berkenaan.
Katanya, setakat ini terdapat tujuh pengusaha kek lapis yang telah memperoleh sijil Sarawak Best.
"Antaranya adalah Rabiah Amit, D'Wanie, Mariam, D'Rieza, Afifi, S.A Enterprise dan Siti Payung.
"Saya harap lebih ramai pengusaha memohon sijil ini pada masa depan bagi meningkatkan keyakinan pengguna terhadap kek lapis keluaran mereka," katanya.
No comments:
Post a Comment