MEMAKAN sekeping daging stik atau ikan salmon dalam kuantiti yang kecil setiap hari baik untuk kesihatan jantung.
Sekumpulan penyelidik dari Universiti Timur Anglia di England mendapati amalan memakan hidangan itu disifatkan sama baik dengan kebaikan meninggalkan tabiat merokok.
Menurut ketua penyelidik, Dr. Amy Jennings, individu yang mengambil kedua-dua bentuk protein itu secara konsisten mempunyai tekanan darah yang lebih rendah, mempunyai arteri lebih sihat dan kurang berisiko terkena serangan jantung.
Katanya, kandungan asid amino yang tinggi dalam kumpulan makanan itu membantu menguatkan sel-sel, tisu dan otot badan.
“Apabila anda menikmati 75 gram (g) stik atau 100g isi ikan salmon sehari bersama segelas susu skim, ia boleh menghalang anda daripada terkena strok dan serangan jantung,” katanya sambil memberitahu, asid amino turut didapati dalam makanan seperti ikan, tenusu, kekacang dan sayur seperti brokoli dan bayam.
Kajian yang diterbitkan dalam Journal of Nutrition dijalankan berdasarkan penelitian ke atas data kesihatan kira-kira 2,000 wanita Britain.
No comments:
Post a Comment