JIKA disebut mi kolok atau laksa Sarawak, memang tidak dapat dipertikaikan keenakannya terutama apabila hidangan ini disediakan anak jati Bumi Kenyalang sendiri.
Siapa lagi yang lebih arif tentang resipi hidangan popular itu jika bukan anak tempatan Sarawak.
Situasi ini berbeza dengan mi Jawa yang bukannya merupakan makanan asli dari Sarawak. Bukan mudah mahu mencari mi Jawa yang enak dan memenuhi selera jika berkunjung ke negeri ini.
Namun jika tahu lokasinya, anda pasti boleh menemui gerai dan restoran yang menyajikan hidangan mi Jawa yang sedap di Miri.
Salah sebuah restoran yang boleh dikunjungi ialah Kak Yam Cafe yang terletak di Piasau Jaya, Miri, Sarawak. Restoran ini beroperasi mulai pukul 7 pagi hingga 2 petang, setiap Isnin hingga Sabtu.
Bukan sahaja menawarkan hidangan mi Jawa yang enak, restoran kecil milik Mariam Saad, 58, itu turut menjual sajian nasi ayam, laksa Sarawak, mi sapi (daging lembu) dan mi kolok cendawan.
Keenakan makanan terutama mi Jawa di Kak Yam Cafe menyebabkan restoran itu sentiasa penuh dengan pelanggan setiap hari.
Menurut Mariam, restoran yang sudah empat tahun beroperasi itu merupakan perniagaan keluarga kerana beliau turut dibantu oleh empat anaknya iaitu seorang perempuan dan tiga lelaki termasuk sepasang kembar.
Katanya, sebelum membuka restoran di Piasau Jaya, beliau terlebih dahulu mengusahakan perniagaan sama di Pending, Kuching kerana ketika itu, suaminya, Zainal Abidin yang merupakan kakitangan Telekom Malaysia (TM) bertugas di bandar raya tersebut.
Ditanya apa keistimewaan mi Jawa di Kak Yam Cafe, Mariam memberitahu, keaslian rasanya sentiasa menjadi sebutan ramai. Ini kerana beliau menggunakan mi kuning yang dibeli dari kilang halal yang terpilih dan cara merebus mi yang tidak terlalu lama bagi mengelak bahan itu kembang.
"Untuk membuat kuah mi Jawa pula, saya hanya menggunakan keledek berwarna oren yang ditempah khas dari pembekal di Kuching. Keledek ini membuatkan rasa kuah mi Jawa cukup enak kerana mempunyai rasa manis semula jadi," katanya kepada wartawan S2 ketika ditemui di restorannya baru-baru ini.
Selain mi Jawa, satu lagi hidangan wajib dicuba jika berkunjung ke Kak Yam Cafe ialah mi kolok cendawan yang tiada terdapat di Semenanjung.
Bagi memberi kelainan kepada mi kolok cendawan, Mariam berkata, restorannya hanya menyajikan hidangan ini pada minggu pertama setiap bulan.
Katanya, mi kolok cendawan tidak dijual setiap hari seperti menu lain di restorannya kerana ia merupakan salah satu daripada strategi pemasaran.
"Saya tahu ramai yang menggemari mi kolok cendawan ini. Sebab itu, saya tidak menjualnya setiap hari agar peminatnya berasa teruja untuk menikmatinya apabila tiba hari ia ada dijual," ujarnya.
Mariam berkata, harga bagi semangkuk mi sapi biasa adalah RM4, RM6 bagi mi sapi yang ditambah dengan wantan dan ayam serta RM8 bagi mi sapi dicampur wantan bersama daging dan ayam.
Tambahnya, mi Jawa dan lain-lain makanan dikenakan bayaran RM5 hingga RM6, bergantung kepada saiz hidangan.
No comments:
Post a Comment