PONTIAN - Semua peniaga di bazar Ramadan diingatkan supaya mematuhi peraturan sepanjang menjalankan perniagaan.
Yang Dipertua Majlis Daerah Pontian (MDP), Miswan Yunus berkata, sebanyak sembilan lokasi bazar Ramadan dibuka di daerah ini.
Menurutnya, daripada jumlah itu, kira-kira 128 tapak dibuka di pekarangan Stadium Mini Pontian dan tapak lain di kawasan seperti Parit Masjid, Pekan Nenas, pekan Permas, Gerai Tepi Laut Pontian, pekan Ayer Baloi, pekan Benut dan Terminal Pengangkutan Awam Pontian dan Taman Mutiara.
“Bazar beroperasi mulai jam 3 petang hingga waktu berbuka puasa dengan menawarkan pelbagai jenis minuman dan makanan termasuk antaranya kuih-muih, lauk pauk, dan kurma.
“Peniaga perlu mematuhi peraturan iaitu tidak memulakan perniagaan sebelum jam 3 petang. Kebersihan gerai juga perlu diutamakan dengan mematuhi garis panduan seperti memakai apron dan penutup kepala,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Miswan berkata, pihaknya memandang serius waktu perniagaan bagi peniaga di bazar Ramadan.
Jelasnya, syarat lesen bagi peniaga bazar Ramadan, mereka hanya dibenarkan menjual juadah berbuka puasa bermula jam 3 petang.
“Penguatkuasa akan pantau perkara ini, dan amaran akan diberikan kepada peniaga yang membuka gerai awal,” katanya.
Katanya lagi, MDP juga sentiasa menjalankan kerjasama dengan Jabatan Kesihatan Daerah Pontian bagi melakukan pemeriksaan ke atas makanan dan kebersihan gerai supaya tidak berlaku kejadian keracunan makanan.
Yang Dipertua Majlis Daerah Pontian (MDP), Miswan Yunus berkata, sebanyak sembilan lokasi bazar Ramadan dibuka di daerah ini.
Menurutnya, daripada jumlah itu, kira-kira 128 tapak dibuka di pekarangan Stadium Mini Pontian dan tapak lain di kawasan seperti Parit Masjid, Pekan Nenas, pekan Permas, Gerai Tepi Laut Pontian, pekan Ayer Baloi, pekan Benut dan Terminal Pengangkutan Awam Pontian dan Taman Mutiara.
“Bazar beroperasi mulai jam 3 petang hingga waktu berbuka puasa dengan menawarkan pelbagai jenis minuman dan makanan termasuk antaranya kuih-muih, lauk pauk, dan kurma.
“Peniaga perlu mematuhi peraturan iaitu tidak memulakan perniagaan sebelum jam 3 petang. Kebersihan gerai juga perlu diutamakan dengan mematuhi garis panduan seperti memakai apron dan penutup kepala,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Miswan berkata, pihaknya memandang serius waktu perniagaan bagi peniaga di bazar Ramadan.
Jelasnya, syarat lesen bagi peniaga bazar Ramadan, mereka hanya dibenarkan menjual juadah berbuka puasa bermula jam 3 petang.
“Penguatkuasa akan pantau perkara ini, dan amaran akan diberikan kepada peniaga yang membuka gerai awal,” katanya.
Katanya lagi, MDP juga sentiasa menjalankan kerjasama dengan Jabatan Kesihatan Daerah Pontian bagi melakukan pemeriksaan ke atas makanan dan kebersihan gerai supaya tidak berlaku kejadian keracunan makanan.
No comments:
Post a Comment